返回列表 發帖
用99年做起點
係咪因為容祖兒出道4年之後再憑扮了解出道???
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架」
「吳雨霏年年都用噴走勢上十大
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

變左年經
abcxyz302006 發表於 2017-8-17 23:57

係秒經

無黎明已經無乜討論價值
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:46

Leon 04 05年都好髮力
05年試過有一段時間(長情冠軍個排)入左男三甲
年尾先比周國賢李克勤許志安個d追過

「仲未有人破到三隻歌女金紀錄」
「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」 ...
hehehaha 發表於 2017-8-18 00:40

重口味144
另外叮叮車個19次冠軍都幾難破
最後最後個22次都分分鐘穩佔第二一段長時間

CM人會好high
出面會.........
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:55

其實出面shock一shock就會接受佢地位
好似08年方大同男金同14年周柏豪咁

舊年Gin Lee同胃蘭攞完新城女金之後
新城都冇冧檔丫

化邊有十大
帥小寶` 發表於 2017-8-18 01:55

cm共和榜十大

千嬅06年食白果都坐足全場
好難得 原來係爸爸叫佢去 話要贏得起就要輸得起
佢903最女時話「真正既贏係要輸得起」我估都係爸爸啟發佢

就算金牌唔幫KKK, rthk都唔會俾呢個獎千嬅架啦
Jacz 發表於 2017-8-18 17:35

rthk至尊歌愛將同cm共和榜至尊歌愛將一樣
都係謝安琪

鄭秀文好似2009年拿十大中文金曲
話說sammi好似已經16年冇出席過頒獎禮
乐坛风云 發表於 2017-8-18 19:33

好似係10年
個年記得係東亞杯葛唔出席
跟住港台比哂d獎鄭秀文就算

感情線上好hit咩,2000年係我首年主動了解香港樂壇,當時kelly歌花花宇宙,星期五檔案仲hit ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:11

感情線上好hit喎
當年孤男寡女電影票房逆市大賣
連帶感情線上都紅左
加埋煞科接力
二千年鄭秀文都算係反彈

Kelly就用disco歌接招, 全年狂派fing頭歌, 又出奇制勝到
仲有王菲明明唔玩但給自己的情書又係爆紅
梁詠琪由偶像派變哂全香港女人公敵, 年尾竟然都有灰姑娘反彈
容祖兒都憑大量廣告攻勢極速彈起緊
吳雨霏讀緊小學未開始唱歌, 算係較小威脅

楊千嬅日播夜播少女的皮草播到咁多大獎都可算係爆冷

唔關容祖兒事,係因為1999年起女歌手係頒獎禮開始有運行,唔使睇四大天王面色 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:18

女歌手討論區=.=

講起男歌手
許志安當年都相當不受歡迎一段時間
首先係03年同容祖兒一樣, 唔夠airplay但就最後一刻銀獎變金獎
04年又有美中不足事件
05年仲要繼續播, 幾乎上到男銅
係後尾佢都算間中有好歌, 先慢慢洗底

《灰姑娘》-《花火》3rd plug
嚴格來說係2001年先big hit才對
記得當年係新年之後,才接《一年之計》棒 ...
l00540 發表於 2017-8-18 21:45

你講起又係
00年年尾個plug係煙霧瀰漫
佢99年10月去到01年頭個段時間真係超慘
仲要有排成日比人噓

反觀容祖兒比人噓一次已經要串人「你地唔係噓我嘛」

其實少女的祈禱真係唔算爆冷喎
當年最hit個兩首,一首係K歌之王,另一首就係少女的祈禱了,當然仲有花花宇 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 21:56

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03年左右容祖兒上位, 先至比人寫衰, 加上佢紅館遲到事件+頒獎禮成日又笑又喊, 搞到人氣跌

反而謝安琪囍帖街之後
09年接唔住個勢, 10年仲放逐台灣, 搞到錯過左最好上位時機

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03 ...
John 發表於 2017-8-18 22:02

其實環球女歌手好多模式都好似
Kary 11年我本人爆紅之後都係
12年繼續有hit歌, 跟住13年頭紅館
可惜頒獎禮同埋紅館live都真係太驚嚇, 明明13年就有就有播60幾次就係儲分比佢女三甲, 但最尾都無心戀戰feel

跟住Gin Lee又係雙雙紅左, 但第二年人氣接唔住

所以Gigi事隔10年重奪商台獎項時
真係百感交集⋯

Btw, 個人覺得《Today》、《嫌棄》比《高妹正傳》更值 ...
l00540 發表於 2017-8-18 22:04

我覺得最唔抵係北京之夏, 始終已經播到好接近十大線
而且成長的短髮真係一張好好聽既碟

同意高妹正傳個十大比梁詠琪好多其他歌都唔好聽
而且高妹正傳都唔係商台鍾意既style, 明明商台平時喜好係支持煙霧瀰漫/兩個人的幸運個類
當年有陰謀論話, 因為高妹播得太差, 唯有用高妹正傳補數

叱吒樂壇女歌手金獎
叱吒樂壇我最喜愛的女歌手
楊千嬅昨晚得獎獻唱時,每唱到高音部份即「泣不成聲」,但卻沒有眼淚。 陳慧安攝

商台《叱吒樂壇流行榜頒獎禮》昨晚在灣仔會展舉行,楊千嬅奪「我最喜愛的女歌手」及「叱吒樂壇女歌手金獎」兩大獎成女歌手大贏家,她得獎時在台上痛哭失聲,但卻滴不出眼淚,掀起之後得獎歌手人人領獎都大哭的風潮。而去年得女歌手金獎及銀獎的鄭秀文及陳慧琳昨晚一同食白果。 記者:王連連、胡比

梁詠琪只領一首歌曲獎亦感動得大哭一場。

千嬅帶起嚎哭潮
整晚大贏家陳奕迅及許志安分別得三個獎平分秋色。陳奕迅獲「叱吒第二位歌曲獎」、「至尊唱片大獎」及「叱吒樂壇男歌手金獎」三個獎,陳奕迅領「叱吒男歌手金獎」時由四名 DJ抬上台,他上台後更向全部 DJ跪拜,「叱吒樂壇男歌手」銀獎是許志安,陳小春奪銅獎。
「我最喜愛的歌曲大獎」由盧巧音憑《好心分手》奪得。

楊千嬅帶起歌手領獎痛哭風潮,她於頒獎禮開始不久便獲頒「我最喜愛的女歌手」獎,上台時哭得相當淒涼,她表示現場觀眾投她票,實在令她十分感動。
當楊千嬅獻唱《笑中有淚》時,每唱到高音部份即背台飲泣,沒法唱下去,但唱到低音時就安然無恙。最後司儀林海峰忍不住揶揄她說:「千嬅練好耐,一路喊但滴眼淚都冇滴出。」之後許志安得「我最喜愛的男歌手」時又幾乎流淚,連梁詠琪獲叱第十位歌曲獎都大哭一場。

蘋果記者好衰

獨照 2003年12月17日發售, 香港只派了 揮著翅膀的女孩 (2003年派) & 獨照  (2004年派), 2004年頭 獨照 落 ...
boy4dudes 發表於 2017-8-18 23:45

做乜突然提一拍兩散

《愛人》(1998年)
《數你》(1998年)
《有發生過》(1999年)
《冰點》(1999年)
《最後的歌》(1999 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 23:51

chisin
容小姐個list連咩心花怒放跑步機上都有
咁大慈善家都應該好hit

我記得數字上係同楊千嬅調左位
其實美嬋02 03 都夠數入十大畀人調走左
ricnature 發表於 2017-8-18 23:43

爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172
始終一天同燕尾蝶都好似170左右

但爭三四次同平手無乜分別

2002 年 fa 903 女金 但係 冇十大, 好多報紙 were asking "WTF"?

3 years later......

2005 年 JY 903 ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:06

05年容小姐d上榜歌全部都咁難聽
有金獎已經全場噓爆
仲比多個十大商台第二朝比人拆左都似

05年容祖兒: 芝娃娃, 刻不容緩, 呼天不應, 明日恩典, 越唱越強, 天之驕女, 好事多為, 赤地雪
年尾d天之嬌女好事多為又難聽又唔hit
全年得一隻明日恩典係hit, 但已經係我的驕傲、世上只有之後既第三集, 炒冷飯炒到嘔
越唱越強都叫多少少人識

睇下何韻詩贏佢起碼2047條街: 如無意外, 你是八十年代, 明目張膽, 化蝶, 勞斯萊斯, 汽水樽裡的咖啡, 圓滿
根本由年頭去到勞斯萊斯連續5首都叫好叫座

05年唔比何韻詩係極度痴線
容小姐仲要係度串觀眾

千嬅靠烈女單天保至尊

但隔幾版既內容應該都係一樣~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:16

而家仲講緊2000年代
應該遲d先進入2010年代

跟住樂觀都講幾版

就咁睇 似乎燕尾蝶先最值十大
jasonbloom 發表於 2017-8-19 00:08

果年已經組合金
而且又新人
冇十大都可以預期既

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
10 龍爭虎鬥  218
10 我不會唱歌 218
12 飛女正傳 216 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 00:18

睇返
原來笑中有淚係 165
始終一天 169

連很想當媽媽都168

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
東京鐵塔下gulugulu
0 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:29

我同你調轉
我鍾意東京鐵塔下, 903目標聽眾應該都會buy呢類
男人KTV極度唔ok
逼得太緊都唔鍾意, 不過最少坊間hit, 算數

我地大家之後撈月亮已經O咀~FANS都咁話, 你話當年PLUG一葉舟十大就話者~
呢首都十大唔通同CM個潮文有關??? ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:32

撈月亮十大算係好
好過我來自火星十大, 楊千嬅女銅

王菀之當年女銅對佢意義好重大

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:05

原來她不夠愛我

應該係新藝寶同金牌既碟,好多都有d係可以叫糊同爆紅既歌
就係個堆個令到佢更加入屋
去唱k又個個都點,係 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 01:06

佢當年個903新碟發佈勁多悔氣說話

變左嬋粉區 kay粉係咪已經脫離cm/去哂外語區
HOTMAN 發表於 2017-8-19 01:07

千嬋d粉全部都係鞭屍狗

Gigi好似得《兩個人的幸運》一首四台冠

好多hit歌都被903狠ban
l00540 發表於 2017-8-19 10:06

不過由離開左華納之後
芝芝係903上榜成績突然變左最好

以前有冇咩歌喺903可以額外加成10分以上?
jose 發表於 2017-8-19 13:10

誰都會散…

RTHK 十大
2001 嫌棄 - Gigi
2002 上一次流淚 - Sammi
2003 優先訂座 - Jade
2004 如無意外 - Hocc
2005  ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 21:58

全女

頭號敵
去年,Gin曾跟Mag喺《巨聲2》PK戰中挑戰小巨肺,今年新人獎再遇,Gin說:「佢唱歌好叻好好聽,佢係我香港第一個朋友,我都想佢攞!」

大熱腳
今年新人獎除咗有Mag呢個強勁對手外,欣宜都算另一大敵,Gin話:「佢唱咗好耐歌,我都有聽過,佢都唱得好好!」

未聽過
至於另一新人獎黑馬許廷鏗,Gin卻說:「我同佢唔熟,都未聽過佢唱歌,冇意見!」

Gin Lee好坦白

05年TVB最女宣佈係蛆兒時個台D MON係咁出千嬋D相~~
kenny1102 發表於 2017-8-20 00:15

係咪本身想比千嬅

Gin 同 mag 嘅名氣可以plot到一條交叉線.....
newguy 發表於 2017-8-20 01:09

我覺得mag近年雖然係樂壇沉寂左
但始終爛船有三斤釘
只要髮力就會好易反彈

絕對認同
lemontea1069 發表於 2017-8-20 04:19

Leon正好多

大家覺得容小姐有唱功係因為 live 穩定
呢樣野同唱得有無感情唔係 mutually exclusive 喎
同一時間都大把 ...
616.1314 發表於 2017-8-20 14:02

你又啱
尤其是果幾年太多歌星五音不全 live都唔敢唱 次次咪咀
李龍怡勁歌live過一次夜遊杜拜 真係以為佢就快斷氣要入急症室

相反 容祖兒起碼會唱live
已經拋離好多歌手
情況就好似吳雨霏有cookies 8餅襯托而成為實力派咁

而家聽返佢03 04年d歌唱腔
我個人就覺得太濫用氣聲
同埋隻隻歌唱法一樣

大概去到近5 6年就真係唱得好左好多
無人知道雙子座唱得幾好聽

我最後識唱Kelly嘅歌已經係So Hot、皮外傷.
風見志郎 發表於 2017-8-22 09:42

其後同請放心上我都好正

其實黎明真係錫JANICE
lemontea1069 發表於 2017-8-29 18:47

雷頌德都係

05年應該比hocc, joey應該三甲不入先合理06年 除咗hocc, 有其他歌手比joey好啦下話
07年我覺得女金都唔掂 ...
hehemamama 發表於 2017-8-31 20:10

楊千嬅!

認真其實何CC隻碟最正

07年表現好的stephy, kary, 泳兒, hocc, kay, fiona, 鄭融

07年表現差的祖兒,千嬅, kelly, 衛蘭, fi ...
Kaybb 發表於 2017-8-31 22:16

meridian好正wor
仲有5場AAL樂迷狂讚
年尾又有演唱會主題曲All About Love

覺得07年楊千嬅表現都幾好
女金都有說服力

2006年我覺得容祖兒隻"Ten Most Wanted"唔差, 幾鐘意赤地雪*, 流淚眼望流淚眼* & 上次坐飛機, 不過我更愛 K ...
boy4dudes 發表於 2017-9-1 01:05

芝芝年尾仲有原來愛情這麼傷

G For Girl堅正
全隻碟都咁正
Suddenly this summer又係

一開始鍾意芝芝係因為03年狂派K歌
但之後開始識聽歌, 聽返佢01年兩隻碟先發現咁正
成長的短髮又係超鍾意

10年隻怕寂寞的貓其實放落一般歌手度會係好碟
不過太參差, 擺係芝芝度難免會覺得唔夠01年兩隻碟/花火/好時辰/成長的短髮咁好聽

唔知而家先加入討論會唔會太遲,有冇人記得邊D十大/準十大派咗N個remix/劇埸版/featuring/live版磨爛蓆磨到 ...
atmosphere 發表於 2017-9-9 11:48

雙雙

陳曉東 - 劃火柴 (劇場版) 有派
盧巧音 - 好心分手 (Featuring 王力宏), 好心分手 (別戀版) 有派
容 ...
boy4dudes 發表於 2017-9-9 20:07

再見露絲瑪莉都有remix
印象中係有派

陳曉東 - 劃火柴 (劇場版) 有派
盧巧音 - 好心分手 (Featuring 王力宏), 好心分手 (別戀版) 有派
容 ...
boy4dudes 發表於 2017-9-9 20:07

05年天才與白痴有個天才白痴夢remix

remix十大最出名都係容草草隻愛一個上一課

GV音質
風見志郎 發表於 2017-9-23 09:29

咩係GV?

千嬅更喊到唱不下去,不過司儀林海峰卻寸她雖然有喊,但一滴淚也沒流過。

你係咪千嬅fans?
Kaybb 發表於 2017-10-3 21:30

有 「 打 底 王 」 之 稱 的 楊 千 嬅 , 向 來 小 心 經 營 玉 女 形 象 , 出 現 公 眾 場 合 , 例 必 做 好 準 備 打 定 底 , 所 以 出 道 以 來 , 從 未 出 現 過 露 點 、 露 毛 、 露 底 … … 走 光 鏡 頭 。
但 在 上 星 期 四 ( 十 月 廿 四 日 ) 出 席 「 健 康 第 壹 大 獎 」 頒 獎 禮 時 , 自 以 為 著 得 密 密 實 實 的 千 嬅 , 忽 然 一 個 「 烏 低 身 」 , 露 出 一 大 條 黑 色 性 感 T-back 底 褲 , 就 連 籮 柚 兩 「 楷 」 肉 都 俾 人 睇 晒 !
今 日 真 係 千 年 道 行 一 朝 喪 , 打 爛 保 存 多 年 「 玉 女 貞 節 牌 坊 」 。

打 底 王
由 出 道 至 今 楊 千 嬅 都 走 密 實 大 笑 姑 婆 路 線 , 向 來 極 少 以 性 感 形 象 示 人 , 頂 多 偶 然 在 演 唱 會 或 者 在 寫 真 集 中 「 露 兩 手 」 , 但 都 「 點 」 ( 心 口 粒 癦 ) 到 即 止 。
每 逢 著 得 性 感 少 少 , 千 嬅 必 定 會 打 定 底 , 除 了 基 本 需 要 底 衫 褲 外 , 更 會 加 多 件 tube top 著 多 條 短 褲 加 強 保 護 , 以 防 走 光 , 因 此 贏 得 「 打 底 王 」 美 譽 , 從 未 試 過 失 手 洩 春 光 。