返回列表 發帖
攞個第三冇咩嘢漁人得利啦,話晒前一年仲係金奬。
嗰年最令人不滿美祖係因為何韻詩攞唔到金,年尾hea播 ...
Serendipity 發表於 2021-9-19 00:50

卷卷05 年啲歌太難聽
直頭係聽到耳仔爛
所以佢拎女金先天怒人怨
佢話觀眾無情嘅時候
其實最應該問下自己出啲咩歌同人爭先得架

瑞瑞05 年啲歌唔差嘅
係plug 得唔係咁好
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

希望到2036年都仲會有人討論生生攞唔到叱咤新人金

至於32號陳卓賢未完成比賽已獲電視台邀請拍劇

邊套?
魚樂風雲?
losyes 發表於 2021-9-18 22:36

可能個陣已經準備度身訂造男排女將比佢做
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

可能個陣已經準備度身訂造男排女將比佢做
John 發表於 2021-9-23 23:36

Ian陳卓賢打波有型又識唱歌,想同陳卓賢正式開始

Ian陳卓賢打波有型又識唱歌,想同陳卓賢正式開始
losyes 發表於 2021-9-24 22:52

其實依句野邊個講先

其實依句野邊個講先
梨胃言 發表於 2021-9-24 22:58

係所有hellosss嘅心聲

其實依句野邊個講先
梨胃言 發表於 2021-9-24 22:58

【Ian嘅笑容真係好似樹熊】 打排球叻、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人,難怪佢啲朋友都話:呢個世界公平咩?

Wiki得呢幾句
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

【Ian嘅笑容真係好似樹熊】 打排球叻、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人,難怪佢啲朋友都話 ...
on07111 發表於 2021-9-25 21:19

Ian Chan is the most talented singer-songwriter amid Mirror, he not only has a charming appearance, but he also can sing touchingly to our hearts and compose songs with lyrics beautifully. Besides, he is also skilled in various areas, he was one of the representing HK's volleyball players before becoming a singer. Ian holds significant potential as long as his artist path is properly planned and developed!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

[Ian’s smile is really like a koala] Playing volleyball, singing, listening to music, knowing musical instruments, being pretty, and even shouting are all proud. No wonder his friends say: Is this world fair?
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

Playing volleyball, singing, listening to music, knowing musical instruments, being pretty, and eve ...
on07111 發表於 2021-10-1 09:19

英文100分!

李幸倪5強出局即場爆喊
2015年10月1日

代表周杰倫戰隊的李幸倪最終被淘汰。
《中國好聲音》第四季的導師終極對戰,來自那英、周杰倫、庾澄慶及汪峰擔任導師的四大戰隊10強學員,各以一次演唱機會由現場專業評審及大眾評審團投票後,淘汰最低分的5位學員。 在港發展的馬來西亞歌手李幸倪(Gin Lee)以張學友名曲《李香蘭》的國語版《秋意濃》出戰,其導師周杰倫指在Gin Lee堅持下用了較輕鬆明快的編曲演繹這歌,希望大家能看著對方的進步。然而,那英及現場的樂評人均認為輕快編曲跟傷感內容不配,最終Gin Lee只獲得64.5分,於5強止步。Gin Lee不忘感謝周杰倫和一眾學員,雖然她忍不住落淚,但最後仍聽從周杰倫說要她以微笑離開舞台。最後5強學員張磊、陳梓童、譚軒轅、李安和貝貝,將在下周三 (7日)於鳥巢進行最後一戰。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

DM多仔多到覆唔哂

討論:陳卓賢
維基百科,自由的百科全書

此頁面曾於2018年7月3日送交存廢討論。討論結果為刪除。

本討論已經結束,以上頁面已刪除。請不要對這個存檔做任何編輯。
(×)刪除理據:廣告宣傳

親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

卷卷05 年啲歌太難聽
直頭係聽到耳仔爛
所以佢拎女金先天怒人怨
佢話觀眾無情嘅時候
其實最應該問下自己 ...
ricnature 發表於 2021-9-19 01:11

人瑞只single太多好歌,第1plug應該派超齡唔應該派長信。05年入行10週年,903點都要俾面噶。

人瑞只single太多好歌,第1plug應該派超齡唔應該派長信。05年入行10週年,903點都要俾面噶。 ...
chj0928 發表於 2021-10-12 19:31

超齡咁side track 唔應該plug
係都Single / 花與愛麗斯
最後靠裂女食糊ok 嘅

十個call 六個call 太膠歌feel 又零個hit
不過好間唔時拎返黎聽都可以
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

陳太在2019年8月搬到英國,陪伴在當地讀書的兩名子女。之前,她幾乎沒有看過Viu TV的節目,只有追看無綫電視(TVB)每晚播出的《愛・回家》系列劇集。陳太對美國之音說,到達英國之後,兩名子女不斷遊說她放棄收看政治立場親政府的無綫電視。

一年之後,陳太近乎已經把Viu TV所有相關節目都看過不止一遍,逐漸覺得無綫電視“好老餅、好悶”,不再追看。她覺得Viu TV創新很多,更令她跟子女有話題。

問到為甚麼她喜歡MIRROR,陳太直接了當地說,因為他們“靚仔”(英俊),又說他們唱歌已經有進步。陳太提到,她很喜歡韓國男子組合BTS,但MIRROR成員說的是廣東話,令她感到更親切。

中國國家廣電總局表示會嚴厲打擊娛樂節目中的“娘炮”審美觀,即是說一些帶有女性氣質的男性藝人會被封殺。

陳太說,盧瀚霆可以說是這類藝人,令她擔心MIRROR的未來。她舉例說,今年7月,在香港尖沙嘴慶祝盧瀚霆生日的活動中,當警察嘗試清場時,有一群“神徒”無視警方,衝出去追趕一部印有“盧瀚霆生日快樂”的粉紅色巴士。

她說:“我相信內地應該會很害怕,一群人聚集,又不怕(警察),所以我們覺得是擔心的。”

不過,陳太指,近期香港半官方機構旅遊發展局也找盧瀚霆和MIRROR成員陳卓賢(Ian)拍宣傳片,似乎他們還被視為可以用作推銷香港的藝人。

今年7月,陳爸爸來英國探望家人,下機第一天未適應時差,於是他一口氣看完15集,由盧瀚霆及MIRROR另一成員呂爵安(Edan)主演的同性戀電視劇《大叔的愛》。結果,連平時不看劇集,只看新聞的陳爸爸都迷上盧瀚霆。

希希對美國之音記者說,難以估計英國有多少人支持盧瀚霆,因為人數只會不斷上升。

她說:“我只比較留意Anson,Anson的(支持者)很多都說,他們快要來英國,快來了。我知道很多人都陸續過來。”

而這個趨勢肯定不會止於盧瀚霆的支持者。在英國,MIRROR的支持者會透過幾間由香港人營運的店舖,發放由擁躉製作的單張,宣傳活動以及吸引更多人喜愛MIRROR。成員姜濤的支持者會在10月初,在倫敦唐人街舉行活動。

而另一個成員呂爵安的擁躉就在九月尾,在美國洛杉磯舉辦了一次活動,有超過一百人參與,包括一些剛剛移民去美國的香港人。類似的活動,只會越來越多。

最後靠裂女食糊ok 嘅

十個call 六個call 太膠歌fe ...
ricnature 發表於 2021-10-12 19:56

派長信應該係千嬅同Jean friend所以點都㨂做first plug
同意single同花與愛麗斯係派台歌質素,風采依然都係好嘅選擇。

陳太在2019年8月搬到英國,陪伴在當地讀書的兩名子女。之前,她幾乎沒有看過Viu TV的節目,只有追看無綫電 ...
John 發表於 2021-10-13 04:03

她說:“我只比較留意Anson,Anson的(支持者)很多都說,他們快要來英國,快來了。我知道很多人都陸續過來。”

叫Anson嘅特別多人支持

phone殺令封殺了唔少精液,太正

集集《超級巨聲》都語出驚人,金句一大籮的藍奕邦,原來心目中也有一位金句王,就是同公司的楊千嬅。

「我喺《超級巨聲》成日講,並唔係唱啱啲音就等於一個歌手,好嘅artist其實音準、唱功係基本,香港人的要求其實好低,覺得唱得啱音就係一個歌手,其實唔係,我不嬲鍾意千嬅,係因為佢真係唱得出一首歌的靈魂,同埋睇佢做訪問,覺得呢個女仔係好率性,係幾知民間疾苦的一個人,可能因為她做過護士的關係吧。而且她好街坊,直頭似在超市推車就在身邊會同佢打招呼那種街坊。

我的朋友鍾意佢都係因為佢講嘢,記得有一年萬聖節,佢做電視台訪問,主持人問佢最驚咩鬼,佢答,「呢個圈好多鬼口架,即係鍾意講是非嗰啲鬼呢。」諗真啲又係真口架喎,我真係寧願見鬼,都唔想見到啲是非人。

在訪問見街前兩天,AK在社交平台公告「改名」一事,原來出道一年多的他,報名參加《全民造星》時將「X」寫成「熚」,結果公司一直寫錯他的名字,直到最近他才發現這個重大錯誤,並第一時間向公司自首。雖然訪問時沒機會問他為何會一直用錯自己的名字,但AK有首支solo歌《特登》上架,他忙於向大家詢問意見,希望歌曲可以受歡迎,有機會染指來年的叱咤新人獎。
「我們三個一起出歌,難免會有人將我們比較,明白這是大家很喜歡討論的茶餘飯後話題,但其實我們自己內部真的沒比較。最主要是我們由比賽開始,當時甚麼都沒有,已經建立了感情,到組成MIRROR,到去年底花姐跟我們三個說會出歌,聽到已經開心到不得了,沒有去想其他。公司對我們很好,這個MV本來去台灣拍,我們都去過當地睇景,但最後因為疫情而不能入境。MV出街後,很多人說整體故事都好看,但有些位不完整,亦有些人覺得像周杰倫的《不能說的秘密》,問為何又玩穿越這條橋?我覺得穿越是一個題材,就像警匪片一樣,以前和現在都有人拍,這個MV的故事和《不能說的秘密》很不同,不是一個抄襲,但當然我在戲劇上的技巧還有進步空間,我已經盡晒力但not the best。希望這首solo歌會大紅和大賣啦,我自小的夢想就是可以拎到叱咤的新人金獎。」

集集《超級巨聲》都語出驚人,金句一大籮的藍奕邦,原來心目中也有一位金句王,就是同公司的楊千嬅。

「我 ...
John 發表於 2021-10-18 22:01

而且她好街坊,直頭似在超市推車就在身邊會同佢打招呼那種街坊。

「我 ...
John 發表於 2021-10-18 22:01

A fake bitch knows one when she sees one
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

A fake bitch knows one when she sees one
JasOh103 發表於 2021-10-20 00:14

佢都幫過好多奶咗嘅人作歌
https://www.instagram.com/p/BqjtmV6hrXw/

在訪問見街前兩天,AK在社交平台公告「改名」一事,原來出道一年多的他,報名參加《全民造星》時將「X」寫 ...
losyes 發表於 2021-10-19 22:54

結果係CM改左名做江X生

佢都幫過好多奶咗嘅人作歌
jcbartleby 發表於 2021-10-20 00:39

好驚
我瘦我煎都唱過條fake bitch寫既歌 希望佢地唔會遲早奶

好彩佢唔妥我琪冇寫過歌俾佢
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

才直說你有男朋友 現在就要走~~^^

祖兒:做乜好似卡拉OK咁

最後靠裂女食糊ok 嘅

十個call 六個call 太膠歌fe ...
ricnature 發表於 2021-10-12 19:56

小城大事派完派長信接受不到由A變E

小城大事派完派長信接受不到由A變E
sexykaren 發表於 2021-10-20 21:49

我其實OK長信,《Single》全碟都好高汁,有04風範。千杯不醉又好聽,奈何前面播得hea,年底郎來了爆seed都追唔到。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

勁歌金榜@2002/11/30
RK  LW Songs       Singers
01  ne  女人之苦          許志安
02  ne  人來人往        陳奕迅
03  ne  高妹正傳           梁詠琪
04  ne  笑中有淚         楊千嬅
05  ne  糟蹋               馬浚偉
06  ne  有人                   麥浚龍
07  ne  華麗緣           葉蒨文
08  ne  掌紋         郭富城
09  ne  風箏與風       Twins
10  ne  方寸大亂         小雪 / 葉文輝

OUT
xx  01  失戀王                  陳小春
xx  02  情毒                     陳慧琳
xx  03  愛不釋手                     李克勤
xx  04  黑蝙蝠中隊                  劉德華
xx  05  好心分手                     盧巧音 / 王力宏
xx  06  我得你                        張學友
xx  07  高高在下                     張衛健 / 劉德華
xx  08  相信自己                      鄭秀文
xx  09  有心人                        鄭希怡
xx  10   Ask For More            F4

02  ne   ...
LoveMirkay520 發表於 2021-10-25 20:08

大洗榜

LoveMirkay520 發表於 2021-10-25 20:08

好多经典歌

今天的我 - HANA
單選投票, 共有 36 人參與投票
1.  全日狂聽(5分)        
        50.00% (18)
2.  聽完再聽(4分)        
        8.33% (3)
3.  可以一聽(3分)        
        13.89% (5)
4.  得閒就聽(2分)        
        11.11% (4)
5.  有緣先聽(1分)        
        16.67% (6)

我得你4台冠喎

我其實OK長信,《Single》全碟都好高汁,有04風範。千杯不醉又好聽,奈何前面播得hea,年底郎來了爆seed ...
風見志郎 發表於 2021-10-25 16:57

長信不識欣賞,郎來了好d,當然烈女最好

我得你4台冠喎
sexykaren 發表於 2021-11-1 22:29

嗰首係劉華唱嫁

嗰首係劉華唱嫁
LoveMirkay520 發表於 2021-11-1 23:19

你打張學友
我只記得講你知

你打張學友
我只記得講你知
sexykaren 發表於 2021-11-1 23:26

張學友都有一首我得你

史上大洗榜,之後喺冠高妹正傳

Dr.Ma是 香港 中文大學微生物學博士,在大學擔任科學教育的項目經理,亦是香港電台科普節目主持。本科並非研究蝸牛,但近幾年非洲大蝸牛佔據了她生命中很重要的一部份。她跟家人共同飼養了一對蝸牛,大的喚作「陳仔」,小的喚作「阿囡」,她亦確實當牠們是仔女般疼惜。

像隻蝸牛

在訪問見街前兩天,AK在社交平台公告「改名」一事,原來出道一年多的他,報名參加《全民造星》時將「X」寫 ...
losyes 發表於 2021-10-19 22:54

生好上進!值得支持

史上大洗榜,之後喺冠高妹正傳
阿mark 發表於 2021-11-2 07:02

笑中有淚 4>2>1

張學友都有一首我得你
LoveMirkay520 發表於 2021-11-2 07:01

得你一個 不要花火

笑中有淚 4>2>1
kenneth 發表於 2021-11-6 03:49

人來人往咁都冠唔到

愛多80年
903: 20>X
TVB: 10>9>5>X

拋磚引玉,復興樂壇挖墳區
1999年樂壇娛樂圈新力軍 一門三傑and the rest of 1999 樂壇娛樂圈自此風雲變天

1999年叱吒903上榜成績一覽

恭碩良903:tvbrthk997: who?.gif

Here And Now 14>5>7>6>19

你著幾號鞋? 11>2>2>2>9

熱熱地飛 (陳慧琳/陳曉東/張柏芝/鄭中基/蘇永康/森美/小儀 合唱) 6>3>1>5>10

愛空間 14>7>14>9>9>20

張栢芝903:、tvb:、rthk:、997:新登場歌手+突破女歌手、四台聯頒卓越表現大獎:

任何天氣 16>14>xx>19>8>18

熱熱地飛 (陳慧琳/陳曉東/鄭中基/恭碩良/蘇永康/森美/小儀 合唱) 6>3>1>5>10

留給最愛的說話 (陳曉東 合唱) 10>6>13

星語心願 6>9

一直掛念 16>17>13>10>13

目的地 12>8>xx>11>17

容祖兒903:、tvb:、rthk:、997:新登場歌手

未知 14>12>2>9

逃避你 19>18

這分鐘更愛你 18>4>2>(6)>...   (2000第一周成績,之後繼續停留榜上)

林心如tvb:、rthk:、997:新登場歌手903: who?.gif

沒有上榜紀錄

Snowman (a.k.a. Jerald Eric Kwok

新歌 19

有耳非文

交叉 12>9

清平樂 (16)>... (2000第一周成績,之後繼續停留榜上)

高雪嵐

20>20

張茵

A Trip To The Moon 16>17>12>6>20

Starlight 17>13>11

蕭瀟

千言萬語(深宵夜) 18>20

月亮說話 19>17>19

星盒子a.k.a. 徐繼宗、區永權、陳鳳)

沒有上榜紀錄

壞碑唇a.k.a. 何兆基、Yvonne)

沒有上榜紀錄

活希兒

沒有上榜紀錄

新歡:來年就算沒愛情/抬頭尚有天空
舊愛:帶耳筒出發聽下歌/不必搞那麽多

她的新專輯, 我是完全沒有期望, 但聽完卻覺得有點驚喜. 就正如Gin Lee真人其實與07年港姐冠軍張嘉兒有點撞樣, 但經過修飾後, 卻可以在海報上模仿阿嬌, 證明只要稍經琢磨, 不再一味唱沉悶K歌, Gin Lee其實也可以有生氣.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

拋磚引玉,復興樂壇挖墳區
1999年樂壇娛樂圈新力軍 一門三傑and the rest of 1999  ...
atmosphere 發表於 2021-11-7 01:22

請問有無2002新人記錄?thanks!