返回列表 發帖
好似呢年新城俾古巨基贏 Eason 之後
環球就玩杯葛搞到下年金牌無獎
環球打壓人仲勁過蛋記  ...
616.1314 發表於 2020-3-2 17:13

當年有時都想古巨基嬴一次
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

贏過一次了
John 發表於 2020-3-4 00:05

想佢金 臣銀

【紅磡】組合C AllStar成員多戀事,繼釗峰同張栢芝傳過緋聞後,前日有讀者報料指朝早9點幾喺紅磡巴士站見到 ...
Garfield 發表於 2020-3-4 17:03

Jase似

捨易取難!曾樂彤為圓夢放棄高收入

擔心運氣用完

得到幸運之神眷顧,但她亦擔心運氣有朝一日會用完:「聽講做新人時,機會都比較多,但第二年就係另一個景象,話唔驚係呃人,我都怕自己冇得撈。」不過得知師兄張敬軒(軒仔)表示如時間許可,樂意擔任其新歌監製後,她驚訝表示:「發夢都冇諗過!我諗公司尚算滿意我今年表現先有呢個彩蛋。」

Joey 8奪「最受歡迎女歌手」,她表示心滿意足,問她的目標是否攞足10年?她說:「沒有定下目標,以現時情況會一直幹下去,未想退出,仍未想嫁人。(結婚後都可以工作?)係囉,我份人很喜歡在台上給予的滿足感,仍有很強烈表演慾。」

Joey在無對手之下得獎,問無敵的她寂寞嗎?Joey謂:「唔寂寞,不過面對一班新歌手和面孔,自覺已是前輩有點老,慶幸本身性格年輕,保持一份童心。(有愛情滋潤?)唔關事,(把童心薰陶給男友劉浩龍?)唔使啦。」提到王菀之拍劇換獎,Joey不大相信:「唔係呀,《留白》好好,如像把音樂水平提高,今年這首歌有少少突圍而出。」
說到陳偉霆坐足一晚「食蛋」,阿Sa會否安慰男友?她表示:「我覺得佢OK,努力啦,堅持的話便會勝利,前來頒獎禮應該抱著得獎便開心,無獎亦不失望的心態。」

最後攞咗十二次
616.1314 發表於 2020-3-10 14:52

好勝JOEY

2015年2月4日吳雨霏宣布與環球續約,2月15日在九龍灣國際展貿中心舉辦Eternal Love音樂會。3月23日推出專輯《艷羨》。而吳雨霏並沒有出席2015年度香港三間電台所舉辦的頒獎典禮,反而與丈夫及一眾義工團隊在12月底出發到蒙古做義工,幫助當地一班小朋友。

《十大中文金曲頒獎音樂會》今晚於九展舉行,當中「最有前途新人獎」的金、銀、銅獎,均是來自TVB的「星夢巨聲幫」,分別由譚嘉儀、鄧小巧和鄭世豪奪得。譚嘉儀得知自己擊敗大熱的小巧後,不禁落淚。不過嘉儀似乎開心過頭,在演唱前居然口誤講錯:「好多謝商台,呀唔係,係港台。

為 了 爭 取 播 放 率 增 加 獎 機 會 , 盧 巧 音 所 屬 之 Sony 唱 片 公 司 突 然 出 蠱 惑 , 近 期 推 ...
John 發表於 2020-3-12 13:43

好心分手>>>>>傷逝

一周年噶
nicknicknick 發表於 2020-3-12 16:22

畢生難忘的演出

#micnlm都一週年啦

嗰首歌叫咩名
kwanie 發表於 2020-3-12 20:57

「你讓優瓜的我 愚人節出世 一起搞笑」

容祖兒演唱會前晚隆重舉行,祖兒性感大解放,低胸露
微波、Deep V露玉背、低腰褲露小蠻腰不特止,更玩
淋水 ...
John 發表於 2020-3-15 00:55

教壞細路

祖兒企硬爭取真普選
秋生轟李偲嫣搞事

【6.20-6.29投票】和平佔中全民投票,電子公投和實體投票已開
始, ...
John 發表於 2020-3-15 01:05

你條女啊 睇下佢做左咩

囍帖街@RTHK走勢:
12>6>4>2>1>4>5>9>6>10>13>16>17

有無903?
hehehaha 發表於 2020-3-15 18:11

20>XX>06>07>04>04>07>04>04>02>04>01>10

獨家村@RTHK走勢 :
19>06>04>02>01>08>10>XX>13>15>20

好多4同7  
喜歡安琪4
喜歡安琪7
hehehaha 發表於 2020-3-15 18:18

安琪0連影都未有

原來無雙冠軍
hehehaha 發表於 2020-3-17 16:04

好想琪琪再攞至尊歌

今年?!
hehehaha 發表於 2020-3-17 20:06

首歌出現左 應該係再度

再等下
hehehaha 發表於 2020-3-17 20:07

再度夠做了

以中三的學歷獲香港大學專業進修學院校長破例取錄入讀工商管理高級文憑課程。
hehehaha 發表於 2020-3-17 21:51

HANA一定有過人之處 !!

我想講
容祖兒唔會駕馭到Chotto等等
鄭秀文都駕馭唔到隆重登場

全香港係得HANA一位女歌手可以兩首都駕輕 ...
JasOh103 發表於 2020-3-18 00:50

得啦得啦CM HANA狂粉

容 祖 兒 繼 早 前 在 商 台 叱 咤 頒 獎 禮 上 , 被 杜 汶 澤 狂 串 係 「 樂 壇 李 笑 好 」 , 暗 踩 她 醜 樣 ; 星 期 日 ( 十 五 日 ) 晚 在 《 勁 歌 金 曲 》 頒 獎 禮 上 , 又 遭 到 司 儀 曾 志 偉 吓 吓 窒 到 應 , 一 時 話 Joey 單 方 面 自 製 緋 聞 , 她 與 劉 德 華 跳 拉 丁 舞 時 , 又 同 華 仔 講 : 「 真 係 難 為 晒 ! 」 擺 到 明 唔 妥 這 個 英 皇 一 姐 。

自 製 ‧ 緋 聞
每 年 曾 志 偉 做 《 勁 歌 頒 獎 禮 》 司 儀 , 都 例 牌 會 挖 苦 歌 手 搞 氣 氛 , 今 年 亦 不 例 外 , 志 偉 的 頭 號 目 標 , 更 是 近 年 冇 兩 句 , 英 皇 老 闆 楊 受 成 頭 號 愛 將 容 祖 兒 。
一 開 場 介 紹 歌 手 , 兩 位 司 儀 志 偉 同 崔 健 邦 便 將 劉 德 華 、 陳 慧 琳 同 李 克 勤 讚 到 上 天 , 但 講 到 Joey , 志 偉 就 話 : 「 入 行 以 來 無 乜 緋 聞 , 有 嘅 都 係 單 方 面 傳 , 容 祖 兒 小 姐 。 」 明 寸 她 早 前 話 自 己 有 男 友 而 做 了 幾 日 報 紙 頭 條 , 而 Joey 亦 即 時 收 起 笑 容 點 頭 扮 唔 介 意 。

難 為 ‧ 劉 華
到 Joey 同 劉 德 華 以 去 年 最 受 歡 迎 男 女 歌 星 身 份 跳 火 辣 拉 丁 舞 , 志 偉 又 話 : 「 華 哥 真 係 難 為 晒 呀 ! 」
表 演 完 畢 , 志 偉 又 淨 係 請 劉 華 留 在 台 上 , 唔 理 Joey , 不 過 Joey 硬 撐 , 照 留 在 台 上 唔 肯 落 台 。

唔 肯 ‧ 頒 獎
之 後 輪 到 Joey 憑 《 明 日 恩 典 》 攞 金 曲 獎 , 她 一 上 台 , 志 偉 就 彈 開 幾 個 身 位 , 崔 健 邦 原 本 想 將 獎 座 交 給 志 偉 , 讓 他 頒 獎 給 Joey , 但 志 偉 當 堂 拒 絕 : 「 你 嚟 你 嚟 , 一 樣 啫 。 」 避 免 同 Joey 有 任 何 接 觸 。

當 佢 ‧ 透 明
到 節 目 尾 段 頒 發 「 最 受 歡 迎 女 歌 星 」 時 , 當 頒 獎 嘉 賓 陳 秋 霞 宣 布 得 主 是 Joey 後 , 志 偉 竟 然 猛 跟 陳 秋 霞 傾 偈 , 談 話 內 容 更 隱 約 入 咪 播 了 出 街 : 「 幾 多 隻 … … 嘩 ! 好 抵 呀 ! 」 之 後 當 見 到 得 獎 的 Joey 口 窒 窒 唔 知 講 什 麼 , 志 偉 就 話 : 「 我 哋 最 受 歡 迎 女 歌 星 都 要 唱 歌 㗎 啦 , 係 嘛 ? 」
全 晚 被 志 偉 由 頭 寸 到 尾 , Joey 沒 有 好 似 商 台 當 晚 出 現 黑 面 情 況 。 達 成 三 連 中 宏 願 , 連 攞 三 年 最 受 歡 迎 女 歌 星 , 心 情 梗 係 唔 同 啲 !

至於女歌手方面,今年只能出席勁歌頒獎禮的陳慧琳,坦言對奪亞太區最受歡迎女歌星獎較有信心,她說:「嚟咗就會對你好啲㗎,出席率好重要,但我都唔想攞嗰個獎(最受歡迎女歌星),因為我攞咗亞太區咁多年,突然拎番最受歡迎女歌星,大家會覺得好怪。

陳奕迅失卻最受歡迎男歌星獎,但成為亞太區最受歡迎香港男歌星,他整晚面黑黑,心情似乎十分不悅,領獎時更說:「我今年花咗好多時間喺做歌方面……」說到此處見台下工作人員催促,他即說:「圈我呀?咁我唔講喇,唱歌喇。」

邊一年?太多女金
stephybest 發表於 2020-3-18 12:02

應該09

第三十一屆十大中文金曲得獎名單
愛心大獎
  • 全港歌手

咩黎

由於2012年度頒獎禮成績欠佳,關心妍於2013年初曾表示不再出席任何頒獎禮,對於現今反口「唔嫁又嫁」,Jade表示:「三年前係講咗呢件事,但每年公司都游說我攞獎,而當時我係一時衝動咁做。但其實我唔能夠咁自私,因為團隊、公司、同事都需要同老闆交代,所以三年嚟公司不停游說我,咁所以我答應如果歌曲真係有成績,我就代表佢哋攞番獎。」

當被問到怕不怕被指出爾反爾,Jade坦言:「好無奈㗎,I feel so sorry,就得一邊又就唔到一邊,咁公司同事都好難做,如果有獎自己又唔去,唔想累咗人冇咗份工,係兩難,情願出番嚟,so sorry!」

鄭中基的新歡舊愛楊千嬅和蔡卓妍(阿薩),前晚(1月1日)出席06年度叱吒樂壇流行榜頒獎典禮典禮功宴,拍大合照時,被安排一前一後站位,千嬅敬酒時見到阿Sa竟扭轉臉避開,二人全程零接觸。

千嬅前晚於頒獎禮上奪得“我最喜愛的女歌手”時又哭又笑,表現失控。慶功宴時,千嬅心情勁靚,風騷地滿場飛。而獲得“叱吒樂壇組合”銀獎的Twins亦有出席慶功宴。鄭中基的新歡舊愛難得同場,但兩人互當透明,全場未有交談。

大會安排眾星在台上拍大合照,千嬅,陳奕迅(陳奕迅)和衛蘭等並排站,湊巧阿薩站在千嬅身後。但千嬅只顧與奕聊天。舉杯敬酒時,千嬅與DJ,Eason等碰杯,當她轉身發現阿薩時,竟馬上扭轉頭閃開,雙方毫無碰杯,毫無交流。

昨日千嬅說:“昨晚(前晚)好激動好開心,興奮到連眼睫毛都掉了。。相信距離這麼近不會閃,我這個人很好客,下次補回,總有機會的,下次沖過去跟她(指阿Sa)碰杯。”

根據統計播放率多年的Coolmanmusic的數據,《小城大事》在《叱咤903》的播放率高達239次,遠遠拋離僅得213次、當年飽受爭議的《美中不足》,但在叱咤樂壇流行榜頒獎典禮當日卻大熱倒灶,僅得第二位,失落叱咤樂壇至尊歌曲大獎。《美中不足》的填詞人黃偉文在領獎時亦表示「爆大冷」,事後再補充說人們其實都了解頒獎禮的本質,它從來都不是追求公平。

許志安 : 音樂戰勝所有是非 !!!

自從陳冠希淫照事件之後,麥浚龍經常向事件中的女主角鍾欣桐大獻殷勤,更有意無意到向傳媒表示關心及支持鍾 ...
hehehaha 發表於 2020-3-20 19:25

JUNO有型

我哋未濕...
John 發表於 2020-3-22 14:49

CLS

上傳者: ruby chu
hehehaha 發表於 2020-3-22 22:09

我本人真係好hit

黃天翱(Tim)
38歲,於Dear Jane樂隊中擔任主音。於11歲時隨家人移民到美國,並於夏威夷大學(University  ...
hehehaha 發表於 2020-3-24 18:12

佢同佢老婆認真好襯

歌手李幸倪(Gin Lee)今日到電台接受訪問及宣傳新歌。她提到新一年因為DJ少爺占和Donald,自己多了一個花名:「事緣喺1月1號叱咤頒獎禮上面,佢哋介紹我嗰陣話『嘩!呢個人堅喇,上嚟喇堅Lee!』之後大家就開始叫我『堅Lee』喇,其實私底下都會有人咁樣叫我,但真係公開咗就係嗰日。」雖然有這個花名,但原來Gin Lee表示自己不如想像中堅強:「我覺得好多女仔朋友,尤其係職業女性都好堅強,返工已經好辛苦,返到去仲要湊仔做家務。雖然話堅強,但我覺得係一個諷刺,我話堅強啫,但唔代表你唔使理我㗎嘛,唔代表你唔使關心我,其實我係撐緊㗎咋。有陣時大家覺得我好硬朗,好堅好強,但大家會唔記得咗堅強就易講,背後其實要做好多嘢。(心裏面係咪都好期待有個人可以撐自己?)總會想㗎!(新一年搵番個?)難啲喇,我依家嘅狀態真係忙到每日不知幾點,根本都冇時間冇空間去諗呢啲嘢。」

實力派歌手李幸倪(Gin Lee)被傳將加盟環球唱片公司,過檔費為200萬3年,據悉,Gin Lee成功加盟,全因音樂 ...
on07111 發表於 2020-3-27 11:07

Gin Lee太好勝

Gin Lee就爆對方好想
Garfield 發表於 2020-7-22 15:56

一定老屈

03年華仔拎唔到金曲金真係一生遺憾呀,容祖兒首奪最女仲要兩奬,我諗華仔都估唔到英皇咁貪心。 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:36

如果有一天攞唔到未至於遺憾掛......

被問到創作人重要還是化妝師緊要?JW直言:「其實兩者都重要,好似我係一個歌手咁,要去唱一首歌,我係好需要個有質數嘅歌曲,而首歌曲嘅質數就好靠背後嘅創作團隊,咁呢個好重要。但我企出嚟要去介紹首歌嘅時候,我個妝同個頭嘅髮同服飾都係同樣重要,所以每一個元素都好重要。」
今次林若寧想帶出的訊息是很多人寧願花更高價錢化妝,都也不願以更高的價錢買作品,JW直言:「通常歌手都係被動,因為都係由公司去同填詞人去傾,我覺得如果真係一個大問題嘅話,我哋係好應該去提出問題,同應該去反思,而且我哋亦好應該畀返一啲Credit佢哋,始終首歌都係佢哋創作出嚟。」