返回列表 發帖
上一次流淚應該食糊啲
我記得當年隻碟嘅廣告用呢首
不過我鍾意跳傘

相信自己完全未聽過 ...
ricnature 發表於 2021-4-7 22:35

相信自己咪佢呢十年d 福音歌差不多feel
越戒越愛越愛越戒

好似喺佢2002唯一tvb冠軍歌
阿mark 發表於 2021-4-7 21:12

係,其實郭天王02,03個幾只碟都幾高質,一改佢以往譚國政編曲嘅風格

相信自己咪佢呢十年d 福音歌差不多feel
lemontea1069 發表於 2021-4-8 04:23

比起佢D褔音歌,相信自己順耳好多
汪明荃高分 家燕傻人低分
菊英羅文不會恨 恨有紫昕
汪明荃高等 顯得康華低等
潔靈祝佢好運 做家英最淫

係,其實郭天王02,03個幾只碟都幾高質,一改佢以往譚國政編曲嘅風格 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-8 08:20

碟唔賣得就改口話高質?
郭天王谷到連04年出精選碟都無一周銷量三甲

如果冇郭天王,應該可以,華納點都分到大豬肉
阿mark 發表於 2021-4-7 21:14

華納邊有咁勁quota, 係就gigi唔使排隊排到02年先有十大

好似喺佢2002唯一tvb冠軍歌
阿mark 發表於 2021-4-7 21:12

兒歌金曲金都輸俾twins

兒歌金曲金都輸俾twins
sexykaren 發表於 2021-4-8 12:00

好奇佢點解可以放下身段去玩兒歌金曲

華納邊有咁勁quota, 係就gigi唔使排隊排到02年先有十大
sexykaren 發表於 2021-4-8 12:00

gigi未上一綫

鄭秀文好似喺勁歌金曲總選從未試過多過2個獎
93 0.5
94 1.5
95 1
96 2
97 2
98 1
99 2
00 1
01 2

一山不能藏二虎  Gin Lee  Aga 爭埋 Eason校長堆

同屬環球,去年才合唱完《獨一無二》的 Gin Lee、 Aga,原來只係表面啱 key,實情兩人面和心不和,暗地鬥餐死,早前二人同時推出新歌, Aga更刻意搶閘早一星期派台《 3AM》,終於搶先攞晒音樂榜冠軍,知道 Gin Lee有校長點名狂讚, Aga亦搵經理人舒文搭路埋 Eason堆,經常以寫歌為由黐實 Eason!

同 Kary聯手

出道八年的 Gin Lee,近年多次出戰內地歌唱比賽,令知名度大增,一五年參加《中國之星》同許志安同場較量,被評判林憶蓮大讚唱功而獲肯定,一度就有指走勢凌厲的 Gin,威脅去年停工休養的吳雨霏。
不過,同樣唱得、去年同林德信傳緋聞的 Aga江海迦突然冒起, Hit歌《孤雛》備受好評, Aga亦因為曾幫吳雨霏寫歌而熟絡,與 Kary聯手抗 Gin,上週六吳雨霏到東莞舉行演唱會, Aga就成功被邀擔任嘉賓。
「知道 Gin有新歌《空姐》, Aga嗰邊為咗唔輸得,講明首歌《 3AM》要早過 Gin嗰首派台,卒之派早一星期,《 3AM》好快喺幾個音樂榜攞晒冠軍。」一名工作人員透露。
眼見 Gin Lee得校長疼錫,頻頻同校長跑內地巡迴, Aga亦藉經理人舒文關係,黐實 Eason!
「舒文幫 Eason唔少歌做監製,兩個本身就好 friend, Aga自然多咗機會黐埋 Eason度,成日會藉寫歌搵 Eason傾偈,打好關係。」知情者說。
得知環球已入紙幫 Gin Lee申請紅館檔期開騷, Aga亦繼續死跟。

Gin Lee多次擔任校長演唱會嘉賓。

即使同 Gin Lee同場, Aga(右)都想盡方法黐實 Eason。 要求開紅館騷

「喺紅館開騷可以話係每個歌手成功指標, Aga梗唔俾 Gin專美,一樣要環球幫佢做紅館騷!依家佢兩個都入晒紙申請,等緊紅館嗰邊批期!」
明年約滿的 Aga,近日與環球拉踞續約條件,亦係睇住 Gin Lee嚟打!
「 Aga嘅約明年就滿,環球見咁難先幫 Aga做到個勢,當然想佢留低,不過,舒文就咬住唔放,講明要環球幫 Aga揮多啲獎,更一定要多過 Gin,先至肯續約!」知情者說。

15年 Gin Lee出戰《中國之星》,同許志安鬥唱,獲憶蓮大讚唱功。

Prudence po與 Gin Lee合唱相片,錫到出面。

同林德信傳緋聞, Aga知名度上升。 搵靠山

Gin Lee及 Aga,因為同樣唱得而備受力捧,去年先合唱完《獨一無二》,暗地卻爭獎爭出面,更各自搵紅人做靠山。

撐 Gin Lee

譚詠麟
校長多次開聲讚 Gin Lee唱得,年初校長推出國語專輯《欣賞》,搵嚟 Gin Lee合唱《型人道》,校長的內地巡迴演唱會,更點名搵 Gin Lee做嘉賓。

劉美君
Prudence在網上平台接受訪問時,大讚新一輩女歌手 Gin Lee,「佢係一個實實在在好識唱歌嘅女歌手,唱歌無得頂,呢個就係我好欣賞佢嘅地方!」

撐 Aga

陳奕迅
Aga經理人舒文,不時幫 Eason監製歌曲, Eason亦以師兄身份,多次讚 Aga有實力, 14年就為 Aga的歌曲《一加一》演繹劇場版,去年 Aga為 Eason創作《一個[!FD60]魂的獨白》,不時孖住宣傳。

吳雨霏
Aga 13年加入環球,當時就為 Kary寫了一首《我願意》,自此 Kary亦力撐 Aga多過 Gin, Kary將復出舉行內地巡唱,就搵 Aga任演唱會嘉賓。
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

好奇佢點解可以放下身段去玩兒歌金曲
阿mark 發表於 2021-4-8 12:24

因為金曲界谷底,唯有死死地地去玩兒歌界,天王無諗過會輸俾2件死物

gigi未上一綫
阿mark 發表於 2021-4-8 12:25

01年gigi同千嬅同祖祖齊齊首次十優
01年gigi應一線卦

華納只可容納一女

鄭秀文好似喺勁歌金曲總選從未試過多過2個獎
93 0.5
94 1.5
95 1
96 2
97 2
98 1
99 2
00 1
01 2 ...
阿mark 發表於 2021-4-8 12:27

千嬅最勁係2010年拎2.5個獎,不計聯頒果d
你估個個係祖祖要塞埋豬肉獎咩

千嬅最勁係2010年拎2.5個獎,不計聯頒果d
你估個個係祖祖要塞埋豬肉獎咩 ...
sexykaren 發表於 2021-4-8 18:54

祖祖勁到未試過少過2個獎,新人年已經2個

祖祖勁到未試過少過2個獎,新人年已經2個
阿mark 發表於 2021-4-8 19:12

有無祖祖歷年勁歌獎數量睇下?
2000年唔計聯頒都2個?

sexykaren 發表於 2021-4-8 20:31

2000年有傑出金+廣告銀

LoveMirkay520 發表於 2021-4-8 21:50

傑出金唔係聯頒?

傑出金唔係聯頒?
sexykaren 發表於 2021-4-8 22:04

Ofc not

LoveMirkay520 發表於 2021-4-8 21:50

03最女+金曲金,係咪因為幫TVB拍咗美麗在望

星夢棄將 與 蛋記一姐 罕有合照

乐坛风云 發表於 2021-4-9 08:55

其實02年年尾就已經係咁傳話英皇幫美祖接tvb劇去換獎,結果年尾得首十大+廣告歌,係去到03年我的驕傲上位再加上套劇暑假播,年尾順理成章最女+金曲金,你話冇用拍劇去換獎真係講都冇人信

乐坛风云 發表於 2021-4-9 08:55

其實03 如果唔俾我的蕉露金曲金可以俾邊首?
唔通真係俾牛華咩
的而且確我的蕉露係嗰年最孭得起金曲金個朵
呢個世界總會有啲人永遠都覺得自己冇問題
然後打算解決提出問題嘅人就當無事發生過

唔通真係俾牛華咩
的而且確我的蕉露係嗰年最孭得起金曲金個 ...
ricnature 發表於 2021-4-9 11:28

七友 903金曲金
下一站天后,兩個人的幸運 一樣係温情歌曲風

水瓶座其實都好hit

唔通真係俾牛華咩

可以比她比我醜!
SSN Chart (9 Apr)  ||  鏡榜冠軍: Warrior - MIRROR
1. 悔 過 書 (1 Week No.1) - 陳 柏 宇
2. Warrior (1 Week No.1) - MIRROR
3. 狂 人 日 記 - 柳 應 廷

可以比她比我醜!
John 發表於 2021-4-9 12:45

嗰年金曲+金曲金應該比心服口服

唔通真係俾牛華咩

當年七友金曲金絕對無問題

可以比她比我醜!
John 發表於 2021-4-9 12:45

喜歡怨婦天后Kelly
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶

嗰年金曲+金曲金應該比心服口服液
LoveMirkay520 發表於 2021-4-9 12:48

俾心淡好無?

sexykaren 發表於 2021-4-8 20:31

最受歡迎改編歌曲演繹大獎〈未知〉
最受歡迎新人獎 金獎

最受歡迎廣告歌曲大獎 銀獎〈美麗在望〉
2000年度傑出表現獎 金獎

最受歡迎廣告歌曲大獎 銅獎〈全身暑假〉
十大勁歌金曲獎〈痛愛〉

最受歡迎廣告歌曲大獎 銀獎〈爭氣〉
十大勁歌金曲獎〈爭氣〉

十大勁歌金曲獎〈我的驕傲〉
最受歡迎女歌星
十大勁歌金曲金獎〈我的驕傲〉

十大勁歌金曲獎〈世上只有〉
最受歡迎廣告歌曲大獎 金獎〈心病〉
最受歡迎華語歌曲獎 銀獎〈獨照〉
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈明日恩典〉
最受歡迎合唱歌曲獎〈刻不容緩〉(與李克勤合唱)
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈華麗邂逅〉
最受歡迎廣告歌曲大獎 銅獎〈赤地雪〉
最受歡迎華語歌曲獎 銅獎〈愛情復興〉
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈零時零分〉
最受歡迎廣告歌曲大獎 金獎〈心花怒放〉
最受歡迎華語歌曲獎 金獎〈小小〉
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈跑步機上〉
最受歡迎廣告歌曲獎 金獎〈Lucky Star〉
亞太區最受歡迎香港女歌星

十大勁歌金曲獎〈搜神記〉
最受歡迎廣告歌曲獎〈雙冠軍〉
最受歡迎改編歌曲獎 銀獎〈開動快樂〉
最受歡迎華語歌曲獎 銀獎〈這就是愛嗎?〉
十大勁歌金曲獎〈可歌可泣〉
亞太區最受歡迎香港女歌星
十大勁歌金曲金獎〈搜神記〉

最受歡迎廣告歌曲獎〈綠野仙蹤〉
最受歡迎華語歌曲獎 金獎〈信今生愛過〉
十大勁歌金曲獎〈破相〉
最受歡迎女歌星

最受歡迎廣告歌曲獎 金獎〈澎湃〉
十大勁歌金曲獎〈花千樹〉
最受歡迎華語歌曲獎 銅獎〈最後情人〉
最受歡迎女歌星

最受歡迎廣告歌曲獎〈途經北海道〉
十大勁歌金曲獎〈牆紙〉
最受歡迎華語歌曲獎 金獎〈霧裡看花〉
最受歡迎合唱歌曲獎 銀獎〈追風箏的風箏〉(與林欣彤合唱)
最受歡迎女歌星

勁歌金曲獎 第十位〈充電器〉
勁歌金曲獎 第九位〈另眼相看〉
勁歌金曲獎 第三位〈雙子情歌〉(與羅力威合唱)
勁歌金曲獎 第一位〈天窗〉
勁歌金曲金獎〈天窗〉
最受歡迎電視劇歌曲獎〈續集〉
最受歡迎女歌星

勁歌金曲獎〈天然呆〉
勁歌金曲獎〈讓我們走下去〉(ft. 謝霆鋒)
最受歡迎女歌星
最受歡迎歌手十年大獎

勁歌金曲獎〈這麼近那麼遠〉
勁歌金曲獎〈黃昏點唱機〉(ft.林海峰)
最佳合唱歌曲金獎〈世界真細小〉(與李克勤合唱)
最受歡迎女歌星

勁歌金曲獎〈無人知道雙子座〉
勁歌金曲獎〈我好得閒〉
最受歡迎女歌星

最佳廣告歌曲金獎〈Make A Beat〉(與張敬軒合唱)

13首十大勁歌金曲獎
9.5首勁歌金曲獎
3首金曲金獎
2次亞太區最受歡迎香港女歌星
12次最受歡迎女歌星

09同13真係特別痴線

1. Cooking Bitchess diss GTB (2017)

事源Serrini喺4月左右創立GTB,並推出single "Green Tea Bitches"
https://soundcloud.com/serruria/ ... p-gtb-serena-n-ruby

由火炭麗琪領軍嘅Cooking Bitchess(早於喺年頭成立,周不時喺HKCR有直播。)指GTB concept/idea上有嚴重抄襲嗰種"臭閪主義"之嫌,出咗首"綠茶椰菜花" diss GTB
https://m.soundcloud.com/cooking-bitchess/green_tea_broccoli

最受歡迎改編歌曲演繹大獎〈未知〉
最受歡迎新人獎 金獎

最受歡迎廣告歌曲大獎 銀獎〈美麗在望〉
...
matt0605 發表於 2021-4-9 16:20

03年算正常3獎
04年起死要埋至少2舊豬肉獎

本來08年會淘汏容祖兒,點知09年short左有7獎

MIRROR@ SSN Chart

一秒間     5
ASAP     20
破鏡     19
Reflection  12
Ignited    16
One and All  1
Warrior    1

明明一秒間成績唔錯
我都唔知點解之後成績咁差
SSN Chart (9 Apr)  ||  鏡榜冠軍: Warrior - MIRROR
1. 悔 過 書 (1 Week No.1) - 陳 柏 宇
2. Warrior (1 Week No.1) - MIRROR

AK則難忘被批評走音,但會先「過濾」惡意批評,「之前的演出是有瑕疵,我會一直努力,做到沒有人能抽秤為止。」
但有d歌手努力左廿五年都係咁wor

Alina另一為人熟知嘅,係佢男友亦同樣喺《造星》竄紅嘅Mirror成員Stanley,佢仲有「馬鞍山巨龍」之稱,到底呢個傳說堅定流?有幾巨?由Alina現身說法!

AK則難忘被批評走音,但會先「過濾」惡意批評,「之前的演出是有瑕疵,我會一直努力,做到沒有人能抽秤為止 ...
on07111 發表於 2021-4-10 11:37

如果我走音,鍾意我嘅人都會覺得好聽
呢個世界總會有啲人永遠都覺得自己冇問題
然後打算解決提出問題嘅人就當無事發生過

bagfgfcde 發表於 2021-4-10 16:49

好pure好true

2011年8月,吳雨霏已落實將於8月尾加盟環球唱片。屆時將會舉辦簽約儀式。

由港台及香港日本文化協會攜手製作的「日語自遊行」節目,昨日特地委任陳慧琳為「日語自遊行」推廣大使,呼籲大眾齊齊學好日語,自我增值。

Kelly的日文比起以往已大有進步,但仍需繼續學習,目前她的日語能力足可應付普通應對,不過日文新聞聽起來便感吃力。Kelly學習日文也有三年時間,基本上有八成是聽得懂。她和深田恭子合作過拍劇,期間日文大有進步,不過回港後,很多日文都忘記了,所以間中看日劇會有很大的幫助,對她來說,相較韓文便易得多。

講到Kelly在新歌MV的和服打扮,由於誤將襟領搭錯方向,弄成是死人的穿法,Kelly認為不知者不罪,也沒有追討利是,不過也很多謝讀者的提醒。Kelly表示他們畢竟是香港人,所以不大懂得日本的文化,加上拍攝當日,時間緊急,才會出錯,雖然穿錯和服,不過這次擔任大使也不會尷尬,她謂趁機邊推廣邊學習。