返回列表 發帖
係極噴…………本身仲估係時代十大………Tvb膠到震,2010嗰年咪就係男人信什麼金曲金嗰年……成晚真係笑片 ...
stephybest 發表於 2017-8-21 22:42

2010十大有一半係驚嚇:開籠雀,義海豪情,金鐘罩,K歌之後,放得低

K 歌之后肯定係歷年十大最垃圾沒有之一
仲衰過chok
ricnature 發表於 2017-8-21 23:01

融e得奬感受仲好噴:話佢今年得一首歌,都可以攞到tvb十大

個人認為歷年聽到耳都側既十大勁歌金曲:
1. 義海豪情 - 古巨基
2. 爆了 - 古巨基
3. K歌之后 - 鄭融
4. C ...
1d14 發表於 2017-8-21 23:06

死好命咯,有星娛樂quota,不過2011關心妍一入星娛樂,鄭融就失蹤了,鄭融09 10 13有奬,關心妍11 12有奬

我覺得《開籠雀》好高質,《金鐘罩》係爆冷+半驚嚇,其他兩首更差
1d14 發表於 2017-8-21 23:08

好心頒俾big four.頒俾金鐘罩真係勁核突

2010年勁歌舞台係近年最grand,好有大台風範,但係得獎結果同主持人都係歷年最差。如果2010年勁歌賽果係咁 ...
1d14 發表於 2017-8-21 23:29

男人信什麼係傾好金曲金先出席的

2010年勁歌舞台係近年最grand,好有大台風範,但係得獎結果同主持人都係歷年最差。如果2010年勁歌賽果係咁 ...
1d14 發表於 2017-8-21 23:29

鋼鐵是怎樣煉成的 - 何韻詩,佢好似唔續tvb歌手約,所以榜都無上到,換愛莫能助啦

2003Kelly弱到爆,都仲有十大+亞女+公益金

你一講即時諗起邊年有隊Lollipop, 好似係亞男?
睇到我好尷尬
以前周董、王力宏、蕭亞軒、F4過江 ...
風見志郎 發表於 2017-8-22 09:17

Tvb自己搞衰亞太奬,俾林峯之後,已經無人想要呢個奬了

最佳位置係具備一切要hit的條件
但係得一台冠軍
當然都可能因為已經係baby cat第四plug
02年飛天舞會之後pl ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 10:18

最佳位置ok,但唔覺係大熱金曲果隻

飛天舞會果期(個雞冠頭欣賞無能)完全冇殺食作品囉, 到後來04叫有返首《别来无恙》, 不過冇大hit. ...
風見志郎 發表於 2017-8-22 11:03

RED果幾首新歌都好高質

最記得2005kelly係903全年得首「放」上榜,仲要好似得一週命。

16號愛人係hit但冇派台
ap係0但當年K歌歌海人氣的確勁
但冇諗到903連世上只有呢D歌都俾冠 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 20:28

世上只有,仲以為係兒歌

一拍兩散 TOP 20調上十大
AP女銅變女銀
呢D咁GE待遇
Kelly真係冇得同守業祖比
都唔跟規則 點比 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 21:01

無20,係15 16左右,調到第9,真係離譜到無朋友

我見tbb啲藝人出活動都成日翻唱終身美麗
stephybest 發表於 2017-8-22 20:51

連Sammi本人都唱完又唱

BTW 其實唔明點解shine 係新人之後播得咁差
一隻冠都冇
好多連top 10都冇
曼谷瑪利亞 俗 鼎鼎大名質素黎講 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 20:36

所以新人年,播得太好,都唔係好事

小星星同嫁妝真心唔講得上hit wo 頂多咪一拍兩散level
(大家知唔知嫁妝系本來寫比梅姐? ...
loowee 發表於 2017-8-22 21:36

知,狼來了本來都係寫俾梅姐

所以不明感情線上hit係邊,連sammi本人都少唱
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:40

感情線上幾hit,都未到金曲金級數,佢00年真係無一樣大獎有優勢,所輸曬俾kelly 王菲 千嬅

04年twins一堆hit歌,零四好玩,飲歌,士多啤梨蘋果橙,女人味,丟架,精選,甚至未派臺嘅雙失情人節都幾hi ...
TT进化论 發表於 2017-8-22 22:00

Twins好似係02年最紅,僅次於楊千嬅

鍾無艷好似誇年/08年先PLUG??
響903已經係誇年,鍾無艷響TVB應該08年先PLUG ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-22 22:43

鍾無艷07年plug啦,只不過得最高第5位,仲係歌手力撐歌曲前5位,不過最後係無入到優秀選。
環球08年先強,十大占了4首:李克勤謝安琪張敬軒陳奕迅,英皇好似只得美祖林峯,四大之前環球真係完勝。
假如沒有四大事件,09年十大估計係:李克勤謝安琪張敬軒陳奕迅+容祖兒林峯鍾舒漫古巨基+楊千嬅何韻詩

好似係07年,但07年kay係憑滄海遺珠拎合唱歌獎
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:46

滄海遺珠係06年的
kay07係tvb係食白果

如果沒有四大事件,2009年十大勁歌金曲獎
1. 年度之歌 - 謝安琪
2. 相對論 - 張敬軒
3. 七百年後 - 陳奕迅 ...
1d14 發表於 2017-8-22 23:59

林峯點都會有十大,係唔會有亞太姐,另外你瞞我瞞連優秀選都無,可能俾傑出金

重記得冰室個Tvb 版mv 好冰好靚。而相反正東個Official 版本就係演唱會cut 出蒞。
Tvb 以前已經勁厚此薄彼 ...
kenneth 發表於 2017-8-24 22:33

咁以前成個市場都唔同,娛樂都係電視電台為主,唱片有得賺錢,個個都出碟派歌

選擇多咗, 可以隨時隨地whatever you want.
細細個真係準時開電視睇金曲挑戰站, 播得半首比人cut咗入廣告 ...
風見志郎 發表於 2017-8-25 09:00

以前好多獨家tvb mv,有d仲直接俾唱片公司做ktv

選擇多咗, 可以隨時隨地whatever you want.
細細個真係準時開電視睇金曲挑戰站, 播得半首比人cut咗入廣告 ...
風見志郎 發表於 2017-8-25 09:00

每季一到最後兩週就勁多歌洗榜爭入選,而且一到年底,勁多人赶住出碟

TBB版《嫌棄》仲靚
去了水塘取景

如果無記肯幫Gigi/ Eason/ Fa/ Kelly 出MV精選就好喇 ...
l00540 發表於 2017-8-25 11:54

Fa 出過精選碟附送 tvb mv的

Gigi就算啦 華納唔會出的

TVB版MV可以上大陸網碰下運氣
abcxyz302006 發表於 2017-8-26 00:04

好多都下架啦,唔俾放上網

搞到 Ivana 無左首 四台共同金曲
個年娛樂新聞好似話係黎明出席做表演定頒獎嘉賓黎換獎去捧 JW { ...
616.1314 發表於 2017-8-29 18:06

其實09年已經傳黎明要用就算世界無童話金曲金換衛蘭出席,tvb答應咪可以斷美祖金曲金咯

男人信什麼得金曲金果一刻好靜,而且無歌手識唱,真係爆冷得好緊要,不過11-12金曲金仲爆

講開又講, 點解城城、劉華、王菲、陳慧琳會未拎過金曲金? 當年太多hit歌?

佢地歷年十大點都有一兩首值得拎 ...
matt0605 發表於 2017-8-30 11:09

以上4位,都各自有1年好有機

1991劉德華一起走過的日子 vs 學友每天愛你多一些

1997郭富城愛的呼喚 vs 黎明只要為我愛一天

1992王菲容易受傷的女人 vs 學友分手總要在雨天

2005陳慧琳希望 vs 鄭中基無賴

講開又講, 點解城城、劉華、王菲、陳慧琳會未拎過金曲金? 當年太多hit歌?

佢地歷年十大點都有一兩首值得拎 ...
matt0605 發表於 2017-8-30 11:09

兩位天王後期的十大就算了

1991劉德華一起走過的日子 输俾 學友每天愛你多一些
佢果首無得同學友比啦下化............... ...
lemontea1069 發表於 2017-8-30 14:19

但劉華最hit應該都係呢首。只可以話遇到學友呢首只能認命

照咁睇97最唔抵 拎唔到係因為城城已經有最男+學友拎左亞太男, 所以"分"金曲金比黎生?
嗰年十大 ...
matt0605 發表於 2017-8-30 15:00

只要為我愛一天都好hit噶,除了tvb金曲金,係903都有我最喜愛的歌曲,當年四大天王,都係其中三個分大獎(最男,亞男,金曲金)
94 最男劉華,亞男學友,金曲金黎明
95 最男黎明,亞男劉華,金曲金學友
96 最男學友,亞男劉華,金曲金黎明
97 最男富城,亞男學友,金曲金黎明
98 最男富城,亞男學友,金曲金黎明

果年劉華拎咩獎?
筠筠 發表於 2017-8-30 18:19

十大+國語金,十大都係因為佢係天王先俾佢入

零時零分陪我長大完全係kelly 2003年她比我醜娘味feel,

但有無人話我知點解2007年不是容祖兒低潮期? ...
Kaybb 發表於 2017-8-30 18:19

2007其他女歌手仲弱過容祖兒咯,美千轉會人氣仲未回升,kay未上位,衛蘭失蹤,hocc都開始跌,kary 美音果d又上唔到位

hocc有木紋,跌左少少者,美祖成績跌得仲勁啦
Kaybb 發表於 2017-8-30 19:17

hocc 港台不嬲唔鍾意,tvb唔入屋,903唔想俾佢連續兩年女金,新城就算啦

個年真係好樣衰
俾天梯 / 花千樹甚至俾末日 / 年年都合理過俾 CHOK 多多聲

Close Up 完全唔垃圾 ...
616.1314 發表於 2017-8-30 19:30

我甚至以為俾一再問究竟,俾CHOK真係勁驚訝

meridian好正wor
仲有5場AAL樂迷狂讚
年尾又有演唱會主題曲All About Love

覺得07年楊千嬅表現都幾好
...
John 發表於 2017-8-31 22:24

好似佢每次轉會第一年成績都係一般,當然04年除外

2001 / 2003 / 2010  雖然成績一般,但人氣其實唔差
2010成績都唔算差
Jacz 發表於 2017-8-31 23:19

原來金牌係算03(我當佐04),咁佢每次轉會都唔得了,01 03 07 10 全部一般

一句講曬,美祖成績差的年份,其他女歌手更差,美祖成績好的年份,遠遠抛離其他對手,所以03年起年年女金(除06/14)

冇plug扮了解已經錯曬啦
stephybest 發表於 2017-9-1 13:21

成隻EP噶污點就係呢首

可能冇乜人鍾意G for Girl,但我覺得隻碟真係好好聽
同埋我覺得佢好多歌都有種好fresh,好有氣質既感覺
...
Jacz 發表於 2017-9-1 23:41

gigi 2001果兩隻廣東大碟全碟都好高質,G FOR GIRL 果首西貢小姐好好聽

好冷門,真係咁頒肯定變天容祖兒顏面何全?
Kaybb 發表於 2017-9-20 22:28

容祖兒好似從未試過任何一個頒獎禮食白果咯(佢出席計)

2014年新城無出席,史上第一次暫時唯一一次食白果
Kaybb 發表於 2017-9-20 22:43

所以就話出席計咯,其實諗翻又真係幾離譜噶

不出席都俾係好離譜,14年容祖兒應激到新城好嬲
Kaybb 發表於 2017-9-20 22:50

證明新城真係好垃圾咯,可以令到美祖唔想玩,美祖第二個唔想玩噶係tvb,不過又要霸住最女先離譜,tvb應該2014斷佐美祖10年霸,頒俾kay,不過換來的結局可能係英皇杯葛,如果2015年無佐英皇,可能華納會玩(周柏豪已經有最男),羅生門會有金曲金,不過泳兒就悲劇了

容 祖 兒 繼 在 港 台 「 十 大 中 文 金 曲 」 頒 獎 禮 上 , 眼 見 力 壓 陳 慧 琳 以 及 楊 千 嬅 兩  ...
John 發表於 2017-10-5 01:51

原來首奪女金已經開始串人

其實kelly99都揮低Sammi王菲,但無Joey咁串

仲有小朋友食樹皮好得意
如果佢唔係簽英皇, 好難想像佢既歌唱事業會係點 ...
lemontea1069 發表於 2017-10-11 13:48

可能浮浮沉沉,但至少宜家樂壇應該可以百花齊放

回復 1227# Kaybb

Candy以佢d唱功點都上唔到一線,除非年年好心分手三國誌

克勤都好慘,30年未拎過男金都俾人話爭男金
Kaybb 發表於 2017-10-16 22:17

如果側田憑今年的歌男金,不如俾李克勤仲好

當然克勤拎唔拎地位都係唔會高過eason架啦
不過許志安我先反感,拎過都仲要2014年去爭,而且又不是表現 ...
Kaybb 發表於 2017-10-17 18:27

許志安2003強搶梁漢文噶男金,2014簡直係2004翻版,至尊歌+男銀