返回列表 發帖
有無人記得2005之前有雷霆歌曲播放指數,果陣覺得呢個榜最fair
sunny 發表於 2017-8-18 12:33

記得!唯一會聽緊881節目
冠軍常客Eason/ Joey/ Fa

不過,好多時歌曲都一齊喺881/903拎冠軍...

仲記得,當年《嫌棄》4週冠軍+2週亞軍
成為2001年最高播放率嘅歌曲(女歌手)
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

感情線上好hit喎
當年孤男寡女電影票房逆市大賣
連帶感情線上都紅左
加埋煞科接力
二千年鄭秀文都算係反 ...
John 發表於 2017-8-18 20:21

《灰姑娘》-《花火》3rd plug
嚴格來說係2001年先big hit才對
記得當年係新年之後,才接《一年之計》棒~

唔計Yes!同Big Echo榜冠軍

《灰姑娘》仲拎埋以下榜冠軍
- RTHK 中文歌曲龍虎榜
- TVB 勁歌金榜
- 新城 勁爆online點唱榜
- 有線電缐 至尊榜

2000年應該係一年四碟《好時辰》/《最愛⋯梁詠琪》/《Kiss》/《花火》
代表作:好時辰、Kiss me、煙霧瀰漫、愛的代價

除左歌海戰術外,最成功應該係撮合了GIGI同 Fancl House的賓主關係
同埋成功開拓了曲詞創作之路⋯

你講起又係
00年年尾個plug係煙霧瀰漫
佢99年10月去到01年頭個段時間真係超慘
仲要有排成日比人噓

反觀 ...
John 發表於 2017-8-18 21:56

所以Gigi事隔10年重奪商台獎項時
真係百感交集⋯

Btw, 個人覺得《Today》、《嫌棄》比《高妹正傳》更值十大
奈何Gigi同公司又有城城同Sammi

其實芝芝都真係非常咁努力
花火之後慢慢走返上去, 跟住灰姑娘他喜歡是你嫌棄搶灘, 再加埋fancl出走地平 ...
John 發表於 2017-8-18 21:59

2001年真係Gigi最發力嘅一年:
- 雷霆歌曲播放指數全年最高ap歌曲 (女)- 嫌棄
- 最多港台十大中文金曲選歌曲女歌手

可惜最後只得《他喜歡的是你》一個四台歌曲奬
Poor gigi

我覺得最唔抵係北京之夏, 始終已經播到好接近十大線
而且成長的短髮真係一張好好聽既碟

同意 ...
John 發表於 2017-8-18 22:06

沒有大力宣傳之下,《北京之夏》播到十大邊緣
已經好厲害了⋯

之於《高妹正傳》個十大,應該係拉闊效應+唱片公司力爭的成果
當年仲派埋winter mix,播到12月

gigi歌主要靠fancl sell,鍾意gigi fancl廣告歌多過容祖兒h2o廣告歌
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:07

商台一路都hea播Fancl廣告歌
Kiss me(6)、出走地平線(8)、家有小熊(4)
#可能無落廣告

趁住Do姐有新廣告,GIGI快啲出廣告歌啦

個段時間雖然係慘,但出碟出得勁密 (唔計演唱會碟) 96  1
97  3
98  2
99  2
00  4
01  4
02  3

同埋發 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:18

計埋台灣版,我們的荷包/零用錢真係⋯

今時今日,歌海戰術仍然是華納的不二策略

tvb狂播有畫面,廣告歌好有特色,好想儲齊一套廣告歌mv
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:26

唯一威水史
可能係力壓Joey拎廣告歌曲獎

痴線,仲要隻隻封面都鬼火咁靚,好難忍手
其實佢d碟音樂性真係唔差,好多都好好聽,同埋好多歌 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:46

台灣版包裝更精美,又有旗艦版、水晶球、果汁盒利樂包、木盒
李偲菘、陳少琪、趙增熹當然也功不可沒

奪得四台唱作奬後,為Gigi打了強心
又Sammi《跳傘》/《落錯車》
又Hacken 《高妹》 /《吻別的位置》

唔好望記痛愛有十大,我寧願全身暑假廣告金,俾嫌棄十大
阿mark 發表於 2017-8-18 23:32

當年,四台都因為Quota問題
決定保《終身美麗》、《芭啦芭啦櫻之花》棄《嫌棄》

其實tvb要俾,可以out飛花
阿mark 發表於 2017-8-18 23:40

始終係唱片公司嘅角力遊戲
球記又點會唔爭取⋯

加上,克勤係親生仔⋯

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
10 龍爭虎鬥  218
10 我不會唱歌 218
12 飛女正傳 216 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 00:18

兩個人的幸運 差十大底線幾多?

艷光四射 & 梁祝下世傳奇 真係好正, Hocc 2005 RTHK 冇十大 得 優秀流行歌手大獎 & 全年最佳進步獎 was s ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:25

前港台梁姓DJ爆:
- 意識不良作品不可熱播,包括:古惑仔系列 etc.

可能因為類似原因,所以掉走《離家出走》、《勞斯萊斯》個十大

另,如無記錯,Freeze亦因類似原因被ban

仲記得每一個明天今日已經7周冠
GIGI唔知邊首20>1
D歌連冠媲美CM榜~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:28

我記得出走地平線 3>1>17/18

楊美琪嘅tag係地平線有高有低
查實係轉左plug

20>1 唔記得邊首

They didn't ban 汽水樽裡的咖啡 (maybe they didn't get the hidden meaning?)

Of course 禁色 was ban ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:47

所以YY嘅自己歌咁多年都拎唔倒港台十大

好似有首剩下光年

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Silly thing 係唔係Juno哥哥大寶持有?

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:05

這幾年雷霆樂壇班霸應該係球記

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:12

港台肯比十大《電燈膽》、《年年》
係順應民意定同903唱反調?

勁鐘意 2005Look & 2006成長的短發
g4girl 發表於 2017-8-19 09:18

《成長的短髮》轉用左中港台三地音樂人打造嘛
又張亞東、又周董、又Peter Kam、又蔡健雅
硬係正啦

Btw, GIGI四台成績最好嘅專輯係《娛樂大家》定《我想我唱》

我只知道903成日斷gigi四台冠
阿mark 發表於 2017-8-19 10:01

Gigi好似得《兩個人的幸運》一首四台冠

好多hit歌都被903狠ban

20 > 1 係傷心尋回犬
-Prince- 發表於 2017-8-19 13:20

傷心尋回犬好似雙週冠?

係《我想我唱》- 5首上榜歌
無所不在        三台冠 (斷903)
同班同學        三台冠 (斷903)
兩個人的幸 ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 12:27

Thx 記錯左⋯
《娛樂大家》係阿芝喺903成績最好嘅唱片(2冠1亞)才真

不過由離開左華納之後
芝芝係903上榜成績突然變左最好
John 發表於 2017-8-19 12:57

夏花秋葉

最高位置好DD, 但其實都只係麻麻

2008 to 2016 Gigi plugged 左 7首粵語歌, 903上得4首 (小娃娃大英雄 # ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 13:19

好在903還有雲妮
久唔久都喺《雲妮鍾情》聽到阿芝的聲音

香港流行音樂共和榜
記錄保持者 — 丁太《姊妹》

幾乎滿分

不如你講下01年起無左劉德華有邊位拎十大歌曲仲好01 gigi
02 twins
03 關心妍
04 fiona
05 側田
06  ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:35

2001 嫌棄
2002 不歡而散/ 失戀王
2003 我太強/ 放生
2004 香港地/ 相依為命
2005 密雲

RTHK 十大
2001 嫌棄 - Gigi
2002 上一次流淚 - Sammi
2003 優先訂座 - Jade
2004 如無意外 - Hocc
2005  ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 21:58

2003 兩個人的幸運

2003 兩個人的幸運 & 優先訂座 to replace 無間道 & 左鄰右里
boy4dudes 發表於 2017-8-19 22:19

連五強稀客都憑《兩》殺入我最喜愛歌曲五強
偏偏港台唔俾十大⋯費解

《左鄰右里》先係最離奇個首金曲,《無間道》當係劉德華quota,明明克勤已經有金曲+校長無心戀戰。
點解李 ...
1d14 發表於 2017-8-19 23:13

校長有無嚟獻唱?

佢有黎做頒獎嘉賓+獻唱,但當年佢差唔多年年都去頒獎禮做頒獎嘉賓,唔覺得呢個同首金曲有關係 ...
1d14 發表於 2017-8-19 23:16

唔怪得有金曲⋯

最核突係高妹/高妹正傳當同一首歌頒
阿mark 發表於 2017-8-19 23:16

咁多年嚟,阿芝只有這半首十大金曲⋯⋯

克勤最後送左個金曲獎俾Gigi留念

2001年KELLY都3首四台冠,都無最女
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:42

瘦身效應 無可能唔比肥妹

音樂方面,陳輝陽亦先後寫咗《如何掉眼淚》、《交換溫柔》等冠軍(前者誇年上榜及屬01年候選歌)
又有電影歌《終身美麗》、《醫生與我》
仲有破格主打《愛是⋯》- 四台五冠
加埋GIGI度身訂造冠軍主打《跳傘》

新城搞架
六個榜既分加哂一齊
881 903 948 997 997online榜 tvb
-Prince- 發表於 2017-8-20 18:15

早期(至2001/2年):滿分70
除左以上6榜,仲有線電視至尊榜,共7榜

後期:滿分60

如何掉眼淚點計都係2000 年既歌
醫生與我真心唔係hit
跳傘點計都係2002 年既歌

獨家試唱 愛是 終身美麗 ...
ricnature 發表於 2017-8-20 20:10

對!這是2000年派台
但因為港台11月尾截數
《如何掉眼淚》好似《煙霧瀰漫》咁撥左做2001年候選歌⋯

無記錯的話,Sammi喺01年中文金曲都有唱
仲有唱《愛是》同《終生美麗》

--------------
而《跳傘》就係誇年上榜歌~

rthk愛將:陳奕迅>>容祖兒>>>>李克勤>>張敬軒>>>>>>謝安琪>鄭秀文>>>>古巨基>>陳慧琳>>>>>>>>>>>>>>>> ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 20:19

學友的金曲數目/ 獎數力壓Eason

北京之夏同夏花秋葉兩首無冕之王
風見志郎 發表於 2017-8-21 10:41

有氣質的歌好少播得咁好
可惜,此時此刻,Gigi已看淡名利、得失、奬項

記得好勝04年暑假隻精選賣到癲左明明食住個勢 但可惜04年尾掛住搞舞台劇 隻娛樂大家又冇食糊歌
04同05年  ...
loowee 發表於 2017-8-21 11:47

繼《Today》之後賣得最好
仲拎埋IFPI全年最高銷量女歌手獎⋯

但《夏日劇集》同《像你》其實質素麻麻⋯
同銷量成反比

我果陣有一個疑問, 就係RTHK一台、二台, 兩個台日播夜播嘅太陽計劃主題曲,
雷霆歌曲播放指數頂盡去到to ...
風見志郎 發表於 2017-8-21 10:46

即係其他媒體播放率較平均(唔洗每週造AP)
而他們播舊歌的次數亦相對較多

千嬅 仲有隻 「金曲當年情」Single

以前d碟好多都有第一版,第二版,甚至第三版,仲有乜鬼野黑 ...
Jacz 發表於 2017-8-21 14:38

透明 (預購版/ 台版 with相集/ 港版平裝版)
G For Girl Live 2002 (CD/ VCD/ DVD)
我住7樓A (首批精裝版附送Fancl熊仔/ 平裝版with vcd)
魔幻季節 (旗艦版/ 港版with3首bonus tracks/ 慶功享樂版 with vcd)
903 id club梁詠琪拉闊音樂會2002 (CD/ VCD/ DVD)
Funny Face (CD)
Fancl 梁詠琪G For Girl Live 2002

說真的01年底嘅? 唔記得lu~
風見志郎 發表於 2017-8-21 14:47

粉紅色版本好似02年出

好勝台版碟真係好多花神
艾石仔 發表於 2017-8-21 15:28

以前要去信和先訂倒

仲要有feat. 梁詠琪版本
好似得997有上
艾石仔 發表於 2017-8-21 16:34

應該是劇場版本
三台數榜時都應該有播過

當年上榜週數似是參考《小城大事》榜分而定

其實佢牙力算勁, 小城大事出埋女子12樂坊mix, 仲有美中不足, 愛與誠都出咗2nd version, 都撼硬咗.

07年個 ...
風見志郎 發表於 2017-8-21 16:51

呢堆remix都帶契各人有大獎
尤其安仔嘅remix 戰術

美 - 903至尊歌/ 全球勁爆歌曲 (好似有3/4個remix加無featuring版本)
吻(劇)—四台聯頒歌曲獎
小 — 四台聯頒歌曲獎
愛 - 全球華人至尊歌曲

gigi年中精選碟電視廣告好勁,不過我鍾意新曲+精選d新曲真係無眼睇年尾首娛樂大家同高妹果d差太遠,被fiona ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 18:44

當年,其實出咗隻很高質的《歸屬感》
成功向蔡健雅、陳綺貞、許哲佩、徐若瑄邀歌

不過,香港主力plug《狠心愛我》

無心戀唱咁都執到個tbb十大真係o嘴到……Even關家姐首如何離開你or老孫首思前戀後都hit過靚泳啦… ...
stephybest 發表於 2017-8-21 21:54

《黛玉笑了》或者《送我一個家》更有資格問鼎十大

之後,May I坐左幾年冷板櫈

果年好多歌上佐榜都無份候選優秀選,仲要榜分最高前40首先有得玩,梁詠琪最勁了,第二回有四首歌候選: ...
阿mark 發表於 2017-8-21 22:02

TVB版《狠心愛我》同《像你》MV都拍得好美
華納版就⋯慘不忍睹

睇得出公司開始hea GIGI

女人味其實男生好鍾意唱架,都hit架
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:11

金堅⋯⋯

《飮歌》比《女人味》更適合十大

回復  Kaybb

應該係完佐金牌合約,所以個個台都無獎,阿琴慘死。
阿mark 發表於 2017-8-21 22:17

又霆鋒、又EC、又余文樂、又小方⋯
當年,佢地有無不和

《香港地》算係大熱倒灶⋯
記得呢首係最後一首
雷霆歌曲播放指數一上榜就冠軍嘅歌

兩個case 唔同04 年twins 仲係紅緊
嬌假飲歌都qualify 金曲
要out 一定係out 娛樂大家畀奇洛

06 年我幾 ...
ricnature 發表於 2017-8-21 22:24

以前,TBB係唔會比新人拎金曲

我知,咁out 娛樂大家入香港地都得雖然我都鍾意娛樂大家
ricnature 發表於 2017-8-21 22:30

1. 華納quota unused
2. GIGI 除擔任港姐嘉賓外,更拍了大/小特輯

十大幾乎肯定係《娛樂大家》、《狠心愛我》二選一

時代仲要係年度作~~
你話冇歌就話者~~
kenny1102 發表於 2017-8-21 22:43

當年陰謀論:
換走金曲金大熱《末日》、《時代》
合理化金曲金《男人信什麼》、《Chok》

既然好勝咁勤力不如畀個亞太佢啦
最女畀回勇蝦餃
金曲金人瑞
最男kkk
亞太男牛華

卷卷畀十個豬肉獎佢啦
...
ricnature 發表於 2017-8-21 22:47

03年無緣更上一層樓
04年更加無機會

幸好,GIGI重奪唱作金獎

金曲金大熱都可以變到連金曲都無,真係無眼睇,其實當年大台夠薑仲可以俾《天梯》金曲金,完全實至名歸。 ...
1d14 發表於 2017-8-21 22:54

當年音統邊個揸fit

歷年聽到耳都側金曲候選:
《義海》、《華麗舞台》
《K歌之后》、《Chok》⋯