返回列表 發帖
M VS M 上半場
M VS M 下半場、
M VS M 總決賽
Miriam's Music Box
萬紫千紅演唱會
Biotherm 楊千嬅萬紫 ...
艾石仔 發表於 2017-8-21 14:23

2002.11.29 - 【新曲+精選】《Happy Together 首批限量豪華第壹版(3CD + VCD)》 2002.11.06 - 【演  唱  會】 《Amazing Show Ichiban 興奮演唱會(Karaoke DVD)》 2002.11.06 - 【演  唱  會】 《Amazing Show Ichiban 興奮演唱會(Karaoke VCD)》
2002.08.27 - 【粵語大碟】  《Amazing Album 首批禮盒終極版(CD + iVCD)》            
2002.10.30 - 【粵語大碟】  《我們的紀念冊 終極復刻第三版(CD +VCD)》  
2002.06.25 - 【粵語大碟】  《我們的紀念冊 限量公文袋樣式第二版(CD + IVCD)》      
2002.05.30 - 【粵語大碟】  《我們的紀念冊 首批限量辭海第壹版(CD + IVCD)》         
2002.04.22 - 【卡 拉 O K 】 《TWINS MV Karaoke (Karaoke DVD)》
2002.04.XX - 【卡 拉 O K 】 《TWINS MV Karaoke 終極復刻版(Karaoke VCD)》
2002.04.20 - 【卡 拉 O K 】 《TWINS MV Karaoke 限量初回版(Karaoke VCD)》
2002.02.08 - 【  E  P  】  《雙生兒 終極情人節六角禮盒第二版(CD + VCD)》  
2002.01.29 - 【  E  P  】  《雙生兒 首批限量賀年六角禮盒第壹版(CD + VCD)》

咁都摞唔到全年最高銷量女歌手
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

果年好似話咩 m vs m 係 ep 唔係大碟,所以唔計,入唔到十大Music box 就因為截數又唔計入2002,
自此就有 ...
mychart- 發表於 2017-8-22 17:37

雙生兒都系EP wor

[quote]04年joey真係唔算太勁
得一拍兩散 分身術K歌
明日恩典完全口水兒歌

分身術 一拍兩散 VS 嫁妝 對不起不是 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 20:05 [/quote]

???好啦Kelly最hit,容祖兒無得比

04年twins一堆hit歌,零四好玩,飲歌,士多啤梨蘋果橙,女人味,丟架,精選,甚至未派臺嘅雙失情人節都幾hit,碟又賣得好最女應該俾佢哋

好似係05年先冠,同埋都唔hit
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:06

冬令時間都唔hit。。。。

女人味後hit songs係一時無兩
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:10

冬令時間當年真係周街播,點會唔hit, twins05、06雖然有所回落,但係主打歌都保持一定hit度,救生圈紅館全場大合唱勁大聲,幼稚園更加唔嗮講,

Twins好似係02年最紅,僅次於楊千嬅
阿mark 發表於 2017-8-22 22:17

02年根本就係twins最紅,hit歌,銷量全部制霸

歌就係,但人氣就千嬅稍勝
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:22

人氣反應唔系就係hit歌、傳唱同銷量咩?唔同得張嘴?佢哋真係年頭帶到年尾,出道第二年就摞碟冠,十大占3張,仲開埋3場紅館。。。千嬅系hit但真係無得同twins比

笑出黎華麗蟹后同我的驕傲咁都拉得埋想點呀
stephybest 發表於 2017-8-22 22:37

你話想點???心知肚明啦hh

《與蝶同眠》四台撲直
風見志郎 發表於 2017-8-23 10:30

鬼叫陪我長大系年底歌,好似都係地鐵廣告歌?

咩料呀…陪我長大係07-08跨年plug,但08主打係跑機與蝶愛怪物,最後08港台比陪我長大wor ...
stephybest 發表於 2017-8-23 11:05

噗!記錯啦港台真係唔知想點

我只有存檔twins基本所有TVB版MV,最有feel精選TVB版MV,跟住流淚!吊打不知所謂嘅原版

bi heart d單曲拎出來其實有幾首OK,但塞一只碟真係。。。。
其實05年美祖拎女金嘅原因都有開8場紅館加持

专辑:Close Up
歌手:容祖儿
语言:粤语
流派:Pop
发行时间:2006-12-22
唱片公司:英皇唱片
【专辑推荐度:4.5/5.0】
    取名《Close up》寓意近距离认识容祖儿,收录了歌迷会《Be True》,歌迷是最靠近容祖儿的团体,《心花怒放》则是一首写实容祖儿开心乐观性格的一首歌,旋律相当上耳,制作精良不说,就是一首很有味的流行,里面有Rnb/soul的一些小元素,国粤语对唱的Crossover也挺有意思的。《华丽邂逅》让我听到不一样的容祖儿,如果认定《Ten most wanted》是容祖儿的一个音乐转戾点,那么《Close up》又是一种不一样的转变,少了一种神秘鬼魅的感觉,多了一份靠近,温馨舒服。同样《黄色大门》也是很属于自己的一首歌,听这首歌就可以认识到容祖儿有着和别人不一样的天马行空,也很贴近双子座的心情,《爱一个上一课》是一首比较本质回归最初的抒情歌,顺带怀旧的连接上“天星码头”,看风景的,不仅是情人,也是她和歌迷一起看过的风景,事过境迁,这也是很流行的以表面的抒情歌词,借代另一种滋味。《卸妆》同样是扣住了主轴的一首歌,有点小Rnb的感觉,大剌剌的“一丝不挂”的心境,好听又有意思的一首小品,好听的吉他和弦打底,有点慵懒有点放松自在的感觉,衔接了一首《如果睡袍太少布》有个很生活化的HOOK,这首歌的鼓点也不错。最后就是要提及一首很有劲的《喜喜》,这首歌采用了复古Disco搭配电子,穿插一些Funk十分够味,有时因为艺人身份光彩万千,但是却受到百般掣肘,火辣曲风还是有种对现实生活的宣泄。专辑完整度,旋律都不错,整体质感比很多专辑都完整很多。

推荐曲目:
1.华丽邂逅
2.喜喜
3.心花怒放
4.卸妆
5.黄色大门
6.伤神
7.爱一个上一课

IFPI 臨 時 改 制   克 勤 囊 括 大 獎
本 年 度 的 「 I F P I ( 國 際 唱 片 協 會 ) 銷 量 大 獎 」 頒 獎 禮 將 於 十 二 月 二 十 日 舉 行 , 今 年 初 I F P I 頒 發 二 ○ ○ 一 年 度 銷 量 獎 項 時 , 已 因 計 算 混 淆 , 令 賽 果 引 起 質 疑 。 而 今 年 度 頒 獎 禮 尚 未 舉 行 , 已 有 人 投 訴 I F P I 疑 黑 箱 作 業 , 臨 時 改 制 , 不 少 唱 片 公 司 矛 頭 直 指 現 任 I F P I 主 席 的 陳 少 寶 ( 身 兼 環 球 行 政 總 裁 ) , 英 皇 行 政 總 裁 吳 雨 承 認 I F P I 在 唱 片 公 司 第 一 輪 報 數 後 , 竟 臨 時 改 制 , 他 說 : 「 臨 時 更 改 遊 戲 規 則 , 係 唔 公 平 做 法 , 應 該 尊 重 守 則 和 操 守 。 」 據 聞 I F P I 此 舉 目 的 是 造 就 某 歌 手  獎 。

吳 雨 稱 不 公 平
據 悉 各 大 唱 片 公 司 在 第 一 輪 向 I F P I 報 數 後 , I F P I 主 席 陳 少 寶 即 提 出 改 制 , 增 設 版 權 授 權 的 計 算 , 而 在 新 制 度 的 影 響 下 , 銷 量 賽 果 將 會 有 所 改 變 , 據 聞 Twins 和 陳 奕 迅 本 應 可 奪 全 年 最 高 銷 量 歌 手 大 獎 和 最 高 銷 量 大 碟 獎 , 但 如 今 卻 被 環 球 旗 下 的 李 克 勤 所 囊 括 。

但 據 知 在 I F P I 去 年 發 出 的 會 章 上 , 其 中 一 條 守 則 清 楚 寫 明 三 年 內 不 得 改 制 , 如 果 改 制 必 定 要 取 得 全 體 會 員 百 分 之 六 十 的 投 票 通 過 , 但 有 關 改 制 一 事 倉 卒 地 通 過 。

英 皇 行 政 總 裁 吳 雨 承 認 不 滿 I F P I 改 制 , 他 說 : 「 任 何 遊 戲 規 則 都 應 該 一 早 講 定 , 公 平 去 競 爭 , 輸  都 心 甘 命 抵 , 但 無 理 由 我 交 晒 數 你 先 話 我 知 改 制 , 咁 樣 係 唔 公 平 , 佢  係 用 電 郵 通 知 大 家 改 制 , 但 通 知 唔 代 表 通 過 , 我 係 不 滿 , 我 堅 決 反 對 , 但 結 果 話 不 記 名 秘 密 通 過 喎 。 ( 改 制 係 咪 變  克 勤  獎 ? ) 我 唔 知 , 我 唔 敢 講 , 公 道 自 在 人 心 , 總 之 改 制 後 我  唔 會 再 報 數 , 將 來 賽 果 係 點 , 我  都 尊 重 , 只 希 望 取 回 一 個 公 道 , 我  會 向 最 高 當 局 反 映 , 因 為 唔 想 影 響 成 個 I F P I  聲 譽 。 」

陳 少 寶 拒 回 應
昨 日 記 者 就 I F P I 將 銷 量 大 獎 的 計 法 臨 時 改 制 , 向 I F P I 主 席 陳 少 寶 和 行 政 總 裁 馮 添 枝 查 問 時 , 兩 人 竟 然 拒 作 回 應 , 陳 少 寶 說 : 「 我 唔 答 得 你 , 太 複 雜 、 太 敏 感 , 真 係 恕 難 從 命 , 答 唔 到 你 , 你  問 番 馮 添 枝 。 」 而 馮 添 枝 對 臨 時 改 制 未 有 否 認 , 他 說 : 「 關 於 呢  我 唔 會 答 , 完 全 無 可 奉 告 , ( 咁 係 咪 臨 時 改 制 ? ) 冇 話 改 唔 改 制 , 總 之 我 答 你 唔 到 , 冇 乜 建 設 性 討 論 。 」

----
孖女02年失落最高銷量女歌手真係

記得, 個年臨頒先轉話如果演唱會碟, 精選碟都會計哂同一名牌下的CD,VCD,DVD的銷量攪到SAMMI 完全擁有 ...
gordon0807 發表於 2020-9-16 11:40

但我們的紀念冊都有十幾萬wor

我們的紀念冊係2002,完全擁有係2003出,應該唔關事
fifty1205 發表於 2020-9-16 12:25

sorry,記錯咗~孖女02年真係紅到癲,但獎項差強人意

《Twins》是香港組合Twins的首張音樂專輯,於2001年8月15日在香港發行。

曲目列表
Visual
曲序        曲目        時長
...
b01091018 發表於 2020-9-20 00:44

就快20週年

計埋兒歌,賀年歌,精選碟?
on07111 發表於 2020-9-30 19:03

年頭雙生兒,年中我們的紀念冊3個版, Amazing Album,年尾happy together 仲有演唱會大碟

1999年IFPI每周銷量榜冠軍:

99/01/07 如果可以再見妳 黎明
99/01/14 聽聞 鄭秀文
99/01/21 聽聞 鄭秀文
9 ...
lightupmylight 發表於 2020-10-10 11:25

祖祖好hit

賣碟天後容祖兒,上周推出新曲加精選《喜歡祖兒3》,銷量已直逼雙白金數位,成績相當理想。碟內的《明日恩 ...
p74d47 發表於 2021-2-3 10:45

祖兒好hit

袓好勁
連小學生嘅市場都有
但始終都得唔到14億人民嘅心
LoveMirkay520 發表於 2021-2-3 11:44

05年到宜家,可能d小學生已經係紅館觀眾之一

前晚設有fans上台向GiGi讀出情深信件的環節,有女fans公開說:「早兩年啲人問我鍾意邊個偶像,我話鍾意梁詠琪,啲人會鬧我。」GiGi即愕然反問:「乜事呀?」女fans說:「你唔係唔知發生乜事呀?」這時GiGi才意會到對方所講的是當年「奪麵雙琪」事件,故她面色馬上一沉,在旁的ILoveUBoyz即打圓場說:「係講股災、樓市跌呀,啲嘢唔好再提啦。」
該女fans及後補充說:「但呢幾年你憑自己嘅努力,大家諒解咗你,