返回列表 發帖
好諷刺, 芝芝最好聽d碟大部分都係谷底未反彈時既00-01年出現
John 發表於 2017-9-4 02:30

我又唔係咁睇,我覺得佢呢兩年負面新聞太多,全靠呢幾隻碟撐住,留住少少忠粉。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

2004 年d remix 多到
楊千嬅 - 小城大事 (女子十二樂坊mix)
容祖兒 - 一拍兩散 (朝九晚五mix)
容祖兒 - 世 ...
ricnature 發表於 2017-9-16 16:00

容祖兒 - 分身術 (remix)
梁gay雀remix比原版好太多了。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我有
SA弟林 發表於 2017-9-22 23:53

GV音質

唔知有冇人有印象,903千禧早期死位不死兼係神仙位,例如01年得十七個星期真係死位。
不過今次想講00年先, ...
atmosphere 發表於 2017-11-25 00:43

你有00年榜單嗎?

果年吹佢拎女金吹到咁行

點知得銀,仲要跟住銀足四年

講到而家我都係咁火 ...
abcxyz302006 發表於 2017-12-4 16:50

咁其實我覺得6:2大炒威水過5:3囉。

(星島日報報道)明日舉行的「叱咤樂壇流行榜頒獎禮」,向來以計算播放率作為賽制,昨日網上流出一份得獎名單及全年歌曲的播放率次數,去年在「叱咤男歌手」奪銀獎的周柏豪,今年備受商台力捧,上榜歌曲多達8首,其中《自由意志》及《同行》都獲得高播放率,全年總次數為435.5首奪金獎,成績遠遠拋離4首歌上榜、359次播放率的銀獎許志安,而早已揚預言不會出席的許奕迅以350次播放率屈居銅獎。

「叱咤女歌手」金獎由楊千嬅奪得,雖然只有《來生舞》、《色惑》、《好不容易遇見愛》3首上榜歌曲,但播放次數高達382次,而容祖兒亦無懼新城不滿,落實會出席明晚的頒獎禮,憑7首上榜歌獲得377次播放率,其中《樂觀》以153次擊敗楊千嬅的《好不容易遇見愛》,銅獎薛凱琪有5首上榜歌,播放率次數334;「叱咤樂壇組合」的金銀銅分別為Rubber Band、C AllStar及Dear Jane。

歌曲獎「叱咤十大」中,以許志安的《流淚行勝利道》一枝獨秀,播放率高達189次穩奪「至尊歌曲大獎」,拋離銀獎張敬軒的《青春常駐》、銅獎的AGA《一》好一段距離,而「我最喜愛的男、女歌手」則是容祖兒及陳奕迅,《撐起雨傘》奪得「我最喜愛的歌曲」。

昨日開始有網民呼籲入場的歌迷帶同黃色雨傘營造氣氛,而周柏豪、泳兒、張敬軒及薛凱琪等亦都社交網站呼籲歌迷提早入場,欣賞場刊內的歌手靚相。

重奪「叱咤女歌手」金獎的楊千嬅日前為電影《五個小孩的校長》到北京宣傳,大讚戲中的小主角表現出色,笑指「影壇有接班人了!

瞓醒未

薛凱琪以簡單型格殺出重圍封「衫後」,但容祖兒的芭蕾舞衣卻不獲好評!原來,祖兒的戰衣竟是找時裝設計師陳 ...
nicholashin 發表於 2018-12-19 15:29

下次抄得醒目D

今 年 九 月 行 將 約 滿 正 東 唱 片 的 陳 慧 琳 , 原 本 是 時 候 傾 談 續 約 , 但 至 今 仍 未 聞  ...
John 發表於 2019-1-22 03:20

之後開始flop

好錫佢
個年第四好似係盧巧音
John 發表於 2019-4-8 21:16

02年第四係鄭秀文,盧巧音第六
03年第四先係盧巧音,實際第三,多梁詠琪幾次

903以前好似有樣嘢叫揀首歌

播唔夠1分鐘但係都計A P
matthewyky 發表於 2019-4-9 23:59

03年中先有,七友就係食咗呢個著數,要美祖等咗20年先有至尊歌。
最高係莫文蔚嘅愛,一個星期60次ap。

03之前真係好癲囉,個個都一年兩三碟,個個都播到五百六百。

好勝 deserves more
-Prince- 發表於 2019-4-11 13:13

咁Candy起碼攞過兩個大獎先,所以梁big姿女銅我好滿意嘅,03年佢真係好髪力。

入過女歌手三甲都算功德圓滿
如果有多一兩次十大會開心d 例如北京之夏 嫌棄 abcdefGG ...
John 發表於 2019-4-11 13:15

夏花秋葉

佢出道頭幾年係跳舞歌手黎
hehehaha 發表於 2019-5-14 15:26

蕭正楠:邪不能勝正

梁big姿頂多話03年係高產高汁,講到最女,輪到千嬅Twins都未數到佢。

呢個認真15年華麗轉身, 佢15年真係值視后+最女
gordon0807 發表於 2020-9-1 08:13

咁講法,Do姐都生不逢時啦,遲幾年出歌孖住古天樂攞我最喜愛女歌手

根本99最男就係屬於黎明的,劉德華執二灘拎佐
阿mark 發表於 2020-9-14 12:18

Leon已經俾和記廣告歌鎖死個形象,年年都靠呢味公式化情歌食糊。
99年成功靠電音轉型,雷頌德應記一功。
99-02佢嘅電音,現在聽返,佢真係行得好前。《北京站》真係神碟。

2012年,個年古巨基冇參與,最男俾林峯,亞男俾棒棒堂
lightupmylight 發表於 2020-9-15 10:46

真係笑死,A-Lin有一年都有嚟,可能被呃以為攞硬亞女

呢個排位好正
王菲、Gigi、千嬅、Kelly、Sammi
森姆@結論 發表於 2020-9-15 22:11

果陣top5應該係佢地,唔知TVB報5強走勢,Joey有冇入過。
99莫文蔚好似有點回春。唔知有冇嚟。

發覺Leon真係奇跡,93年獲最男,打破劉華四連冠美夢。94年獲金曲獎,打破學友金曲金四連冠美夢……終於到99 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-16 19:48

呢短期間仲有兩個玩玩下上到一線尾又潛咗水嘅鄭伊健同李蕙敏

而且together 雙面人 都唔係十大的料
阿mark 發表於 2020-9-17 10:34

都係發現最高汁

Cass入sony的曲風,係好唔同emi
但面對當時kelly sammi leon的電音disco搖頭歌
俾市場淘汰係遲早的事 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-17 20:13

但係重唱男歌手果隻碟真係天碟

話說sammi 2002年的成績為何一下子那麼差?flop得好勵害
cathay1996 發表於 2020-9-18 21:50

02年靠巴治奧廣播劇keep住,但歌真係flop,《相信自己》,《實不相瞞》一D食糊相都冇,靠首跨年《跳傘》食飯。
03登峰造極真係狀態回勇。
成個討論區topic都係Sammi。

有冇人知道點解謝霆鋒2003年之後flop咗?2002年暫別咗一年,2003年第二世,邊走邊愛,可以強勢回歸樂壇,但 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-20 22:41

起點太高了,同張柏芝一樣,玉蝴蝶後再無謝霆鋒。

不得不講90年代尾樂壇真係陰衰陽盛,睇TVB公益金慈善聯唱就知。
四大天王領銜男歌手10幾個全部都叫得出名大大粒。

歷年只拿過一次最男/最女的歌手:甄妮,彭羚,張學友,許志安
lightupmylight 發表於 2020-9-21 15:12

95阿菲Sally唔玩,彭羚算唔算攝位,之前一次五強都冇入過,速上速落。不過佢嘅實力足以上神台。聊齋幾部曲之後冇咩代表性作品。

新的喝采同著迷唔聽返完全唔記得咩黎
佢嗰幾年我只對para para sakura 同爆旋陀螺有印象 ...
ricnature 發表於 2020-9-21 14:51

百記廣告歌除咗《唱這歌》,其他已經血肉模糊了。

94入佐5強,而且95彭羚唱片銷量係女歌手最高(港台ifpi),人氣強勁,如夢初醒,完全因你,小玩意,首首 ...
阿mark 發表於 2020-9-21 17:00

94睇片五強係王菲,Sally,林憶蓮,周慧敏,鄭秀文

tvb喺冇林憶蓮哦
阿mark 發表於 2020-9-22 12:24

咁我可能記錯93

點解我覺得17歲hit過如果有一天
阿mark 發表於 2020-9-22 13:49

其實當年如果有一天呼聲最高俾金曲金獎,因為冇諗過祖兒咁快上位金曲金。

趙小姐係將首歌由半大熱推到去hit 嘅
不過本人真心唔識欣賞
太悶

但講到蝦餃版最佳位置完全唔hit 就over ...
ricnature 發表於 2020-9-22 19:08

趙學而版完勝

陳奕迅 1154.8
他 一 個 人(98)
不 知 所 謂(44)
給 愛 麗 斯(171)
謝 謝 侬 (133)
五 星 級 迫 爆(125/3 = 41.3)
孤 兒 仔(90/2=45)
明 年 今 日(128 )
隨 意 門(129)
人 來 人 往(211)
細 路(61/2=30.5)
Lonely Christmas(124)

許志安 1034.3
昨 遲 人(144)
讓 愛(193)
受 不 了(87)
羅 馬(144)
奪 標(128/6=21.3)
徒 然(82)
乞 丐 王 子(90/3=30)
孤 家 寡 人(30)
晚 安 歌(68 )
女 人 之 苦(225)

陳小春 594
不 歡 而 散(202)
一 句 到 尾(101)
丟(19)
失 戀 王(193)
至 高 無 上(79)

楊千嬅 697.3  
假 如 讓 我 說 下 去(14)
楊 千 嬅(172)
閃 靈(157)
向 左 走 向 右 走(80)
MR.(69)
金 曲 當 年 情(34)
What We Want(19/3=6.3)
笑 中 有 淚(165)

容祖兒 660
怯(57)
Heartbeat(47)
說 真 的(30)
一 面 之 緣 (117)
抱 抱(145)
啜 泣(59)
爭 氣(205)

何韻詩 559  
天 使 藍(124)
水 花 四 濺(111)
未 來(87)
勁 愛 你(110/2=55)
再 見 露 絲 瑪 莉(182)
Shampoo(76)

Shine 500
祖 與 占(73)
燕 尾 蝶(172)
一 一(63)
去 吧 ! 旺 角 X fit 人(9)
勁 愛 你(110/2=55)
熊 貓(84)
十 八 相 送(44)

AT17 398
始 終 一 天(169)
我 愛 班 房(123)
The Best Is Yet To Come(44)
你 有 自 己 一 套(62)

Twins 387  
戀 愛 大 過 天(27)
孖 寶 668(16)
大 浪 漫 主 義(93)
二 人 世 界 杯(29)
眼 紅 紅(84)
Ichiban 興 奮(55)
大 紅 大 紫(13)
風 筝 與 風(70)

==================================

真係好癲,新人都去到500

原來《一千零一個》連榜都冇上,我仲以為上過一星期。
好似衰在千嬅一定要plug《笑中有淚》,唱片公司馬上轉plug追ap

有冇人知吳日言去咗邊

點解Juno唔簽返佢

新城好似俾哭泣遊戲金曲
港台俾之前嗰年嘅親密關係
間接否定Sammi 98 年表現 ...
ricnature 發表於 2020-9-23 22:29

不過TVB同港台真係好中意頒上年嘅歌,一個同第四季季選1月份先搞有關,一個同11月12月榜單截數有關。

阿王後期缺乏一個前衛嘅作曲人,從絕對美麗開始,唔係改編歌就係混音,直至今時今日佢再出演唱會主題 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-24 07:57

郭富城01-02真係俾903bam得好犀利,絕對美麗得19,02年派6首上得1首。睇返97愛的呼喚連冠軍都冇。都係95年攞咗8星期冠軍最勁。四大天王屠榜。

我都喺聽一個sammi粉講的,具體原因唔知,如果喺都幾得意,四台唔同歌
阿mark 發表於 2020-9-24 09:27

98真係撲直,都唔知咩事flop得咁緊要,碟仲賣得,不過真係俾菲同阿妹壓住嚟打。寵物情緣好似都麻麻,靠幾套電影先返生。

一切由華納查數, 3000萬谷天后的新聞開始,就一沈百踏加上之前幾年同傳謀關係唔好, 就開始個個都寫衰
    ...
gordon0807 發表於 2020-9-24 09:54

之前捨不得你都仲好lady下,到小心女人開始好邪呀,形象串串地。

Sammi在1998年度頒獎禮上可以說是慘敗收場,叱咤她坐足成晚最後食白果,TVB也是坐足成晚最後只得一首金曲 ...
universal 發表於 2020-9-24 14:51

01年先攞女金,仲遲過Kelly,你話佢嬲唔嬲。以前vs王菲果陣,《愛妳愛到殺死你》仲講到明剪埋曬D死人皇妃頭,我覺得ada就係映射王菲。

仲有:男人哭吧不是罪,再說一次我愛你
lightupmylight 發表於 2020-9-25 08:10

愛你一萬年巧聽呀

弱弱一問

為何高雪嵐99年出左碟
01年改左名仍可拎新人銅獎?
l00540 發表於 2020-9-25 13:19

新人銀獎。
903真心buy佢,好係903杯茶,芸芸人氣偶像新人佢都可以殺出重圍。
當然金獎太強了。

輝陽寫俾佢嘅《絕》、《我太好人》好好聽~~~

轉、一支煙的時間都唔差 ...
l00540 發表於 2020-9-25 15:07

《少女革命》神碟,《December Rain》同《幹掉你的胃》都好聽

TVB最受歡迎廣告歌從1997年開始頒,這個豬肉獎居然連4大天王全部都拿過金獎,愛的呼喚,愛你不愛你,渴望無 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-26 21:43

明顯就係安慰獎,攞唔到最受歡迎、亞太、金曲金,就索性俾公益金,廣告歌,國語歌,以數量取勝,因為傳媒大獎爭得好激烈。

兩首歌HIT的程度差唔多
STEPHY衰走音,新城廿大都無,RTHK算係雪中送炭
勾走老孫就差唔多 (換返木紋,甚 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-25 12:20

港台好中意懶係自己識貨
成日以為自己最後一個頒
就暗諷其他頒獎禮點點點
好刻意去製造驚喜

廣告歌其實競爭都好激烈,90年代後期,Aaron,Leon,劉華三個拍左好多廣告,每次都靠廣告歌食糊。。 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-27 09:51

以前D廣告歌真係堅
基本隻隻做親廣告歌嘅都街知巷聞
因為以前宣傳渠道真係太少了

Leon有和記
Andy有愛立信/道地
Jacky有數碼通
Aaron有one2free/百事
LoveMirkay520 發表於 2020-9-27 12:52

學友好似呢方面冇其他三個咁吃香

sammi sk2
kelly Dior
Miriam bioxxxxxx
joey h2o
sexykaren 發表於 2020-9-27 14:07

千嬅京都念慈菴
Kelly好似都有百事
Joey衛生巾

又唔使咁重男輕女 ,學友廣告都不多,好似伊健多過學友
反而Sally,sandy,cass真係無咩廣告 ...
sexykaren 發表於 2020-9-27 14:56

Cass有啊,有一排成日纖體瘦身都係佢D歌

02年許志安佢仲好紅,加上有最男效應,紅館show梗係full
係05年紅館show唔知點解flop得好緊要 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-28 07:15

爛泥時期最紅,女人之苦keep住,一步一生已經開始跌,美中不足背脊事件之後開始flop,05急跌,之後肥田囍事都救唔到飛。

leon廣告同周星星電影一樣咁勁捧紅埋女角
sexykaren 發表於 2020-9-27 22:17

Leon好犀利,果陣好多女仔都想改英文名叫做阿May,D和記廣告歌隻隻金曲金獎味,廣告拍到好似電影咁。

時隔十年,由詞神林夕親自操刀,《富士山下》原班人馬傾力打造的全新派台粵語單曲《搜神記》隆重登場,並將收錄于四月發行的全新EP。《搜神記》在歌曲難度上再下一城,容祖兒在上高音的方式上一改以往氣息爆發的方法,以更為細膩的唱腔來詮釋這首音域寬廣曲調起伏性極強的歌曲,以更好的表達稍顯深澀的歌詞。而林夕正是以深厚的筆力用這種略為晦澀難懂的歌詞,深入淺出,來開拓歌詞領域更為文學性的可能。
      一路以來,因為長得不漂亮受到了無數“不合適在娛樂圈發展”的非議,甚至剛出道時頂著兩個歌唱比賽冠軍頭銜的她在進入現在的唱片公司之前層兩度被其他公司以這個理由解約(正東唱片當時為了集中資源和力量發展陳慧琳小姐而與容祖兒解約),這個樂壇的灰姑娘,醜小鴨硬是倔強的憑借這嗓子與自信贏得了香港歌迷的接受與喜愛,唱片銷量與演唱會票房一路看漲。進入繼08年香港14場爆滿演唱會以及8場巡回的《starlight》之後,港外樂迷的人雲亦雲也將對其的爭議推到頂峰,容祖兒能否再續輝煌? 請看她的入行十週年.

王傑2000入佐三次季選,年尾總選竟然乜都冇
阿mark 發表於 2020-10-1 22:42

仲同一班新人競選傑出表現獎
到後來亂改規則,頒俾關菊英都覺得尷尬