返回列表 發帖
【專輯介紹】:

當大家聽到“痛愛”、“逃避你”、“隆重登場”、“阿門”等一連串歌曲時,必定聯想到是容祖兒一首接一首的上榜歌曲,而祖兒2002壓軸大碟“喜歡祖兒2新曲加精選”亦經已隆重面世,碟內有三首廣告新歌,包括全城熱播兼~H2O+新一輯廣告主題曲“爭氣”,西門子手提電話Minnie 8008電視廣告主題曲“電我”,及日清美味寶廣告主題曲“特別嘉賓”,隨碟附送“特別嘉賓”Music Video。

唱片封套的拍攝地方為一住宅之天臺,但當布置後,仿如一個客廳,而祖兒還大膽地爬上天臺近水箱位拍攝,稍一差池,便會跌下,可謂驚險萬分。很多人看過這大碟海報相後,覺得祖兒咬住士多啤梨的照片十分可愛,其實拍攝時饞嘴的祖兒已食了數磅的士多啤梨,還與在場工作人員分甘同味呢!

唱片包裝有如一本相簿,另有膠套可以將照片放入,首批推出之限量版大碟祖兒更送大禮,包括‘“爭氣”一票第二重獎表格’、‘日清出前一丁寶盒’、‘~H2O+折扣優惠券’、‘西門子手提電話Minnie 8008現金優惠券’、‘PCCW祖兒海報換領券’、‘有獎遊戲卡及現金優惠券’、‘Heroic Rendezvous折扣優惠券’,完全照顧各Fans的不同需要呢!

關淑怡寸唱片公司高層

關淑怡與何哲圖同台,面有難色。

雖然關淑怡(Shirley)與「星娛樂」傳不和兼約滿,但昨日她仍出席前唱片公司的加盟上市集團及張智霖簽約儀式記者會。Shirley否認與唱片公司反面,不過當她與唱片公司行政總裁何哲圖(Herman)同台時,兩人明顯面有難色,Shirley似有弦外之音地說:「好多謝唱片公司喺逆市下幫我出碟。」但對司儀稱呼她為「一姐」時,她即甚為抗拒。接受訪問期間,Herman叫記者買碟支持,Shirley竟然說:「你應該送畀人,仲叫人(記者)買。(你會唔會做宣傳?)問Herman畀唔畀我做,我唔係成日推工作,幫我澄清。」

Shirley行得好前

呢段係幾耐之前
abcxyz302006 發表於 2020-5-29 14:57

2009年

【專訪】藍奕邦 16 年後重新學會坦白,一個香港樂壇生存故事

「因為這場運動 inspire 到,我可以將我以前的所有抑壓,或所有我唔敢講的,都是時候坦白哂出來。真係做返一個自己鍾意的藍奕邦。」

藍奕邦寫過一首歌,叫《為執著乾杯》。如今他發現,自己這種性格不是執著,更不是硬頸,而是正常。

「我覺得我跟好多正常人差不多,只不過跟典型娛樂圈的人好唔同。我的所謂直率、所謂會好坦白地表達自己,於一個正常的世界,大把人都係咁。只不過這個行業,尤其是香港的娛樂圈比較『另類』,大家會爭著答 model answer,不敢將自己覺得較爭議性的東西講出來。」

https://www.thestandnews.com/politics/專訪-藍奕邦-16-年後重新學會坦白-一個香港樂壇生存故事/?fbclid=IwAR0IpXk_piUkHjOHk66EgVcJHCuIodjP0QrFosZHyP9oFefkfqaPDilYxPg

據知,多次勇奪「我最喜愛女歌手」的楊千嬅因有喜缺席頒獎禮,令祖兒大有機會囊括埋而成雙料女歌手,曾指Eason攞晒專輯獎的祖兒將憑《Joey & Joey》與對方的《Stranger Under My Skin》爭奪「至尊唱片」。

juno唱快歌真係好正

2017年903播放率

歌手: Serrini
一星期上榜歌: 放棄治療 8AP

kelly 02年中已經flop無需爭論了
cathay1996 發表於 2020-8-26 00:13

02年年中開緊12場紅館都叫flop

傾足三年個post好勁
人地電台電視台有長壽節目
CM都有長壽post

所以祖兒真係好勁
咁多年都冇偷食新聞同閃卡流出

容祖兒 377

我杯茶 5 = 5
愛情也有生命 2.5 + 3.5 + 7+0.5 + 13.5 + 20 = 47
布穀鳥大反擊 11 + 8 = 19
共你痴痴愛在 8 + 6 = 14
讓我們走下去 9 + 9 + 8 = 26
天然呆 11 + 13 + 18 + 12 + 16 + 11 + 32 = 113
樂觀 6+1 + 21 + 28 + 37 + 28 + 32 = 153

江熚生自信晒腹肌 粉絲嗌:我愛你

ViuTV節目《Good Night Show:全民造星》十強參賽者到銅鑼灣出席活動拉票,外形俊俏的江熚生(Anson) 獲大批Fans支持,更有粉絲嗌「我愛你」,聲勢直逼人氣王姜濤。問有否信心挑戰姜濤地位?他說:「我有我自己嘅粉絲,佢哋都喺社交網幫我開咗個戶口,但好難拉到人哋嘅粉絲,惟有比賽前放多啲唱歌片,希望吸納新粉絲。」問到會否操大隻?他表示向來有跟朋友練開,一直有腹肌,並即場拎高T-shirt騷出腹肌:「做Dancer之後都要做好多Sit up,所以腹肌跟咗我幾年。」

新城無論點搞,都毫無記憶點
阿mark 發表於 2020-9-15 18:21

TVB今日股價急跌8.6%
好有記憶點

遙遙盼望  沒有光
茫茫宇宙  它破滅  
成全美祖 oo wo oh

《少女革命》神碟,《December Rain》同《幹掉你的胃》都好聽
風見志郎 發表於 2020-9-25 15:55

時隔十年,由詞神林夕親自操刀,《富士山下》原班人馬傾力打造的全新派台粵語單曲《搜神記》隆重登場,並將 ...
風見志郎 發表於 2020-9-30 14:51

原來a time for us本來係EP
係咪驚咗阿kay所以改出大碟

即係祖兒其實一個月就做到半隻碟

如果勤力可以一年六碟
John 發表於 2020-9-30 17:47

最高峰咪一年出咗四隻碟
喜歡祖兒(2個版)
全身暑假
隆重登場
說真的

印像中當年903谷富士山下嘅播放率仲勁過樂觀,點解啲人淨係提樂觀?
on07111 發表於 2020-9-30 18:58

因為英皇得罪人多

香港樂壇弄至如此田地, 就是有人經常強霸某個位置, 挑撥離間歌手之間的關係, 未能百花齊放, 那人就是何哲圖.

John 發表於 2020-10-2 18:26

好心你聽少d垃圾星夢啦

夠硬又唔走去捧美aiii立立
sexykaren 發表於 2020-10-3 17:01

因為美aii得罪祖兒
而楊生曾經講過立立唔係拎男歌手嘅料,佢拎只會係逆水行舟

頭10位都過200係咩事
eggsteven 發表於 2020-10-5 17:42

以前歌手ap可以去到600-800
一首歌都160-200ap
現在300次已經爭緊男女金

02年去到1000先係癡線,不過果陣個個歌手都係勞模,一年4碟都有。
風見志郎 發表於 2020-10-6 09:42

係,各有各好
當年多產量
但好多時忽視音樂、唱片嘅整體概念性
現在雖然歌手少出唱片
但整體音樂質素係高過以前

薛凱琪除佐第一隻碟賣得,同903成績ok,其他台其實根本唔得
阿mark 發表於 2020-10-8 00:14
你最討厭女歌手
Gin LEe啲唱片好賣得
點睇

新一代銷量無討論價值吧
阿mark 發表於 2020-10-8 19:55

Hana很慘

明日廣東歌之唔識開碟
b01091018 發表於 2020-10-9 00:26

我用cutter cut開上下盒邊開口位
張sticker原封不動

醜還醜,佢都拎佐好多叱咤獎,金曲好似都有5次+1次女銅
阿mark 發表於 2020-10-9 22:35

六次叱咤十大先啱
06 愛你變成恨你
07 逼得太緊
11 我本人
13 生我的命
14 豔羨
17 Come with Me

卦住Ellen

好掛住以前YT比人叫收皮既叱咤

肥媽前晚舉行《送炭到泰緬肥媽好友慈善演唱會》,全場爆滿,更邀得李惠敏、巫啟賢、黃秋生及黃毓民等出席。肥媽與毓民、查小欣及張學潤表演「棟篤笑」,熒幕上播出多位歌手照片,給他們逐一評論,
此時,熒幕上播出麥浚龍的照片,肥媽繼續說:「黑蚊蚊係咩爐?係炭爐,最污糟係咩爐?係多士爐,而唔好樣又係咩爐呀?」明踩Juno醜樣。

除咗牛華《my love》,Sandy《決心》之外
仲有咩歌一上903榜就冠軍
LoveMirkay520 發表於 2020-12-2 22:56

本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽

當年CM個個都bully 璇璇
好彩我覺得首歌ok

http://www.cmusichart.com/discuz ... p;extra=&page=1