返回列表 發帖
我同意 Sally 1990年 秋去秋來 hit 過 Sandy 1991年 瘋了、多謝、心野夜、薔薇之戀、再生戀, 但係 Sandy 19 ...
boy4dudes 發表於 2022-8-14 04:17

TVB係計最受歡迎 Sally紅d

95全年女都好唔得, 10月個時校長都出過聲話個年不從缺
彭玲年頭等得太久, 如夢初醒有個勢,不過的人 ...
gordon0807 發表於 2022-8-22 12:12

以前tvb唔會好按資歷,99kelly最女,00千金曲金,一堆大牌冇份,01老鼠以歌計係ok的,郭再拎都冇説服力。

95全年女都好唔得, 10月個時校長都出過聲話個年不從缺
彭玲年頭等得太久, 如夢初醒有個勢,不過的人 ...
gordon0807 發表於 2022-8-22 12:12

95女歌手第5可能係李蕙敏都未必係陳慧嫻

陳慧嫻衰在簽寶麗金,當時寶麗金只會力谷Leon同歌神,根本就冇比機會女歌手 ...
乐坛风云 發表於 2022-8-22 18:31

係咪佢同寶記一直有合約?

睇翻95勁歌頒獎禮開場的出場順序。  倒數第三: 周華健 彭羚 郭富城
  倒數第二: 張學友 鄭秀文 劉 ...
乐坛风云 發表於 2022-8-23 09:43

年資吧,4強都冇,點拎

都唔係的, 如果要鬧都有位可以話
93年LEON - 2年年資, 當年應該係學友
93年菲亞太女 - 國語碟都未出過, 要 ...
gordon0807 發表於 2022-8-23 16:34

黎明90新人,第4年啦,人氣勁
反而93菲其實就是最女,tvb唔俾
00sammi學友一嗰大獎都冇,好慘

真係可惜左有病呻吟,差一點就係4台金曲克勤應該要感謝學友冇出席 ...
乐坛风云 發表於 2022-8-23 17:43

飛花就係食佐有病quota,當年tvb同港台十大,就是一曲之差

回復 5302# gordon0807

天王好難冇大獎

2000年,好心就俾會過去的入十大啦,係都要俾一千次日落

好心俾《嫌棄》十大啦
l00540 發表於 2022-8-23 18:29

華納不能有三首十大

93其實菲最女, SALLY亞太女會合理好多連SALLY當年訪問自己都話係應該掉轉攞

00年 學友生女,半年後先出返 ...
gordon0807 發表於 2022-8-24 10:00

大獎得5嗰,天王天後有6嗰,肯定分唔到,所以菲琳城華分了4嗰,可能唔想mi學友其中一嗰冇大獎(似06千琳都冇十大),咁就直接俾千fa金曲金

應該係甘多年黎,TVB同港台十大有9首一樣,相似率最高一次?
乐坛风云 發表於 2022-8-24 21:17

係啊,最高就係2001啦! 2000有8首一樣,就係劉華唔同歌,許志安換容祖兒

講開送禮勤
05 年個最男都好離譜
主流之爭擺明Eason vs kkk
ricnature 發表於 2022-8-25 23:48

古巨基就算啦,金牌冇可能2大獎

回復 5570# John

呢隻精選,係佢第4隻碟,但竟然一首free的歌都冇,咁都可以有16隻歌