返回列表 發帖

香港樂壇回到過去(1998 - 2018年)

簽名被屏蔽

1999~2006四大天王之一嘅劉德華依然喺各大頒獎禮嘅大贏家。
2003年郭富城最後一次出席四大頒獎禮
2001年張學友最後一次出席,但直到2004年依然有金曲獲獎

呢個post早就要出現

嗱樓主你主要都係想無限loop住呢個point,我明

2003 總播放率前三
1 楊千嬅:841次
2 容祖兒:780次
3 盧巧音:678次

2003 叱咤樂壇女歌手
金獎:容祖兒
銀獎:楊千嬅
銅獎:梁詠琪

嗱樓主你主要都係想無限loop住呢point,我明

2003 總播放率前三
1 楊千嬅:841次
2 容祖兒:780次
3  ...
hehehaha 發表於 2017-8-17 22:33

千嬅真係903愛將,播甘鬼多次
有無841次breakdown ?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

1999~2006四大天王之一嘅劉德華依然喺各大頒獎禮嘅大贏家。
2003年郭富城最後一次出席四大頒獎禮
2001年張 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-17 22:16

2002/2003年度郭富城有出席咩?張學友最後一次出席好似係2000年度,當年攞903最男發表「好歌有好報」論,三台金曲係《一生一火花》同攞埋金針獎。2001年度雖然《有病呻吟》攞左至尊歌,都係缺席頒獎禮。好奇係點解2000年勁歌學友得首金曲+廣告歌獎無大獎都會黎。其實,好似佢1999年已經試過一次缺席頒獎禮。

用99年做起點
係咪因為容祖兒出道4年之後再憑扮了解出道???
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

2002/2003年度郭富城有出席咩?張學友最後一次出席好似係2000年度,當年攞903最男發表「好歌有好報」論, ...
1d14 發表於 2017-8-17 23:10

2003年郭富城出席咗新城勁爆頒獎禮,其實郭富城喺好想繼續羅獎,只可惜後期冇乜作品值得頒獎俾佢。學友99年好似喺去咗拍戲定喺做巡演吧。2000年出席嘅時候,四臺我覺得應該頒致敬獎俾佢喇。不過當時挪咗金針獎都算喺完美咁結束佢嘅領獎生涯啦

1999年好似黎明開始唔玩先,其實我唔太想係呢個Post討論四大天王者,如果討論四大天王於1999年起的表現 ...
Kaybb 發表於 2017-8-17 22:47

2000年叱吒最後五強四大天王仲有份競爭呢。好似最後五強喺四大天王+謝霆鋒

2003年郭富城出席咗新城勁爆頒獎禮,其實郭富城喺好想繼續羅獎,只可惜後期冇乜作品值得頒獎俾佢。學 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-17 23:48

金針獎意義最大啦 其他三台得勁歌榮譽大獎值得提
30克~

你見咁多人冒扣分風險都要誓死回到過去,就知...........美祖霸獎問題幾咁嚴重 ...
Kaybb 發表於 2017-8-17 22:50

變左年經

呢個post一定過100頁

個POST 應該會不停BIN 美祖屍

個POST 應該會不停BIN 美祖屍
Kyle_ 發表於 2017-8-18 00:17

呢個就一定架啦

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架」
「吳雨霏年年都用噴走勢上十大
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

變左年經
abcxyz302006 發表於 2017-8-17 23:57

係秒經

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架 ...
John 發表於 2017-8-18 00:34

「仲未有人破到三隻歌女金紀錄」
「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」

1999年好似黎明開始唔玩先,其實我唔太想係呢個Post討論四大天王者,如果討論四大天王於1999年起的表現 ...
Kaybb 發表於 2017-8-17 22:47

無黎明已經無乜討論價值
【This is MC】澳門見

「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」 ...
hehehaha 發表於 2017-8-18 00:40

3隻歌女金仲要有首無冠

無黎明已經無乜討論價值
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:46

Leon 04 05年都好髮力
05年試過有一段時間(長情冠軍個排)入左男三甲
年尾先比周國賢李克勤許志安個d追過

「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」 ...
hehehaha 發表於 2017-8-18 00:40

重口味144
另外叮叮車個19次冠軍都幾難破
最後最後個22次都分分鐘穩佔第二一段長時間

3隻歌女金仲要有首無冠
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:48

偏偏就係佢年尾頂住樂觀同埋個女金
明明仲有FIONA爭緊...點知臨尾脫腳
重口味144
最後最後個22次都分分鐘穩佔第二一段長時間 ...
John 發表於 2017-8-18 00:50

當年個播放率真係低到嚇親人

Leon 04 05年都好髮力
05年試過有一段時間(長情冠軍個排)入左男三甲
年尾先比周國賢李克勤許志安個d追過 ...
John 發表於 2017-8-18 00:49

05仲開埋紅館tim
一言為定隻ep正到喊

偏偏就係佢年尾頂住樂觀同埋個女金
明明仲有FIONA爭緊...點知臨尾脫腳

當年個 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 00:52

如果當年係Fiona女金會點。。。

如果當年係Fiona女金會點。。。
Kfmusic 發表於 2017-8-18 00:53

CM人會好high
出面會.........

CM人會好high
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:55

Fiona當年拎左CM女金同CM至尊

重口味144
最後最後個22次都分分鐘穩佔第二一段長時間 ...
John 發表於 2017-8-18 00:50
最後最後係21次
第二位既分手總約在雨天18次

CM人會好high
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:55

其實出面shock一shock就會接受佢地位
好似08年方大同男金同14年周柏豪咁

舊年Gin Lee同胃蘭攞完新城女金之後
新城都冇冧檔丫

CM人會好high

想當年蘋果fb有好多人cm話點解楊千嬅三首上榜歌贏左Fiona三首冠軍歌,鄧佢唔抵
Fiona同Kay咁多年都拎唔到一次女金真係好可惜,Ivana都可以理解(無任何一年年尾接近女金)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

如果fi kay 易灣拿 胃難 都拎過女金
成個香港樂壇健康好多

成個香港樂壇健康好多
lemontea1069 發表於 2017-8-18 01:28

佢地4個一早就要金啦

成個香港樂壇健康好多
lemontea1069 發表於 2017-8-18 01:28

胃腩就算啦,回望過去十年,佢拎唔到都好正常
前三個真係比較可惜
睇下男歌手個邊,起碼張敬軒 方大同 周柏豪都拎過金,但女歌手
肥婆馬上收皮

佢地4個一早就要金啦
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 01:31

2014年大好機會都唔換人真係好on9
男歌手有勇氣頒俾pakho力壓許志安
但女歌手就將Fiona壓到金變銅
肥婆馬上收皮

佢地4個一早就要金啦
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 01:31

仲有kary

仲有kary
Kfmusic 發表於 2017-8-18 01:35

呢個直情要最女啦

十年前既十大好多首都不得了,木紋酷愛等……
同今年既十大……差太遠
btw望返d歌原來咁就十年

呢個直情要最女啦
hehehaha 發表於 2017-8-18 01:38

CM最女

同今年既十大……差太遠
btw望返d歌原來咁就十年 ...
kanxd 發表於 2017-8-18 01:38

就算最屎嗰首逼得太緊都KO晒目前十大
Happy and Blessed.

胃腩就算啦,回望過去十年,佢拎唔到都好正常
前三個真係比較可惜
睇下男歌手個邊,起碼張敬軒 方大同  ...
fifty1205 發表於 2017-8-18 01:32

今年終於到JANICE有機衝擊女金

同今年既十大……差太遠
btw望返d歌原來咁就十年 ...
kanxd 發表於 2017-8-18 01:38

唔係十大果D都屈

就算最屎嗰首逼得太緊都KO晒目前十大
jose 發表於 2017-8-18 01:46

我覺得當年最屎嗰兩首係《男人KTV》同《化》

1d14 發表於 2017-8-18 01:50

化邊有十大
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

化邊有十大
帥小寶` 發表於 2017-8-18 01:55

化 TVB & RTHK 有十大, 997 勁爆歌曲, missing 903 十大.

Therefore, we need to specify which TV / radio station we are talking about.

勁歌係90年代後期都有好多奇案
1. 王菲當年真係仲犀利過容祖兒,竟然可以95-97三年缺席勁歌,三年都仲有亞太女,勁歌唔係唔到無獎咩?
2. 98年張惠妹竟然出道2年就打敗前輩攞亞太女,唔似勁歌敬老作風
3. 99年《插曲》唔算全年最hit,竟然會爆冷攞金曲金
4. 千嬅係一圈圈話00年度頒獎禮個陣係無任何唱片公司簽佢,竟然會攞到金曲金,重點係當年其實有好多其他選擇

1d14 發表於 2017-8-18 01:50

最屎係gulugulu呀

化邊有十大
帥小寶` 發表於 2017-8-18 01:55

cm共和榜十大

最屎係gulugulu呀
kanxd 發表於 2017-8-18 02:09

當年我好鍾意學友首《好久不見》,咁就被剔出叱咤十大,仲有Kary同側田既犧牲品《電燈膽》,我估stephy以後都唔會再有機會攞叱咤十大。
個陣個個估送禮首《花落誰家》至尊歌,結果最後竟然缺席俾左美軒,不過相隔10年,今年送禮終於再有機會。