返回列表 發帖
未排到佢啦03 年競爭實在太大
係都排必殺技先到三角誌
弱弱地講句其實我覺得一步一生可以換走畀必殺技{:1 ...
ricnature 發表於 2020-9-22 09:46

所以港台out一步一生,哈哈哈

99總選真係少人,出席又食白果的好似只有:鄭伊健,何嘉莉,張茵?

無間道最值金曲金,劉華不肯0.5首無計
sexykaren 發表於 2020-9-22 12:29

03年真喺勁多十大質素的歌,完全唔夠分

咁我可能記錯93
風見志郎 發表於 2020-9-22 12:32

林憶蓮94已經連候選都冇份了

十面埋伏反而相對下不應十大,又不hit又普通,而且地位上未去到一定俾佢 ...
sexykaren 發表於 2020-9-22 13:37

當時佢同英皇都幾乎反面

無間道套戲hit但首歌其實成績一般咋噃,如果有一天係電台榜走勢更勁,道地廣告效應都有加持,算係劉華後期 ...
powerful 發表於 2020-9-22 13:40

好心好報hit過特別鳴謝幾條街

無間道套戲hit但首歌其實成績一般咋噃,如果有一天係電台榜走勢更勁,道地廣告效應都有加持,算係劉華後期 ...
powerful 發表於 2020-9-22 13:40

點解我覺得17歲hit過如果有一天

90年最男點解不俾學友?
sexykaren 發表於 2020-9-22 17:28

學友90人氣一般(90其實俾學友同劉華都一樣,只能講劉華命好),91每天愛你多一些先彈起,不過與此同時,劉華應該都算開始紅了,而且當年tvb都唔想一個天王拎兩個大獎,所以91-92都係學友金曲金,劉華最男,93開始黎明加入戰團,更加要三個瓜分大獎,所以一直到98年,都再沒有女歌手拎到金曲金,因為四大天王要霸曬三個大獎(最男,亞男,金曲金)

無綫《勁歌金曲》總選將於下月舉行,無綫向來採取多勞多得制,將以歌手過去一年的工作表現作依歸,當中以媽 ...
l00540 發表於 2020-9-22 17:36

新聞真係亂吹,無心害你連十大都冇,其實好奇點解菊姐07唔玩勁歌,講不出聲更加高質

就係吖,89年張國榮都退咗,學友86開始幾乎每年都有十大金曲,可以話除咗譚張梅外,比較活躍嘅一線歌 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-22 17:55

學友88年有負面新聞沉佐一年,89年底90年初,夕陽醉了、只願一生愛一人,成功翻身,但又未去到好紅位置

91年開咗紅館,個年可以俾個最男佢,但學友嘅金曲金又志在必得,只能夠將最男俾劉華 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-22 18:25

劉華連續三年最男,真喺靠運氣

王菲94雙料含金量真喺極高,四大天王都冇雙料

又話論資排輩,第一次拎十大就最男,反而學友幾次十大就無最男?
sexykaren 發表於 2020-9-22 18:36

論資排輩喺按出道年份吧

上年hana?
sexykaren 發表於 2020-9-22 18:37

新的沒有討論的意義……

咩負面野?
sexykaren 發表於 2020-9-22 18:38

類似係人哋婚禮醉酒

學友出道早過劉華?
sexykaren 發表於 2020-9-22 18:39

劉華81定82就拍劇了吧?85定86唱歌,學友85出道,咁資歷劉華深…

醉酒之後?醉酒有罪?
sexykaren 發表於 2020-9-22 18:41

1988年7月張學友在朋友結婚當場調戲新娘,朋友當即宣布與他決裂

趙小姐係將首歌由半大熱推到去hit 嘅
不過本人真心唔識欣賞
太悶

但講到蝦餃版最佳位置完全唔hit 就over ...
ricnature 發表於 2020-9-22 19:08

其實她比我醜好聽,喺歌詞唔得

我相信當年亞太除咗王菲同Sally 之外係無考慮過其他人選

反而98 年畀阿妹其實係好爆
那邊廂嗰年臭四fans ...
ricnature 發表於 2020-9-23 13:17

98年其實真係無必要頒俾張惠妹,不過當年張惠妹連叱咤女金都拎埋,其實王菲98都可以雙料,一樣有noise,鄭秀文98成績真係差到好離譜,但碟仲好賣得

其實十大金曲,無必要論資排輩,即喺可以好似王菲95-97咁,拎佐大獎,無金曲都可以,點解大牌就要霸一首十大,不過大牌拎唔到就唔玩,例如06kelly

Sammi 98 年都唔太值十大
哭泣遊戲定理想對象hit 啲?
祝你快樂無人識就算啦
愛人同嚴重仲hit 過佢 ...
ricnature 發表於 2020-9-23 19:10

理想對象hit吧,四季都入選又唔會俾佢食白果

一年四季都入選,但總選食白果得2個?  95鄭伊健 02郭富城

新城好似俾哭泣遊戲金曲
港台俾之前嗰年嘅親密關係
間接否定Sammi 98 年表現 ...
ricnature 發表於 2020-9-23 22:29

新城理想對象
港台親密關係
無線祝你快樂
叱咤聽講本來十大係哭泣遊戲

郭富城2002年,食妳落肚 在2001年底派臺的,TVB勁歌金榜才第五位,都沒試過冠軍位置,但都入到季選很不 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-23 22:29

成績差到咁,怪唔知唔玩總選,絕對隻碟有首真心女人好好聽

叱咤做乜癲到要整走首十大
仲要有去
咁都幾慘烈
唔我覺得crying game 襟聽過理想對象少少
不過兩首都唔係 ...
ricnature 發表於 2020-9-23 23:37

我都喺聽一個sammi粉講的,具體原因唔知,如果喺都幾得意,四台唔同歌

我自己聽佢都係主要01絕對美麗隻碟開始 -04精選呢期的歌
對佢當紅個時無咩感覺   
好像的歌手都係當紅完 ...
gordon0807 發表於 2020-9-24 09:50

郭天王2001-2003竟然每一季都出席,除2003第二季冇歌

真係想像唔到菲姐去獎門人係點
咪玩啦98 年俾菲姐就俾臭四粉噓
如果頒俾Sammi 分分鐘俾全場噓 ...
ricnature 發表於 2020-9-24 11:47

其實王菲本身都玩得,佢早期都經常上綜藝,唔知點解到94之後就開始越來越cool~

2002年楊千嬅差點做到
有無歌手同年4台有4首不同歌曲獲獎?
sexykaren 發表於 2020-9-24 12:58

應該冇,喺得鄭秀文同楊千嬅係三首,兩個都係叱咤冇十大

2005年
繼續談情(勁歌、新城)
我得你(叱咤)
再說一次我愛你(港台)

按摩女郎(勁歌、新城)
...
ricnature 發表於 2020-9-24 21:32

心只有你竟然得一台

個人認為心照係好好聽
勁歌總選拎唱作金都有唱過架
ricnature 發表於 2020-9-24 22:28

06年隻聲音,冇plug嘅都好聽,咩教你如何不愛他,模範生……

弱弱一問

為何高雪嵐99年出左碟
01年改左名仍可拎新人銅獎?
l00540 發表於 2020-9-25 13:19

高雪嵐99嚴格講冇出過個人專輯,喺環球一隻雜錦碟收錄佢兩首單曲

2003亞女其實都可以俾莫文蔚啦,喺都要頒俾陳慧琳

TVB最受歡迎廣告歌從1997年開始頒,這個豬肉獎居然連4大天王全部都拿過金獎,愛的呼喚,愛你不愛你,渴望無 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-26 21:43

廣告歌雖然係豬肉獎,但唔係個個都可以拍到廣告的

明顯就係安慰獎,攞唔到最受歡迎、亞太、金曲金,就索性俾公益金,廣告歌,國語歌,以數量取勝,因為傳 ...
風見志郎 發表於 2020-9-27 08:33

01郭富城冇大獎,就改編+公益金

廣告歌其實競爭都好激烈,90年代後期,Aaron,Leon,劉華三個拍左好多廣告,每次都靠廣告歌食糊。。 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-27 09:51

但黎明有金曲金啊

改編演藝大獎就係湊數豬肉獎……2001年亞太唔俾劉華,可以考慮俾郭富城,畢竟當年para para Sakura都 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-27 09:54

劉華好似都好多豬肉獎,唱作銀國語銅都有

廣告歌其實競爭都好激烈,90年代後期,Aaron,Leon,劉華三個拍左好多廣告,每次都靠廣告歌食糊。。 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-27 09:51

如果學友2001再玩勁歌,有病呻吟有冇可能金曲金

除非Eason拎最男
學友先有機會金曲金
因為當年最先傳係Eason拎最男先
可惜佢嗰陣太串得罪左TBB
連原來嘅 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-27 14:33

Eason 01 tvb點會俾佢最男 當時英皇都未至於拎到最男女 而且佢年資又低

你唔知楊生成立Music Plus
高價搶Eason加盟
係想幫佢爭大獎咩?
當時的確係傳屬意俾佢
佢當年又的確係好 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-27 19:59

tvb會,你睇佢第一次拎最男都要2006年就知,903最男都要2005啦,四大天王之後拎嘅許志安李克勤,出道都10年以上

事實上連續三年打造了多首年度之歌,
K歌之王、Shall We Talk、明年今日...

截至轉會嗰年~~ ...
l00540 發表於 2020-9-27 20:56

所以佢只爭到金曲金,受歡迎未到佢,佢真正紅應該係新藝寶時期

佢最尾連五強都好似入唔到
唔知tvb 咩玩法
ricnature 發表於 2020-9-28 16:33

入唔到好正常

2001五強係:許志安,張學友,劉德華,郭富城,謝霆鋒?
乐坛风云 發表於 2020-9-28 22:22

所以郭富城02唔玩好正路,01已經輸俾許志安+陳奕迅

02玩優秀選都叫唔玩? 輸不起就真
sexykaren 發表於 2020-9-28 23:15

季選唔同,咁陳慧嫻2003都玩季選啦

既然出席玩季選,就肯定想年底拿大獎喇
lightupmylight 發表於 2020-9-29 08:20

唔一定,可能玩季選冇乜壓力掛,似宣傳成份多

94 Faye Sally Vivian Sammi and Cass

95 Faye Sammi Cass and Vivian
ckyung 發表於 2020-9-29 15:15

陳慧嫻95人氣竟然連周慧敏都比唔上

95年年尾TVB有播周慧敏主演電視劇刀馬旦, 可能有D影響
boy4dudes 發表於 2020-9-29 18:37

好似收視好低,劇情太悶,周慧敏都算係女歌手五強唯一拎唔到十大的

王傑2000入佐三次季選,年尾總選竟然乜都冇

咁近年陳曉東、關楚耀、孫耀威都有拎優秀選,但年尾總選一樣唔出席乜都冇 ...
matt0605 發表於 2020-10-3 00:46

主要佢係連續入佐三季,其實佢第四季都有歌,不過01開始季選都入唔到

講開陳慧嫻
03年隻情意結真係非常好質
娘味盡洗
成隻碟都好治癒
可惜當年已過氣同無心戀戰 ...
lemontea1069 發表於 2020-10-2 14:18

銷量說明市場已經放棄佢……

可惜plug錯歌,plug把悲傷看透時絕對食糊
ifeinano 發表於 2020-10-3 10:08

成隻碟,最hit得起應該係情意結