返回列表 發帖

歌曲是一首典型的港式流行合唱歌,事實上許志安以前已憑《教你如何不愛她》及與車婉婉合唱的《會過去的》成為大熱歌曲,亦都曾拿下不少大獎,而《美中不足》亦是大熱歌曲,在推出時已註明是許、葉兩人合唱,但正東唱片公司卻在年尾頒獎禮中突然將這首歌更改為「許志安 featuring 葉德嫻」,源由是香港樂壇頒獎禮的制度是合唱歌每人計算一半分數,而featuring則全計算主唱者的分數。而將合唱改為featuring主要有兩個原因:

叱咤樂壇流行榜的大部份是以播放率計算,而由於當時古巨基大熱,憑多首歌曲彈出,包括《愛與誠》、《大雄》等,許志安已在年尾不可能追趕到對方,唱片公司於是想到手執《美中不足》這張皇牌,由於這首歌曲的播放率超過200次,亦是至尊歌曲的大熱,將合唱改為featuring將令許志安增加百多次的播放率,增加贏得男歌手金獎的機會。
傳媒大獎是以得獎數目計算,唱片公司當時已估計《美中不足》會為許志安帶來多個獎項,將歌曲改為featuring將令許的歌曲獎項數翻倍。
雖然葉德嫻早已表明不介意這樣的安排,並表示只想享受在台上唱歌的機會,而她亦有與許志安共同出席年尾的頒獎禮演唱《美中不足》[2][3][4],但事件已引來其他唱片公司及歌手,以至是樂迷和傳媒的強烈不滿,最終雖然《美中不足》為許志安帶來多個大獎,但男歌手金獎仍落在古巨基手上、而傳媒大獎亦未能獲得。反之,這個事件已令許志安的聲勢大跌,之後的歌唱發展亦大幅倒退、停滯不前。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要談到過去幾天最為熱門的演員,相信非台灣演員羅志祥莫屬。當大家對於這位演員的個人行為議論紛紛時,「講 ...
on07111 發表於 2020-4-25 16:42

台灣舞王羅志祥(小豬)日前被舊愛周揚青爆料指長期偷食愛玩「多人運動」後,唔少人都加把口講埋一份,今次就輪到曾為剛出道嘅張栢芝牽紅線到台灣拍廣告嘅金牌經理人陳孝志發聲!

佢喺facebook發千字文大爆10幾年前,拍攝電影《蘋果咬一口》(容祖兒都有份拍)時,小豬私下約佢旗下藝人葉安婷出去,點知被請食檸檬!當小豬助理知道後,晚上竟私自叫葉安婷到房間逼問兩人關係、點樣認識,「當時我知情後很不開心的問羅志祥為何沒經過我同意讓你的助理把我的藝人叫到房間審問!」而事件曝光後,陳孝志話:「羅志祥竟然對所有的媒體說並且放話只要是我的藝人絕不能上羅志祥的節目!」又話:「當時羅志祥你為了葉安婷說好要一起做電影宣傳於是放上2個人的照片培養感情!但事後因為葉安婷沒跟你赴約!你確馬上反臉不認人!跟所有媒體說那照片沒經過你同意的宣傳所以你很生氣!」

之後佢仲話小豬雖然同周杰倫稱兄道弟,但背後就「說他唱歌還好」,自誇比對方唱得仲好,令佢傻眼!

會唔會係小豬2.0

不如跳舞最初源於歌曲《不如跳舞》(2000年發行的一首歌曲,由香港著名歌手陳慧琳演唱)的一句歌詞“不如跳 ...
b01091018 發表於 2020-6-27 22:51

都唔明點解kelly sammi twins入到台灣市場,反而實力派歌手美祖美千就敗走

如果fi kay 易灣拿 胃難 都拎過女金
成個香港樂壇健康好多
lemontea1069 發表於 2017-8-18 01:28

今年終於到Fi,但幾時到ivana
天后容祖兒昨晚連奪三獎揚威叱咤,第11度奪女歌手金獎,再刷新叱咤新紀錄! 男歌手金獎由張敬軒冧莊,而「歌神」陳奕迅則驚喜空降頒獎禮,同樣冧莊「至尊歌曲」大獎,但他演唱時老貓燒鬚,兩度甩嘴!

「2016年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮」昨晚舉行,共頒發43個獎,近百歌手出席撐場,全晚充斥歌手淚水,令人動容!天后容祖兒、張敬軒一如本報率先爆,再度冧莊歌后、歌王,男/女歌手銀、銅獎則分別由陳柏宇、許廷鏗、Gin Lee及JW瓜分。身穿低胸長裙輕露「事業線」的祖兒已是第11次奪得「叱咤女歌手金獎」,再次創下叱咤史上新紀錄,風頭一時無兩!同時憑《無人知道雙子座》奪得「叱咤第八位」的祖兒說:「今年已經係我第18年參加叱咤頒獎禮,多謝你哋繼續『侵』我玩,好鍾意1月1日見到大家,畀到我好大歸屬感同溫暖。」祖兒慨嘆現時可以給歌手唱歌機會不多,聽到播放她的歌,令她安慰。

噚晚喺九龍灣舉行嘅新城勁爆慶功宴上,高層朱明銳銳哥似乎有點感觸失落,對於英皇偏偏安排祖兒喺呢個時候俾祖兒去外地登台,缺席新城勁爆頒獎禮感耿耿於懷。 銳哥承認曾向英皇反映意見,對方指已經接咗演唱會工作,佢話:「咁我希望祖兒今年1月1日返嚟再出席叱咤,我哋新城好傷心,過往支持祖兒所有行動根本被佢辜負咗。」 得知祖兒表明今年出席叱咤,銳哥坦言:「深心不忿,係唔開心。」唔明點解英皇要咁處理問題,佢強調新城不停播祖兒嘅歌,祖兒有好多冠軍歌,希望祖兒明白銳哥幾錫佢。 講到越來越失望時,銳哥自爆有留意叱咤榜走勢,佢話:「因為叱咤臨尾係不停加分畀祖兒,你自己睇到,最尾首歌無端白事播咁多,有加分,呢個遊戲唔應該咁玩。」銳哥指歌曲並非《天然呆》,而係一首連大家都講唔出名嘅歌(祖兒最新派台歌為《樂觀》)。 當傳媒指銳哥十分留意友台播放率,問佢會否罷播祖兒歌曲,銳哥拎起酒杯飲談酒話:「唔會,我哋好大方,希望祖兒明白,今日你哋問得我,我嘅說話就係想畀祖兒聽下。」銳哥否認畀4個獎G.E.M.係畀下馬威祖兒看,因為謝安琪亦拎四個有份量嘅獎。 至於係咪捧G.E.M.取代祖兒,佢話:「我覺得樂壇一代接一代,既然你選擇得唔出席,咁冇道理去理會邊個得獎。」
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

林珊珊拆彈 打造雙1姐
周麗淇關心妍真情破冰
16/01/2006
文: 專案小組

同屬BMA唱片公司的關心妍與周麗淇,多月來一直盛傳因爭奪「一姐」之位而不和,前陣子周麗淇氣勢如虹,關心妍不禁向傳媒哭訴;但隨幵關心妍續約,周麗淇即傳被打入冷宮!兩位當事人日前終在公司安排下面對面講清楚,兩師姊妹有說有笑,為種種誤會冰釋前嫌!

關心妍一直被視為BMA「商標」,但自去年周麗淇(Niki)加盟後,外間的注意力頓然集中在她身上,令關心妍不是味兒,不自覺鑽進牛角尖,去年8月更曾向外哭訴!不過,關心妍早前成功與公司續約,形勢立即逆轉,有傳Niki被打入冷宮,不和之說四起,原來兩位當事人一直未有機會好好溝通,只是互相隔空錯摸!經歷連串風波後,二人日前終在公司高層林珊珊安排下,首度面對面詳談,這餐飯局未見火藥味,更見二人有說有笑、氣氛輕鬆,以行動打破冰封悶局!

走出牛角尖
關心妍承認早陣子受外間傳言影響,故日前已公開向老闆羅傑承與經理人林珊珊道歉。在公司多年,她的道路一直很平坦,難以接受大轉變,以往公司少藝人,自然以她為中心,可謂集萬千寵愛於一身,但轉經理人及加入新藝人後,外間傳來不少說法,令她對報道愈聽愈似真!其實關心妍曾考慮與Niki傾談,但又覺得太唐突,結果令二人欠缺溝通,她說:「佢加入公司前見過面,當時只見過兩、三次,唔想刻意扮Friend,攬頭攬頸,好似做戲咁。就因為自己性格太內向,將件事一直拖,所以鑽入牛角尖,搞到自己好迷惘!」

溝通最重要
而Niki亦想過應否與關心妍溝通,最終卻選擇擱置,她說:「問佢即係唔信佢,我覺得唔需要太介意外間簕說法,要相信對方!」關心妍聽罷即表示,二人今後要坦誠相對,不再受外間影響:「一有卄想了解,我會即時打電話或傳短訊畀Niki!」

原來關心妍亦是憑一通電話走出牛角尖,她說:「之前為傾約件事好煩,覺得唔應該勞動到老闆,所以拖冲好耐,直至媽咪好擔心,勸我同公司好好傾,我至鼓起勇氣打電話畀老闆,一傾至知自己原來一直好傻,一直只係自己揣測,加上旁邊聲音造成好大誤會!老闆仲係原封不動咁畀所有我,真係好感動,所以話聯絡真係好緊要,今次亦係我成長過程中重要一課。

最後銳哥都回頭是岸
大讚 song of the year 心之科學演繹得非常好
616.1314 發表於 2020-7-17 12:00

銳哥力捧ge胡琳去左邊

佢本來一年出開兩隻CD,但個期隔左十六個月先有碟出,都幾大分別

Jade出道10年,難得遇到首掃獎歌,雖然《叱咤》一向唔buy佢,但估唔到港台都食白果。週日晚佢仲着到鬼火咁靚去頒獎禮,點知食白果,嘥心機。

頒獎禮前,關心妍俾網民一致睇好嘅〈失戀哲理〉,結果除咗新城嘅豬肉獎外,十拿九穩嘅無綫金曲金獎,竟然變咗王菀之嘅〈留白〉,全世界戥關心妍唔抵!

原本打算完晒頒獎禮,開多個騷先至生BB嘅Jade,上週又喺港台《十大中文金曲頒獎禮》食白果,即嬲到喺微博暗示要退出樂壇。

FBI聽聞,今年Jade真係輸得好寃枉,頒獎禮前夕,所屬公司星娛樂先後人事變動,加上星煥老闆何哲圖要出手打壓死敵黄柏高,港台頒獎禮當晚,連薛凱琪都輸畀Gin Lee,得個「全年最佳進步」銀獎、陳僖儀直頭連新人獎都冇,反而謝安琪冇新歌都打入十優,Paco嬲到成晚唔見人。FBI打畀Jade,佢就好感慨咁話︰「原來樂壇咁大,都容納唔到一個關心妍,我唔再堅持呢個遊戲,惟有衝破呢度,去做自己鍾意做嘅嘢。」Jade仲話考慮暫時退出後,生埋BB先復出。2013樂壇又少咁個唱作靚歌星喇!

好touch

被乾腌一年 許廷鏗擦鞋求和

27歲巨聲幫出身的許廷鏗,入行至今已出過六張唱片又開過個人音樂會,前途原本一片光明,但因曾有離心而激嬲老闆何哲圖,將公司資源轉移到同門的鄭俊弘及胡鴻鈞身上。
以卵擊石冇好結果,許廷鏗只好屈服,擦住老細鞋搏解凍!

走漏風聲

被指貌似吳尊的許廷鏗,○九年參加《超級巨聲》後被無綫力捧,風頭一時無兩。
一一年,簽約星煥國際,許廷鏗離巨聲幫作獨立發展,不足幾個月,已成功吸納大量 fans,推出兩張唱片均達到金唱片銷量,同年橫掃樂壇四大頒獎禮的他,行內睇好,可以接棒上位做一線歌手。
大把人吼!有意招攬的包括 Paco黃柏高,一四年滿約星煥的許廷鏗,一度考慮合約期滿後轉會到太陽娛樂,點知跳槽風聲走漏,激嬲老細 Herman何哲圖,就算最終他決定留低,一樣無補於事,照雪!
「當時 Alfred(許廷鏗)聲勢本來好好,好多公司都想挖佢走,但弊在佢太高調,大家以為佢一定會去太陽娛樂;佢的確係諗過去跟 Paco,但知道許志安同劉浩龍都會離開東亞唱片過太陽娛樂, Alfred又覺得內部競爭好大,所以最後選擇續約星煥。但 Herman一早收到風 Alfred想走,認為佢養唔熟,所以照放佢入雪櫃,但唔係一般雪法,照同佢出唱片,但唔會谷宣傳,又唔安排搵錢 job俾佢,聽落其實有啲笨,損人不利己,但老細話事,大家冇 say!」知情者說。

搏 friend在舊錄音室錄最後一首歌, Alfred邀請老闆探班,擺明搏 friend。

擦老闆名鞋放假遊倫敦, Alfred見到老闆 Herman同名的餐廳,即自拍兼 po上網,明擦老闆鞋。

兩餐和頭飯放假後回港, Alfred於同一星期內請老闆食兩次飯,擺明求和。 判若兩人

何哲圖腌乾許廷鏗,並將公司資源轉投鄭俊弘及胡鴻鈞身上。
「舊年 Alfred真係冇乜嘢做,好似冇咗目標咁!反正得閒,所以佢同屋企人飛咗幾個星期,去睇北極光,散心兼重新整理吓自己。」
幾經考慮,歐遊回來的許廷鏗決定求和。
「去到歐洲, Alfred見到間鋪頭叫 Herman竟然影相 po上網,之後返到香港見到老闆好似變咗另一個人咁,仲一個禮拜內兩次請老闆食飯。不過咁做都啱嘅,起碼俾老闆感覺到佢知錯,先有機會解凍。」知情者說。

【專訪】藍奕邦 16 年後重新學會坦白,一個香港樂壇生存故事

「因為這場運動 inspire 到,我可以將我以前 ...
hehehaha 發表於 2020-7-29 00:41

他記得當時唱片公司高層說:「而家上緊位的男歌手都無乜邊幾個,我哋環球想有一個,睇下你可否拎到男歌手金銀銅獎。」

美Gin有無比人問過呢~

btw最記得Pong pong佢入過tvb最受歡迎男歌手五強

Gin拎到個銀算唔算幫環球完成目標
Garfield 發表於 2020-7-29 13:11

拎左好多個銀,不過以後有一姐Jace同二家姐美迦接力,煎煎可以學懂下台的美麗了

新冠肺炎疫情下,不少藝人收入銳減,有律師唔做追歌手夢的J.Arie(雷深如)近月甚至零收入,更欠下街數2萬元,惟有孭着結他上門教學生幫補;而34F「選美女」湯沛宜更慘情,收入由幾萬變幾千,自爆一日三餐靠好心茶記接濟,但長貧難顧,直言不排除為搵錢送外賣!
广告

Ads by Teads
受疫情影響,唱作歌手J.Arie自2月初便一直冇工開,過着「零收入」的生活,漸坐食山崩,因早前決定自資出歌,近日頻頻需要找數,原本「成副身家」有4萬多元的她,亦全數用於做歌,現時戶口只剩百多元,還有2萬多元MV費未找!經濟狀況已經相當困難的她,本身租了一個200多呎的地方作為Studio,但最近業主突然通知要收樓,令她又要急着搵地方搬。不過,性格樂天的她沒有坐以待斃,既然沒有演藝工作,便轉為上門教音樂,由於當前不少學生停課,家長為免小朋友呆在家中浪費時間,造就J.Arie在很短時間內收了不少學生,連日來都頻頻出動授課,希望盡快撲水找清街數及搬竇。
心急搵地方搬
日前,J.Arie現身牛頭角一間快餐店開餐,未知是否趕時間,她光速吃完一個包,之後便拿着結他匆匆離開,然後步入一個私人屋苑內,約個半小時後離開,並於附近地產公司流連,又以手機拍下資料參考,似在搵樓盤。
記者就經濟拮据一事聯絡J.Arie,她直言:「原本3月接咗幾個工作,其中仲有香港亞洲流行音樂節,今年原本大搞,但依家因為疫情全部冇晒,我2月頭開始冇工開到依家。」談到用盡積蓄搞音樂,她說:「其實我啲朋友好好,全部用友情價嚟幫我,但做到最平都要4萬幾蚊,我找咗數,戶口得番三位數字!(係咪仲欠MV嘅費用未找?)係,不過我依家有上門教小學生彈結他,希望盡快可以有番收入。(點解唔叫父母幫手?)我已經出嚟做嘢,唔想加重佢哋負擔,想靠自己。」J.Arie透露正物色地方搬Studio,為了慳錢,已打算自己「逐件搬」:「有叫朋友幫手,但始終搬嗰日唔知朋友得唔得閒,但我預咗自己搬,應該搞得掂。」
J.Arie學歷甚高,於香港大學修讀法律系,但她沒有當律師,反而2013年入行做創作歌手追尋音樂夢。現年30歲的她還為自己定下「十年之約」,如果屆時發展未達標,她會選擇退出樂壇:「我真係好鍾意音樂,但始終唔能夠無止境咁去追,十年後都冇乜成績,我就會離開香港呢個傷心地,去外國生活,結婚生仔落地生根。」
幫人作歌成績好
既然定下時間表,J.Arie現在積極向音樂進發,除了自資搞歌曲外,她希望下半年創作更多歌曲:「上年幫黃淑蔓作咗首《Dream my Dreams》,成績好好,真係開心過自己啲歌得,所以希望能夠作多啲歌,亦希望多啲人搵我作歌。」

可能入華納? 啲人話華納出精選碟有佢呢個金牌人
有暗示
kenneth 發表於 2020-8-7 14:09

係就好,Jude Kaho可以專心作曲比Kary

楊受成錫燶大牙肉
更新時間 (HKT): 2007.01.08

容祖兒98年簽約英皇即踢走趙學而做一姐,出道以來深受老細楊受成寵愛,每當她遇到困擾時,楊受成一定出面力撐到底,疼愛之情路人皆知。

相關新聞:楊受成寵不完 欽點剪綵 容祖兒招呼老細有一手

開腔力撐

祖兒日前出席《勁歌金曲》活動時遭曾志偉暗寸傾獎一事,祖兒無力還擊大感冇癮,前日楊受成即開腔指摘志偉不應玩後輩,直斥他大蝦細。

出面傾獎

據知楊受成得知祖兒未能穩奪叱咤頒獎禮女歌手金獎,即親自出面相約商台揸弗人俞琤飯局傾獎,但最終「談判」不果,女歌手金獎由何韻詩奪得。

愛大牙肉

00年陳奕迅嘲笑祖兒是「大牙肉」,故不想與她拍接吻戲,不久楊受成即出面維護祖兒,更大讚祖兒露不露牙肉都靚。

酒店練歌

00年初出道的祖兒被本報拍得凌晨時分與楊受成前後腳離開酒店(圖),當時祖兒更被發現髮尾有點濕,事後她解釋二人同在酒店練歌,有老細陪練歌,地位認真超然。

獲送豪宅

00年祖兒位於跑馬地山村台的寓所失火,祖兒一度送院檢查,楊受成親身往探望之餘,又安排她一家暫住名下的酒店。有報道更指山村台約值500萬的單位是楊受成旗下一間投資公司擁有,但祖兒堅稱單位是其母購買。

資料來源:《蘋果》資料室

支持牙肉歌手

2004 至2005 年頭都好突出下喎
2004 年903 都播左600 次女歌手排第二
歌有質又hit
開十場四面台紙醉金迷
...
ricnature 發表於 2020-8-26 00:12

2004年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱吒樂壇女歌手 銀獎 係我家美祖啊
而且一拍兩散亦憑144次播放率勇奪 專業推介叱吒十大 第九位〈一拍兩散〉

「我鍾意鄧萃雯!因為佢令我知道,攞唔到獎,唔等如叫做輸;同樣地,攞到獎,唔等如叫做贏。如果有得我揀既話,或者我寧願冇攞獎、攞唔到獎,人地覺得我唔抵;­好過攞到獎,有人覺得我唔值!」

又鞭祖祖

ricnature 發表於 2020-8-26 11:26

我怕大家改寫History

我家美祖連續十七年打入「叱吒樂壇女歌手」三甲位置(2000-2016),包括十一次金獎(2003、2005、2007-2013、2015-2016)樂壇地位前無古人,後無來者

鼓勵多啲歌手拍劇嘛
kenneth 發表於 2020-8-27 07:02

快樂與哀愁美味情緣

嚴格得三首入選,其他係豬肉獎
阿mark 發表於 2020-8-31 06:59

但總選無歌曲獎sosad
要靠搶菊姐先搶到十大

長知識了

原來係美祖成名前的樂壇競爭如此激烈,如此繽紛

心事重重
貴為天后級人馬,陳慧琳爭到紅館裝修前最後一個檔期搞個唱,好合理,但令人意外,是她的號召力原 ...
John 發表於 2020-9-6 03:46

谷底天后

不過佢最少都上左神位,待遇點都好過gigi jade candy

99應該好過00,發覺女歌手一斷開,就好容易人氣下滑,相隔多年再拎十大,好似得王菲(92-94、98-00)葉 ...
阿mark 發表於 2020-9-17 07:18

祖先都斷咗好耐

其實她比我醜好聽,喺歌詞唔得
阿mark 發表於 2020-9-22 21:22

其實個首心服口服液都幾好聽,但d人成日講到仆得舒服變谷底天后

得Hana可以特快拎tvb最女

印像中當年903谷富士山下嘅播放率仲勁過樂觀,點解啲人淨係提樂觀?

twins一年6碟?
sexykaren 發表於 2020-9-30 18:29

計埋兒歌,賀年歌,精選碟?

香港樂壇弄至如此田地, 就是有人經常強霸某個位置, 未能百花齊放, 那人就是容祖兒. ...
John 發表於 2020-10-2 15:31

呢個post出現的名字最多就係佢

「仲未有人破到三隻歌女金紀錄」
「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」 ...
hehehaha 發表於 2017-8-18 00:40

Kay bb都破唔到

搵到些少回帶記錄

叱咤十大 專業推介 截止week40

01.花落誰家    11+22+19+18+17+18+12+34+13+14+43+11 ...
風見志郎 發表於 2020-10-5 11:39

請問當年我祖係咪又用左加加加大法加到愛一個上一課拎十大?

你最討厭女歌手
Gin LEe啲唱片好賣得
點睇
hehehaha 發表於 2020-10-8 19:15

好似Ada好賣d

九人時期嘅雜誌,封面都係得三個,而且平時嘅活動企位都係呢三個輪流企C位 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 19:49

吳家穎呢

傳穎首親朋密友同自斯斯人好好聽

吳家穎都有首不是校花同半成年

啊 豬莎仲有首吃了花的女孩

家穎美圖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Theresa 當年好賣過Stephy 喎
Paco 講過佢係金牌最好賣女歌手
零唱功純偶像派佢都稱職呀
起碼日日見報
雖 ...
ricnature 發表於 2020-10-10 00:20

記得佢本書錯字好似少過Stephy,所以叫才女?

至於即將推出新歌《心靈作家》,她笑指作曲的林家謙經常不作歌給她,或者把幾年前飲醉酒寫的歌給她:「其實佢話冇乜香港Artist想唱呢類型嘅歌,但我哋又好鍾意。佢淨係畀過呢首歌兩個男人,第一個係佢當時嘅Publisher林一峰,第二個係許廷鏗,但佢哋冇要到,輾轉就嚟咗我『第三個男人』度。(你執三攤?)執二攤啫,因為一峰唔係唱嘅。」小巧指歌曲的音域很闊,因此林家謙本來只想給男歌手:「第一次錄音,淨係揀Key都揀咗6個鐘,平時係30分鐘,係個好大嘅挑戰,經理人一聽都問我Live點唱,不過練吓練吓都OK。」說到歌曲由林夕填詞,小巧稱林夕和林家謙應該是首次合作,令她很興奮。

原來家謙成日飲碎
John 發表於 2020-10-20 22:56

美酒與美男子
謙B同堅Lee兩位除左可以做好姊妹,都可以合作下出歌

容祖兒要結婚生仔唔會唱到八十歲
2015年05月14日(四) 01:34
容祖兒表示還要結婚生子,不敢考慮唱到八十歲。
容祖兒表示還要結婚生子,不敢考慮唱到八十歲。

天后容祖兒為第六場《顧嘉煇榮休盛典演唱會》擔任嘉賓,騷後接受訪問時,她直言今次表演的兩首歌都是親自挑選,但大呻忘了選唱與亡師羅文相當有紀念性的《奮鬥》:「諗深一層,應該唱《奮鬥》,老師(羅文)帶我上台做表演嘉賓,叫我唱《問誰領風騷》同《奮鬥》,記得我學咗成個月,咁難得機會,其實應該唱《奮鬥》,大會叫我揀,一時醒唔起呢個意義。」問到可會將《奮》帶到與克勤的演唱會上獻唱?她說:「好多機會啦,我自彈自唱都得。」

祖兒又提到《明日天涯》相當難唱,她表示多年曾唱過此曲:「當時好似當兒歌咁唱,好朗朗上口咁,其實首歌好有感情。」她又表示今晚有太多阿姐級歌手同場,所以會特別加把勁。

問到可有想過效法煇哥,在樂壇縱橫至80多歲才退休?祖兒笑說:「太遠嘅事,歌手生涯唔似作曲生涯,可以去到咁遠。(要結婚生仔?)係囉,但我會Keep住最好狀態,如果變到大肥婆咁上台唱歌,都冇人想睇啦,最緊要唔好『鬆』!」

祖兒又大讚煇哥相當友善,又笑言他筆下的金曲好像鬧鐘一樣,提示一家人開飯時間:「佢唔係朝早想掟走佢嗰種鬧鐘,而係令人好期待。雖然同煇哥唔係成日見,但感覺好親切,這麼近,那麼遠咁。」問可會向煇哥邀歌?她說:「依家邀歌?佢會唔會好辛苦?我都好希望有呢個機會,人生歌庫入面有一首咁重要嘅歌。」

對於有報道指好姊妹阿嬌(鍾欣潼)與設計師撻着,祖兒表示:「冇聽過,阿嬌對感情事都會低調,呢方面遲啲有機會坐埋一齊會講,如果唔係,阿嬌就會同我講唔係o架啦,但呢排比較忙,少同朋友見面。」至於另一姊妹蔡卓妍(阿Sa)有傳與陳偉霆已分手?怎料祖兒不慎口快快說:「未係。」引得全場人哈哈大笑,得知講錯嘢的祖兒雙手掩嘴,並即連忘更正:「我想講『唔係』,唔好誤會。(佢哋少見面?)大家都睇到,所以要攞多努力去維持,佢哋仲好Sweet,因為我好八,有偷睇過佢哋WeChat。」

和香港創作歌手Serrini的訪問發生在金音獎頒獎前夕,自費前來的他忙著讚歎美食、安排美甲行程,還和之前約 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-25 22:52

Support Don‘t Text 謙B

趁個post仲未鎖,share埋之前挖墳區冇post嘅1999/2000十大走勢(不過冇ap),不過唔知仲有冇人有興趣想知

1. 左右手 張國榮 10>4>4>1>4>3>2>3>10
2. 天煞孤星 鄭伊健 6>1>2>3>7>2>10>15
3. 羅馬假期 古巨基 8>3>2>7>1>2>12
4. 抬起我的頭來 楊千嬅 3>3>3>3>5>1>11
5. 有個人 張學友 7>2>2>1>1>6
6. 給我愛過的男孩們 彭羚 18>2>3>2>2>1>8
7. 郵差 王菲 10>7>6>1>1>6>18
8. 幸福摩天輪 陳奕迅 2>3>4>2>2>1>(19)*>(19)* 2000年第1/2周上榜*
9. 對你太在乎 陳慧琳 17>14>6>5>4>1>4>10
10. 非走不可 謝霆鋒 9>5>6>3>1>4

2000,呢年好多奇怪走勢
1. K歌之王 陳奕迅 7>3>6>3>3>5>1>4>7
2. 下一站天國 黃耀明 2>3>8>9>1>1>2>7>12
3. 半天假 許志安 2>2>1>4>9>10>3>8
4. 路過蜻蜓 張國榮 16>3>3>3>1>1>2
5. 大懶堂 LMF 3>2>6>1>9>xx(落榜13星期)>16>14>13>19
6. 給自己的情書 王菲 4>2>1>2>1>9
7. 少女的祈禱 楊千嬅 18>2>5>4>2>1>3>12
8. 會過去的 許志安+車婉婉 19>14>12>5>5>8>1>9>xx(落榜2星期)>(14)*>(19)* 獨唱版*
9. PG家長指引 梁漢文 14>5>6>3>1>5>12>9
10. 深藍 盧巧音 18>10>5>4>1>10>19
atmosphere 發表於 2018-1-13 11:30

eason年尾搶十大原來有前科@@

祖兒澄清與商台關係不惡劣 僅奪吒咤女歌手金獎
(明報)2010年1月5日 星期二 05:10
【明報專訊】容祖兒在《吒咤》中僅奪得女歌手金獎,未能獲得金曲獎,引起歌迷與網民質疑賽果不公。昨日,祖兒接受查小欣訪問時力證與商台關係未有惡劣,她更呼籲歌迷別太執著:「算吧!都過去了!Fans會激烈些,歌手應向新一年進發,我很滿意當晚賽果。」她多謝歌迷的愛護,但獎項的事不能強求,只要她推出新唱片時獲大家支持,她便感到滿足。

《勁歌》狙擊陳奕迅更刺激

更有網民在網上表示有意向廉署舉報賽果不公,祖兒笑說:「這因為歌迷投入吧!對於我來說已是過去式。」她表示連續3年獲得女歌手金獎已有所交代,而且她於2006年也未能奪得金曲獎,所以不是新鮮事,她說:「接受頒獎機制,比猜疑來得更好。」談到英皇高層吳雨、霍汶希戥她不值,祖兒說:「公司當然想多些獎項,他們就好像父母一樣,想為我們出頭,但我已經成長,知道自己在做什麼。」

有指她在《勁歌總選》中有機會狙擊陳奕迅,祖兒笑說:「如果真的狙擊到,可令頒獎禮更刺激,劇情發展也更好看,連我也變得緊張起來。」問她是否獲得陳奕迅安慰?祖兒澄清:「他為我不開心,好像搶了我的獎。根本沒有人說過那個獎是我的,他並不是太了解我,他拿這個獎是實至名歸。」

20宗投訴賽果不公

廣管局共昨日收到20宗投訴,指《叱咤》賽果不公平,另外有53宗投訴《叱咤》被延播的無線刪剪得不完整。

無線刪片接53宗投訴

雖然無線事先張揚因與四大唱片公司的歌曲播映版稅問題未解決,不能播映有關唱片公司旗下歌手的演出片段,但無線外事部副總監曾醒明稱,共收到20個電話與電郵投訴,也是就未能看四大唱片公司的歌手表演「反映意見」,他說:「稱因版稅問題未解決故只能播映該四間公司歌手的得獎感受。

903 專業推介@2014/12/06
RK LW Songs             Singers
01 02  獨家村             謝安琪
02 03  樂觀              容祖兒
03 04  好不容易遇見愛         楊千嬅
04 12  艷羨              吳雨霏
05 06  SS14              鍾舒漫 / 鍾舒祺
06 11  青春常駐            張敬軒
07 05  一直一直            薛凱琪
08 NE  我們他們            王菀之
09 08  Stupid with You        鄭欣宜
10 07  如初              許志安
11 19  You're Always Everything to Me  衛蘭
12 09  水星逆行            連詩雅
13 NE  冰島              J. Arie
14 17  SuperStar           C AllStar / Super Girls
15 NE  偶然與巧合           陳綺貞
16 RE  高山低谷            林奕匡
17 18  講多無謂            馮允謙
18 NE  天行者             黎曉陽
19 13  瞬間看地球           RubberBand
20 RE  喜劇之王            李榮浩

天后排名confirmed

「呢位歌手...佢靚妹個時已經入行架喇
 做過組合啦, 夾過band啦, 直至到佢單支發展, 去到紅館既舞台,
...
bagfgfcde 發表於 2020-11-9 19:35

你自己打架?
希望Talent謙B今年拎男銅,你都會為佢打返一篇

新城知訊台台長朱明銳在《新城勁爆頒獎禮》後的慶功宴接受訪問,講到有傳他會離開新城,他直認:「兩個月前傾,我覺得自己喺新城有貢獻時期,喺高峰想退休,退出電台行業。眨吓眼做廣播接近四十年,其實自己有啲攰,同埋希望有啲新方向。(咩新方向?)我會抖抖,但唔抖得耐,我性格唔停得,抖一個月左右,會加盟新公司,係綜藝娛樂有關,都係我老本行,到時都係需要好多人幫手,希望媒體都支持我。」問到新公司是否給予優厚條件?他表示新城的退休條件好好,足以讓他一年不用工作,不過因為性格關係,所以希望退休後再轉投其他公司。

否認被退休

講到傳聞指他「被退休」,他即否認此說,更自爆一年前頒獎禮訪問時「中指托眼鏡」是導火線:「我早喺一年前舊年頒獎禮講咗少少嘢,覺得自己闖咗少少禍,嗰時就喺度諗,係咪應該喺自己控制到自己發展嘅情況下離開圈子呢?離開係好開心嘅,所以我頭先都冇咩激動嘅,反而我係有少少唔捨得同事。因為我2001年同新城夾到依家,我哋DJ同同事冇咩點變,大家好似一家人咁,都係公司畀我哋好好機會。」

避談是否受壓:今日同英皇正式破冰

問到去年事發後可有受到公司壓力?他即迴避問題:「冇冇冇,你哋都好有興趣寫,我同英皇關係係幾好嘅,今日可以講係正式破冰,軒仔係大贏家,雖然容祖兒冇嚟,都冇咩所謂,先頭師兄(祖兒男友劉浩龍)坐我隔籬,我都同佢講麻煩你轉達畀祖兒聽,我真係冇嬲,我係支持佢,睇番歷史,祖兒喺我任內係攞得最多嘅大贏家,所以我係好欣賞佢。」他又表示他朝到新公司,若然祖兒要開騷,都好樂意再合作。

與新城合作至生辰

朱明銳又透露會在新城留多兩、三個禮拜:「我最後一個騷係1月24日,有大騷喺會展搞,已經宣傳緊,有曹格、杜德偉、鄭欣宜、草蜢。本身冇諗過今日講退休問題,同公司協商咗一月中講,但因為有報道講咗出嚟就澄清番,合作會到我生日嗰日完結。」

問到可會有同事與他一起離開新城?他表示應該不會,因為新工與傳媒無關,又自言見到一手栽培的DJ深感驕傲:「好似我見到阿Bob(林盛斌)會好驕傲,因為佢係我一手栽培出嚟,依家獨當一面,林柏希、路芙都係。(走咗攬唔到佢哋?)唔需要有人攬,佢哋有能力。」

否認新城搬竇

他又表示新城近年經濟好好,近期亦派了花紅。問到下任台長是誰,朱明銳表示暫時無可奉告:「唔係由我決定,我決定退休後,節目一定有改動,不過唔係我決定,一定改革,一月中就會公布,依家唔可以講住。」問到有傳新城會搬到葵涌,他否認:「一定唔會啦,我哋係旗艦嚟架嗎,同埋我哋搬一個studio講緊係要成2-3千萬,入面有十個studio,點搬啊。」

與DJ合唱《友情歲月》

訪問完後,朱明銳與DJ一齊上台合唱《友情歲月》,朱明銳又對DJ們講:「大家會成日見面,好似一家人咁。」並承諾會請大家食飯,令一眾DJ超級感動,其中路芙更落淚鍚朱明銳的面,范振鋒更表示:「唔使擔心我哋已經長大。」

現年31歲的歌手李幸倪(Gin Lee)日前被東網踢爆「破Dry」,秘戀富貴男友兼在西九豪宅同居。她今日現身首屆「KKBOX香港風雲榜」發布會,獲頒「十大風雲歌手」後受訪就事件解畫,沒有否認拍拖兼全程帶記者「遊花園」。甫受訪記者恭喜她時,她表示:「上到C1嚇一嚇、醒哂,但希望下次再上C1係有關音樂上嘅成就。(係咪拍拖?)邊有時間拍拖呀?今年都想Focus喺事業,喺頒獎典禮都有講過要低調做人、高調做音樂,所以生活上都好低調。」

扯開話題護愛苗

問到是否驚見光死,要保護愛苗?Gin Lee否認,隨即扯開話題:「呢幾年都好畀心機做嘢,大家睇住我大,所以多謝你哋關心!」追問現時好幸福?她再說:「兒女私情先擺埋一邊,討論『國家大事』先,就係我今年會進軍大中華市場,會出全新國語碟,依家狀態愈來愈好,多咗人認識。」

生活的確比以前好

講到脫貧住豪宅,她坦言生活的確比以前好,問到是否自購物業?Gin Lee大反應話:「點買得起呀?(男友買?)唔講呢啲,如果有任何好消息就會同大家講。(拍拖都唔係好消息?)有好消息會同大家講。(如果影到會認?)到時先算!」
對於昨天戀情曝光,Gin Lee被爆秘戀富貴男友,她則回應:「其實識我嘅人都知道我係十分低調嘅人嚟,我除咗驚嚇之外,係有少少遺憾嘅。如果有機會再上C1全版,我希望係音樂上面嘅成就。我會加把勁,希望下次係攞好勁嘅Grammy、Oscar。」實行對戀情避而不談。問到新年會否帶男朋友見家長,Gin Lee則左右而言他的表示約了中學同學去旅行,對戀情保密到家。

千嬅被責走音唔甘心
更新時間 (HKT): 2002.08.28 08:00
楊千嬅昨日出席在添馬艦舉行的「BiothermSkinLovingColors呵護皮膚色彩系列」活動,昨日所見千嬅額頭的頭髮明顯稀疏,千嬅說:「好耐㗎啦,演唱會已經係咁。」

對得住良心
當記者提起早前她在《太陽計劃》活動時唱歌走音,千嬅即時表現不滿,她說:「舊聞啦!我當時戴住耳筒,自己都聽到自己唱乜,但係有冇走音真係無從稽考,總之我對得住自己良心,啲人識唔識聽走音係一個疑問,話我走音嘅人嘅出發點亦都係一個疑問,我亦唔需要搵藉口,更加唔希望搞到好似《城市論壇》咁。我都有返屋企聽過聲帶,如果第時有人為我心悅誠服拍手掌,我會多謝鬧過我嘅人。」

無綫各個頒獎禮的生殺大權,向來操於高層手上,一如以往為玩驚喜,一眾高層在《勁歌》頒獎禮前忽然決定飛起大熱古巨基,將最受歡迎男歌星獎頒給陳奕迅。坐足全晚只得一個獎的陳慧琳則忍不住炮轟唱片公司爭獎不力,指其公司是弱勢社群,暗寸無綫不公平,歌手再努力也沒有用,連頒獎嘉賓周慧敏也揶揄道:「我想邊個攞冇用,最緊要TVB高層決定先啱。」

相關新聞:祖兒無視志偉:我怕醜

無綫前晚在紅館舉行的《2006年度十大勁歌金曲頒獎典禮》,備受矚目的最受歡迎男歌星獎本是大熱古巨基的囊中物,最終卻落入其勁敵陳奕迅手上,賽果雖然合理,但難免令人感到意外。據悉,無綫每年在頒獎禮前兩天會兩度開會,由陳志雲、樂易玲及何麗全等高層決定大獎去向,所有計分及歌迷投票只屬輔助性質。
據本報收到消息,上周四召開第一次高層會議時,仍屬意由基仔兼奪男歌星獎及金曲金獎,但上周五召開最後會議時,突然有人提出效法去年佘詩曼踢走大熱胡杏兒奪台慶最佳女主角獎的做法,因為全世界都以為男歌星獎會頒給基仔,倒不如將獎項分給Eason更能收到驚喜效果,無綫又特意請來基仔好友周慧敏任頒獎嘉賓,讓人更覺得基仔得獎是十拿九穩。
前晚當周慧敏宣布男歌星獎得主是Eason時,攝影師沒按慣例拍攝Eason經理人陳家瑛或唱片公司人員的高興表情,反而第一時間拍攝基仔經理人黃柏高(Paco)的錯愕反應,娛樂性十足。

漁人得利
無綫安撫側田豐收

賽前Paco為基仔爭獎出盡法寶,無綫突然轉軚將男歌星獎頒給Eason,為了安撫Paco,便多分幾個獎項給他力捧的側田,據悉Paco本來只為側田爭取到一首金曲獎,結果漁翁得利的側田前晚竟一口氣奪四個獎,與劉德華及容祖兒齊做大贏家,連側田自己也意外之極,領獎時連得甚麼獎也搞不清楚。賽果忽然大執位,Eason的《最佳損友》及李克勤的《天水.圍城》從未入優秀選的歌曲也能得金曲獎,可謂相當混亂。
與Eason同屬正東唱片的陳慧琳,前晚只得一個不頒給她也不知道可以給誰的亞太區最受歡迎香港女歌星獎,連一個金曲獎都分不到,她出席慶功宴時直言:「坐咗成晚好辛苦呀。」問她是否嫌少獎,Kelly說:「係呀,以為十首歌梗有一首,點知冇,好失望。」
記者鼓勵Kelly今年再努力時,她晦氣地說:「冇用啦,時勢唔同,唔係歌手努力就得,公司都要努力。」問她是否覺得公司不夠努力為她爭獎,只顧為Eason爭獎?Kelly說:「係呀,公司唔夠努力,Eason一早應該攞,佢都攞好少獎,不過佢都有大獎。」

千嬅吞蛋
「正常,佢轉會嘛」

問Kelly日後會否多為無綫工作爭取好成績?她說:「咁樣冇意思,做嘢為攞獎就唔值。」談到楊千嬅食白果,Kelly說:「好正常,佢轉會嘛。擺明拎獎同公司有好大關係,我地弱勢社群嘛。」
至於失卻男歌星大獎的基仔被問到可感失望時,他說:「每一次得獎我都會感恩,06年嘅古巨基贏咗05年嘅自己,我宜家着眼07年繼續努力,我喺後台都有同Eason擁抱。」問他輸給Eason是否心服口服,在旁的Paco搶答道:「06年《愛得太遲》係實至名歸,男歌手係遲早問題,呢行係睇夠唔夠長命去玩。」基仔則說:「遇到首好歌已經證明我有好運氣。」Eason則說:「我冇定時間要自己幾時攞男歌星獎,過程緊要過結果,今年做歌嘅過程好開心。」
其實行內人早知無綫高層愛玩驚喜的遊戲規則,前晚頒獎禮開場不久,劉德華已公然表示覺得頒獎禮沒有公平及不公平,只得有規矩和沒有規矩。周慧敏也似早已知道結果,當她在台上被志偉問最想誰得獎時,她說:「我想邊個冇用,最緊要TVB高層決定先啱。」志偉也忍不住說:「珍珠都冇咁真。」

Miriam + 以前一直反緊嗰啲係而家仲反緊佢 = True

ps.句logic 好翹口

反而好多反祖都變左祖粉

金牌經理人黃柏高(Paco)與旗下藝人方力申(Alex),昨日到香港商業電台接受訪問。
  談及東亞唱片以四千萬厚酬挖楊千嬅過檔,Paco 聽後立即喊窮,表示自己沒錢,他與藝人合作之道,最重要是做好電影和音樂。對於昨日有報導指千嬅不滿Paco偏心,對著Paco拍桌子大吵大鬧,向 Paco求證此事,他說自己對每個藝人都偏心,至於是否被千嬅拍桌子大罵?他笑言自己的書桌放滿東西,根本沒有地方可以拍!有傳他以一千五百萬與千嬅簽約兩年。Paco即笑道:「是嗎?那我要努力工作才可以,一千五百萬都不用,最重要是拍好電影和做好音樂,三十年來我做過不少好的金曲,金曲才是無價。」
  沒有桌子讓千嬅拍
  去年Paco承諾會在08年為Alex爭取到「最受歡迎男歌手」獎,問Alex聽了Paco這番話,會否好大壓力?他說,Paco一向要求很高,希望對方給他長些的時間。Paco不諱言Alex也有對手,好像鄭中基和古巨基,但他有信心Alex是可以做得到,況且 Alex在電影上已踏出第一步。
  至於Alex有沒有信心成為08年「最受歡迎男歌手」?他馬上叫大家不要提,問他是否感到很大壓力?他坦言不會有壓力,因為自己一定做不到。Paco對他要求很高,開演唱會是他的夢想,現在他希望實現夢想,要得最受歡迎男歌手獎,就要開好多場成功的演唱會,又要有內地及其它市場,現在他要慢慢打好基礎。那他估計在幾多年後會得這個獎?Alex坦言從沒想過,但Paco說自己講過的說話不會做不到,他只好希望承 Paco貴言啦!
  Paco喊窮,問Alex會否被對方多扣佣金?他笑言:「Paco窮,我更窮,我們的合約是無限期,雙方憑感情去合作。」 Alex透露Paco在07年會力捧另一位新人「小肥」,問他可會擔心受威脅?Alex笑言不怕受威脅。