返回列表 發帖
Be True好似無派台,但其實幾好聽
4.0係華麗邂逅
04世上只有 = 我的驕傲2.0
05明日恩典 = 我的驕傲3.0 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:21

傻的嗎吹到首首都係我的驕傲
我的驕傲 - 世上只有 - 明日恩典 - 陪我長大 得呢四首係姐

華麗邂逅不是嗎?
當年06年頭祖兒轉型人氣跌,即刻要製造我的驕傲4.0喎 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:28

又唔係陳光榮, 又唔係勵志歌, 又冇英文歌詞, 某程度上係幾新鮮wor對佢當年黎講

英皇真係保守到
明明隻碟係轉型
但派嘅歌同以往冇乜分別
得pop rock (赤地雪 茱麗葉) 同怨婦 (摩登)
隻 ...
jasonng 發表於 2017-9-1 09:41

赤地雪當年算好突破gar bor 佢好少唱既類型但又易上口
摩登算保守但睇得出係想K得黎有D格調
茱麗葉當年又係一聽好驚喜 好大電影感

呢幾首都係商業/突破間有幾好balance, 所以我覺得派得好
如果派左其他咩珍芳達堂堂男人隨時一下flop哂
作為商業歌手, 冇必要一下子轉型太大

《赤地雪》當年CM好憎嘅原因係因為佢播得好似好過《圓滿》
首歌易上口,所以唔係好覺佢轉緊型,大家重心都 ...
風見志郎 發表於 2017-9-1 14:20

我記得當時cm有條友打左篇長文讚赤地雪份詞
之後就係咁嘈份詞 完全忽略哂曲風

我反而覺得closeup高質過ten most wanted wor
TMW太刻意做唔同曲風, 炒埋一碟咁
相反closeup曲風都好多元, 但連埋歌詞主題, 成件事完整啲成熟啲

不過closeup啲相同包裝都好鬼核突, 呢方面tmw贏曬

三 個 月 變 身

自 張 栢 芝 全 面 失 控 後 , 環 球 便 力 捧 黃 伊 汶 取 代
其 一 姐 地 位 。 去 年  ...
John 發表於 2018-3-30 01:37

想當年我都有買佢隻emme
歌既班底真係好勁 啲相又靚
改編性感歌+日本班底+陳輝陽+伍樂城+舒文+林夕+黃偉文

保持笑容勁好聽 黃丹儀+黃偉文
穿耳又係 陳輝陽+李峻一

童年回憶

細細個睇戒男mv已經好大反應
newguy 發表於 2018-4-2 00:25

細個睇覺得個mv係咸片級別睇到好怕醜
Btw 其實show me love都幾正 冇戒男咁cheap

另外,早前鄭欣宜的熱播歌《女神》原本由Alfred作曲,不過未合欣宜心意,所以未有採用,對於被欣宜「彈鐘」 ...
John 發表於 2018-5-3 00:42

wa 好想聽下

大家覺得容祖兒有生之年超唔超越到Starlight演唱會?之後d紅館show越做越唔掂 ...
loowee 發表於 2018-6-13 00:43

No6都好高質丫 diva感仲重啲