返回列表 發帖
美祖宜家都無 follow Gin IG
616.1314 發表於 2018-11-15 10:59

新一代嗰班除咗祖粉
要埋舒文堆美祖先會follow架
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

成日OT
香港樂壇回到過去(1999-2014年)
hehehaha 發表於 2019-1-13 22:47

幾時可以改成1999-2018
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

咁要開過個新post喎
abcxyz302006 發表於 2019-1-13 22:57

回到過去揀1999開始計
大家無非都係想回顧下祖祖嘅威水史啫

John 發表於 2019-3-11 21:34

原來當年傳媒當祖祖同fi 鄭融係同輩比較

史上最垃圾演唱會座位表
John 發表於 2019-4-12 02:18

咁要改成1999-2017

hehehaha 嚴選最愛叱咤時刻 Pt.1

2011年度 專業推介叱咤十大第6位 王菀之 - 末日

GG第一次十大
當年 ...
hehehaha 發表於 2019-4-12 02:37

903真係好hea之之

juno 對上一首跳舞歌係幾時?
hehehaha 發表於 2019-5-12 19:00

暴烈34
又郁手又郁腳
拳打腳踢浦銘心

密密賺人仔的愛國G.E.M.,馬上維穩發表「愛國愛港」之心,原來祖兒也開始漂白行動,靜雞雞把facebook和Instagram的黃絲帶照刪走,大前晚出席活動又籲學生回家,突自稱「溫和派」。而曾親到金鐘示威區送物資的謝安琪,雖不在名單內,但強國網友自發呼籲抵制她。

祖兒和Kay先後因撐學生被封「民主女神」,祖兒曾於9月29日於fb貼出黑底黃絲帶圖片,也在Ig貼過手繪白底黃絲帶圖聲援學生。但網友近日發現祖兒鬼祟鏟走黃絲帶圖片,網友即不屑寸爆:「作為一個藝人冇咗強國呢個市場,有邊個唔會淆底,真正威得起又唔使戴頭盔嗰啲實在好少數。」就祖兒刪走黃絲帶相一事,其經理人霍汶希(Mani)昨短訊回覆:「不回應,謝謝。」問祖兒到北上工作有受影響嗎?Mani說:「暫時未有影響,會照出席大陸活動及頒獎禮。」祖兒大前晚出席周刊活動時,亦稱如常北上工作。

Kay則被強國網友貼出當日到金鐘撐學生相片而鬧爆,向太陳嵐都轉貼圖片兼留言:「人民幣只給愛國的中國人賺,喝着娘的奶,卻還在罵娘,抵制所有佔中藝人別進入內地市場賺錢!」前晚Kay在尖沙嘴出席叱咤頒獎禮活動時回應:「自己要負責任去睇清楚件事,我好溫和嘅,唔會去煽動人哋去做破壞性嘅行為。」Kay不擔心被封殺:「我喺音樂上言行上都好謹慎,我嘅核心價值係有愛、尊重別人,嗰啲報道煽動涉及商業原因,我工作受阻,就會騰咗空間畀其他人,我個人受唔受傷害好小事,人哋憎唔憎我都係好小事。」同場森美談到封殺損失時說:「好細,相比落雨露宿嘅人,我係好小事。」

樂壇又再掀起頒獎禮相關的討論,當時有傳G.E.M.在叱咤頒獎禮的獎項有變數,她在回應記者時表示「有啲電台好鼓勵歌手,希望佢哋講嘅嘢係一致,話係公平但又唔知準則係點,好難捉摸個準則」,而問到會否因公司在爭獎方面出問題?她說:「唔知乜嘢叫爭獎,爭獎嘅意思係做好啲音樂,唔會為討好任何媒體而做啲音樂出嚟」

G.E.M.的言論引起部分商台DJ不滿:
Donald:「如果商台唔支持G.E.M.,佢點會有冠軍歌呀?」
少爺占:「每個頒獎禮都係遊樂場遊戲,如果唔啱就唔好去嗰個遊樂場囉!」
小儀:「我最喜愛係由fans投票選擇,可能fans入面投得唔夠多,(但G.E.M.經理人話佢facebook有幾十萬fans?)G.E.M. fans多,但可能人哋更多呢。」

藝人回應
勸說派
藍奕邦:他覺得G.E.M.口說不在意,卻大費周章拍片,是有點口是心非,勸誡G.E.M.要懂得「飲水思源」及「謙虛」。
何韻詩:曾經炮轟商台的「過來人」何韻詩指自己「也曾經年少氣盛過」,媒體和歌手找自己生存的方法,難分對錯,「切忌覺得自己那一套才是最好和最有誠意的一套」,又借師傅梅艷芳教誨「謙虛和腳踏實地做好自己的事才是最重要的」。

支持派
黃貫中:「假公平不如真霸道,我來轉(發)!」
王祖藍:「勁呀,G.E.M.,你好勇」
側田:「現在是『下載率』的年代,有誰會開radio或者看電視來聽音樂?司機和老人家吧。MOOV, KKBOX, iTunes等,做個十大吧,最公平確實。講真最近十年哪一首十大是真的『金曲』,但其實一首歌沒獎不代表不好,命硬=0獎,但現在唱還感動。我們做singer能打動到,改善到,感染到,就是成功了」他繼續說:「有位前輩跟我說過,這一行會帶到你很高和很低,但是keeping making good music and enjoy , u will be fine. 加油妹妹,Your music is good and u r so young !!」
古巨基:「若你把它看成遊戲會感到失望,因為你希望遊戲可以公平;如果把它看成Party會比較釋懷,因為做好自己的音樂不是為了參加別人的Party。 小金魚,你已做得很好了,加油!」

而家睇返
GEM真係行得好前 而家都仲好啱用
同埋兩邊啲回應都好諷刺
同而家政治立場完全兩個相反

WHERE IS 側田 NOW
風見志郎 發表於 2021-12-14 14:52

明明幫幾位一姐作咗奪金