返回列表 發帖
插曲未去到我們的主題曲咁HIT, 但99年的確冇一首好明顯既song of year出現, 所以俾邊個都差唔多
如果SAMM ...
lemontea1069 發表於 2017-8-18 17:01

Gigi首  Today 最爆啦當年
搞個奪麵出黎
最後一台金曲都冇
痴線

05年真係hocc打橫行, 當年由年頭hit到年尾,
你是八十年代, 化蝶, 禁色,
隻隻碟又賣得, 同幾個靚仔拍mv又 ...
艾石仔 發表於 2017-8-19 20:42

利申: 絕對唔係容粉
但你地係咪有少少吹大左05年Hocc流行度
"你是八十年代,禁色"呢d點樣算係hit呀
當年大hit得勞斯萊斯, 化蝶都ok但真係唔算得上好hit
論質素HOCC肯定值女金

不過老老實實,05年論流行度 真系冇乜邊個女歌手好突出
Joey Miriam 跌wet, Gigi Candy Jade收皮, Hocc Fiona 上位中但未入屋, Janice有noise但都仲係好新
05年雖然好多實力派出現,但香港樂壇流行程度開始急劇衰落
00年初都仲係hit歌多到唔夠獎分,尤其02年真係好多爆歌
03-04開始跌跌地 (香港社會低迷,所以能理解)
我係由2005年開始覺得d金曲廢廢地
到2009年樂壇分裂正式收皮

HOCC 得勞斯萊斯同化蝶係可以稱之為hit
其他啲歌都係得佢fans/好熟樂壇既人先會識 ...
matthew1990 發表於 2017-8-21 01:47

Hocc真係大hit咪淨係得勞斯萊斯同木紋
再見Rosemary/化蝶都ok但當年黎講絕對唔係唱通街
老老實實06年佢女金但當年其實一樣冇hit歌在手
其實講到底Joey都係04年搶左楊千嬅d最女出事
哥年開始樂迷對佢反感(包括我自己)
到近年霸獎都真係幫唔落
但我想講係,Joey 05年vs HOCC 同 08年vs Kay,都冇你地講到佢成績咁唔值。
當然各媒體都應該鼓勵後浪推前浪ge~

不過講番蛋公司真係好變態,04年搞死左關心妍,09年搞呀Kay。真系好PK。
不過無辦法,Sammi Kelly Miriam Gigi 甚至Hocc依d除左"香港樂壇"外仲大把market,容祖兒真係入行20年都只係可以攬住4台d獎打飛機

佢當時食住唱作呢條路係得嘅, 呢個轉型903當時算buy,
畢竟冇幾個女歌手做到轉型突破.(王菀之當時未出嚟 ...
風見志郎 發表於 2017-8-21 11:32

記得好勝04年暑假隻精選賣到癲左明明食住個勢 但可惜04年尾掛住搞舞台劇 隻娛樂大家又冇食糊歌
04同05年 成個頭半年都放系國語市場 根本就食唔到01~03年一直build住ge momentum
華納跟住就開始將focus放系Fiona到 Gigi分手後已經完全冇心玩
不過以佢硬條件(冇唱功 冇壓台感 冇觀眾緣 冇強勁後台)黎講上到一線(尾)已經好勁

我想问KELLY 99年翻唱的 都是你的错 在HK 很HIT吗?
youfuqi 發表於 2017-8-21 11:40

絕對hit呀99~00年真係Kelly玩曬

07有酷愛,電燈膽,逼得太緊嗰啲hit歌都未叫做死期到呀……至少周街啲人既電話鈴聲都係呢幾首 ...
stephybest 發表於 2017-8-21 19:09

我都係好記得睇07年勁歌哥年覺得樂壇衰退應該冇得救
全年系冇一首爆 我係講緊幾代人都識得唱 街知巷聞哥個level
酷愛 逼得太緊 依d比起00年代頭d金曲 完全唔入流 (雖然佢地如果放系2010年代任何一年, 已經搶曬金曲金)

話時話 00年代 揀5首最最最hit ge 歌你地覺得系邊5首?

1. 好心分手 (我覺得依首系零對手, K歌之皇)
2. 明年今日 (都好爆 但當年系Eason地位高先搶到咁多金曲金 好心分手絕對hit過佢)
3. 花花宇宙 (依首真系癲 全街間間鋪頭都fung 一出街就聽到)

其他兩首唔知點揀:

少女的祈禱
煞科
大日子
K歌之王
終身美麗
可惜我是水瓶座
戀愛大過天
心淡
我的驕傲
小城大事
愛與誠
希望
浮誇
愛得太遲
囍帖街

1. 華納quota unused
2. GIGI 除擔任港姐嘉賓外,更拍了大/小特輯

十大幾乎肯定係《娛樂大家》、《狠心 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:35

講起04年 Gigi 同 Kelly 都超靚

港台仲正 (佢生涯最後一次出席頒獎禮)

吓 最佳位置都叫唔hit.....
fifty1205 發表於 2017-8-22 00:09

最佳位置當年完全唔hit wo.... 系翻唱後先比人翻炒hit左同Hocc 首化蝶一樣

kelly最後一隻big hit係咪嫁妝? 定係對不起不是你?
艾石仔 發表於 2017-8-22 09:02

頂你咩當希望冇到?

小城大事真係只係當年好hit, 但傳唱度真係冇延續到 可能歌詞同曲風都唔係太大路
反而做隻貓做隻狗依d持久力仲勁

04年論成績又真係Miriam同Joey top 2, Kelly最多都係贏Joey質素
Kelly哥排我最鍾意別來無恙,伶仃同嫁妝
但記得當年係Phone 同對不起 最hit

其實2004年好鍾意分身術,狠心愛我,小星星  但全部都唔係食糊歌 好慘

04年祖兒HIT 一拍兩散,世上只有,心病、16號愛人.   分身術完全唔HIT
千嬅 HIT 小星星,處處吻,小城大 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 20:27

小星星同嫁妝真心唔講得上hit wo 頂多咪一拍兩散level
(大家知唔知嫁妝系本來寫比梅姐?)

不過好諷刺地,其實女歌手(除左千嬅)好似越高地位d碟就做得越差
Sammi Kelly 依d真系唸唔到有邊張碟算得上系有完整性
Joey都系偶爾一兩隻碟做得Ok
反而Gigi Hocc Kay 依d真系好做到人碟合一
當然冇人夠千千黎啦

利申: 非twins粉at all

女人味 丟架 飲歌 其實3首我覺得當年都算系幾 hit  

女人味後hit songs係一時無兩
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:10

幼稚園hit,,,,一時無兩邊到hit...我完全唔記得點唱

世上只有 = 我的驕傲2.0
明日恩典 = 我的驕傲3.0
Be True = 我的驕傲4.0
陪我長大 = 我的驕傲5.0

我真係未見過有人會翻炒一首hit歌咁多次

又唔係陳光榮, 又唔係勵志歌, 又冇英文歌詞, 某程度上係幾新鮮wor對佢當年黎講 ...
721AXA 發表於 2017-8-22 22:33

所以我咪話Be True 系我的驕傲4.0!溫情,勵志,英文chorus
冇plug 姐唔代表唔系翻炒

07年完全系容祖兒大拋離,點解可以吹到三甲不入
但同時我想講陪我長大邊忽hit? 電視廣告系成日播但唔系咁就代表hit

個人覺得Ten Most Wanted已經系Joey音樂上巔峰,之後冇一隻碟夠抽

以香港歌手黎講 Gigi 唱國語歌發音咬字感情都很高班 《給自己的情歌》專輯是我最愛的 Gigi 國語 ...
boy4dudes 發表於 2017-9-1 21:40

Gigi 05-06年哥三隻大碟全部都係神碟,仲要順時針偏見依堆神曲

Gigi 的碟好多都係成隻都高質
特別係娛樂大家,look,成長的短髮,怕寂寞的貓 ...
gordon0807 發表於 2017-9-1 22:56

Gigi 其實除左02-03年跑成績d碟(Funny Face, 我想我唱 etc.) 感覺好大雜燴之外其實碟全部都好質 絕對系做到人碟合一。

我反而覺得closeup高質過ten most wanted wor
TMW太刻意做唔同曲風, 炒埋一碟咁
相反closeup曲風都好多元,  ...
721AXA 發表於 2017-9-1 21:48

我反而覺得Close Up 先炒埋一碟中間無啦啦有首喜喜真系完全唔知乜事
雖然系幾正 但當時一聽就知系翻炒Madonna Hung Up 條橋
走去用Hot Stuff sample 但後來我先知原來冇credit到人地
點解當時冇人嘈? 反正天鵝湖哥排已經全城圍插

其實順時針嘅原作狠心愛我係先好多推出,改嗰陣有啲突兀。
kenneth 發表於 2017-10-4 02:56

我知啊 但都系覺得順時針好聽好多 Gigi 唱國語 本土香港女歌手基本冇人夠抽
Miriam Joey Kelly Hocc Kay 依d其實唱左甘耐國語歌但發音都系好唔掂
但Gigi一出道發音就已經好好 唔知系咪語言天分

大家覺得容祖兒有生之年超唔超越到Starlight演唱會?之後d紅館show越做越唔掂