返回列表 發帖
千嬅2000年無公司支持反而有女金同金曲金
千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:15

2002年千嬅點會唔紅呀~M VS M上半場第一日出MK就即時炒到二百幾蚊一隻啵~
雖然第二日已經回到$98~~

幾年後3合1版已經賣緊$38
可能M VS M下半場冇咩商業味, 大眾冇興趣~~

理論上冇冠軍歌都可以攞女金
creativity 發表於 2017-8-19 00:10

WHY NOT~
冇冠都可以十大啦~

但呢個已經好多年前喇喎
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:12

咪祖99年一年之MA~~

呢個post一定過100頁
Kfmusic 發表於 2017-8-18 00:02

但隔幾版既內容應該都係一樣~

如果fi kay 易灣拿 胃難 都拎過女金
成個香港樂壇健康好多
lemontea1069 發表於 2017-8-18 01:28

由IVANA出道第一日就已經覺得佢只會係GIGI 2.0~
始終冇一線歌手個種全面性~

最屎係gulugulu呀
kanxd 發表於 2017-8-18 02:09

都好過ABC係我係我個年.....D十大(尤其後面位置)都聽到O晒~

我覺得04年Ping Pung就已經要拎組合金
hehehaha 發表於 2017-8-18 11:21

美霏係咪唯一一個拎過幾次新人獎既女歌手??

2000年果陣有傳千嬅唔夠ap拎女金, 有冇知哩個傳聞真定假
仲有到而家都唔係好明, 點解美千2000年可以 ...
Kyle_ 發表於 2017-8-18 11:46

00年歌海又點會唔夠AP 呀~上榜歌曲:最後的歌、私奔、木偶奇遇記、可人兒、放煙花、內有惡女、Namasgar你好嗎、如果東京不快樂、少女的祈禱
都夠播到瀨屎啦~~~

當年得生力軍組合銀
輸左比F.I.R.
hehehaha 發表於 2017-8-18 11:48

當年FIR又真係好紅, 可借之後唔知咩事收經收得好快~~

有無人記得2005之前有雷霆歌曲播放指數,果陣覺得呢個榜最fair
sunny 發表於 2017-8-18 12:33

仲記得每一個明天今日已經7周冠
GIGI唔知邊首20>1
D歌連冠媲美CM榜~

話時話903愛將
00年之前王菲
00-04年千嬅
05-06年hocc
07-現在容祖兒
其實如果祖兒無調位,係咪07年祖兒先可 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:24

07年之後係因為舊愛開始淡出, 新愛又咪成氣候先叫真捧祖者~

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
東京鐵塔下gulugulu
0 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:29

我地大家之後撈月亮已經O咀~FANS都咁話, 你話當年PLUG一葉舟十大就話者~
呢首都十大唔通同CM個潮文有關???

之後舉高隻手再ABC就真係.....呆晒~

仲有跑步機上之後係下次再見~真係懷疑而家仲有冇人記得第一句係咩歌詞~

06年千嬅真慘慘豬,作為天后tvb陪坐食白果,歷屆有無天王天后係tvb有出席而食白果? ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:30

06年唔係一早預左咩~
係冇諗過PACO可以連滾都唔爭, 當為梁炳都好呀

14年kay衰在派歌太亂
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 16:34

係衰在夏森美既出現~~

2010年居然俾番美祖最女,真係無眼睇
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:09

四大都唔黎仲可以比邊個~

01年過檔之後爆紅係因為出佐Miriam,D音樂作品愈黎愈商業化同大眾化
華星年代既楊千嬅係好重indie味的

Ka ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:22

其實數埋都係得MIRIAM同MUSIC BOX, 再加埋M VS M上半場叫商業化同大眾化~
之後都冇咩邊隻啦~~

BTW~楊小姐最唔商業化同大眾化既應該係09年既原來過得很快樂~
呢隻碟應該FANS聽完都會流馬尿~

Paco個樣好正東
electric 發表於 2017-8-18 22:33

其實當年新藝寶唔係正東旗下咩???~
大把人都係多謝英皇而唔講Music plus啦~~

當年真係盛世到一間唱片公司都要開N個LABEL~

唔係佢既話   果年除左女金....分分鐘有機爭埋至尊碟?
派歌派好D已經差好遠 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:51

唔係佢既話, 應該仲係UMG萬年女銀~
BYEBYE美霏豬LIN啦~

話時話十年前有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎
今年會唔會有
叱咤樂壇我最最最最最最最最 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:46

酷愛
囍帖街
如果我是陳奕迅
陀飛輪
那些年
年少無知
任我行
撐起雨傘
原來他不夠愛我
女神

呢10首揀一首都幾易揀~

應該係新藝寶同金牌既碟,好多都有d係可以叫糊同爆紅既歌
就係個堆個令到佢更加入屋
去唱k又個個都點,係 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 01:06

FANS睇完個封面都要蒙頭含淚買~~

明顯只係得 《囍帖街》可以勝出
Jacz 發表於 2017-8-19 01:07

如果當年那誰勝出你估呀公會唔會以為自己可以有力問鼎10年最愛啦~

其實tvb笨,俾最女丁太,斷容三届就得了,反正903都斷,亞太塞俾美祖,金曲金俾希望,再唔係咪明日恩典金 ...
阿mark 發表於 2017-8-19 20:44

05年TVB最女宣佈係蛆兒時個台D MON係咁出千嬋D相~~

香港流行音樂共和榜
記錄保持者 — 丁太《姊妹》

幾乎滿分
l00540 發表於 2017-8-19 16:06

係咪即係四台聯頒個D???

03 04 楊千嬅
05 06 Hocc
07 Joey
08 09 Kay
10 11 Joey
12 Fiona
13 Joey
14 Fiona
15 Ivana
16 Gin Le ...
fifty1205 發表於 2017-8-19 22:58

其實當年換左人拎女金~
D公司之後個年D谷歌手既策略都可能唔同晒~
蝴蝶效應之下根本冇得估如果JOJO唔霸女金之後會係點~

如果祖祖霸唔到女金
至少雙琪應該仲會玩緊
-Prince- 發表於 2017-8-20 18:32

可能903女金又係去返FA度

千嬅其實無咩因爲祖祖獨大呢件事影響到
07-09都係因為唱片公司問題
之後結婚生仔佢自己都淡出

反而唔係 ...
-Prince- 發表於 2017-8-20 18:39

又唔係咁講呀~你睇10年其實唔係點突出都仲有十大同女銅~
我係我 我估除左FANS真係冇一個人識~

另容祖兒只有2015年前只有2010年港台及2014年新城缺席,可惜只有新城夠恨食美祖食白果,也是目前為止唑一一次 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:39

RTHK比KAY都唔會比FA啦~
你睇佢D全球華人金曲有幾多首先啦~~

2.5麻
全球華人至尊金曲同最優秀流行歌手無關
李克勤有無全球華人至尊金曲? ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 20:10

代表邊個先係RTHK愛將~

咁當年個個都係歌海戰略既,個個都一年三碟咁滯
下半場唔plug Mr冇歌可以plug架喇,隻碟其他歌真係好另 ...
Jacz 發表於 2017-8-21 12:52

金曲當年情呢d概念都真係得楊小姐會同你玩~
雖然唔好睇但係得佢做先唔反感~

隻艇個陣真係俾人鬧到癲,幾乎所有音樂討論區既人都鬧,連香討,cafe班死忠都鬧

不過鬧得最甘都係cm同3 ...
Jacz 發表於 2017-8-21 13:06

只係聽左麥芽, 真命, 我在同原來~
當時都對隻碟有期望, 點知未曝光個d可以咁兩極....

斷橋好似唔關轉plug原來過得很快樂時
條橋plug佐四個禮拜唔上榜先轉plug原來過得很快樂
個陣懷疑係903逼a ...
Jacz 發表於 2017-8-21 13:35

我在byebye係因為林生親自搵人訂造原來比千嬅唱食住結婚個勢ma~
仲order晒年尾谷晒d首~~

「原來」係完全唔經leon話事~~

金曲當年情做演唱會主題曲咩心態
Frankiekiekie 發表於 2017-8-21 13:53

可否講下01年起每年千嬅新碟first plug係幾時?除了02,04年,千嬅無咩試過一年四季都有冠軍歌
05年起冬 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 19:05

15年law~
最好的債, 天橋, 愛在..., 剛剛好~~
rthk全冠~~

06年tbb十大個敗筆又真係你不是好情人= =
紅綠燈 最佳損友 光明會 愛得太遲 離家出走 華麗蟹后呢咋都hit,
...
stephybest 發表於 2017-8-21 22:35

講起tvb同kkk~
最噴應該有年用義海豪情十大~~~

係極噴…………本身仲估係時代十大………Tvb膠到震
stephybest 發表於 2017-8-21 22:42

時代仲要係年度作~~
你話冇歌就話者~~
btw, 10年tbb一半十大而家都完全0印象~~

11年爆冷比水百合十大都好驚嚇下雖然質素上係冇問題,但好明顯末日啱大眾口味多d ...
stephybest 發表於 2017-8-21 22:51

有傳tvb十大係歌手係tvb定邊10個人~
之後唱片公司決定咩歌拎~~

好似話想完之之心願, 佢想呢首十大多過末日~~

睇返10年個十大真係廢到核電廠爆炸,
開籠雀 k歌之后 義海豪情 金鐘罩 放得低 直到你不找我 愛的習慣。。媽 ...
stephybest 發表於 2017-8-21 23:04

10年唔比四大其實都可以比鋼鐵是怎樣煉成的

呢首真係可憐~首歌正到但最後四台乜都冇~

但蛋公司無理由會揀《義海》
l00540 發表於 2017-8-21 23:20

可能tvb同eeg傾過~

當年套劇迴響好大~~

kelly最後一隻big hit係咪嫁妝? 定係對不起不是你?
艾石仔 發表於 2017-8-22 09:02

PHONE殺令啦, 當年全城恥笑~

到而家都依然覺得飛天舞會完全唔係演唱會主題曲嗰味野…完全high唔起,之後她一定很愛你做年度主打直頭冇 ...
stephybest 發表於 2017-8-22 13:18

PACO X MARK....
正東冇可能棄MARK~

其實我好中意冰室。我好肯定當年真係完全無人識呢隻,成隻碟得戀愛神經同飛天有人識。 ...
kenneth 發表於 2017-8-22 13:45

戀愛神經當年到今年我都真係唔識欣賞~
我記得毫無保留903除左冠軍周之外~, wkwk都係10甲外~

我唔記得kelly02年演唱會有咩劣評了,因為果時太多好歌,無咩時間理劣評 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 20:20

咪咀仲要死撐話跳舞伴唱MA~

有無人記得04年
千嬅同祖兒鬥減肥
助助身茶 對 瘦身教館
果年好興食藥減肥

...
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:55

10年2個演唱會都彈結他.....~

BTW~千嬅既百老匯廣告高質好多LAW~

講起美祖
有無人記得湯河
艾石仔 發表於 2017-8-22 22:07

人氣反應唔系就係hit歌、傳唱同銷量咩?唔同得張嘴?佢哋真係年頭帶到年尾,出道第二年就摞 ...
TT进化论 發表於 2017-8-22 22:33

你唔講埋D票房~~~

係咪LOOP完啦???~

2004 年d remix 多到
楊千嬅 - 小城大事 (女子十二樂坊mix)
容祖兒 - 一拍兩散 (朝九晚五mix)
容祖兒 - 世 ...
ricnature 發表於 2017-9-16 16:00

楊千嬅 - 小城大事 (女子十二樂坊mix)
有邊度可以搵返呢個VER~~
唔要國語.....

呢度變左樂壇時間囊?