返回列表 發帖
1999~2006四大天王之一嘅劉德華依然喺各大頒獎禮嘅大贏家。
2003年郭富城最後一次出席四大頒獎禮
2001年張 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-17 22:16

2002/2003年度郭富城有出席咩?張學友最後一次出席好似係2000年度,當年攞903最男發表「好歌有好報」論,三台金曲係《一生一火花》同攞埋金針獎。2001年度雖然《有病呻吟》攞左至尊歌,都係缺席頒獎禮。好奇係點解2000年勁歌學友得首金曲+廣告歌獎無大獎都會黎。其實,好似佢1999年已經試過一次缺席頒獎禮。

就算最屎嗰首逼得太緊都KO晒目前十大
jose 發表於 2017-8-18 01:46

我覺得當年最屎嗰兩首係《男人KTV》同《化》

勁歌係90年代後期都有好多奇案
1. 王菲當年真係仲犀利過容祖兒,竟然可以95-97三年缺席勁歌,三年都仲有亞太女,勁歌唔係唔到無獎咩?
2. 98年張惠妹竟然出道2年就打敗前輩攞亞太女,唔似勁歌敬老作風
3. 99年《插曲》唔算全年最hit,竟然會爆冷攞金曲金
4. 千嬅係一圈圈話00年度頒獎禮個陣係無任何唱片公司簽佢,竟然會攞到金曲金,重點係當年其實有好多其他選擇

最屎係gulugulu呀
kanxd 發表於 2017-8-18 02:09

當年我好鍾意學友首《好久不見》,咁就被剔出叱咤十大,仲有Kary同側田既犧牲品《電燈膽》,我估stephy以後都唔會再有機會攞叱咤十大。
個陣個個估送禮首《花落誰家》至尊歌,結果最後竟然缺席俾左美軒,不過相隔10年,今年送禮終於再有機會。

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情 ...
ricnature 發表於 2017-8-18 20:58

睇record,王菲係無攞過金曲金同全球華人至尊金曲,《給自己的情書》已經係佢最接近既一次。當年十大中文金曲係無最男最女,只係有全球華人最受歡迎男女歌手,個名仲誇過亞太區。
2004年古巨基真係好唔抵,tvb最男又輸金曲金又輸,rthk又無最男,好彩攞返首至尊歌。明明佢2004同2008年都值得攞港台最男,結果就以後都無機會。
港台唔鍾意千嬅早在1999/2000年開始,當年爭極都攞唔到十優歌手,已經不滿過。

活着viva同埋大日子喺2000年后期,几乎喺年底嘅歌喇   话说2000~2002呢几年好多海外歌手喺香港颁奖礼 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-18 21:25

劉德華絕對係關愛座始祖,年年都要霸大獎,而家班關愛座都係學佢。如果佢當年學其他三大天王01/02年就退,會多好多男歌手上位,其實周杰倫同陳奕迅早係2002-2003已經有份量攞亞太男,當年周杰倫係會黎香港頒獎禮既。

周杰倫係2002年拎亞太男會否太早,好似同阿妹差不多關愛座都無祖兒咁勁,祖兒年年亞太女都不 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 21:38

張惠妹1996年出道,1998年亞太女,周杰倫2000年出道,2002/2003年攞亞太男都唔過份,而且佢真係亞太區都超級紅。
陳奕迅好似2003年已經入圍過幾次+攞到金曲獎最佳國語男歌手,亞太男絕對有資格。

周杰倫係2002年拎亞太男會否太早,好似同阿妹差不多關愛座都無祖兒咁勁,祖兒年年亞太女都不 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 21:38

如果唔係有四大事件,我估勁歌係2008年開始已經想推美祖上神檯,學kelly咁年年放佢去亞太女到佢唔攞,可見美祖係四大事件受益者

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層次,我最鍾意《酷愛》。

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台金曲,反而《電燈膽》慘被犧牲。

05金曲金就算唔係《無賴》,我覺得同公司Paco會爭俾《天才與白痴》都唔會俾《烈女》,楊千嬅2005個勢爭到903最女已經算係咁。

咁當年大大個KELLY係度,一定唔會比JOEY, 佢當時未擔到個獎
最好係如下
男歌星 - 基仔
女歌星- JOEY
...
gordon0807 發表於 2017-8-19 20:50

Eason 2005年點都值得攞最男嘛,我覺得Eason>克勤>古巨基

男歌手  組合 好慘  回到過去 7頁 都冇咩點討論
只得女歌手熱烈討論eg 容祖兒 楊千嬅 陳慧琳  鄭 ...
SA弟林 發表於 2017-8-19 19:38

我覺得認真要高度譴責關愛座始祖劉德華,唔單止年年霸著亞太男搞到周杰倫、陳奕迅呢D台灣金曲獎常客無多個大獎爭,仲要年年去埋港台同新城做大贏家,而家個個關愛座都係學劉德華。

From 2003 onward 應該係蛋記做野 chur chur chur 所以Fa冇大獎, 唔係Fa得罪佐邊個官台膠層.
2010年蛋記& ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 21:01

2010年港台做得唔夠盡,應該連最女都俾埋鄭秀文,讓個全國最佳女歌手俾美祖當安慰,等英皇唔好咁得戚。

其實果時我唔係好理劉德華,
因為我都係理陳奕迅同古巨基
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:12

劉德華的確令到好多歌手無左攞大獎既機會,如果佢2002年已經同三大天王一樣唔玩,2003-2006年呢四年有好多大獎可以讓俾後輩,隨時可以造就到多一代樂壇天王。

最男都係李克勤架啦
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:16

如果劉德華2002年退,可以改變既真係好多,而且每年可以多一首金曲分俾後輩。
2002年,最男:李克勤、亞太男:周杰倫
2003年,最男:李克勤、亞太男:陳奕迅
2004年,最男:古巨基、亞太男:李克勤,呢年已經可以升克勤上神檯,等佢以後唔玩
2005年,最男/亞太男:李克勤/陳奕迅
2006年,最男:古巨基、亞太男:陳奕迅
係呢個情況下,陳奕迅同李克勤早在2005/2006年已經可以上神檯,樂壇就有可能令後輩如張敬軒更早攞大獎,天王天后更替會更快。

不如你講下01年起無左劉德華有邊位拎十大歌曲仲好01 gigi
02 twins
03 關心妍
04 fiona
05 側田
06  ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:35

2004年劉德華係最男+亞太男,2004年克勤無可能會有兩個大獎,所以最男古巨基、亞太男李克勤係合理,而且克勤輩份高D,所以我覺得克勤會係亞太男

04年亞太男一樣可以俾如果會缺席劉華,王菲都試過
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:44

如果劉德華2002年已經退,點會2004年仲有獎?加上2004年勁歌已實行唔到無獎政策,同王菲唔同。

2001 嫌棄
2002 不歡而散/ 失戀王
2003 我太強/ 放生
2004 香港地/ 相依為命
2005 密雲 ...
l00540 發表於 2017-8-19 21:45

陳小春無攞過十大勁歌金曲同十大中文金曲係係遺憾,佢值得有一兩首金曲

自由行又係咁,不過自由行好點點但長信,我唱唱下都唔想唱落去,仲衰過a music ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:50

我覺得《自由行》好好聽,loop左好耐

不如你講下01年起無左劉德華有邊位拎十大歌曲仲好

01 gigi - 嫌棄
02 twins - 戀愛大過天
03 關心 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:35

郭富城2001年4台都有出席,所以容許劉華去埋2001年
如果無劉德華,我估RTHK十大
2002:回到過去 - 周杰倫
2003:兩個人的幸運 - 梁詠琪
2004:艦隊 - 梁漢文
2005:男孩像你 - 薛凱琪
2006:我的生存之道 - 楊千嬅

TVB十大
2002:三角誌 - 盧巧音
2003:必殺技 - 古巨基
2004:好好戀愛 - 方力申
2005:森巴皇后 - Twins
2006:毫無保留 - 陳慧琳

如果無劉德華,我估RTHK十大
2002:戀愛大過天 - Twins
2003:兩個人的幸運 - 梁詠琪
2004:嫁妝 - 陳慧 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 22:42

其實自90年代起到09年,勁歌都無俾新人攞十大,所以《奇洛李維斯回信》同《好人》都唔會有勁歌十大。

jw都得,即係可以啦
Kaybb 發表於 2017-8-19 22:46

JW都得係因為四大事件發生+首歌同衛蘭合唱,四大事件前新人攞金曲已經1990年《相逢何必曾相識》既韋綺珊(合唱),獨唱要數到1989年《誰明浪子心》既王傑和《難得有情人》既關淑怡

無左劉德華
TVB十大
*2002 上一次流淚 - Sammi
*2003 優先訂座 - Jade
*2004 艷光四射 - Hocc
*2005 雌雄同 ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 22:59

睇返如果劉德華無金曲,我差D唔記得左Twins首《森巴皇后》隨時令英皇攞多首,認同《毫無保留》絕對有資格攞金曲,起碼係四台冠先

連五強稀客都憑《兩》殺入我最喜愛歌曲五強
偏偏港台唔俾十大⋯費解
l00540 發表於 2017-8-19 23:10

《左鄰右里》先係最離奇個首金曲,《無間道》當係劉德華quota,明明克勤已經有金曲+校長無心戀戰。
點解李克勤2002年可以咁犀利,rthk可以有2首金曲,呢十幾年得佢試過

校長有無嚟獻唱?
l00540 發表於 2017-8-19 23:15

佢有黎做頒獎嘉賓+獻唱,但當年佢差唔多年年都去頒獎禮做頒獎嘉賓,唔覺得呢個同首金曲有關係

2004年之前係用金曲數量決定地位架
自從有最優秀流行歌手之後就冇咗呢樣嘢 ...
creativity 發表於 2017-8-20 11:48

1993年十大中文金曲有設立過「最佳男女歌手獎」,之後取消左。到1998-2000年,設立左「全球華人最受歡迎男女歌手獎」去界定邊個係全年最勁既男女歌手,份量同「全球華人至尊金曲獎」係一樣,2001年就無左個獎,到2004年再設立「最優秀流行男女歌手獎」。

1993年十大中文金曲,最佳男歌手:張學友(當年發生螢光棒掉黎明事件,之後四大天王一齊唱朋友),最佳女歌手:葉蒨文(當年得王菲一個女歌手有金曲,佢俾人話搶獎)
全球華人最受歡迎男歌手,1998:郭富城、1999:劉德華、2000:張學友
全球華人最受歡迎女歌手,1998-2000:王菲

王菲果陣太細印象好模糊

都係sammi vs kelly果段最深刻
abcxyz302006 發表於 2017-8-20 18:43

王菲係我第一個偶像,我細個超迷佢。我既記憶係咁樣,大家多指教。
1. 王菲第一個高峰一定係1994年,《天空》神碟令佢衝出亞洲,《重慶森林》爆紅,全年四首冠軍,最後最女+亞太女起雙飛,至今無人做到。

2. 之後1995年開始無心戀戰,雖然上半年出左隻神級翻唱碟《菲靡靡之音》而且好賣得,但係派台成績唔好。下半年去左北京住,年尾出專輯《Di-Dar》但係唔宣傳+勁遲派台,好彩年尾都有《Di-Dar》呢隻四台冠,不過分唔到金曲,年尾仲要缺席頒獎禮,神奇地仍然分到亞太女。菲無心戀戰造就彭羚險勝鄭秀文及陳慧嫻,登上高峰成為最女+女金。

3. 1996年王菲年頭繼續plug《Di Dar》既歌,跨年《曖昧》大hit+《流星》有冠軍,成為上半年成績最好既女歌手。下半年生女再次無心戀戰,仲要出左隻極偏門既《浮躁》專輯,結果全碟得《浮躁》有冠,唯獨903上足《浮躁》5 plugs。年尾再次缺席頒獎禮,但係903力撐下攞女金+唱作金,勁歌繼續攞到亞太女,雖然分唔到金曲都神奇地係缺席下有好成績,同時造就鄭秀文爬過彭羚上位,彭羚點解跌得咁快就要請教大家。

4. 1997年王菲轉公司,上半年舊公司仍然幫佢出左兩隻ep+派左5首歌,其中《約定》同《暗湧》兩隻經典成為冠軍。下半年新公司出新碟,雖然主打台灣及內地市場,但仍然有2首冠軍歌,令佢全年有4冠再次攞女金+亞太女,今年開始出席返頒獎禮,造就佢有多首金曲+903最女。

5. 1998年係王菲第二個高峰,雖然全年派得1首跨年+3首新碟歌,但係首首好成績。跨年《人間》兩台冠,《情誡》四台冠+四台聯頒歌曲大獎+四台金曲,《原諒自己》兩台冠,跨年派《償還》成為佢下一年既金曲。同年,其他一線女歌手無心戀戰,得張惠妹、楊千嬅及陳慧琳後輩發力,順利再奪勁歌、rthk、903最女。

6. 1999年係王菲正式上神台既一年,明顯主打內地+台灣市場,全年6首派台得2首廣東歌,不過呢年出既《只愛陌生人》係903成績超好,2首2週冠+1首四台冠,年尾靠跨年《償還》或《郵差》攞金曲,同年的903+rthk最女+亞太女。同年,陳慧琳正式上位奪最女,鄭秀文反彈令《插曲》有金曲金。

插曲金曲金真係造馬兼安慰獎到暈
唔計幸福摩天輪 償還 對你太在乎
非走不可都hit 過佢 ...
頂盡同真心真 ...
ricnature 發表於 2017-8-21 01:06

《償還》以K歌黎講真係超級高質,係我咁多年最鍾意既K歌,兼備商業及音樂元素,唱同詞都寫得好,同千禧年代堆K歌比超班得好緊要。不過,後期王菲去頒獎禮塊面仲黑過黑面臣,每次首十大金曲都hea唱,係得1998年勁歌攞最女同1997叱咤有少少笑容。不過,1997年鄭秀文攞勁歌最女都黑面得好緊要。

我覺得都是你的錯 / Today / 眼晴想旅行 呢d無金曲獎既歌都hit過插曲
lemontea1069 發表於 2017-8-21 10:34

眼睛想旅行係有rthk金曲,1999年港台開創頒13首金曲始祖。當年金曲:
1. 每一個明天 - 陳奕迅
2. 對你太在乎 - 陳慧琳
3. 真心真意 - 許志安
4. 木魚與金魚 - 劉德華
5. 抬起我的頭來 - 楊千嬅
6. 非走不可 - 謝霆鋒
7. 償還 - 王菲
8. 遊園驚夢 - 郭富城
9. 插曲 - 鄭秀文
10. 教我如何不愛他 - 許志安、葉德嫻
11. 眼睛想旅行 - 黎明
12. 左右手 - 張國榮
13. 有個人 - 張學友

點解《木魚與金魚》同《遊園驚夢》會有金曲,後者頒俾《渴望無限Ask For More》都紅過呢首,其實1999年全年最hit應該係《左右手》,同埋呢年俾《每一個明天》唔俾《幸福摩天輪》都係奇怪。BTW港台頒俾《教我如何不愛他》好抵讚,隔左十幾年睇呢首係經典,許志安攞1.5首金曲好勁。

木魚,遊園同渴望無限xxx out 到連佢地d fans 都未必記得係咩黎
騎呢官台年年畀牛華d 所謂金曲都特別on x ...
ricnature 發表於 2017-8-21 11:08

勁歌頒俾《心只有你》同《新的喝采》的確比較好聽。

新的喝采我都係聽返先記得同有印象係廣告歌呢兩個天王嗰幾年係得夏日fiesta 同para para 叫做hit 同入屋
...
ricnature 發表於 2017-8-21 11:15

我覺得郭富城首唱這歌同一變傾城都hit同好聽既

木魚,遊園同渴望無限xxx out 到連佢地d fans 都未必記得係咩黎
騎呢官台年年畀牛華d 所謂金曲都特別on x ...
ricnature 發表於 2017-8-21 11:08

咁講其實中國人係大陸都好hit,只係紅到無眼睇

李克勤2006年隻碟好賣得,所以《天水圍城》點都會分到十大,不過呢首歌好高質就算數啦。
2010年我估《時代》係金曲金添,結果連金曲都無,反而《男人信什麼》唔知點解會係金曲金,我覺得十大就值既。其實2011年金曲無左《末日》都仲有首《天梯》,《chok》係金曲金點可能贏《天梯》,另一首金曲金大熱《末日》連金曲都無。

當年陰謀論:
換走金曲金大熱《末日》、《時代》
合理化金曲金《男人信什麼》、《Chok》 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:48

金曲金大熱都可以變到連金曲都無,真係無眼睇,其實當年大台夠薑仲可以俾《天梯》金曲金,完全實至名歸。

當年音統邊個揸fit

歷年聽到耳都側金曲候選:
《義海》、《華麗舞台》
《K歌之后》、《Chok》 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:58

個人認為歷年聽到耳都側既十大勁歌金曲:
1. 義海豪情 - 古巨基
2. 爆了 - 古巨基
3. K歌之后 - 鄭融
4. Chok - 林峰
5. 華麗舞台 - 草蜢
6. 放得低 - 蔡卓妍
7. 白頭到老 - 蔡卓妍
8. 金鐘罩 - 許志安

BTW 點解鄭融成日係勁歌都有金曲,連《K歌之后》都有。

2010十大有一半係驚嚇:開籠雀,義海豪情,金鐘罩,K歌之後,放得低
阿mark 發表於 2017-8-21 22:59

我覺得《開籠雀》好高質,《金鐘罩》係爆冷+半驚嚇,其他兩首更差

2010年勁歌舞台係近年最grand,好有大台風範,但係得獎結果同主持人都係歷年最差。如果2010年勁歌賽果係咁,成個頒獎禮即刻高一層次,起碼大家都實至名歸。
十大金曲:
1. 破相 - 容祖兒
2. 時代 - 古巨基
3. 直到你不找我 - 林峰
4. 以身試愛 - 關心妍
5. 愛的習慣 - 側田
6. 鋼鐵是怎樣煉成的 - 何韻詩
7. SimpleLove Song - RubberBand
8. 男人信什麼 - 衛蘭、JW
9. Get Over You - G.E.M.
10. 斗零踭 - 楊千嬅

最女:容祖兒、最男:古巨基、亞太男:Big Four、亞太女:楊千嬅、金曲金:時代
所以我話勁歌搞到而家無人睇,係自己攞黎,無四大其實都可以頒得實至名歸。

鍾無艷07年plug啦,只不過得最高第5位,仲係歌手力撐歌曲前5位,不過最後係無入到優秀選。
環球08年先強 ...
阿mark 發表於 2017-8-22 22:53

如果沒有四大事件,2009年十大勁歌金曲獎
1. 年度之歌 - 謝安琪
2. 相對論 - 張敬軒
3. 七百年後 - 陳奕迅
4. 地球很危險 - 古巨基
5. 搜神記 - 容祖兒
6. 原來過得很快樂 - 楊千嬅
7. 金剛經 - 何韻詩
8. 你瞞我瞞 - 陳柏宇
9. 給自己的信 - 鍾舒漫
10. 如果我是陳奕迅 - Mr.
最男:古巨基、最女:謝安琪、亞太男:陳奕迅、亞太女:容祖兒、金曲金:七百年後

根據紀錄,2009年李克勤係缺席四台頒獎禮+派台成績唔好,所以我相信佢會缺席,由叱咤最歌《如果我是陳奕迅》代替,《你瞞我瞞》係其他台都有十大,相信勁歌都會有。係十首歌裡面,除《七百年後》都搵唔到邊首可以攞金曲金。如果無四大事件,陳奕迅隨時2010年代有好幾年都有兩個大獎。無四大事件,相信林峰連金曲都無,佢唔會上到位。

商台今日分別喺新光戲院同銅鑼灣,舉行叱咤頒獎禮記者會,王菀之、張敬軒、官恩娜同衞蘭等都有出席,不過陳 ...
nicholashin 發表於 2018-6-20 15:16

美軒覺得自己入唔到最男五強,結果就攞左人生第一個最男,仲第一次做四台大贏家。相反,被睇好嘅王菀之陰公得唱作金,女歌手三甲同最女五強不入。

宜家睇翻1998年的叱咤,覺得當時903真係好夠膽,王菲直接踢出三甲,女金俾過江龍張惠妹,一堆本土等上位歌 ...
阿mark 發表於 2018-10-25 10:10

當年王菲播放率係夠有銅獎,結果輸畀Fa

03 : JOEY(金曲金:七友)
04 : 千嬅(金曲金:愛與誠)
05 : 千嬅
06 : HOCC
07 : JOEY
08 : KAY
09 : KAY
10 : 千嬅
11 : JOEY
12 : FIONA
13 : JOEY
14 : KAY
15 : JOEY
16 : JOEY
17 : JANICE
18 : KAY
19 : KAY

呢個賽果好似合理DJOEY 6次最女,KAY 5次最女

郵差同插曲我都鍾意,但插曲不hit
sexykaren 發表於 2020-8-31 23:22

王菲最接近金曲金的一次應該係《給自己的情書》,之後係攞到四台聯頒歌曲大獎嘅《情誡》

情誡一點也不hit,只係夠破格,償還1999年,容易受傷的女人1992年最應金曲金 ...
sexykaren 發表於 2020-8-31 23:26

記得《償還》流行榜成績不算好,903連冠軍都無

07年無諗過咁快俾雙料eason, 以為送禮亞太
sexykaren 發表於 2021-1-4 23:24

仲好講07年送禮搶左我軒《酷愛》金曲金,之後又到吳若希搶《青春常駐》金曲金,搞到要到《百年樹木》先首奪金曲金

其實03 如果唔俾我的蕉露金曲金可以俾邊首?
唔通真係俾牛華咩
的而且確我的蕉露係嗰年最孭得起金曲金個 ...
ricnature 發表於 2021-4-9 11:28

當年七友金曲金絕對無問題