返回列表 發帖
前港台梁姓DJ爆:
- 意識不良作品不可熱播,包括:古惑仔系列 etc.

可能因為類似原因,所以掉走《離家出 ...
l00540 發表於 2017-8-19 00:37

They didn't ban 汽水樽裡的咖啡 (maybe they didn't get the hidden meaning?)

Of course 禁色 was banned!!

Paco個樣好正東
electric 發表於 2017-8-18 22:33

其實當年新藝寶唔係正東旗下咩???~
大把人都係多謝英皇而唔講Music plus啦~~

當年真係盛世到一間唱片公司都要開N個LABEL~

係衰在夏森美既出現~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:34

唔係佢既話   果年除左女金....分分鐘有機爭埋至尊碟?
派歌派好D已經差好遠

其實當年新藝寶唔係正東旗下咩???~
大把人都係多謝英皇而唔講Music plus啦~~

當年真係盛世到一間唱片公 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:49

1998年環球唱片收購寶麗金唱片後,正東成為環球旗下公司,和新藝寶唱片上華唱片為兄弟公司。2003年環球唱片總公司正式把所有香港的公司合併,正東變成香港環球旗下的品牌。

They didn't ban 汽水樽裡的咖啡 (maybe they didn't get the hidden meaning?)

Of course 禁色 was ban ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:47

所以YY嘅自己歌咁多年都拎唔倒港台十大

好似有首剩下光年
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

派歌派好D已經差好遠 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:51

唔係佢既話, 應該仲係UMG萬年女銀~
BYEBYE美霏豬LIN啦~

派歌派好D已經差好遠 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:51

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record company called "Silly Thing").

話時話十年前有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎
今年會唔會有
叱咤樂壇我最最最最最最最最 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:46

酷愛
囍帖街
如果我是陳奕迅
陀飛輪
那些年
年少無知
任我行
撐起雨傘
原來他不夠愛我
女神

呢10首揀一首都幾易揀~

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Silly thing 係唔係Juno哥哥大寶持有?
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層次,我最鍾意《酷愛》。

其實數埋都係得MIRIAM同MUSIC BOX, 再加埋M VS M上半場叫商業化同大眾化~
之後都冇咩邊隻啦~~

BTW~楊小姐 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:47

應該係新藝寶同金牌既碟,好多都有d係可以叫糊同爆紅既歌
就係個堆個令到佢更加入屋
去唱k又個個都點,係街又成日都聽到

記得好似隻碟出完,有fans攞俾佢簽名,佢唔信隻碟係自己既

變左嬋粉區 kay粉係咪已經脫離cm/去哂外語區

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:05

這幾年雷霆樂壇班霸應該係球記

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...

明顯只係得 《囍帖街》可以勝出

Silly thing 係唔係Juno哥哥大寶持有?
l00540 發表於 2017-8-19 01:01

係, 麥浚翹,乳名大寶,又稱阿寶TK氏,身兼香港多元化品牌Silly Thing及雜誌《Milk》、《Cream》、《Tea》及《Milk X》的創辦人。是香港著名的潮流領導之一。他的父親是香港富商麥紹棠,而弟弟則是歌手麥浚龍。麥浚翹曾開了《Overhead》時裝店,現於柴灣開設了Comme des Garcons guerrilla-store、Undercover及其創立品牌Silly Thing的商店。

HOTMAN 發表於 2017-8-19 01:07

你同Jason囉
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台金曲,反而《電燈膽》慘被犧牲。

你同Jason囉
matthew1990 發表於 2017-8-19 01:12

你呢 同埋nicknicknick丫

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟?

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:12

港台肯比十大《電燈膽》、《年年》
係順應民意定同903唱反調?

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台 ...

電燈膽冇左903十大之餘仲要俾林狗抽走音水

去唱k又個個都點,係 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 01:06

FANS睇完個封面都要蒙頭含淚買~~

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Juno under 大寶Silly Thing
咁Silly Thing咪又係under佢地老豆
阿老豆係PCCW所以理論上係大公司

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台金曲,反而《電燈膽》慘被犧牲。

Maybe only RTHK was daring enough to allow Stephy sing live 走音

明顯只係得 《囍帖街》可以勝出
Jacz 發表於 2017-8-19 01:07

如果當年那誰勝出你估呀公會唔會以為自己可以有力問鼎10年最愛啦~

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟? ...
newguy 發表於 2017-8-19 01:15

好听 但是没有特别惊艳的感觉

上口度不如前几张

原來她不夠愛我
SSN Chart (22 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 當 我 迷 失 時 聽 著 的 歌 (1 Week No.1) - 陳 蕾
2. 和 懷 念 講 再 見 - 吳 業 坤
3. 明 陣 - Robynn & Kendy

去唱k又個個都點,係 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 01:06

佢當年個903新碟發佈勁多悔氣說話
SSN Chart (22 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 當 我 迷 失 時 聽 著 的 歌 (1 Week No.1) - 陳 蕾

千嬋d粉全部都係鞭屍狗

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟? ...
newguy 發表於 2017-8-19 01:15

老老實實,隻碟真係好「cum」聽
幾時拎返出黎聽都唔會有厭悶既感覺,超齡,長信,我等我在,風彩依然聽到宜家都未厭

不過隻碟真係好dark好怨婦,一唔開心就會聽  

次次聽完都要聽返unlimited中和下

btw, Single當年燒情真係得8000隻?

我見有報導係咁架:

《Single》楊千嬅於2005年4月22日由EMI Virgin發行的的個人大碟。唱碟題目《Single》並非指單曲唱碟(本唱碟乃專輯而非單曲唱碟,且單曲唱碟在香港不是主流音樂出版方式),而是指「單身」,以歌曲代表女性的心情[1]。唱片銷量不俗,成為2005年最暢銷十張的本地唱片之一[2],更獲得演藝動力大獎2005—最突出唱片提名[3]

FANS睇完個封面都要蒙頭含淚買~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 01:17

我冇買到,就連itunes既cover我都專登幫佢tune深色d,係上年先又換返個original cover
之後仲要拿拿臨出2nd Edition, 個肚痛 cover都係出事
甲記個期真心玩死旗下既藝人,繼千嬅個cover出事之後,連衛蘭,Aarif, jw 既cover都相繼出事

楊千嬅與黎明的A Music最後一張專輯【原來過得很 快樂】無論音樂到封面都備受猛烈批評,被指製作敷衍無誠意,連主打點題作《原來過得很快樂》的歌詞亦印漏了一整段。

也許楊千嬅自己也接受不了封面,商台903DJ今日宣佈【原來過得很 快樂】10月30日即會推出新版本以新封面示人。這種極速轉封面事件實在絕無僅有,也証明唱片的製作毫無誠意。楊千嬅A Music的三年生涯確實是趕客為主,笑話不絕。

佢當年個903新碟發佈勁多悔氣說話
John 發表於 2017-8-19 01:48

楊千嬅最近接受陳志雲【志雲飯局】的訪問,被問及滿意三年來A Music的成績嗎,她有這樣回應︰「

坦白說可以再好一點,(電影、音樂)各樣都是,可能是個機會,一半努力一半靠運氣,公司成就我很多演出的機會,包括演唱會資源上的support,在唱片上可能我參與上比以前少,但某程度上我可以客觀很多,以前我只會選擇唱我自己喜歡的歌,現在黎先生揀歌的時候,的確compare with 我揀的歌,廣泛性是會高一點。可能都要時間適應大家的工作習慣,未必用三年可以改到,但我可以學懂放低執著的時候,是需要一點時間,我覺得這樣令大家的協調會更加好,現在未夠時間未夠最好,(還要磨合?)要,始終我唱了這麼久,有自己的喜好習慣及堅持。

剛被揭穿婚訊的楊千嬅最新大碟還在製作中,而最近有消息指她大碟中有一首叫《你幸福嗎?》是與陳奐仁再度合作的作品,是首樂觀開朗的作品。而另一首新歌則叫《忽然念舊》,楊千嬅自言情懷接近《撈月亮的人》。而楊千嬅亦親口証實《麥芽糖》是Eric Kwok作曲。

她於Jet七週年紀念一期【不是少女不祈禱…楊千嬅」的訪問中透露,黎明主導的新碟像回到學校舞會,中板情歌較多。大碟是帶著期待,帶著很多懷舊元素,編曲近80年代,甚至像林志美。

雜誌訪問中,楊千嬅回應「這七年間最最心、最不開心的是什麼」時有這樣回應︰

「這幾年間,我發現以前覺得很開心的事,根本不是最開心。最開心的,原來是surprise,近幾年生活有好多驚喜,包括屋企、朋友,以及愛情方面。這些是生活小智慧,我好奇怪為何以前不會這樣思考,可能受大染缸影響、習慣用女明星角度去思考,忽略了好多東西。

我覺得最不開心,是發現自己工作的passion比以前少,我並不想發生,可能是遇到的人、事情緒、氣候所影響,又或者顧慮得太多,太以女明星的角度去思考,用一個港女的腦可能較好。女明星的想法都是偏激、主觀、高要求…」

被問及入行已十五年,現階段有什麼想做,她則表示希望一手一腳做好一張唱片,無論監製或其他要做一個終極篇。「做事成敗得失,不應放在別人身上,我一定會先自我反省…雖然《電光幻影》及《Unlimited》都是我親手做,但以前後生,未準備好,也未知夠知識去做,有些不懂得做到最盡,現在開始明白,只要肯堅持,我一定會做到的。」

楊千嬅最近接受陳志雲【志雲飯局】的訪問,被問及滿意三年 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 02:36

但係離開amusic之後佢好似依然冇監制過大碟

kay粉變左新一代女銀gin lee既粉
Jason's Playlist 2019 Week 11
一吻穿越四十六億歲 - 陳健安 // Now That I Found You - Carly Rae Jepsen

kay粉變左新一代女銀gin lee既粉
JasOh103 發表於 2017-8-19 08:34

幾時既事

所以Gigi事隔10年重奪商台獎項時
真係百感交集⋯

Btw, 個人覺得《Today》、《嫌棄》比《高妹正傳》更值 ...
l00540 發表於 2017-8-18 22:04

勁鐘意 2005Look & 2006成長的短發
紅棉路上/Aura/Diamond Heart

勁鐘意 2005Look & 2006成長的短發
g4girl 發表於 2017-8-19 09:18

《成長的短髮》轉用左中港台三地音樂人打造嘛
又張亞東、又周董、又Peter Kam、又蔡健雅
硬係正啦

Btw, GIGI四台成績最好嘅專輯係《娛樂大家》定《我想我唱》

《成長的短髮》轉用左中港台三地音樂人打造嘛
又張亞東、又周董、又Peter Kam
硬係正啦

Btw, GIGI四台成 ...
l00540 發表於 2017-8-19 09:56

我只知道903成日斷gigi四台冠

我只知道903成日斷gigi四台冠
阿mark 發表於 2017-8-19 10:01

Gigi好似得《兩個人的幸運》一首四台冠

好多hit歌都被903狠ban

回復 290# l00540

係啊,就一首

仲有06年好俾面咁去做rthk頒獎禮既師儀
咁多年無論係最hit既02同04年,rthk都係俾兩個豬肉獎俾千嬅
呢個都 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 17:26

美瑞02-04堅係紅但講台當佢無到
不過講台廢到美巨係咁多年拎晒最優秀女歌手獎都無人理

美瑞02-04堅係紅但講台當佢無到
不過講台廢到美巨係咁多年拎晒最優秀女歌手獎都無人理 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-8-19 11:00

男歌手都話頭果年俾過送禮勤

女歌手果邊由頭到尾得佢一個拎自high

男歌手都話頭果年俾過送禮勤

女歌手果邊由頭到尾得佢一個拎自high ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 11:14

由佢拎80年
唔想再理呢個獎
暗中傾慕你也是我有的自由

點解14年容祖兒無得加14AP拎女金

GIGI四台成績最好嘅專輯係《娛樂大家》定《我想我唱》
l00540 發表於 2017-8-19 09:56

係《我想我唱》- 5首上榜歌
無所不在        三台冠 (斷903)
同班同學        三台冠 (斷903)
兩個人的幸運  台冠
四月生日
再上車

《娛樂大家》- only 3首上榜歌
娛樂大家       三台冠 (斷997)
北極光          三台冠 (斷TVB)
落難皇后

Gigi好似得《兩個人的幸運》一首四台冠

好多hit歌都被903狠ban
l00540 發表於 2017-8-19 10:06

不過由離開左華納之後
芝芝係903上榜成績突然變左最好

以前有冇咩歌喺903可以額外加成10分以上?
Happy and Blessed.

以前有冇咩歌喺903可以額外加成10分以上?
jose 發表於 2017-8-19 13:10

愛一個上一課
由冇十大加到有十大噶

愛一個上一課
由冇十大加到有十大噶
bagfgfcde 發表於 2017-8-19 13:11

黑箱作孽唔計
要光明正大咁加嘅
Happy and Blessed.

不過由離開左華納之後
芝芝係903上榜成績突然變左最好
John 發表於 2017-8-19 12:57

最高位置好DD, 但其實都只係麻麻

2008 to 2016 Gigi plugged 左 7首粵語歌, 903上得4首 (小娃娃大英雄 #2, 夏花秋葉 #2, 記得不記得 #9, B面第一首 #1); plugged 左 6首國語歌, 903上得2首 (一個地方 #20, Butterfly Kisses #2)