返回列表 發帖
最受歡迎改編歌曲演繹大獎〈未知〉
最受歡迎新人獎 金獎

最受歡迎廣告歌曲大獎 銀獎〈美麗在望〉
...
matt0605 發表於 2021-4-9 16:20

03年算正常3獎
04年起死要埋至少2舊豬肉獎

本來08年會淘汏容祖兒,點知09年short左有7獎

「許多人都相信離開的/人生走到該走的那時/痛着來話別/可知留低的與重生的/卻在這邊/只可接受/新生活的蛻變 ...
on07111 發表於 2021-5-5 22:34

證明997獎係廢

環球真喺錢多,專簽捧唔紅的
阿mark 發表於 2021-4-17 18:37

gin lee雙雙地鐵幾百萬廣告費回左本未?

佢哋仲揀咗玉置浩二嘅《李香蘭》、《月半灣》、《沉默的眼睛》三首歌嘅日文版唱,最後再一齊合唱日文版《夏 ...
WZA111 發表於 2021-5-18 21:28

周國腎原來好呢味

支持環保,前晚“2007勁歌金曲優季選第二回”別移師戶外舉行,一眾歌手穿著舊歌衫或DIY服裝出席,以往每季 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-5-22 23:25

逃好似第三回,夾硬塞豬肉獎俾祖祖

Ian透露會為另一成員Anson Kong寫歌,提及兩人經常被粉絲笑是情侶,Ian即澄清只是兄弟情。
余潔瀅是否他喜 ...
John 發表於 2021-5-25 11:07

AL好白

第五台係邊個台?
我等我在 發表於 2021-5-30 11:08

亞視?

祖兒首張ep 13萬張
twins首張ep 9萬張

3t首張ep 2萬5千張
泳兒首張大碟 3萬5千張

泳兒高過fiona?
阿mark 發表於 2021-8-10 08:47

fiona銷量幾多?
twins9萬張真crazy

奧運完咗一個月未夠,咁快就算過去?

如果有歷來銷量十大嘅數字都幾好睇,可惜呢十幾廿年透明度實在太低 ...
powerful 發表於 2021-8-16 09:59

3t 2002年 yumiko表示希望新碟銷量5萬張,mandy表示不會大貪,只希望與twins首張碟相若,但mani表示twins 首張碟銷量9萬張

唔通係08年?
Serendipity 發表於 2021-9-4 15:28

05年

對於缺席十大中文金曲頒獎禮記者會,阿詩解釋說:“我只是在馬來西亞登台趕不及出席,不要太敏感,下次安排 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-9-3 23:52

第4個係roadshow

超齡咁side track 唔應該plug
係都Single / 花與愛麗斯
最後靠裂女食糊ok 嘅

十個call 六個call 太膠歌fe ...
ricnature 發表於 2021-10-12 19:56

小城大事派完派長信接受不到由A變E

勁歌金榜@2002/11/30
RK  LW Songs       Singers
01  ne  女人之苦          許志安
02  ne   ...
LoveMirkay520 發表於 2021-10-25 20:08

我得你4台冠喎

我其實OK長信,《Single》全碟都好高汁,有04風範。千杯不醉又好聽,奈何前面播得hea,年底郎來了爆seed ...
風見志郎 發表於 2021-10-25 16:57

長信不識欣賞,郎來了好d,當然烈女最好

嗰首係劉華唱嫁
LoveMirkay520 發表於 2021-11-1 23:19

你打張學友
我只記得講你知

回到美祖未登頂前的美好
Serendipity 發表於 2021-11-16 13:29

2000年最正,有嬅秀菲琳
2002年第2正,有嬅巧蒨關

2004年第3正,有嬅祖琳薛
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

除左關心菊英同 Bosco 走音, 果年好多野睇, 同埋分豬肉獎同新城有得 fight.
Kay 成晚坐鄭融隔離兩個傾計好  ...
boy4dudes 發表於 2021-11-27 01:44

你唔做娛記太浪費

2010至2019年 迷失十載
膠官亂入:
因為国安法納入基本法附件三嘅緣故
好高興見到樂壇嚮2020年後重回 ...
kenneth 發表於 2021-12-2 15:47

2012年祖祖唔出廣東新碟都女金,自此樂壇已死

回復  Gary

人瑞個年咁摺都最女真係世紀大疑團
joeyyungsr 發表於 2021-12-12 06:12

撈月亮的人4台歌曲獎都叫摺?

美祖的錯,2014都要同Kay爭
阿mark 發表於 2021-12-24 20:09

2014年最女應係若希,越難越愛仲hit過獨家村同天然呆

叱咤的錯
阿mark 發表於 2021-12-26 23:27

2012年俾fiona女金就多一個天后

【文匯網訊】近日香港一班年輕模特趁夏日狂秀「事業線」,陳慧琳雖不年輕,但也絕不比嫩模們遜色,也以三點 ...
LoveMirkay520 發表於 2022-3-12 22:49

這是汪明荃來的

關係都破裂,點拎啊,佢又做唔到李克勤咁一直玩
其實李克勤點解03年突然又會同903和好,一出席就 ...
阿mark 發表於 2022-4-11 23:13

因為kelly?

自從學友04年拎左唱作金,劉華個唱作金更加冇優勢
乐坛风云 發表於 2022-4-7 00:09

學友整靚左唱作金牌就真,益左劉華個豬肉獎升呢

總好過四年男銀劉華
GaracyTan 發表於 2022-4-6 17:17

不准串gin lee

long time ago
LoveMirkay520 發表於 2022-4-15 20:23

明全實亡

Wyman黃偉文於今年4月公開自己2005年為側田寫《命硬》的初稿,原來一開始歌名叫《她整晚在寫信》,並打算讓當時還是新人的Janice演唱,等足15年,Janice終於都推出自己的原唱班,而她亦首次在音樂會上演繹這首別具意義的歌曲。Janice形容這樣的情況很罕有,所以能夠事隔多年再唱感覺相當特別。

她亦透露,原來自己有一首多年前的舊歌,原本並非屬於自己:「有一首本身畀楊千嬅唱嘅,但係最終係我有緣份遇到首歌,但我唔記得咗個歌名,係好多年前㗎喇,因為我哋嗰陣係同一間唱片公司。」Janice和楊千嬅於2007年至2009年是同門師姐師妹同屬A Music旗下,參考資料,Janice先後於2008年11月、2009年7月及11月推出廣東大碟《Serving You》、英文大碟《Morning》及精選大碟《Wish》三張專輯,由於《Morning》是英文大碟,故相信Janice口中的那首歌應該收錄於《Serving You》,《就算世界無童話》、《陰天假期》、《雜技》、《如水》等多首人氣歌曲都在這張專輯內,抑或《Wish》中四首新歌《殘酷遊戲》、《你的眼神》、《心有不甘》和《Wish》其中一首。

九龍城neway個幾張甩色banner幾時肯換
Super girls 。。。
b01091018 發表於 2022-5-16 12:53

九龍城太子匯NEWAY 2014年外牆廣告貼到2022年仲係吳若希許廷鏗胡鴻鈞鄭俊弘HANA未出道,就快10年無換

96/97冇叱咤十大確實可惜
但個段時期都仲係4大天王稱霸時期,留比其他歌手個位置唔多,參照其他三台的十 ...
乐坛风云 發表於 2022-5-17 09:34

97除了陳慧琳外無邊位新人拎十大

今日見佢終於開 正門係一秒間poster
b01091018 發表於 2022-5-19 22:54

但我講緊neway一樓外牆廣告仲係2014年星夢廣告

我係以為佢執左 冇人拆廣告板
b01091018 發表於 2022-5-20 10:40

neway居然執旺中分店但唔執九龍城分店
講真呢間樓上舖唔租俾neway唔通租俾養安院咩

幸語錄
Gin Lee:(迪迪)一日未上紅館一日都只係一個新人
kel_kelvin 發表於 2022-6-25 01:01

迦迦:一日未拎903女金一日都只係一個新人

想講女歌手的第二春。
當年林憶蓮憑《至少還有你》,成績驕人,成功復出。
汪明荃憑《明成皇后》,亦成功再度再上高峰。

想講埋女歌手的第三春。
當年林憶蓮憑《為何他會離開你》,成績驕人,成功復出。
汪明荃憑《華麗轉身》,亦成功再度再上高峰。

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架」

「吳雨霏年年都用噴走勢上十大
John 發表於 2017-8-18 00:34

神預測