返回列表 發帖
唔係98年食女FANS99年叫雞比人偷影咩
其實99年開始已經可以唔留最男比天王,只留亞太比天王都夠
最男9 ...
gordon0807 發表於 2020-11-6 15:22

99 - 安仔
00 - 霆锋
01 EASON
02 EASON(金曲金讓俾好心分手)
03 克勤
04 基仔
05 EASON
06 基仔
07 EASON
08 基仔
09後唔使睇

想加埋林憶蓮 85-96/02玩票日與夜有獎
boy4dudes 發表於 2021-2-28 16:13

林憶蓮02年冇玩喇,日與夜我估係學友想玩多D,02年底我估學友都想出席頒獎禮,但冇邊首歌值得十大(《我得你》有第四季候選,但冇得獎),所以就索繩唔玩

反而佢01年獎仲多過00年
阿mark 發表於 2021-3-3 07:46

天下第一流高質

01年 Sammi 同 Kelly 果種紅法,唔係其他女歌手可比,應該後無來者
lemontea1069 發表於 2021-3-3 11:56

00/01這段時期無論女歌手還是男歌手都競爭太激烈喇!除咗香港本土歌手,都有唔少台灣歌手留港發展,個時候樂壇真係百花齊放

00 同 01 既勁歌頒獎禮都好好睇
之後無lu
lemontea1069 發表於 2021-3-5 13:06

00年勁歌謝霆鋒拿金曲獎後,冇唱歌表演,話唔想對嘴黎唱,真係搞笑02開始已經冇咗好多大牌出席喇,例如Sammi,王菲,學友,霆鋒(後面出席咗兩年但已經冇金曲獎),城城……從呢年開始遜色左

笑死
當年俾人話佢霉到黐埋陳小春跳艷舞
真心flop 到落地核
但明明毫無保留 海豚 面紅都好正 ...
ricnature 發表於 2021-3-10 01:36

拉闊音樂會,容祖兒李克勤,容祖兒張信哲,容祖兒陳奕迅,容祖兒古巨基,容祖兒草蜢,都試過吖

萬能祖兒
sexykaren 發表於 2021-3-12 20:17

點都唔夠譚詠麟萬能,麟伯係紅館萬能:譚詠麟李克勤,譚詠麟許冠傑,譚詠麟杜麗莎,譚詠麟(溫拿)

K歌之王vs少女的祈禱vs給自己的情書vs感情線上vs一生一火花
LoveMirkay520 發表於 2021-3-15 19:58

一生一火花係最冇可能的,當時已經俾咗廣告金,邊度仲可能金曲金

就算花花宇宙同活著viva 拎都合理,首首big hit
lemontea1069 發表於 2021-3-16 04:46

謝霆鋒個晚都唔霖住表演,TVB應該都唔會俾佢,再加上當時資歷太淺

00年四台歌曲:
陳奕迅:K歌之王
王菲:給自己的情書
楊千嬅:少女的祈禱
連活著Viva,一生一火花都斷係叱咤

其實點解05年劉德華依然缺席叱咤頒獎禮,但都俾咗一首十大佢,真係好俾面劉天王吖

反而喺勁歌明明有hit 歌但一個大獎都無
輸晒俾三大天王
不過咁多年都俾凸晒佢啦 ...
ricnature 發表於 2021-3-16 22:09

只可以講當時其他3大天王比佢仲勁

以學友嘅地位 十大+廣告金+金曲金 完全唔過份
反而k歌之王俾咗網上歌曲獎 冇乜可能再有金曲金 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-3-16 18:14

同97年郭富城嘅《愛的呼喚》一樣,俾咗十大同埋廣告金,肯定冇金曲金

檸檬嗰年同tbb反過面,有十大算執到啦
LoveMirkay520 發表於 2021-3-16 18:15

可能TVB都俾少少面謝賢,畢竟當晚出席咗做頒獎嘉賓,先換咗霆鋒一個十大

01頒俾許志安係堅surprise,多多少少因為最女係Sammi無線想做話題,如果想改朝換代當年Eason可以爭, ...
Serendipity 發表於 2021-3-22 14:51

點都估唔到01年係Sammi最後一次出席4大頒獎禮,若後面繼續出席嘅話,肯定唔會有容祖兒稱霸甘多年現象。
   02最女楊千嬅,亞女鄭秀文
   03最女容祖兒,亞女陳慧琳
   04最女鄭秀文,亞女容祖兒