返回列表 發帖
Kelly 個演藝生涯開始到高峰其實都幾短暫 得11年
SamWaiHung 發表於 2021-2-23 20:17

95新人王96-98,女歌手上位
99-02,天后
03-06 神台
07玩完
結婚生仔, 得閒登下台,出下FUNCTION搵私己

其實呢的先係女歌手最好的命吧!

03之後已經被Joey千千騎住,再出席連金曲獎都冇,唔玩完至奇
乐坛风云 發表於 2021-2-25 09:41

02開始已經比JOEY,千FA,GIGI,HOCC 逼近只係得返佢一個神台天后同華仔壓場

同FAYE 98-2000咁,來得就一定有獎
佢04年好似SAMMI 01年咁完美作結就好,玩夠10年就走

但係05,06仲玩,比人感覺係比人淘汰咁

其實點解05年劉德華依然缺席叱咤頒獎禮,但都俾咗一首十大佢,真係好俾面劉天王吖 ...
lightupmylight 發表於 2021-3-16 14:38

自從98年臨年尾先改制,華仔由男金變三甲都無, 就話左以後1月1日都會定為放假, 家庭日,即以後都唔會去叱吒

98年填海華有男銅wor
LoveMirkay520 發表於 2021-3-16 18:10

個時臨年尾先來改制一直叱吒都係用881 播放指數, 881係計哂香港唔同台的播放
本身男金華仔, 女金SAMMI
但11月先改只用903

但嗰年佢都有最男一個大獎
LoveMirkay520 發表於 2021-3-17 08:41

90年代都係最男, 亞男, 金曲金4大天王輪住來分的

唔係好明當年嘅策略,一千零一個明明hit得起,
一個星期馬上轉plug笑中有淚。
唯一解釋就係爭獎。 ...
風見志郎 發表於 2021-11-11 15:53

有另一個說法
因為同中基剛分手, 夕爺即晚寫左笑中有淚太中,所以即轉PLUG

大洗榜
on07111 發表於 2021-10-25 20:12

當年要清堆歌換新一批歌比第四季季選, 唔係就會好多一線無歌

唔覺,學你話齋佢哋00年都分咗手
之後仲話鄭係想追柏芝而飛佢,都唔會復合啦 ...
Serendipity 發表於 2021-11-11 23:11

有另一個故意線係99年尾分手, 出冰點, 之後903 SHOW的人唔知,仲搵左中基做嘉賓唱愛人, 兩個勁監介
之後00年尾復合, 過埋02年紅館SHOW年尾再分
所以MISIC BOX的歌全部剛好WYMAN, 夕爺都係寫中佢當時分手的心情

優先訂座 我太強 特別鳴謝 假使我漂亮 放生

hit歌攻勢仲勁過16年Gin雙雙/月球/獨一無二 ...
John 發表於 2022-7-21 10:45

應該係你有心 手下敗將 特別鳴謝 優先訂座 我太強 特別鳴謝 放生 假使我漂亮

手下敗將當年NEWAY好HIT,每個女仔唱都係走音

可惜當年SAMMI, KELLY落返來, 千嬅,JOEY, GIGI已經有個底,鬥得好勁

有指若歌星不出席頒奬禮,電視台或電台便不會播放其歌曲?阿梅認為,歌手同傳播媒介的關係屬互相利用,無可 ...
LoveMirkay520 發表於 2022-8-9 13:01

1988年雖然個年的確係SALLY 金,
銀係陳慧嫻都合理
但無理由梅姐銅都無,

無計, 憶蓮當年係商台第一個愛將 (後來有 Faye, Fa, Joey & Kay).

1988年憶蓮轉會 (Sony -> 華納), 華納年 ...
boy4dudes 發表於 2022-8-11 17:04

覺得89年梅姐好型知你要玩歌海, 就一年出兩隻
播到金,之後專登唔去攞

梅姐講過一個歌手全年的成績唔應該用出幾多歌, 幾多碟去做比較

TVB最受歡迎就睇當時有幾落力出席TVB的各種大show,細show嘅綜藝表演了。   林憶蓮冇最女,係遺憾
   ...
乐坛风云 發表於 2022-8-22 11:46

95全年女都好唔得, 10月個時校長都出過聲話個年不從缺
彭玲年頭等得太久, 如夢初醒有個勢,不過的人仲係覺得未擔到,
係年尾出埋小玩意就真係名正言順可以掃哂, 有的似上年欣宜
係奇怪當年唔會論資歷比陳慧嫻, 仲要係年尾寧願只出4強VIVIAN, 菲, SAMMI, CASS,
好怪

許志安01拎個時其實華仔攞完亞太, 以為又係城城最男, 點知比安仔,

全城係好驚喜
本身個2年安仔K場係好HIT, 只係又係未有人覺得佢擔到係一線頭
+上同SAMMI情況檔攞最男最女, 完全唔會有人不滿

95女歌手第5可能係李蕙敏都未必係陳慧嫻
阿mark 發表於 2022-8-22 14:17

正路都係陳慧嫻一出返來已經神台,唔覺佢會有份咁

以前tvb唔會好按資歷,99kelly最女,00千金曲金,一堆大牌冇份,01老鼠以歌計係ok的,郭再拎都冇説服力。 ...
阿mark 發表於 2022-8-22 14:16

以前無咁多反對聲音同網絡, 係會夠膽頒的
93年LEON
93年菲亞太女
98啊妹亞太
99年KELLY, SAMMI金曲金
00年千FA 金曲金
01年安仔

的新嘗試當年如果 好像而家咁
而家的星比人鬧死左

年資吧,4強都冇,點拎
阿mark 發表於 2022-8-23 14:25

當年仲有首戀戀風塵, 我寂寞,都應該有5強的,
反而其實應該無VIVIAN會合理的
佢又無去, 本身只講4強已經怪,
仲要係咁配,更古怪

你羅列出黎嘅都係值得拿的,實至名歸
乐坛风云 發表於 2022-8-22 18:29

都唔係的, 如果要鬧都有位可以話
93年LEON - 2年年資, 當年應該係學友
93年菲亞太女 - 國語碟都未出過, 要比都仲有SALLY,SANDY
98啊妹亞太 - 呢個個POINT應該係亞太區最受歡迎香港女歌星,
99年KELLY, SAMMI金曲金 - 因為LEON開始唔去, 學友唔到, 5大獎打亂哂, 只係KELLY, 菲, SAMMI, 華仔, 城城 剛好一人一個,
00年千FA 金曲金 <-k歌之王, 感情線上會合理的
01年安仔 <- 當年安仔仲係好多聲音係唔夠SAMMI紅, 同埋仍然覺得應該華仔, 城城一人一個.

2000年其實可以俾多次最男學友,好彩01年學友冇出席,吾係嘅話,《有病呻吟》十大金曲之一。可能要將 ...
乐坛风云 發表於 2022-8-23 16:49

當年4個台, 得TVB肯比李克勤首飛花唔係打左個底, 同02年6場SHOW爆哂,再有高妹, 都上唔返一線

女歌手四強係: Faye Sammi 周慧敏 彭羚  陳慧嫻 連四強都無  

當年 陳百祥 話 彭羚 係賣唱 ...
boy4dudes 發表於 2022-8-23 17:26

賣樣明係講VIVIAN, 關淑怡 有去咩,我都唔記得了. 小時候記憶當年講到最紅的得SAMMI, CASS同菲咁

好心俾《嫌棄》十大啦
l00540 發表於 2022-8-23 18:29

當年如果比, 應該都會係他喜歡的是你不過連攞左傑出表現金, 廣告金, 唱左兩次歌,
超額完成了, 都預左唔會有十大

99年無得講,比EKIN玩死左
GIGI最唔抵都始終係03年個亞太女

04年應該係
最男:李克勤
全曲金:古巨基《愛與誠》
Hanson 發表於 2022-8-23 19:14

04最男一定係基仔,克勤其實無咩聲勢,華仔都勁過佢
安仔年尾比個FEATURING做死左

金曲金 小城大事 都幾100%
只係諗JOEY 03年都可以金曲金同最女, 千FA有無機

黎明90新人,第4年啦,人氣勁
反而93菲其實就是最女,tvb唔俾
00sammi學友一嗰大獎都冇,好慘 ...
阿mark 發表於 2022-8-23 16:38

93其實菲最女, SALLY亞太女會合理好多連SALLY當年訪問自己都話係應該掉轉攞

00年 學友生女,半年後先出返來, 全年得3首廣東歌, 仲要出英文碟,
一生一火花掃金曲, 廣告金都比突了
係估唔到佢又會去返, 不過當年去佢都著得好是但,

SAMMI, 覺得因為99已經金曲金左,連續兩年無女歌星試過,所以唔比
菲出席,一定亞太女硬
KELLY 個年勁到無得唔比最女,
可惜了

咪玩啦
而家許志安幾霉都好
當年真係好紅

97年開始計首首big hit
我的天我的歌
一家一減你
愛你
教我如何 ...
lemontea1069 發表於 2022-8-24 11:34

我無意思指安仔唔紅我都由佢華星跟到佢而家
只係當年普遍仲係覺得最男應該要係個4大天王之一
01年攞係好爆, 當然同SAMMI情侶檔攞更加震撼

01年佢件尾先有首爛泥上返來
00年個10大最後先頒, 真係有驚佢只得合唱金, 之後連10大都無埋

如果全年計, 01年係EASON由頭帶到尾的  

其實99就應該要俾
不過4大未退晒
但其實果時牛華同城d 歌已經開始唔hit
反面黎張d 歌仲ok, 但二人唔玩 ...
lemontea1069 發表於 2022-8-24 14:55

99 安仔好應該攞見佢成套銀色戰衣, 仲要第二首10大就係佢, 一心諗住佢會有份
其實華仔重奪亞太都夠哂感動位, 唔一定要最男
城城仲有單食女新聞都未沉底, 其實唔應該有份

04 年送禮勤完全跌watt空中飛人年尾夾硬谷上去
過左頒獎禮無人提無人記得
更加唔好提唔叫好唔叫座既吻別 ...
ricnature 發表於 2022-8-24 23:24

仲要扼左VIVIAN去04扼完一次, 06年再扼多次
攪酊VIVIAN難得發脾氣話邊個攞係TVB音統話事

不過04年唔係年尾校長攪風攪雨封新4大天王
TVB都唔會驚奶野, 比返最安全的華仔

古巨基97年係米已經拿佐紅館檔期,然後又放棄佐冇開?
乐坛风云 發表於 2022-9-1 08:58

應該係APPLY 98年
97年歡樂金宵 4 台歌曲同埋男歌手銀之後,
張生想搵佢開
佢自己覺得未夠歌同地位, 放棄左
當年個年代一開要開4-6場先叫可以回本

之後佢就差左,仲試過無唱片公司

佢04年訪問有講過,有後悔當年無開左先,之後要等7年先開到

覺得佢最好係96-99 果幾年
d 歌而家仲聽緊
Be my Valentine 隻碟好鍾意
lemontea1069 發表於 2022-8-31 03:03

我聽最多係佢BMG時期同金牌95-98
03-05

開左一場無記錯係903 搞
有出碟
Joox 都有得聽
lemontea1069 發表於 2022-9-1 15:37

你係指99年個音樂會嗎?

(0:57, 1:47:16 關淑怡 出現)
Faye 缺席但係拎亞太女.
boy4dudes 發表於 2022-8-30 16:52

95年關淑怡都叫有隻叫好叫座的番唱碟同一首人生可有知已但個年其實是不是都可以有份5強下

係呀
係紅館開的
算唔算開過
lemontea1069 發表於 2022-9-2 01:18

未叫正式售票比街客, 唔算吧

其實我好想問,為何許志安04年之後就flop得這麼快?

難道是1.美中不足事件+2.與鄭秀文分手+3.陳 ...
VitoVibes 發表於 2022-11-1 01:20

04年頭與鄭秀文分手係最大原因個時平民心態分手一定係個男人錯
已經係咁做衰佢

美中不足個時就有個位可以鬧得更勁,其實只係鬧
個時追開903的一早預左基仔金硬
至尊歌根本唔使FEARTERING

11年如果唔係複合左, 其實都只會無第一回合咁唔賣得

SAMMI 班中女FANS, 其實好恐怖

嘔血
原來大長今主題曲本來係俾林憶蓮唱
LoveMirkay520 發表於 2022-11-6 00:26

我覺得最適合的係SALLY