返回列表 發帖
仲同一班新人競選傑出表現獎
到後來亂改規則,頒俾關菊英都覺得尷尬 ...
風見志郎 發表於 2020-10-3 10:54

王傑拎唔到傑出表現奬,佢1989入佐十大勁歌金曲啦

何嘉莉99年,連公益金都冇得唱,明明可以放多幾個女歌手上去
風見志郎 發表於 2020-10-3 10:55

其實何嘉莉99可以拎廣告歌,成晚得佢同鄭伊健,還有張茜食白果

美祖的崛起
英皇小花的末日
cakeiii2000 發表於 2020-10-3 17:01

99何嘉莉白果,00葉佩雯白果,狠心的英皇

以”Twins”名義最後一次出席優秀選係2012嘅第一回拎歌曲獎
    而阿Sa最後一次出席就係2013第一回 ...
matt0605 發表於 2020-10-4 04:32

Twins竟然早過容祖兒唔玩勁歌

鄭伊健坐左黎明或者張學友個位置,居然冇獎,搞笑
乐坛风云 發表於 2020-10-3 23:22

入選歌together同雙面人,唔係十大的料,又冇合唱歌廣告歌國語歌,真係豬肉都俾唔到佢

感睇黎,小春嘅乐壇成績比鄭伊健好咯
乐坛风云 發表於 2020-10-4 18:29

但伊麵唱片銷量+人氣都勁過小春

小春得02-05呢幾年可以,之後已經唔得
乐坛风云 發表於 2020-10-5 08:53

04出完隻新曲+精選已經開始flop

02年去到1000先係癡線,不過果陣個個歌手都係勞模,一年4碟都有。
風見志郎 發表於 2020-10-6 09:42

陳慧琳好似出佐12隻碟,當然好多係精選碟

四台非冠軍歌金曲金列表

903: 愛的呼喚 - 郭富城       
997: 你的名字我的姓氏 - 張學友
TVB: 愛得太遲 - 古巨 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-10-6 15:08

李克勤真搞笑,三首金曲金都唔係冠軍歌

難怪係谷底天后,原來一次過揸乾哂
sexykaren 發表於 2020-10-6 15:34

廣東大碟都出佐3隻: Ask Kelly、飛天舞會、Baby Cat,其他女歌手應該冇

02 GIGI都出了四張大碟:透明、我住7樓A、魔幻季節、Funny Face
(唔計拉闊、G For Girl Live) ...
l00540 發表於 2020-10-7 02:31

講緊係廣東大碟啊,如果計國語,王菲94都四隻啦

GIGI都試過12個月內交出三張高質廣東唱碟:
《花火》
《Suddenly this summer》
《G For Girl》 ...
l00540 發表於 2020-10-7 11:08

你真係好鐘意GIGI……

twins 好似02年4張計精選
sexykaren 發表於 2020-10-7 13:16

Twins其實02年仲紅過容祖兒
兩隻廣東大碟,一隻廣東EP,一隻新曲+精選
其實2002年應該係2000年代出碟數量勁多嘅一年

Twins 頭幾張ep,好似都係一出就斷巿
所以01/02都算人氣高企

印象中,女校男生、孖寶668嗰兩張EP
當年係 ...
l00540 發表於 2020-10-7 14:35

版本多到數不清……

Warner時期
續約前
99 Today
00 好時辰、Kiss、花火
01 Suddenly this summer、G For Girl
02 我住7樓A  ...
l00540 發表於 2020-10-7 19:45

覺得佢退出頒奬禮太快啦,明明05-07都仲可以玩,竟然仲早過陳慧琳唔玩

認真?拎完銷量獎高峯完畢,薛凱琪擺明取代梁詠琪,903錫到濃頭3年
sexykaren 發表於 2020-10-7 22:43

薛凱琪除佐第一隻碟賣得,同903成績ok,其他台其實根本唔得

99王菲係咪拿完亞太女就已經離場?頒金曲金請歌手上台嘅時候,已經唔見咗佢 ...
lightupmylight 發表於 2020-10-8 15:35

可能企喺某個角落…… 咁鄭伊健有冇提早離場?

你最討厭女歌手
Gin LEe啲唱片好賣得
點睇
hehehaha 發表於 2020-10-8 19:15

新一代銷量無討論價值吧

99年霆鋒同Eason係TVB同港台頒獎禮都同郭富城伴舞,到底係即興定之前綵排過的? ...
乐坛风云 發表於 2020-10-8 22:23

兩個都喺99年開始上位,真喺多得黎明同學友唔玩

我睇唱慈善金曲嘅時候,企後面嘅劉華唔高興,心想:點解唔幫我伴舞 ...
lightupmylight 發表於 2020-10-9 08:20

咁最後一首,而且又喺快歌

以防二手賣家舊碟當新碟賣

佢哋最興貼張HMV/ CD Warehouse貼紙
重新包裝當新貨賣
仲賣貴幾倍. ...
l00540 發表於 2020-10-9 11:08

好多唱片本身就唔喺密封式包裝,好容易造假

cookies真係好可惜,好可惜……無論快歌定慢歌都好正好高質!   S同T唔岩,M同K唔岩
   要合體復出, ...
lightupmylight 發表於 2020-10-9 14:36

04兩隻碟都有買,4人時期的歌好高質

死因係EMI唔玩香港市場,D合約轉晒去金牌
但PACO覺得9條友太多,要精簡
就剩返呢4個
基本上STEPHY+KARY一 ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-9 16:56

Cookies同C AllStar一樣,拆夥後一年一個出碟(05 06 07/18 19 20),有一個出唔到碟……

除左miki
其他3個 05年個陣出左第一隻solo
Stephy有4個封面 自己作詞
Theresa 2個 仲有出書同繪本
Kary ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-9 20:28

miki好似有段時間簽佐星娛樂,其實有冇出過歌

當時呢份雜誌預言好準,估唔到後面真係mini cookies。Kary甘醜,邊個肯拿來做封面吖 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 21:39

醜還醜,佢都拎佐好多叱咤獎,金曲好似都有5次+1次女銅

甘佢紅館都開咗兩次,算係四人當中歌唱事業最好嘅一位喇。歌紅人唔紅個种 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 23:03

連愛情運都好

六次叱咤十大先啱
06 愛你變成恨你
07 逼得太緊
11 我本人
13 生我的命
14 豔羨
17 Come with Me ...
hehehaha 發表於 2020-10-10 00:46

完全唔記得 Come with Me……

我也有這疑問  

明明《Today》係「1999年度全港銷量最高的白金唱片」 ...
l00540 發表於 2020-10-10 13:59

最高喺如果可以再見你,第二Leon Now,Today第三

當年樂壇好健康
lemontea1069 發表於 2020-10-10 15:21

因為冇人年年霸大獎

歷來最強陣容政府宣傳歌,仲睇得出98年男女歌手嘅級數同排名
Serendipity 發表於 2020-10-10 18:22

前一步?

葉佩雯何嘉莉已被打壓,健咩康?
sexykaren 發表於 2020-10-10 19:42

何嘉莉葉佩雯99年邊有被打壓啊

但飛圖2女 98年齊齊出道係咩玩法?
sexykaren 發表於 2020-10-10 20:55

葉佩雯好似97年已經簽英皇,不過留翻98年仲好,97已經有霆鋒,而且何嘉莉走偶像路線,同葉唔同,咁2003BOY'Z都同deep一起出道啦,無可能固定一年出道一個

99/03/25 RPG 葉佩雯
以知名度計,算喺咁了,其他拎冠軍都喺一二線+99兩個新人

因為要完成合約EMI 係5年5隻國語一隻廣東碟
97年隻碟無做廣東歌
本身01年一定要做三隻歌完成合約
可 ...
gordon0807 發表於 2020-10-20 08:59

01隻碟嘅廣東歌真係唔錯,其實佢點解唔玩埋01,可能亞太女拎到厭,如果01出席,應該都係色盲十大+亞太女,咁kelly就得翻十大,3+2+2+5,EMI一共12隻廣東歌

但有“歌神”之稱的張學友,卻挺身直言“流行榜沒公信力”。張學友說:“這件事中,哪個行賄、哪個受賄還不 ...
lightupmylight 發表於 2020-10-13 20:32

張學友98年成績都幾差,原來新城、叱咤都只得一個獎
港台十大:甲乙丙丁、頭髮亂了
叱咤十大:釋放自己
無線十大:不想這是場戲
新城十大:不想這是場戲

無線有個亞太吖。港台拿1.3首金曲,甘都叫差?
lightupmylight 發表於 2020-11-5 18:11

新城同商台差,劉華新城一堆獎

釋放自己,個隻碟確實大不如前。怪唔之得99年缺席,2000年出席好大可能係因為金針獎   其實學友03定0 ...
lightupmylight 發表於 2020-11-5 18:19

99應該同寶麗金冷戰唔玩,00加盟新公司點都玩下,連季選都去

得頭髮亂了係多人識
點解牛華嗰年會輸亞太畀學友?
你是我的女人當年都幾hit ...
ricnature 發表於 2020-11-5 20:14

劉華97太flow,98算小回春,連續2年勁歌拎十大+國語金,冇大獎

正東完全有問題大長金年頭同演唱會好評,明明個勢好,
竟然全年一隻廣東碟都唔做
一首廣東歌 放 有埋廣 ...
gordon0807 發表於 2021-2-17 12:03

首 放 903播放率好似得10次

同感,詳細分享如下
Reflection - 點心、月球上的約會次次都會skip,後樂園、斷捨離本身ok但放埋一齊悶 ...
Serendipity 發表於 2021-2-7 00:39

兒女私情其實幾好聽

多謝祖祖令kay媽去到41歲才拎女金
人瑞本來07年後不同tvb續約,08年上半年完全唔派歌上tvb, 但後來同tvb傾 ...
sexykaren 發表於 2021-2-27 11:55

其實女歌手玩11-12年唔玩先係正常(王菲89-00,鄭秀文90-01,彭羚90-01,陳慧琳95-06,葉倩文84-94/02玩票),楊千嬅08年唔應該再玩,美祖就應該2009-2010退出,08-09最女可以俾謝安琪衛蘭王菀之薛凱琪陸續上位,所以嬅祖之爭咁多年真係禍害樂壇

我都唔係好肯定有冇前世,但嗰次fb live唱唔少side track,但佢要之前溫定書先識唱Lol
當年都是你的錯係h ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 13:29

第一季對你太在乎入唔到應該係quota俾佐陳慧嫻正視愛,不過以前要入十大總選,一定要先入季選,之後第二季夾硬整首鋼琴版入選,佢99年突然拎最女真係估唔到

你搞錯咗了,人瑞都只係間接得益,從來女歌星都係Top 2對壘,Faye vs Cass, Cass vs Sammi, Sammi vs Kel ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 13:33

0809根本就可以Joey VS Kay

我都唔係好肯定有冇前世,但嗰次fb live唱唔少side track,但佢要之前溫定書先識唱Lol
當年都是你的錯係h ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 13:29

前世當年其實有冇plug?好似係有mv

其實2014 傳過祖祖唔去頒獎禮
勁歌賽前記者仲問過當年大熱Kay 有無信心接棒
但最後祖祖去之餘仲頒個十年 ...
ricnature 發表於 2021-2-27 14:48

可能佢要拎第10次,而且唔想俾kay拎到

結果有報應,15年Kay都唔玩無線,搞到之後兩年只可以同若希爭奬,完全做cheap晒自己。 ...
Serendipity 發表於 2021-2-28 16:55

kay如果14有tvb最女,應該會玩幾年,而且15羅生門應該會拎埋金曲金

學友出天下第一流嗰陣已經話唔玩頒獎禮
LoveMirkay520 發表於 2021-3-1 15:35

反而佢01年獎仲多過00年

其實17年應該放膽比菊姐
John 發表於 2021-3-2 22:18

JW新人年都拎金曲金,唔覺17俾美菊最女有乜問題

陳奕迅日前竟公開挑釁無綫。上月關心妍因主動讓有線娛樂新聞台播出她在日本學藝時的廣東話片段,令無綫勃然 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-2-26 23:36

未紅時佢敢嗎,搞笑

陳慧琳在無線勁歌頒獎禮上只奪得一個獎,她在慶功宴上炮轟唱片公司沒有盡力為歌手爭獎。對於今後會否為無線 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-3-3 18:19

06年tvb真係做得出十大唔俾陳慧琳,以前點都會俾十大佢,我懷疑毫無保留同一刀兩斷真係勁少人投票,甚至連自由女神半個獎都懶得頒俾佢,可能都想佢唔好玩啦