返回列表 發帖

[Dec/2017] Speechless 陳柏宇演唱會2017

陳柏宇Speechless演唱會2017

VISA / MasterCard / 美國運通卡 / 中國銀聯卡 / PPS / PayPal / 支付宝 / 微信支付
尊享優先訂票服務

演出日期 :     2017年12月2-3日
演出地點 :     紅磡香港體育館
演出時間 :     晚上8時15分
票價 :            HK$680 / HK$480 / HK$300
優先訂票熱線: (852) 28 611 611 預留座位 (上午9時至晚上9時)

(每張信用卡最多可訂購20張門票。每次經熱線/網上訂購上限為20張。每張門票手續費為HK$32。)
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

分分鐘男銅都比埋個唔知咩旅/林細眼搶埋
Wonders 發表於 2017-12-3 23:20

完concert 另一個即刻出歌
我們的總和

今次我會咁俾分 (Dec 3)
表現: 18/25 (聽得出佢係有心唱,但始終把聲沙沙地導致有啲位音準唔係好得)
選曲: 23/25 (自問都熟佢啲歌而且都有好多想聽既side cut,本身都俾滿分但始終都要客觀小小,因為都可能悶親街客所以稍為扣小小分)
氣氛: 20/25 (佢都識搞下氣氛,但kiss cam搞到有啲人有小小鑑尬扣咗啲分)
Effort: 25/25 (本來有部分rundown位大散要扣5分既,但見廣偉就算聲沙都盡力唱、無用提詞機都好少甩漏同埋2Nd encore求music director俾佢唱多首,加返5分俾佢)
Total: 86/100 (8.6/10)

應該係啦,佢之前有話幫啲兒童之家籌款,因為佢話佢住過
Poor Jason ...
Wing1211 發表於 2017-12-5 10:11

同吳業坤一樣咁慘...
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

佢媽媽拋棄了他
l00540 發表於 2017-12-4 21:51

Jason父母離左婚,但同媽媽感情好好。佢細個時未移民前喺香港住過兒童院係因為屋企人冇時間照顧啫。之後去左加拿大媽咪要加港兩邊走,成日唔喺身邊,就係Baby Don’t Cry首歌背後嘅故事

Poor Jason ...
Wing1211 發表於 2017-12-5 10:11

係咪架? 因為加拿大好易會被政府收入shelter的. 佢住過唔等于被拋棄

佢媽媽拋棄了他
l00540 發表於 2017-12-4 21:51

Poor Jason

冇身邊人
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

睇完個show表示越黎越愛廣偉 同埋再加多啲side track會更好 e.g. Let It Go, 放空, 例遲 好似都襯佢性格(?)
揀左意識形態監獄好驚喜 不過放咁前會唔會唔係幾好 同埋好彩佢冇晒quota唱國語
另外點解會冇身邊人
雖然冇拍一半拖好痛心 不過唱左斷絕來往當打和
廣偉第一次上紅館已經好好 雖然第一場氣氛有啲唔識形容 連你瞞我瞞啲觀眾都high唔起 最尾冇encore果下仲要即刻著晒燈真係嬲嬲地(唔關佢事)
第一場聲好靚 第二場就 anyway 睇得出佢落晒力 good job!!!
如果下次唱啲好聽side track就好 e.g. Espresso先生 我沒有...
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

估唔到唱哂escape入面最正嗰三首side track
最後一首encore好surprise,近排係咁loop想創,原來佢自己都好鍾意呢首

我們的門牌係咪無LIVE過?!?!?!
Lewis 發表於 2017-12-4 21:22

3次演唱會都冇
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

睇晒兩場既少少感想

1. 成個show陳都好有初出道既味道 感覺好似返番去十年前咁
2. 衫 - 對佢黎講算係幾好 如果有睇tales live....就會知道佢今次同上次啲衫佢都算carry到, 而且都啱佢著 (佢.....太矮-0-), 不過真係唔洗件件都露溝囉...........
3. rundown算balance到 起碼而家有佢自己想唱既 有fans想聽既 有啲歌好似<繭>咁, 估唔到咁靜既歌上到大台都ok, 今次佢都紓尊降貴肯唱啲佢話過唔鍾意既歌 仲要係原版 算係唔錯 今次冇唱果啲big hit, 就不如留返下次唱啦, 反正今次幾好反應, 應該會有下次, 但佢係務必要做返多一兩首大熱K歌囉, 如果唔係就算下次再開就可能會變左做懷舊金曲夜
4. 珠玉在前, 今年冇左上年果份感動, 呀陳比我既感覺係趕住交功課比我地睇, 好多野都好刻意 尤其除衫環節 好嘔 (或者呢個就係迎合街客口味既變奏?) 之後ENCORE一次過出斷絕來往+尊嚴都比到我同樣既感覺, 唯一覺得有感覺既就係佢講野果陣, 講野多我OK, 佢講啲野都Inspiring既, 不過就僅此而已
5. 一開始去到你瞞我瞞 (上半part) feel到有心做個好睇既紅館show, 好多野都有鋪排, 呢樣要讚既
6. 當佢連一個hair stylist都話用慣左果幾個 唔想再轉人既時候, 我諗各位都需要明白, 佢係唔會轉公司架喇............死左條心啦咁多位

最後真係要講, 兩場既氣氛都好好, feel到陳生已經係紅左人, 唔再紅歌唔紅人, 遲來既春天都好過冇, 當見住佢由07-09首首歌都大hit, 去到之後勁flop, 然後15年又再彈返起去到今日呢個stage真係好替佢高興!!!!!!

要再嗌多次, 下次要有我們的門牌呀!!!!!!!!!!!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

大家知唔知佢媽媽 爸爸有無黎睇呀?
唔唱埋萬中無一呀!
河童妹妹~ 發表於 2017-12-4 21:47

佢媽媽拋棄了他
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

大家知唔知佢媽媽 爸爸有無黎睇呀?
唔唱埋萬中無一呀!

我們的門牌係咪無LIVE過?!?!?!

沒有你我甚麼都不是 歌詞visual係用番the players個set, 一模一樣
721AXA 發表於 4/12/2017 16:41
別來無恙都係
好環保 !!

jason自己唔想紅,但好多人又想佢紅
好矛盾,佢呢二晚好叻仔又跳舞又要記咁多首歌詞但唔係唱錯左好多姐!!

沒有你我甚麼都不是 歌詞visual係用番the players個set, 一模一樣

Kelly2008之前嘅show都冇歌詞提示機,劉華學友阿王到今日依然冇用咖……仲有阿lam個次佐治地球40年都 ...
lightupmylight 發表於 2017-12-4 14:46

KELLY 真係唔洗用歌詞機都無問題~佢開親演唱會 9成既歌都係一樣XD

冇錯啦, 大家就係想佢上一線, 但佢自己就唔想接受更上一層樓的挑戰. 咁, 佢有自由既, 有D人事業心真係唔 ...
lblemon 發表於 2017-12-4 14:02

音樂路上佢應該想有新挑戰嘅
就係唔想大紅大紫

兩晚都冇
dongbb2332 發表於 2017-12-4 14:29

做得好
俾個垃圾銅獎

今次反應好到咁
睇黎2020前都有機會再開多次

Btw 上次就醫生的悲哀
今次就原諒我怕黑
下次係我們的門牌都 ...
dongbb2332 發表於 2017-12-4 00:15

5字歌唱夠喇
下次唱6字歌喇
例如你來自哪顆星

Kelly2008之前嘅show都冇歌詞提示機,劉華學友阿王到今日依然冇用咖……仲有阿lam個次佐治地球40年都 ...
lightupmylight 發表於 2017-12-4 14:46

唔係話佢地唔敬業, 只係想講以前都經常見到用提詞機而已.

根本以前演唱會通常都有提詞機, 校長直情出名忘詞

而家演唱會多左冇提詞機就真, EASON 上次紅館冇提詞機 ...
lblemon 發表於 2017-12-4 14:00

Kelly2008之前嘅show都冇歌詞提示機,劉華學友阿王到今日依然冇用咖……仲有阿lam個次佐治地球40年都冇用,呢d老前輩真係好敬業

琴晚JASON係咪無多謝到903?!
Lewis 發表於 2017-12-4 14:19

兩晚都冇

我覺得幾好睇
佢唱情歌果種聲線同感情真係一流
不過同意大家講
要學下點唱歌 運聲
可以更上一層樓

同埋佢講野有d長氣 詞不達意
不過呢d係佢特色黎既

琴晚JASON係咪無多謝到903?!

Speechless係無言感激嘅意思
Crooks 發表於 2017-12-4 14:17

i see, thanks

係呢, speechless 同個演唱會有咩關係? 有冇人可以指教吓?
lblemon 發表於 2017-12-4 13:55

Speechless係無言感激嘅意思

我唔係話佢好差
應該係想佢更好, 緊張佢者
始終覺得佢應該上一線
lemontea1069 發表於 2017-12-4 13:57

冇錯啦, 大家就係想佢上一線, 但佢自己就唔想接受更上一層樓的挑戰. 咁, 佢有自由既, 有D人事業心真係唔強.

無得比~上一代既歌手人工高宜家成百倍~將心比己大家打份工 人工高咁多都會比心機背熟D歌詞啦~

同埋以前 ...
wewa1001 發表於 2017-12-4 13:55

根本以前演唱會通常都有提詞機, 校長直情出名忘詞

而家演唱會多左冇提詞機就真, EASON 上次紅館冇提詞機, C ALLSTAR 冇提詞機, 菀之論, 水百合演唱會都冇提詞機, 衞蘭都冇(因為唔識中文)

無得比~上一代既歌手人工高宜家成百倍~將心比己大家打份工 人工高咁多都會比心機背熟D歌詞啦~

同埋以前 ...
wewa1001 發表於 2017-12-4 13:55

我唔係話佢好差
應該係想佢更好, 緊張佢者
始終覺得佢應該上一線
【This is MC】澳門見

明明個concert唱speechless, 點解咁多野講
hehe 發表於 2017-12-4 13:48

係呢, speechless 同個演唱會有咩關係? 有冇人可以指教吓?

佢地都唔係唱左廿幾年先開演唱會
一開始咪又係咁記
上一代歌手真係專業好多

當然而家d歌詞係難記d
唔係 ...
lemontea1069 發表於 2017-12-4 12:28

同埋以前多咁多場合比佢地唱歌~宜家要聽一個歌手唱LIVE除左佢地開演唱會都唔知仲有咩場合唱到/比佢地練習下
(畢竟電視都已經玩完 無左以前D勁歌金曲/籌款節目等等)

其實佢背到咁多首歌算係好好架啦~畢竟好多都根本無唱過現場~

我睇第一場~其實都覺得佢好勁架啦~我好耐無見過歌手無用歌詞機

明明個concert唱speechless, 點解咁多野講

大家講到佢好似已經用左歌詞機咁
其實Jason已經好過林峰,林峰真係記得一首咁大把

校長 四大天王唱咗廿幾年點有得比
kelvinyu188 發表於 2017-12-4 11:18

佢地都唔係唱左廿幾年先開演唱會
一開始咪又係咁記
上一代歌手真係專業好多

當然而家d歌詞係難記d
唔係想針對柏宇, 我好愛佢
但想再上一步
真係要令自己專業d
始終除左fans
都仲有好多街客睇住
【This is MC】澳門見

睇左,氣氛唔錯,但個flow有D麻麻... D低音經常走,但高音無事
全晚最正係Hin仔 同個雲o個part

睇曬兩場

第一場,靚聲,唱得唔錯,但成個show唔知想點,人同production都好似未ready(事實係kiss cam、飛雲、隊band全部都出事),睇完心情好低落

第二場,爛聲,唱得唔穩,歌詞錯哂,但突然所有野好似click啱位咁,好smooth氣氛好左勁多,Jason又放開曬去唱,成個show好好睇好滿足!原來細節位加加埋埋會令同一個rundown出黎有咁唔同既效果

其實Jason把聲已經沙左幾個月,我諗係壓力太大影響,佢覺得自己背負好多人嘅期望,fans見到都好心痛,佢根本唔想做咩巨星接咩班,只係想開開心心打扮工。睇完今次演唱會,我唔會再期望佢拎咩獎或幾時要去到咩位,只希望佢跟返自己覺得comfortable嘅步伐去進步,到佢ready嘅時候先再開show,就算返去麥花臣都無所謂架!我愛陳廣偉,加油阿陳

至於記唔到歌詞,無excuse亦無計,呢個係佢缺陷,就好似記性差嘅學生默書溫左10次都係得70分咁。佢唔用提詞機,就係唔想倚賴,迫自己去記,相信佢已經盡左力

喺2004之前紅館開show邊度有咁多歌詞提示器?校長四大天王咪一樣照開20+場。記歌詞喺做歌手的本分,呢樣都 ...
lightupmylight 發表於 2017-12-4 11:14

校長忘詞係出晒名架喎. 有提詞機都係忘詞

喺2004之前紅館開show邊度有咁多歌詞提示器?校長四大天王咪一樣照開20+場。記歌詞喺做歌手的本分,呢樣都 ...
lightupmylight 發表於 2017-12-4 11:14

唔係喎, 90年代開始紅館騷比較多有設置提詞機, 反而約2010年開始少用提詞機.

好彩今次佢終於冇講唔想咁紅. 好憎佢咁講.
lblemon 發表於 2017-12-4 11:06

直腸直肚地講自己唔緊張
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

校長 四大天王唱咗廿幾年點有得比

喺2004之前紅館開show邊度有咁多歌詞提示器?校長四大天王咪一樣照開20+場。記歌詞喺做歌手的本分,呢樣都做唔好如何服眾,當然歌詞提示器的出現令到台上歌手少咗好多壓力

FLOW 真係奇奇怪怪, 頭場一開始熄一半燈, 但隊BAND 遲遲未起音樂, 大家9叫左一吓見冇聲氣就係咁拍吹氣棒, ...
lblemon 發表於 2017-12-4 10:45

開場個到真係好鬼odd,熄左一半燈但係遲遲未出黎
Kiss Cam個到又搞左一大輪,我本身以為首歌完左,點知仲係繼續
不過男個「Pair」都算係咁,無話好扭扭擰擰

聽得出佢把聲都沙沙地,但唱到咁都好掂啦
詞方面,其實佢都記到八九成嘅,算唔話得啦

咁大熱歌佢都唱咗好多
kelvinyu188 發表於 2017-12-4 10:57

佢講到佢記歌詞咁唔掂,但係都背到咁多,已經好鬼勁

同埋原版大路情歌都唱左好多首,收哂貨啦
仲記得The Players Live個陣佢講到佢唔鍾意某啲歌,但係今次都有唱到

lblemon 發表於 2017-12-4 11:06

呢方面我覺得佢好似馬明
淨係想做好演出俾觀眾但唔想大紅大紫

其實可以成park快歌cut左佢==
成晚最唔知做緊乜既一part
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

我明你意思, 但軒仔的确比佢早出道數年, 亦紅得早佢數年. 實際上軒仔係早佢一代.  ADRIAN FU 夠4章野啦,  ...
lblemon 發表於 2017-12-4 10:54

軒仔出道15年,栢宇出道11年,是可以計前背

有呀...美框都有我friend坐green 680見到
Frankiekiekie 發表於 2017-12-4 10:45

我有見到美匡
利申:坐Yellow row 6

BTW, 尾場唱得唔係好穩定,
D假音又成日忘詞..
hehe 發表於 2017-12-4 10:43

聽得出佢把聲都沙沙地,但唱到咁都好掂啦
詞方面,其實佢都記到八九成嘅,算唔話得啦

呢種處子紅館騷唔係歌迷聚會, 一定有大量街客黎睇, 有必要照顧大眾的需要.
lblemon 發表於 2017-12-4 10:40

咁大熱歌佢都唱咗好多