返回列表 發帖
我諗起08年度勁歌邦邦話容祖兒無敵是最寂寞,連續5年霸,恭喜你,你今年有對手啦......楊千嬅
呢句金句 ...
Kaybb 發表於 2017-11-12 20:43

输俾前輩無所謂,但如果当時俾kay,肯定黑面

RTHK 香港電台
9 November at 12:00 ·

如果無敵是最寂寞,容祖兒 Joey Yung已經寂寞咗十三年。由第二十七 ...
John 發表於 2017-11-12 13:42

不如唔好設呢個奬好過啦

yuppppppp
美祖@四台第一次食白果
新城:2014年
商台:2017年
大台:2017年
港台:未發生  ...
616.1314 發表於 2018-3-6 11:44

港台可能再過3年啦,2019正好喺20週年,可能有金針奬,2020先食白果啦

夜雨撲著我~~

我有個老師個樣好鬼似佢
一見到佢就起歌..
jose 發表於 2018-3-9 15:55

我好清楚記得當年季選佢唱唔到果句~ 傷心傷我一個

同梁詠琪唱唔到「無人及我入戲」差唔多
John 發表於 2018-3-9 16:25

我都幾鍾意就算我做錯噶,有買!

三台冠
John 發表於 2018-3-9 16:25

肯定又喺903斷四台冠啦

對電視人始終如一
不過個陣都紅到有上下榜
John 發表於 2018-3-9 17:13

但果年903男新人喺俾張家輝(tvb)

李進發招一千萬拉攏宿敵過檔英皇 楊千嬅挑戰容祖兒一姐地位        

楊千嬅約滿華星,至今仍未落實續約與 ...
jose 發表於 2018-3-24 22:08

當年BMA都好鍾意搶人

給自己的情書
給自己的情歌
給自己的信

三首有兩首都叱咤十大,gigi唔好彩 ...
hehehaha 發表於 2018-6-7 06:17

仲有首 給自己的命書

頒獎禮後遺症大小天后杯葛祖兒

容祖兒繼新城頒獎禮成為大贏家後,再在一月一日叱咤頒獎禮稱后 ...
bigmag 發表於 2018-6-20 15:30

我都攞咗咁多年金獎

2年=咁多年

以前兩次金獎真係唔差架喇
得林憶蓮3次、王菲4次係更多

係而家先比容祖兒搞到扭曲哂 ...
John 發表於 2018-6-26 16:48

03-07,都仲係正常,起碼隔年攞,08-13先痴線,連續6年女金,2014更加連三甲都唔應該入

無十大女金祖祖佔左3年
bigmag 發表於 2018-6-26 16:57

連續霸佔女歌手三甲17年,呢個樂壇點會健康

06年末推出的《especial kelly》销量突破金唱片。和陈慧琳沉寂下来不同,大天后郑秀文今年重出江湖越战越勇 ...
bigmag 發表於 2018-6-28 17:38

原來銷量同口碑不成正比咯,鄧麗欣銷量係吳雨霏2倍,但吳雨霏攞左至尊唱片,仲有四台金曲,真係完全反映不了民意

如果2003冇我的驕傲,美祖當年應該冇可能咁快上到一線女歌手之冠

有無人記得容爭贏左邊d女歌手唱呢隻歌?

瑞,家姐,twins?
mychart- 發表於 2018-8-14 10:32

呢首歌原來係爭翻嚟噶?

她又稱當初為《戒男》改名曾與高層爭拗,想過改“懲戒男”,最後怕敏感決定才選用“戒男”。 ...
John 發表於 2018-10-11 00:39

黃伊汶?當年轉型都算轉得幾好,可惜之後環球放棄力捧,其實佢又唱得又跳得,最搞笑係tvb果個改編歌曲獎好似專為佢設立,030408年都係佢拎,05-07年係冇呢個獎

坐亞望冠

容祖兒年中時曾發生被捕助查的新聞,當時外間普遍都認為事件會對她的事業有損。沒想到雨過天晴後 ...
nicknicknick 發表於 2018-10-11 20:34

英皇自從有了容祖兒之後,先慢慢開始出現霸權主義,以前謝霆鋒都冇咁多quota,何嘉莉葉佩雯根本連上位都難

宜家睇翻1998年的叱咤,覺得當時903真係好夠膽,王菲直接踢出三甲,女金俾過江龍張惠妹,一堆本土等上位歌手都冇呢個待遇,仲有個出道8年的鄭秀文食白果,男歌手連歌神學友都係得翻一首十大,男三甲不保,而且至尊大碟係俾新一代歌手陳奕迅

-2003年
其實有啲唔明2003年點解edmond無男金
至尊歌+大碟都拎埋
到最後都輸俾許志安?

-2004年
edmond係輸 ...
cakeiii2000 發表於 2018-10-30 13:47

2003俾許志安,係安撫佢冇乜大奬掛,其實都係同梁漢文差唔多播放率
其實2004梁漢文都係一度領先的,不過八里公路成績好差,艦隊又派得遲,大將仲ban埋,古巨基應該係因為愛與誠彈起先改捧男金

我講緊RTHK
903 EDMOND無歌曲都OK,都有男銅 (雖然好似應該係銀)
我係奇怪點解RTHK當年連十優歌手都唔頒俾 ...
cakeiii2000 發表於 2018-10-31 12:38

港台不嬲唔like梁漢文,2004竟然可以俾佢食白果

RTHK其實好鬼畸型
10幾年前,10首歌都真係有根據流行度去頒(雖然港台都有自己的計分制度,可以造出來)
...
cakeiii2000 發表於 2018-10-31 14:46

十大中文金曲,經常出現(11/12甚至13首)
一講起港台,就經典要數2012關心妍,果年佢成績咁好都可以食白果

2012勁歌第三回優秀選,算唔算兩位第一次同台?美祖當時全程當gin lee透明
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1755# 616.1314

但起碼之前美祖話聽Gin的歌,唔記得邊首

小補充
美祖follow嘅女歌手:神檯系列:Sammi,Gigi,Liza,Kary
打壓成功之過氣敵人系列:Miriam( ...
sunnyay1231 發表於 2018-11-17 20:27

Mag都冇follow啊

據知,楊受成除了致電俞琤幫口傾獎,更拉埋容祖兒與俞琤飯局。之後,更戲劇性地在十一及十二月將形勢扭轉。 ...
John 發表於 2018-11-16 00:34

要加強播放,原來2008已經有咁噶風氣,2014都係!

叱咤十大:1.囍帖街 謝安琪 2322.Love Song 方大同 2263.下次再見 古巨基 2054.櫻花樹下 張敬軒 2035.跑步 ...
Jacz 發表於 2018-11-18 18:00

金銀拋離銅成200ap,好癲,903史上最大失誤,就係08年唔俾Kay女金,造成美祖之後繼續霸獎,後輩完全冇機會上位

容 祖 兒 個 唱 改 名

( 星 島 日 報 報 道 ) 容 祖 兒 今 年 真 是 是 非 多 多 ,
一 波 未 平 一 波 ...
John 發表於 2018-12-8 06:23

「 容 祖 兒 炸 爆 紅 館 演
唱 會 」同許廷鏗個演唱會名有得揮~

容祖兒型好多,下年紅館名叫容祖兒20周年最受歡迎女歌星世界巡迴演唱會 ...
iamsingingwong 發表於 2018-12-8 16:18

叫 容祖兒守業20週年演唱會

很有信心成為新人王
結果嗰年903食白果
放空 發表於 2018-12-18 21:46

如果簽環球,肯定買左903新人獎

吳雨霏加盟新藝寶首張大碟瞓身豁出去
為新碟《我本人》封面發花癲拍出仙女散花效果玩殘工作人員
再以超貼身 ...
nicholashin 發表於 2019-1-24 14:31

一隻銷量差過一差,艷羨更出碟半年就跳樓價,除左叱咤造馬拎幾次十大,根本冇紅過

容祖兒、Yumiko向咪嘴說不

容祖兒自言咪嘴天份差,每次演出盡可能都會唱live。

容祖兒、謝霆鋒、鄭希怡( ...
hehehaha 發表於 2019-1-29 17:01

鄭希怡則表示如果歌手演出時經常咪嘴,不會有進步。佢唱過十次live嗎?

謝安琪榮譽及獎項列表
2002年
  • 歌唱比賽 - 冠軍
    2005年度[]
  • - 新星試打三屆台主《姿色份子》
  • - 季 ...
    PELE 發表於 2019-2-15 14:28

• 2005勁歌金曲優秀選第一回 - 新星試打三屆台主《姿色份子》
    好似係最後一次新星試打三屆台主

其實除左唔俾最女,tvb①向對Kay都好好,06年已經有冠軍歌跟我走

容 祖 兒 的 新 歌 《 我 的 驕 傲 》 近 日 相 當 流 行 , 但 仍 不 時 有 報 道 指 她 人 氣 、 身 價  ...
    John 發表於 2019-3-12 19:52

真係好驕傲~

有冇人知1999-2014 邊首係最低ap (未adjust)嘅叱咤十大?
    hehehaha 發表於 2019-3-16 06:51

都幾想睇翻2000~2013唱片銷量榜

John 發表於 2019-5-5 21:50

同安心偷食比,奪面雙琪真係小兒科

日前 ViuTV 節目《歌度有榜》進行街訪,問吓大家知唔知一些被翻唱嘅歌係哪些歌手原唱的。問到《最佳位置》 ...
    LoveMirkay520 發表於 2019-10-17 20:11

識趙學而唔識陳慧琳?玩嘢啊

無記錯,古巨基都係食白果?
    mychart- 發表於 2020-8-15 07:23

古巨基都係白果,佢哋兩個好似坐埋一齊,不過古巨基當時先回歸樂壇,又未算係大牌,所以無乜怨言? 另外當晚陳慧琳都被港台搞到黑面

老鼠安仲鬧港台喺嗰年最高得第2兼冇金曲
    LoveMirkay520 發表於 2020-8-15 14:47

好似係,老鼠提前離場

曾在《港台十大中文金曲》頒獎禮食光蛋的許志安、莫文蔚以及僅得一個獎的陳慧琳,前晚在新城頒獎禮均告大豐 ...
    LoveMirkay520 發表於 2020-8-16 12:38

點解d人唔炮轟叱咤??好似莫文蔚係叱咤都係白果,其他三台白果就咁大意見,叱咤食白果又唔出聲

莫文蔚2003年叱咤得透視一首冠軍歌, 同You Are So Beautiful 最高得19位, 應該一早知無獎.
    應該無歌手好似 ...
    boy4dudes 發表於 2020-8-16 17:43

可能港台無同佢講無獎

得勁歌食白果姐
    LoveMirkay520 發表於 2020-8-17 13:56

千千勁歌食白果,好似係想平衡陳慧琳得一個豬肉獎,起碼有個同輩陪佢白果

kelly 02年中已經flop無需爭論了
    cathay1996 發表於 2020-8-26 00:13

01已經開始flop,02-03吊住命拎金曲,04歌好但人氣都係唔得,之後已經完全flop,全盛真係得2000,當然佢96-99都係排女歌手前幾位,除了98,每年都有一首四台冠軍歌,真係前無古人後無來者

99年個年其實係SAMMI, GIGI, CASS 個勢好的如果唔係CASS要生,GIGI衰左係個男人度
    的台又唔想比SAMMI, ...
    gordon0807 發表於 2020-8-26 08:11

99年係成個90年代,無論男女歌手,都無完全突出的一個,真係點頒都得

明日舉行的無綫《2006年度十大勁歌金曲頒獎典禮》,一眾歌手又要為爭獎爭至頭崩額裂。近日黑開有條路的容祖 ...
    LoveMirkay520 發表於 2020-8-26 14:35

今年勢奪《勁歌》亞太區最受歡迎香港女歌星獎的陳慧琳,即時趁祖兒病攞佢命,決乘勢出招搶奪最受歡迎女歌星獎,與祖兒一較高下。

十大都冇,仲最女!??

最主要因為4大天王得兩個來, 男的夠哂分
    所以有位比個女
    菲一定神台亞太女
    KELLY最女, 一線只有可以 ...
    gordon0807 發表於 2020-8-26 15:30

識睇就知道係按大牌or公司分獎
    五大獎項,兩大天王+三大天後
    基本上頒曬男女歌手之後,都可以估到sammi金曲金
    如果sammi拎最女,咁金曲金就俾正東(有傳係真心真意),可能傾好數俾kelly上位

華星系嘅《幸福摩天輪》輸得唔抵...
    l00540 發表於 2020-8-26 23:44

論資排輩唔會俾陳奕迅的,不過最大進步係2000金曲金敢頒俾楊千嬅

呢個都係驚喜之一當年最女比左KELLY, 以為會係SAMMI 感情線上
    點知會頒俾當時未續約的千嬅 ...
    gordon0807 發表於 2020-8-27 08:36

華納最男正東最女,劉華王菲亞太男女,Sammi學友真係輸曬

2003 係Gigi 高峰確實值兩個獎
    但細心留意2003 嘅競爭係咁多年最激烈
    最多歌手出席咁滯
    太多豬肉要分
    連 ...
    ricnature 發表於 2020-8-28 06:33

照你咁講,容祖兒勁歌更加唔應該拎兩個大獎

03年一線基本上來哂女的連KARAN都來埋, 好顛
    其實正路係要JOEY放返個金曲金出來, 可以比如果有一天
    ...
    gordon0807 發表於 2020-8-28 08:36

是但一首都紅過如果有一天咯

呢個好似又唔一定的定律克勤拍左幾年都無
    SAMMI  98年拍寵物情緣都唔夠菲上一次獎門人搶最女
    GIGI 04 ...
    gordon0807 發表於 2020-8-27 15:54

98王菲最女係實至名歸,04梁詠琪人氣不如03更加無可能最女,至於hocc就算啦