返回列表 發帖
2007年,容祖兒曾在一個電視訪問中,被問及如何杜絕非法下載,便揚言可以用散播電腦病毒的方法來對付MP3。不過MP3只是一種音樂格式,外國網站也提供合法的MP3供人下載或購買,MP3並不等同翻版產品,而松日MP3亦跟容氏的公司英皇娛樂集團有密切的生意來往和合作關係。

宜家少左好多人聽mp3,祖兒成功了
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

2012年7月底,報章報導容祖兒為再度攻台灣而推出的新碟《Moment》,在台灣的銷量不及梁詠琪的《Butterfly Kisses》的十分之一,且在銷量榜更十大不入。

此事在香港網民間不無反應,有網民認為容祖兒不過是在香港稱王稱霸,但到了台灣和大陸,不只不如一些地頭蟲,連與其他攻台港星比較,亦有所不及。另外亦有網民恥笑,英皇的勢力到達不了台灣,不能強逼台灣人認為容祖兒是漂亮和悅耳。
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

此外,謝安琪於2015年5月5日的《拾回謝安琪》十週年企劃啟動記者招待會透露多個企劃,例如與不同界別人士作新嘗試,與其他藝人一起接受不同挑戰等,而音樂的計劃則包括推出國語及粵語專輯,以及舉行巡迴演唱會。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

此外,謝安琪於2015年5月5日的《拾回謝安琪》十週年企劃啟動記者招待會透露多個企劃,例如與不同界別人士作 ...
John 發表於 2021-4-3 01:54

Where is 數愛
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

年年都有頒獎禮結果外洩,今次輪到本月13日舉行的《十大勁歌金曲頒獎典禮2012》。昨日網上瘋傳一段名為最新 ...
on07111 發表於 2021-3-27 13:47

翻版kelly

點都估唔到01年係Sammi最後一次出席4大頒獎禮,若後面繼續出席嘅話,肯定唔會有容祖兒稱霸甘多年現象 ...
lightupmylight 發表於 2021-3-22 18:31

02鄭秀文郭富城一起唔玩,梁詠琪先分到十大,而且王菲又唔玩,鄭都唔想玩,其他人都喺95後出道

終於搵返kelly孭個假LV斜孭袋張相

02鄭秀文郭富城一起唔玩,梁詠琪先分到十大,而且王菲又唔玩,鄭都唔想玩,其他人都喺95後出道 ...
阿mark 發表於 2021-4-3 20:49

2020年都係95後出道
王菲01年已不玩

2R呢個組合有幾首歌都幾唔錯,但好似冇咩人識得呢個組合
乐坛风云 發表於 2021-3-30 08:28

我們的合唱歌hit過又不是80年代

2013年5月,容祖兒與楊千嬅在微博互動,鬧出「三年後回覆」的笑話,令祖兒自嘲低能,想搵窿捐。

事因三年前祖兒留言:「我想今天的心情是不太好,希望能借助唱歌抒發出悶氣來。」千嬅於是搞爛Gag出題給她:「給妳一個猜得中會開心的題目,可是很爛,A至Z,哪兩個字母最難教?」

豈料祖兒相隔三年後才回覆千嬅:「現在才看到,是BB嗎?」千嬅窒她:「點呀容小姐?我仔都生埋啦!妳現在才看到。答案是E、C(EC難教,伊斯蘭教)。」祖兒尷尬留言:「Oh no!我嘅記性完全係零分囉!救命,原來三年前答過㗎啦!好低能呀!我想搵窿捐呀!」

回復 4576# bagfgfcded

美祖零分 confirmed
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

我們的合唱歌hit過又不是80年代
sexykaren 發表於 2021-4-4 12:27

電影《妃子笑》還安排咗兩個宮女角色“川”“史”擺明係調戲緊twins

02鄭秀文郭富城一起唔玩,梁詠琪先分到十大,而且王菲又唔玩,鄭都唔想玩,其他人都喺95後出道 ...

02鄭秀文郭富城係個年已經冇歌可以玩,特別係郭富城,你睇下佢個年派台歌成績,都唔知幾差,勁歌4季度金曲:《食你落肚》《爆裂旋風》《愛情大舞台》《掌紋》冇一首可以問鼎十大嘅作品,只怪02年其他歌手的作品更高質,城城唔玩都係應該咖。但唔知點解03年突然又係出席咗新城拿2個獎

02鄭秀文郭富城係個年已經冇歌可以玩,特別係郭富城,你睇下佢個年派台歌成績,都唔知幾差,勁歌4季 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 08:13

03去新城都幾肉酸,不過02-03都仲玩緊季選,04開始真喺全面退,錯愛的呼喚好似都接近入903十大,不過903都唔會俾佢,03隻碟唔錯,可惜大勢已去

03去新城都幾肉酸,不過02-03都仲玩緊季選,04開始真喺全面退,錯愛的呼喚好似都接近入903十大,不過903 ...
阿mark 發表於 2021-4-6 09:08

紅館28場(00/01)flow到04年6場!   雖然903當時唔會俾佢十大,城城甘多年來903嘅獎項加埋得8個,但含金量都極高,兩首至尊歌,一個男金

Sammi2002年個年睇落成績都唔差,有2首4台冠,如果個年出席嘅話,應該楊千嬅或者陳慧琳,是但一個要騰出一個女歌手位置俾Sammi咯

Sammi2002年個年睇落成績都唔差,有2首4台冠,如果個年出席嘅話,應該楊千嬅或者陳慧琳,是但一個要 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 10:13

咁Gigi又冇十大

除了現場演繹第一首派台單曲《一秒間》,MIRROR亦與ViuTV總經理魯庭暉一起宣布,MIRROR首個演唱會《2018 THE FIRST MIRROR LIVE CONCERT》將於12月21日和九展舉行。

好多Fans、網友知道消息後都到MIRROR的Facebook專頁上閱覽相關詳細,發現門票絕非便宜,最貴的門票賣$780,其他門票依次是$580、$480和$380。與林奕匡同樣在九展舉行的演唱會門票比較,最貴的仍比MIRROR最貴的平$200,而Supper Moment在紅館搞的演唱會,最貴門票亦是$780,所以MIRROR首個演唱會永遠可以稱得上「九展騷,紅館價」。

談到票價問題,花姐指價錢是由主辦演唱會的大國文化決定:「雖然今次唔係我搞,但係我以前都做過演唱會,都知道所有騷只搞一場嘅話都肯定係蝕本,所有畀嘅錢都係用得一次,好似衫、隊Band咁,所以就算係賣晒啲飛都蝕。(咁仲搞?)因為冇諗過係賺,公司都有問我搞唔搞,我就覺得一定要搞,因為好多Fans決賽時都冇機會嚟到,因為太少位,所以都想當呢個係粉絲見面會,等班仔仔可以有機會再多謝班Fans。」
在這畢生不滅 無極的狀態

Sammi2002年個年睇落成績都唔差,有2首4台冠,如果個年出席嘅話,應該楊千嬅或者陳慧琳,是但一個要 ...

Sammi 嗰年唔值女歌手
Plug 咁多首都無hit 歌
Kelly 個亞太係ok
佢02 年亞太算有表現

除了現場演繹第一首派台單曲《一秒間》,MIRROR亦與ViuTV總經理魯庭暉一起宣布,MIRROR首個演唱會《2018 TH ...
losyes 發表於 2021-4-6 14:39

如何回到當時

港台資料顯示,99年的眼睛想旅行,有個人,左右手,都是十大金曲,2000年的大熱,但點解當時現場冇進行頒獎噶?明明張國榮2屆都有出席系現場,晤系可以唱片公司代領,歌手表演的嗎

翻睇早幾年的榮譽大獎記錄,通常拿了港台金針獎的,都會同時系TVB頒個致敬大獎或者榮譽大獎,但偏偏張學友拿金針獎那年,TVB冇俾榮譽大獎學友,而是頒給張國榮(99年已經拿過一次,仲可以連續拿多一次?)

翻睇早幾年的榮譽大獎記錄,通常拿了港台金針獎的,都會同時系TVB頒個致敬大獎或者榮譽大獎,但偏偏張學友 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 23:01

榮譽同致敬唔同
梅姐都試過

汪明荃(阿姐)和數十位fans,昨日在尖沙嘴香格里拉酒店,慶祝「明荃之友會」成立二十四周年,其間一位忠實fans王老太,送贈阿姐一隻價值約三千元的鑽戒,阿姐更即時戴上。

阿姐鍾意鑽石
忠實影迷王老太送上價值約三千元的鑽石戒指予阿姐作新年禮物,王老太向阿姐說:「我知你鍾意鑽石,所以特登送隻鑽戒畀你做新年禮物。」阿姐收過禮物後便老實不客氣地立即戴上,她還邊戴邊說:「真係好靚啊,重好閃㖭。」

Sammi 嗰年唔值女歌手
Plug 咁多首都無hit 歌
Kelly 個亞太係ok
佢02 年亞太算有表現 ...
ricnature 發表於 2021-4-6 15:46

Sammi 出席最多俾跳傘拎十大,之後坐成晚
【This is MC】澳門見

lemontea1069 發表於 2021-4-7 13:20

支持 上一次流淚
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

支持 上一次流淚
JasOh103 發表於 2021-4-7 13:28

TVB 好似無侯選

TVB 好似無侯選
lemontea1069 發表於 2021-4-7 16:07

有啊,第三季有網上金曲獎,可以候選十大,不過首歌唔太似食糊歌feel,年底仲要派首相信自己,真喺好leung

02 sammi玩未必有亞太女,00年有hit song都係得十大

有啊,第三季有網上金曲獎,可以候選十大,不過首歌唔太似食糊歌feel,年底仲要派首相信自己,真喺好leun ...
阿mark 發表於 2021-4-7 16:21

上一次流淚係食糊,落錯車才唔掂

02鄭秀文郭富城係個年已經冇歌可以玩,特別係郭富城,你睇下佢個年派台歌成績,都唔知幾差,勁歌4季 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 08:13

爆旋係hit , 只係用兒歌做十大咁肉酸只有祖祖才肯做

爆旋係hit , 只係用兒歌做十大咁肉酸只有祖祖才肯做
sexykaren 發表於 2021-4-7 19:29

好似喺佢2002唯一tvb冠軍歌

02 sammi玩未必有亞太女,00年有hit song都係得十大
sexykaren 發表於 2021-4-7 19:28

如果冇郭天王,應該可以,華納點都分到大豬肉

lemontea1069 發表於 2021-4-7 13:20

上一次流淚應該食糊啲
我記得當年隻碟嘅廣告用呢首
不過我鍾意跳傘

相信自己完全未聽過

上一次流淚應該食糊啲
我記得當年隻碟嘅廣告用呢首
不過我鍾意跳傘

相信自己完全未聽過 ...
ricnature 發表於 2021-4-7 22:35

相信自己咪佢呢十年d 福音歌差不多feel

阿mark 發表於 2021-4-7 21:12

係,其實郭天王02,03個幾只碟都幾高質,一改佢以往譚國政編曲嘅風格

相信自己咪佢呢十年d 福音歌差不多feel
lemontea1069 發表於 2021-4-8 04:23

比起佢D褔音歌,相信自己順耳好多

係,其實郭天王02,03個幾只碟都幾高質,一改佢以往譚國政編曲嘅風格 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-8 08:20

碟唔賣得就改口話高質?
郭天王谷到連04年出精選碟都無一周銷量三甲

如果冇郭天王,應該可以,華納點都分到大豬肉
阿mark 發表於 2021-4-7 21:14

華納邊有咁勁quota, 係就gigi唔使排隊排到02年先有十大

阿mark 發表於 2021-4-7 21:12

兒歌金曲金都輸俾twins

兒歌金曲金都輸俾twins
sexykaren 發表於 2021-4-8 12:00

好奇佢點解可以放下身段去玩兒歌金曲

華納邊有咁勁quota, 係就gigi唔使排隊排到02年先有十大
sexykaren 發表於 2021-4-8 12:00

gigi未上一綫

鄭秀文好似喺勁歌金曲總選從未試過多過2個獎
93 0.5
94 1.5
95 1
96 2
97 2
98 1
99 2
00 1
01 2

一山不能藏二虎  Gin Lee  Aga 爭埋 Eason校長堆

同屬環球,去年才合唱完《獨一無二》的 Gin Lee、 Aga,原來只係表面啱 key,實情兩人面和心不和,暗地鬥餐死,早前二人同時推出新歌, Aga更刻意搶閘早一星期派台《 3AM》,終於搶先攞晒音樂榜冠軍,知道 Gin Lee有校長點名狂讚, Aga亦搵經理人舒文搭路埋 Eason堆,經常以寫歌為由黐實 Eason!

同 Kary聯手

出道八年的 Gin Lee,近年多次出戰內地歌唱比賽,令知名度大增,一五年參加《中國之星》同許志安同場較量,被評判林憶蓮大讚唱功而獲肯定,一度就有指走勢凌厲的 Gin,威脅去年停工休養的吳雨霏。
不過,同樣唱得、去年同林德信傳緋聞的 Aga江海迦突然冒起, Hit歌《孤雛》備受好評, Aga亦因為曾幫吳雨霏寫歌而熟絡,與 Kary聯手抗 Gin,上週六吳雨霏到東莞舉行演唱會, Aga就成功被邀擔任嘉賓。
「知道 Gin有新歌《空姐》, Aga嗰邊為咗唔輸得,講明首歌《 3AM》要早過 Gin嗰首派台,卒之派早一星期,《 3AM》好快喺幾個音樂榜攞晒冠軍。」一名工作人員透露。
眼見 Gin Lee得校長疼錫,頻頻同校長跑內地巡迴, Aga亦藉經理人舒文關係,黐實 Eason!
「舒文幫 Eason唔少歌做監製,兩個本身就好 friend, Aga自然多咗機會黐埋 Eason度,成日會藉寫歌搵 Eason傾偈,打好關係。」知情者說。
得知環球已入紙幫 Gin Lee申請紅館檔期開騷, Aga亦繼續死跟。

Gin Lee多次擔任校長演唱會嘉賓。

即使同 Gin Lee同場, Aga(右)都想盡方法黐實 Eason。 要求開紅館騷

「喺紅館開騷可以話係每個歌手成功指標, Aga梗唔俾 Gin專美,一樣要環球幫佢做紅館騷!依家佢兩個都入晒紙申請,等緊紅館嗰邊批期!」
明年約滿的 Aga,近日與環球拉踞續約條件,亦係睇住 Gin Lee嚟打!
「 Aga嘅約明年就滿,環球見咁難先幫 Aga做到個勢,當然想佢留低,不過,舒文就咬住唔放,講明要環球幫 Aga揮多啲獎,更一定要多過 Gin,先至肯續約!」知情者說。

15年 Gin Lee出戰《中國之星》,同許志安鬥唱,獲憶蓮大讚唱功。

Prudence po與 Gin Lee合唱相片,錫到出面。

同林德信傳緋聞, Aga知名度上升。 搵靠山

Gin Lee及 Aga,因為同樣唱得而備受力捧,去年先合唱完《獨一無二》,暗地卻爭獎爭出面,更各自搵紅人做靠山。

撐 Gin Lee

譚詠麟
校長多次開聲讚 Gin Lee唱得,年初校長推出國語專輯《欣賞》,搵嚟 Gin Lee合唱《型人道》,校長的內地巡迴演唱會,更點名搵 Gin Lee做嘉賓。

劉美君
Prudence在網上平台接受訪問時,大讚新一輩女歌手 Gin Lee,「佢係一個實實在在好識唱歌嘅女歌手,唱歌無得頂,呢個就係我好欣賞佢嘅地方!」

撐 Aga

陳奕迅
Aga經理人舒文,不時幫 Eason監製歌曲, Eason亦以師兄身份,多次讚 Aga有實力, 14年就為 Aga的歌曲《一加一》演繹劇場版,去年 Aga為 Eason創作《一個[!FD60]魂的獨白》,不時孖住宣傳。

吳雨霏
Aga 13年加入環球,當時就為 Kary寫了一首《我願意》,自此 Kary亦力撐 Aga多過 Gin, Kary將復出舉行內地巡唱,就搵 Aga任演唱會嘉賓。

好奇佢點解可以放下身段去玩兒歌金曲
阿mark 發表於 2021-4-8 12:24

因為金曲界谷底,唯有死死地地去玩兒歌界,天王無諗過會輸俾2件死物

gigi未上一綫
阿mark 發表於 2021-4-8 12:25

01年gigi同千嬅同祖祖齊齊首次十優
01年gigi應一線卦

華納只可容納一女

鄭秀文好似喺勁歌金曲總選從未試過多過2個獎
93 0.5
94 1.5
95 1
96 2
97 2
98 1
99 2
00 1
01 2 ...
阿mark 發表於 2021-4-8 12:27

千嬅最勁係2010年拎2.5個獎,不計聯頒果d
你估個個係祖祖要塞埋豬肉獎咩

千嬅最勁係2010年拎2.5個獎,不計聯頒果d
你估個個係祖祖要塞埋豬肉獎咩 ...
sexykaren 發表於 2021-4-8 18:54

祖祖勁到未試過少過2個獎,新人年已經2個

祖祖勁到未試過少過2個獎,新人年已經2個
阿mark 發表於 2021-4-8 19:12

有無祖祖歷年勁歌獎數量睇下?
2000年唔計聯頒都2個?