返回列表 發帖
四大都唔黎仲可以比邊個~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:43

睇返2010個list:
    王菀之、吳雨霏、泳兒、官恩娜、容祖兒、楊千嬅、鄭融、鄧麗欣、蔡卓妍、衛蘭、鍾欣桐、鍾舒漫、鍾嘉欣、關心妍、G.E.M.、HotCha、JW、Twins

唔係Joey就係千嬅架喇

之後幾年D大獎其實都可以換人, 不過tvb係都要咁怕蛋記/比自己人

個人覺得應該係:

2011年,最男:古巨基、最女:王菀之、亞太男:草蜢、亞太女:容祖兒、金曲金:天梯/一再問究竟

2012年,最男:林峯、最女:關心妍、亞太男:LOLLIPOP F/任賢齊/羅志祥、亞太女:容祖兒、金曲金:牆紙/一首歌  

2013年,最男:林峯、最女:容祖兒、金曲金:青春頌

2014年,最男:張敬軒、最女:謝安琪、金曲金:青春常駐/高山低谷  

2015年,最男:張敬軒/周柏豪、最女:汪明荃、演繹男:陳柏宇、演繹女:關心妍、金曲金:眼淚的秘密/華麗轉身

2016年,最男:陳柏宇、最女:容祖兒、演繹男:許廷鏗、演繹女:泳兒、金曲金:女神

講開俾面出席,
雖然唔係香港歌手,
10年A-Lin竟然專登嚟香港出席,都係得個華語歌銀奬,金獎係都要比容祖兒
A-Lin仲要係坐到尾,closing都有佢

美祖除佐霸大獎,連豬肉獎都唔放過,自99年起,未試過有一年少於2個獎 ...
阿mark 發表於 2017-8-21 22:08

好想知A-Lin當年點解會肯嚟同坐到最尾

2010年勁歌舞台係近年最grand,好有大台風範,但係得獎結果同主持人都係歷年最差。如果2010年勁歌賽果係咁 ...
1d14 發表於 2017-8-21 23:29

Big Four得一個肯嚟所以比左金鐘罩,如果唔係估會比BigFour十大+亞太男
    RB已經有組金,以tvb當時嘅慣性好少十大+組金比同一組合
    HOCC冇續歌星約冇計....

你一講即時諗起邊年有隊Lollipop, 好似係亞男?
睇到我好尷尬
以前周董、王力宏、蕭亞軒、F4過江 ...
風見志郎 發表於 2017-8-22 09:17

係2012~
嗰年古巨基唔出席, tvb又唔敢比林峯拎兩個男歌星大獎, 亞太候選先唔局限於只係香港歌星~~
原本tvb係想比小齊/小豬/鄭嘉穎, 不過佢地都唔肯拎, 所以先比左LOLLIPOP F

P.S.當年亞太男候選名單:
小肥、五月天、王梓軒、古巨基、任賢齊、吳克羣、東於哲、林俊傑、林宥嘉     
林峯、周湯豪、洪卓立、品冠、胡夏、胡鴻鈞、倪安東、陳奐仁、孫楠、崔沛揚、許廷鏗
張信哲、張智成、張繼聰、鄒文正、曾國琿 、農夫、楊宗緯、鄭嘉穎
劉以達、羅力威、羅志祥、蘇打綠、嚴爵、AK、C AllStar、EXILE ATSUSHI、LOLLIPOP F、RubberBand

講開又講, 點解城城、劉華、王菲、陳慧琳會未拎過金曲金? 當年太多hit歌?

佢地歷年十大點都有一兩首值得拎一次掛?

劉德華: 再會了、愛不完、不可不信緣、一起走過的日子、真我的風采、長夜多浪漫、謝謝你的愛、情人Happy Birthday、誰人知、情未鳥、
          一個人睡、真生命、你是我的女人、心只有你、當我遇上你、夏日Fiesta、天生天養、如果有一天、按摩女郎、繼續談情、張開眼睛

郭富城: 第四晚心情、狂野之城、鐵幕誘惑、純真傳說、聽風的歌、愛的呼喚、一變傾城、新的喝采、著迷、Para Para Sakura

王菲: 容易受傷的女人、執迷不悔、夢中人、情誡、償還、給自己的情書

陳慧琳: 風花雪、星夢情真、對你太在乎、花花宇宙、最愛演唱會、有福氣、她比我醜、嫁妝、希望

以上4位,都各自有1年好有機

1991劉德華一起走過的日子 vs 學友每天愛你多一些

1997郭富城愛的呼喚 vs  ...
阿mark 發表於 2017-8-30 14:11

照咁睇97最唔抵 拎唔到係因為城城已經有最男+學友拎左亞太男, 所以"分"金曲金比黎生?
嗰年十大<愛的呼喚>或<愛是永恆>點都hit過<只要為我愛一天>吧

我想問D無聊嘢>.<

華仔係邊年開始唔去叱吒頒獎禮同咩原因?
學友2000年得一個我最喜愛的男歌手都出席坐成晚?

98年黎明果首真不多hit
其實伊面95年發現值金曲金嗎?

黎明第一位4台金曲金,但被某粉屈愛得太遲才是第 ...
sexykaren 發表於 2020-9-3 10:34

<發現>係96年十大,輸比Leon好合理吖

自92年開始有四大天王之後,93-96都係黎明張學友劉德華霸三個大獎(最男亞男金曲金),郭富城要到97年劉華 ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:12

但02同03都有去季選(幾乎每季都有佢),但唔去總選就因為冇大獎?

牛華2002年開始,冇左學友Leon兩個最大競爭對手,甘都拿唔到至尊歌,金曲金,真係太遺憾了,真永遠當年華人 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-5 14:41

02年開始除咗<17歲>、<如果有一天>、<無間道>,華仔都冇乜big hit,其他歌都好難比到至尊歌或者金曲金比佢....

王菲95年當年宣布唔玩四大頒奬典禮
之後96-97年都缺席勁歌

其實98年好多女歌手都冇奬(只有Faye同Sammi ...
森姆@結論 發表於 2020-9-7 23:15

係95-97連續三年缺席勁歌,不過都有亞太女 (97年仲要係公仔麵代領)

01年仲有去季選,不過冇去總選,之後就開始缺席所有頒獎禮

如果2007年劉德華繼續出席十大勁歌金曲頒獎禮嘅話,賽果會有咩唔同呢?
陳奕迅嘅男歌手獎要讓出一個,冇得 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-10 14:52

華仔07只係入圍咗十大、華語歌、廣告歌同唱作歌星,最男亞太男都冇入選....

反而08年優秀選第二回有去,唔知如果去埋總選個賽果會變成點?

如果華仔早啲退落嚟,男歌手嗰邊好多嘢都會唔同

02或者03可以比周董拎亞男,咁可以比臣同基仔早啲拎大獎上神枱,之後比軒仔嗰批男歌手上位~

Btw, 點解04年會俾華仔拎雙料?

商台前晚播出陳奕迅(Eason)接受吳君如主持的節目訪問。Eason直言到現在為止,讓他最光榮的一件事,就是生 ...
ricnature 發表於 2020-9-11 22:54

無賴拎金曲金應該係歷年以來比較爆冷嘅一次

人氣、演繹也歸入年度大奬喎
l00540 發表於 2020-9-12 10:59

人氣唔歸入年度大奬,演繹就等於以前嘅亞太,所以除咗嗰五位仲未有人拎到大滿貫

大滿貫等於勇奪三大獎項
    = 最受歡迎男/女歌星、亞太區最受歡迎男女歌星/最佳演繹男女歌星、金曲金獎

勁歌大滿貫得五位歌手:張學友,陳奕迅,容祖兒,楊千嬅,林峯
乐坛风云 發表於 2020-9-12 09:19

下個有機會拎大滿貫應該係
    Hana(欠金曲金)、Jinny(欠最女)、克勤/軒仔/Pakho(欠演繹男)

重溫完07總選,如果十大<無心戀唱>換咗做<電燈膽>會好好多,後者當年點都紅啲掛

如果要敬老嘅話,點解唔比老孫而比基仔....

金曲金仲要係酷愛vs富士山下....

我N 年前響呢個貼都講過
04 Twins 仲紅緊係應該十大
問題係畀女人味而唔係畀好hit 嘅飲歌/嬌假
勁歌同新 ...
ricnature 發表於 2020-9-12 22:19

記得有part成班最男最女候選歌手上台唱<親情>,陳生唱得勁Hea,安仔克勤喺佢隔離遞咪俾佢都插晒袋 唱完之後就離場了~

07同10年,好多無厘頭十大,孫耀威鄧麗欣07應該入十大,泳兒入十大真係莫名其妙,10年許志安唔應該入十大, ...
阿mark 發表於 2020-9-13 00:31

10年安仔個quota我估本身係屬於Big Four,但得佢一個嚟咗所以比<金鐘罩>

用<義海豪情>入十大,可能唔想俾機會<時代>拎金曲金

07同10年,好多無厘頭十大,孫耀威鄧麗欣07應該入十大,泳兒入十大真係莫名其妙,10年許志安唔應該入十大, ...
阿mark 發表於 2020-9-13 00:31

之前都好似有人講過....
    如果10年個十大類似係咁會順眼少少,就算冇四大都可以頒得好睇啲
    1. 直到你不找我 - 林峯
    2. 時代 - 古巨基
    3. 飲酒思源 - 楊千嬅
    4. 破相 - 容祖兒
    5. SimpleLoveSong - RubberBand
    6. 以身試愛 - 關心妍
    7. 愛莫能助 - Big Four
    8. Get Over You - G.E.M.
    9. 男人信什麼 - 衛蘭、JW
    10. 愛的習慣 - 側田

big four,側田不值十大  鄭融仲值十大
sexykaren 發表於 2020-9-13 13:12

佢其他歌就值,K歌之后一定唔值!
    側田點會唔值?無論<無限大>定<愛的習慣>邊首入選都值得!

k歌之后記錯09年,不值
do you wanna dance 先值十大
sexykaren 發表於 2020-9-13 22:18

K歌之后係10年優秀選第三回嘅得獎歌!
    Do You Wanna Dance值十大?傻的嗎?

K歌之後好聽,但唔係十大的料,全因星娛樂quota,09-13年鄭融同關家姐霸佐5年呢個quota ...
阿mark 發表於 2020-9-13 23:52

如果講公司quota,點都應該係<以身試愛>
    Jade着得咁靚又show腿 坐足成晚得個改編歌曲獎,仲要冇得唱....

2009好似本來黎明想幫衛蘭就算世界無童話拎金曲金,不過揮唔到,所以成間公司唔玩,不過2010年又爭到 ...
阿mark 發表於 2020-9-13 23:58

09年a music係想李治廷新人金加Janice金曲金,但因為傾唔掂所以兩個都缺席

以前勁歌榜或者季選優秀選都好
都係耐唔耐有d驚喜
連謝安琪都可以用跟我走攞到第一首冠軍歌
仲要跟住愁人 ...
jasonng 發表於 2020-9-13 22:47

依家就有驚冇喜
    雖然係好多公司冇份,不過14年總選都估唔到廿大有胡琳,算係近年最大嘅驚喜

如果冇四大事件,09年嘅五大獎項應該係咁:

最男:古Sir (係咪小兒科當年收視好好)
最女:Kay (人氣旺盛加keep住全年係大台曝光,仲幫佢做咗個音樂特輯)
亞男:軒仔 (開始俾佢上一線)
亞女:Joey (點都要俾返個英皇一姐)
金曲金:七百年後 - 陳奕迅

之後個三年冇四大,其實都可以頒大膽啲,成件事可能好睇少少
最男:古Sir 最女:楊千嬅
亞男:Big Four 亞女:Joey
金曲金:破相 - 容祖兒 / 男人信什麼 - 衛蘭 JW

最男:古Sir 最女:王菀之
亞男:草蜢 亞女:Joey
金曲金:天梯 - C AllStar

最男:林峯 最女:關心妍
亞男:Lollipop F / 陳奐仁 亞女:Joey
金曲金:一首歌 - 小肥

笑屎人,你的推測仲離譜過本身賽果
cathay1996 發表於 2020-9-14 15:52

可能離譜,但點都好睇過本身個賽果!

10-18 如果四大有份參與
得獎名單(五大獎項)應該會大變~~
l00540 發表於 2020-9-15 06:49

唔計五大獎項,其實以13-19嗰二十首歌曲獎嚟睇,其實cut返淨係頒十首都已經夠,感覺上可能好啲

天窗 - 容祖兒
青春頌 - 許廷鏗
Nice - 林峯
薄情歌 - C AllStar
非凡人生 - 鄭融
最好的時刻 - 謝安琪
化蝶 - 胡鴻鈞
哥歌 - 王菀之
一千零一次人生 - 林欣彤
擁抱愛 - 鄭欣宜

天然呆 - 容祖兒
獨家村 - 謝安琪
護航 - 許廷鏗
越難越愛 - 吳若希
青春常駐 - 張敬軒
獨活 - 洪卓立
高山低谷 - 林奕匡
食物鏈 - 林欣彤
我好想你 - 馮允謙
家書 - C AllStar

找對的人 - 張敬軒
我們都是這樣長大的 - 林欣彤
別來無恙 - 陳柏宇
郵輪 - 許廷鏗
投降吧 - 鄭俊弘
安逃生的錯 - 林奕匡
眼淚的秘密 - 吳若希
明知故犯 - 胡鴻鈞
這麼近那麼遠 - 容祖兒
關家姐 - 關心妍

羅賓 - 張敬軒
我的志願 - 許廷鏗
女神 - 鄭欣宜       
無人知道雙子座 - 容祖兒
一個都不能少 - 李克勤
沒有你,我甚麼都不是 - 陳柏宇
一雙手 - 林奕匡
矛盾一生 - JW
天地不容 - 胡鴻鈞
一個人的永恆 - 鄭俊弘

天網 - 周柏豪
到此一遊 - 胡鴻鈞
忘記我自己 - Hana
安全感 - JW
長相廝守 - ToNick
一刻戀上 - C AllStar
失魂記 - 李克勤
傷心到變形 - 吳業坤
較早前錄影 - 吳浩康
帶著骨灰去旅行 - 洪卓立

男人背後 - 周柏豪
你帶着我的青春離去 - JW
騎膊馬 - 泳兒
但願人長久 - Hana
百年樹木 - 張敬軒
遙不可及 - 胡鴻鈞
忍 - 林欣彤
無畏的肩膊 - 鄭俊弘
無常春秋 - 吳若希
無悔無愧 - 胡定欣

讓愛高飛 - 周柏豪
鋼鐵有淚 - Hana
野木蘭 - 泳兒
逃生門 - JW
和懷念講再見 - 吳業坤
今宵多珍重 - 譚嘉儀
每段愛還是錯 - 吳若希
選擇善良 - 鄭俊弘
逆流成河 - 許靖韻
孤身走 - 連詩雅

《四不像》應該有十大吧
l00540 發表於 2020-9-15 23:04

其實以13-19嗰二十首歌曲獎嚟睇,其實cut返淨係頒十首....

09年為咗造就Joey拎傳媒大獎,所以比兩首十大佢?
比<妳太善良>、<Show You>或者<Where Did You Go>好過啦

鄭伊健99好似拿咗合唱歌銀獎?佢個年幫TVB拍《雙面伊人》都冇俾翻首十大佢,講唔通吖 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-17 04:29

伊健個合唱歌銀獎係98年 (同Gigi嗰首一往情深),99年都有去仲坐第一排不過冇獎

覺得彭羚如果唔係大肚,99會玩勁歌的,可能一枝花有十大,不過00年真係可憐,得翻半個獎,曾經的最女…… ...
阿mark 發表於 2020-9-16 23:48

99年彭羚無去,同00年一樣,都係得半個合唱歌銀獎
    (99: 讓我取暖 - 王力宏、彭羚 00: 漩渦 - 黃耀明、彭羚)

甘不如講下09年如果冇版權風波,Eason嘅《沙龍》會唔會拿十大金曲?
乐坛风云 發表於 2020-9-17 21:18

點都應該係<七百年後>

09年Eason應該係七百年後入十大,機會大過沙龍
仲有Kay年度之歌都一定會入十大 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-17 22:22

如果冇事,金曲金應該係<搜神記>、<年度之歌>同<七百年後>之爭

舊年星夢咪得左囉
所有鑽石大獎都係自己友
cakeiii2000 發表於 2020-9-17 20:57

最唔明係點解要比Hana拎雙料
    冇乜人之下咁都唔比泳兒拎次最女

可能爆冷係如果我是陳奕迅
timc524 發表於 2020-9-17 23:37

難啲,tvb好少比組合拎十大....
    我估最多比組合金Mr.,然後RubberBand拎銀,Fama或者Hotcha拎銅

真係笑死,A-Lin有一年都有嚟,可能被呃以為攞硬亞女
風見志郎 發表於 2020-9-18 16:50

坐足全晚得個華語歌銀獎,仲要closing都喺度

btw, 10年亞太獎項仲未開放比其他地區嘅歌手候選

當年最女/亞女候選名單:
    王菀之、吳雨霏(缺席)、泳兒、官恩娜、容祖兒、楊千嬅、鄭融、鄧麗欣(缺席)、
    蔡卓妍、衛蘭、鍾欣桐、鍾舒漫、鍾嘉欣(缺席)、關心妍、
    G.E.M.、HotCha、JW、Twins

果陣top5應該係佢地,唔知TVB報5強走勢,Joey有冇入過。
99莫文蔚好似有點回春。唔知有冇嚟。 ...
風見志郎 發表於 2020-9-18 16:53

Karen除咗03年去過勁歌總選一次拎個國語歌金獎之外,其他年份都冇嚟過

有冇人知道點解謝霆鋒2003年之後flop咗?2002年暫別咗一年,2003年第二世,邊走邊愛,可以強勢回歸樂壇,但 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-20 22:41

04唔係唱作金,係得個Phone投歌大獎,子華神做頒獎嘉賓

呢年opening有喺度,不過拎完獎就走咗

新聞真係亂吹,無心害你連十大都冇,其實好奇點解菊姐07唔玩勁歌,講不出聲更加高質 ...
阿mark 發表於 2020-9-22 17:37

講不出聲冇入選優秀選

04年都計不如計埋00,06
LoveMirkay520 發表於 2020-9-24 21:39

當我遇上你 (勁歌)
男人哭吧不是罪 (港台)
將自己給你 (新城)
903冇十大

張開眼睛 (新城、勁歌)
心照 (新城)
累鬥累 (港台)
903冇十大

劉德華除咗一起走過的日子,真係冇邊首可以問鼎金曲金
乐坛风云 發表於 2020-9-24 22:24

<愛不完>同<心只有你>其實都ok....

王傑2000入佐三次季選,年尾總選竟然乜都冇
阿mark 發表於 2020-10-1 22:42

咁近年陳曉東、關楚耀、孫耀威都有拎優秀選,但年尾總選一樣唔出席乜都冇

天后蔡依琳07年提名傑出表現獎,抬高容祖兒
sexykaren 發表於 2020-10-3 11:17

係09年呀,check清楚先~
    07年係孫燕姿

Twins最後一次出席優秀選系2013?
乐坛风云 發表於 2020-10-3 23:14

以”Twins”名義最後一次出席優秀選係2012嘅第一回<上陣>拎歌曲獎
    而阿Sa最後一次出席就係2013第一回<錯過>拎歌曲獎,年尾冇去總選
    自此Sa同Gill就開始冇出現過係任何tvb音樂節目同頒奬禮~

2012第一回
雖然2013嗰次勁多一線女歌手嚟
LoveMirkay520 發表於 2020-10-4 00:11

2013第一回出席女歌手:容祖兒、鍾嘉欣、薛凱琪、鄭融、吳若希、蔚雨芯、林欣彤、鄭欣宜、謝安琪、蔡卓妍、王菀之、關淑怡、鍾欣桐

有無祖祖歷年勁歌獎數量睇下?
2000年唔計聯頒都2個?
sexykaren 發表於 2021-4-8 20:31

最受歡迎改編歌曲演繹大獎〈未知〉
最受歡迎新人獎 金獎

最受歡迎廣告歌曲大獎 銀獎〈美麗在望〉
2000年度傑出表現獎 金獎

最受歡迎廣告歌曲大獎 銅獎〈全身暑假〉
十大勁歌金曲獎〈痛愛〉

最受歡迎廣告歌曲大獎 銀獎〈爭氣〉
十大勁歌金曲獎〈爭氣〉

十大勁歌金曲獎〈我的驕傲〉
最受歡迎女歌星
十大勁歌金曲金獎〈我的驕傲〉

十大勁歌金曲獎〈世上只有〉
最受歡迎廣告歌曲大獎 金獎〈心病〉
最受歡迎華語歌曲獎 銀獎〈獨照〉
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈明日恩典〉
最受歡迎合唱歌曲獎〈刻不容緩〉(與李克勤合唱)
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈華麗邂逅〉
最受歡迎廣告歌曲大獎 銅獎〈赤地雪〉
最受歡迎華語歌曲獎 銅獎〈愛情復興〉
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈零時零分〉
最受歡迎廣告歌曲大獎 金獎〈心花怒放〉
最受歡迎華語歌曲獎 金獎〈小小〉
最受歡迎女歌星

十大勁歌金曲獎〈跑步機上〉
最受歡迎廣告歌曲獎 金獎〈Lucky Star〉
亞太區最受歡迎香港女歌星

十大勁歌金曲獎〈搜神記〉
最受歡迎廣告歌曲獎〈雙冠軍〉
最受歡迎改編歌曲獎 銀獎〈開動快樂〉
最受歡迎華語歌曲獎 銀獎〈這就是愛嗎?〉
十大勁歌金曲獎〈可歌可泣〉
亞太區最受歡迎香港女歌星
十大勁歌金曲金獎〈搜神記〉

最受歡迎廣告歌曲獎〈綠野仙蹤〉
最受歡迎華語歌曲獎 金獎〈信今生愛過〉
十大勁歌金曲獎〈破相〉
最受歡迎女歌星

最受歡迎廣告歌曲獎 金獎〈澎湃〉
十大勁歌金曲獎〈花千樹〉
最受歡迎華語歌曲獎 銅獎〈最後情人〉
最受歡迎女歌星

最受歡迎廣告歌曲獎〈途經北海道〉
十大勁歌金曲獎〈牆紙〉
最受歡迎華語歌曲獎 金獎〈霧裡看花〉
最受歡迎合唱歌曲獎 銀獎〈追風箏的風箏〉(與林欣彤合唱)
最受歡迎女歌星

勁歌金曲獎 第十位〈充電器〉
勁歌金曲獎 第九位〈另眼相看〉
勁歌金曲獎 第三位〈雙子情歌〉(與羅力威合唱)
勁歌金曲獎 第一位〈天窗〉
勁歌金曲金獎〈天窗〉
最受歡迎電視劇歌曲獎〈續集〉
最受歡迎女歌星

勁歌金曲獎〈天然呆〉
勁歌金曲獎〈讓我們走下去〉(ft. 謝霆鋒)
最受歡迎女歌星
最受歡迎歌手十年大獎

勁歌金曲獎〈這麼近那麼遠〉
勁歌金曲獎〈黃昏點唱機〉(ft.林海峰)
最佳合唱歌曲金獎〈世界真細小〉(與李克勤合唱)
最受歡迎女歌星

勁歌金曲獎〈無人知道雙子座〉
勁歌金曲獎〈我好得閒〉
最受歡迎女歌星

最佳廣告歌曲金獎〈Make A Beat〉(與張敬軒合唱)

13首十大勁歌金曲獎
9.5首勁歌金曲獎
3首金曲金獎
2次亞太區最受歡迎香港女歌星
12次最受歡迎女歌星

09同13真係特別痴線