返回列表 發帖
爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172
始終一天同燕尾蝶都好似170左右

但爭三四次同平手無乜分 ...
John 發表於 2017-8-18 23:52
就咁睇 似乎燕尾蝶先最值十大

00年歌海又點會唔夠AP 呀~上榜歌曲:最後的歌、私奔、木偶奇遇記、可人兒、放煙花、內有惡女、Namasgar你 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:25

00年蝦餃媽AP點都高過美千坊間又紅
蝦餃媽係903待遇都嘛嘛

00年女金變女銀, 04年翻生女銀變女銅
仲未拎過最女 十大又少

算係天后中最差

02年KELLY出碟太疯狂 好歌其实蛮多的   都没来得及好好谷又到下一张了三张粤语专辑遗珠不少
ASK:零( ...
youfuqi 發表於 2017-8-21 14:16
正東Plug歌策略太錯 搞到kelly keep唔住個勢
揀親的歌都一浸 娘味 怨婦味
臨走前吻我 點都好過她比我醜 心服口服
最佳位置 論質素應該大熱 又唔大力宣傳

當年計,真係唔係大HIT,唔好以為幾年前俾人翻唱過就等於當年HIT
只係D人隔左咁多年再聽先發覺當年走寶{ ...
yuelk 發表於 2017-8-22 03:59
最佳位置係具備一切要hit的條件
但係得一台冠軍
當然都可能因為已經係baby cat第四plug
02年飛天舞會之後plug冰室 夏天的緋聞成績都好差
Baby cat隻碟頭3 plug他一定很愛你 情毒 躲貓貓都嘛嘛
如果最佳位置放第一 第二plug力谷
02年可能仲有得救下 唔洗跌咁多
跌到03年心服口服完全玩完

最佳位置ok,但唔覺係大熱金曲果隻
阿mark 發表於 2017-8-22 10:45

當年基本係K歌都hit Twins 守業都勁多質素一般的K歌
咁用歌海戰術
最佳位置唔見得比果d差

K歌之王終身美麗好心分手小城大事愛得太遲
Kaybb 發表於 2017-8-21 21:56

終身美麗同小城大事未算最hit 5強小城大事係hit果年
唔似好心分手果d播n年都仲播緊

終身美麗勁 hit架小城大事可能不是喪播,但好高質素
Kaybb 發表於 2017-8-22 17:48

高質素唔代表洗腦式10年最hit wo
一定唔係大人細路都記得果種

kelly 2000年真正全年hit
2001年其實年頭大日子先hit
2002年又係年頭ask大碟先hit,不過開完演唱會後 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 18:23

01年In the party都Hit ga最愛演唱會 隨身聽 都多人識 仲有年尾ask
果年都未係俾Sammi拋離

不過最慘都係00 04
00女金俾人調落黎 最女又冇
咁多年一次最女都拎唔到
真係講流行度 00年Kelly點都高過sammi

00年我都係聽KELLY多,SAMMI只聽過如何掉眼淚同X科
04年千嬅同祖兒太勁,KELLY回勇都係被比下去,無計 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 19:57

04年joey真係唔算太勁
得一拍兩散 分身術K歌
明日恩典完全口水兒歌

分身術 一拍兩散 VS 嫁妝 對不起不是你
論質素 Kelly都唔係下風
雖然人氣差一截
最緊要AP唔夠都算
明明AP夠都調佢落黎

最難頂係愛回家,首歌平淡到,男人ktv係唱腔有點作狀,逼得太緊係好好聽,可能唱果位唔岩你口味卦 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:08

其實點都唔應該out電燈膽真係由年頭HIT到年尾
AP又高
點都有NOISE過男人KTV
何況講LIVE KARY一樣驚嚇重重

02年KELLY出碟太疯狂 好歌其实蛮多的   都没来得及好好谷又到下一张了三张粤语专辑遗珠不少
ASK:零( ...
youfuqi 發表於 2017-8-21 14:16

零我都好鍾意

好過又係如果我們在戀愛呢D怨婦歌

小城大事真係只係當年好hit, 但傳唱度真係冇延續到 可能歌詞同曲風都唔係太大路
反而做隻貓做隻狗依d持久力 ...
loowee 發表於 2017-8-22 20:21

反而好心分手呢種K歌HIT到今時今日都幾驚訝
其實講質素真唔係好突出
都係NORMAL K歌
CANDY GE K歌我反而鍾意喜歡戀愛同三角誌

04年祖兒HIT 一拍兩散,世上只有,心病、16號愛人.   分身術完全唔HIT千嬅 HIT 小星星,處處吻,小城大事 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 20:27

16號愛人係hit但冇派台
ap係0但當年K歌歌海人氣的確勁
但冇諗到903連世上只有呢D歌都俾冠

世上只有HIT架, 不過祖兒mV個妝好濃,好似用番一拍兩散個妝,完全不MATCH首歌 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 20:31

我諗住903 D口味未至於咁 不過都係怕左守業

BTW 其實唔明點解shine 係新人之後播得咁差
一隻冠都冇
好多連top 10都冇
曼谷瑪利亞 俗 鼎鼎大名質素黎講都可以俾冠
當年新人播得咁好
仲以為903想捧佢地

???好啦Kelly最hit,容祖兒無得比
TT进化论 發表於 2017-8-22 20:58

一拍兩散 TOP 20調上十大
AP女銅變女銀
呢D咁GE待遇
Kelly真係冇得同守業祖比
都唔跟規則 點比

女同學好鍾意叫男同學扮女人聲唱女人味架,所以女人味幾hit架
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:35

女人味OK質素同傳唱度都
起碼我而家都記得幾句
丟架 飲歌真係入耳即忘K歌

小星星同嫁妝真心唔講得上hit wo 頂多咪一拍兩散level
(大家知唔知嫁妝系本來寫比梅姐? ...
loowee 發表於 2017-8-22 21:36

Joey 隻IN MOTION碟幾好好過J-POP
如果當08俾至尊碟佢我都冇異議
俾返個女金KAY

一開心唱飲歌,不開心唱飲歌
女人味 女人味 女人的身份這樣美,不再兒戲

今天痛哭了不好意思打擾 或者 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:39

飲歌 丟架我成日調亂睇到歌詞咪識唱兩句
Twins當年都好多K歌HIT GE
點都識唱幾句

小星星係連埋電影hit架
嫁妝有部份係因梅姐而hit
但分身術係完全不hit
祖兒最好張碟 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:38
Glow真係好垃圾
由其係零時零分
娘到暈
根本係月餅歌
呢D歌都有4台冠完全係關愛座表現

所以新人年,播得太好,都唔係好事
阿mark 發表於 2017-8-22 21:36

所以都唔明903標準係邊度講質素 SHINE未至於一首冠都冇
TWINS咁多首都冠
俗 呢D都似903杯茶

07年glow 歌亂來,零時零分拍得住天然呆垃圾歌
但果年大家只插千嬅的化娘
反而愛回家同零時零分仲垃圾 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:50

愛回家 下次再見當年我已經狂插07年古生冇一首聽得入耳

但千嬅 09年原來過得很快樂拎十大都幾關愛座下
我係我都好一般
鋼鐵 天梯呢D反而冇冠
不過10年真係冇咩好歌 成個LIST都奇奇怪怪

twins 04年零冠軍歌架
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:52

冬令時間呢?

原來過得很快樂都唔好聽

真命天子好聽點

07年除了eason根本所有一線歌手都齊齊表現差,所以先至死期 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:08

07年軒仔OK GE
HOCC都有木紋
送禮首花落誰家其實都OK
JANICE諗住爆上一線又無以為繼
其他人真係表現差
由其係06年咁多HIT SONG
突然跌到咁

見到大家不斷討論'如果沒有四大事件'真係好心傷
四大事件真係香港樂壇沒落既主要死因
如果無四大事年....Ja ...
lemontea1069 發表於 2017-8-23 02:54

係加速香港樂壇沒落由頒獎禮慢慢變成樂壇關愛座開始
捧唔到新人上黎
個餅愈黎愈細
沒落係必然
四大只係加速令有影響力的TBB頒獎禮變膠
令更少人留意香港樂壇

04之前都好高汁, 要大路有大路, 要型格有型格.

《吶喊》、《女魔術師的催眠療法》、《代你發夢》每次聽都 ...
風見志郎 發表於 2017-8-23 09:35

03年錯失左佢唯一一次可以拎女歌手獎上一線的機會

但佢搶到全個樂壇頹曬呢,下話?
kenneth 發表於 2017-8-29 19:56

咁又唔止守業ge祖祖起碼都叫勤力出下歌
牛華呢d呢10年內完全唔知對樂壇有乜貢獻ge
都霸獎霸到06年(勁歌)08年(rthk) 10年(新城)
04年勁歌仲要俾佢最男加亞太男
真心唔知佢當年有乜音樂成績

然後仲有各大媒體無論 黑面臣出咩歌都自動送至尊
其實係唔係首首都咁值?
至少四季我就唔認同係至尊