返回列表 發帖
有無人記得2004年未開始頒獎禮前千蟬已經手執幾個獎,
之後仲ff會拎到傳媒大獎,結果都係輸

四台聯頒大碟
四台聯頒歌曲(李hacken)
至尊歌曲
女金
至尊唱片

仲有咩唱片監製又多一個獎

多得997上愛過一場
美霏先有得早過美祖拎大碟獎
艾石仔 發表於 2017-8-21 16:59

祖祖無拎過聯頒既大碟獎同歌曲獎

照咁睇, 應該top20都未排得上, 美嬅咁紅果年都入唔到.
風見志郎 發表於 2017-8-22 16:16

果年好似話咩 m vs m 係 ep 唔係大碟,所以唔計,入唔到十大Music box 就因為截數又唔計入2002,
自此就有傳瑞瑞唔玩銷量獎

同埋瑞瑞係佢話到事之後都唔會出新曲加精選,
體驗入學之後就無出過,出都係舊公司出

睇返d片
05年女金上台-冠軍歌係明日恩典,天之嬌女,好事多為
Fight低女銀-冠軍歌係如無意外,化蝶,勞斯萊斯

真係好騎呢
加上森美tag都唔想tag...

鄭融個新人金咪又係調返黎

如果2003冇我的驕傲,美祖當年應該冇可能咁快上到一線女歌手之冠
阿mark 發表於 2018-8-14 09:56

有無人記得容爭贏左邊d女歌手唱呢隻歌?

瑞,家姐,twins?

楊 千 嬅 學 懂 小 心 地 愛

( 星 島 日 報 報 道 ) 小 小 事 小 小 感 動 都 會 哭 的 楊 千 嬅 , 前 晚 接 受 顏 聯 武 訪 問 時 講 到 鄭 中 基 , 說 到 拍 拖 最 浪 漫 的 感 動 時 刻 , 千 嬅 又 忍 不 住 想 哭 ! 原 來 《 愛 人 》 這 一 曲 , 是 楊 千 嬅 的 愛 情 死 穴 , 尤 其 是 鄭 中 基 親 自 演 繹 !

楊 千 嬅 接 受 訪 問 時 , 直 言 一 九 九 九 年 是 她 人 生 處 於 谷 底 的 一 年 , 所 有 不 如 意 事 也 發 生 在 她 身 上 , 經 歷 過 這 段 日 子 , 令 她 長 大 不 少 , 懂 得 「 小 心 地 愛 」 !

當 顏 聯 武 向 千 嬅 重 提 舊 事 , 直 問 她 假 如 男 朋 友 或 老 公 有 第 三 者 , 之 後 浪 子 回 頭 , 她 會 不 會 重 修 舊 好 ? 千 嬅 坦 言 要 用 時 間 來 修 補 , 並 且 一 定 有 心 理 陰 影 , 現 在 大 家 ( 與 鄭 中 基 ) 保 持 一 段 距 離 去 相 處 。 問 到 她 「 保 持 距 離 相 處 」 不 會 有 不 痛 快 感 覺 ? 千 嬅 則 說 : 「 需 要 痛 快 的 時 侯 已 經 過 去 啦 ! 成 件 事 ( 分 手 ) 可 能 佢 都 冇 錯 , 可 能 錯  個 係 我 , 係 我 性 格 令 到 事 件 發 生 , 正 所 謂 冰 封 三 尺 非 一 日 之 寒 , 可 能 我 到  三 尺 見 晒 底 , 自 己 都 唔 知 呢 , 我 分 手  陣 , 只 係 寫 張 紙 仔 , 上 面 得 兩 個 字 『 再 見 』 。 」

顏 聯 武 問 千 嬅 覺 得 拍 拖 最 浪 漫 、 最 感 動 是 哪 個 時 刻 ? 千 嬅 說 : 「 佢 作 歌 畀 我 囉 ( 鄭 中 基 曾 作 過 一 首 《 二 月 三 日 》 給 千 嬅 , 而 二 月 三 日 是 她 的 生 日 。 ) 不 過 我 覺 得 這 首 歌 由 我 自 己 演 繹 比 較 好 一 點 。 」 至 於 對 方 做 過 甚 麼 令 她 最 感 動 ? 雖 然 這 個 問 題 很 簡 單 , 不 過 好 可 能 撻  千 嬅 的 情 感 深 處 , 千 嬅 一 時 感 觸 , 聲 音 有 點 哽 咽 , 想 哭 , 她 說 : 「 記 得 一 次 佢 係 台 上 面 唱 我  歌 畀 我 聽 , ( 鄭 中 基 曾 在 千 嬅 的 公 開 演 出 中 , 上 台 唱 《 愛 人 》 給 千 嬅 聽 。 ) 我 即 刻 喊 , 佢 一 定 唔 可 以 再 唱 , 我 會 頂 唔 順 … … 唔 好 再 講 喇 , 再 講 我 會 喊 啦 ! 」

楊 千 嬅 做 完 電 台 訪 問 , 記 者 問 她 為 何 這 麼 感 觸 ? 想 喊 ? 千 嬅 說 : 「 我 根 本 冇 喊 , 你 聽 到 個  係 感 動 聲 , 我 係 聲 窒 窒 , 冇 咩 呀 。 」 千 嬅 還 說 因 為 播 了 《 愛 人 》 這 首 歌 , 令 她 有 感 觸 , 想 起 今 年 上 半 年 又 冇 工 作 , 又 發 生 很 多 事 , 不 過 她 說 不 是 全 關 鄭 中 基 事 , 問 到 千 嬅 是 不 是 已 經 與 鄭 中 基 復 合 ? 千 嬅 不 否 認 亦 不 承 認 : 「 唔 好 問 啦 , 我 唔 識 答 , 呢 個 問 題 問  好 多 次 , 復 合 兩 個 字 好 『 娘 』 , 我  大 家 又 唔 係 唔 識 , 都 識 五 、 六 年 , 我 真 係 唔 識 點 答 。 」

我有現場睇嗰日個頒獎典禮
都好記得呢件事
kenneth 發表於 2020-8-14 18:31

無記錯,古巨基都係食白果?

邊個話千嬅同kelly不fd? 千嬅送kelly代言美心月餅給阿姐,俾人公審,阿姐即護後輩好有愛 ...
sexykaren 發表於 2020-9-30 19:17

真心?
美心攪event係搵丁生
丁生係最大贏家啦

陳小春d歌有埋台灣市場
R到周杰倫陶喆寫歌,做碟有心機d

鄭伊健唔太似歌手,自己野心都唔大
係上一代個隻全方位藝人
頒獎禮唔覺佢會肉緊,叫經理人幫佢爭獎個隻,同dj高層攪關唔係佢個範

而家孖住古惑仔仲可以時不時開紅館,單挑已經唔得
乐坛风云 發表於 2020-10-5 14:00

無啦,近年已經係大陸藝人方丈請佢兩次作品展都no show
佢有幾想同香港樂壇拉上關係呀

02年最紅係偶像派楊千嬅及twins
04年薛凱琪已係偶像派水尾

05年偶像派玩完樂壇消費力大跌 ...
sexykaren 發表於 2020-10-7 14:36

02 年個o靚妹死物terms 都攪左一大餐而家睇返真係好無聊

99年霆鋒同Eason係TVB同港台頒獎禮都同郭富城伴舞,到底係即興定之前綵排過的? ...
乐坛风云 發表於 2020-10-8 22:23

即興喇
事後話阿王唔高興bor

96年叱咤開始設立我最喜愛男女歌手獎
96年張學友,張秀文
97-99年黎明,王菲
00-01年張學友,鄭秀文
4人壟 ...
乐坛风云 發表於 2021-7-2 15:39

嘩,原來張秀文咁大來頭