返回列表 發帖

譚芷昀《全美一叮》被Mel B狠批揀錯歌

9歲香港「小巨肺」譚芷昀(Celine Tam)於美國才藝比賽真人騷《全美一叮》(America's Got Talent,AGT)半準決賽現場表演,唱出天后瑪莉亞卡里(Mariah Carey)與已故天后雲妮侯斯頓(Whitney Houston)合唱的電影《埃及王子》(The Prince of Egypt)主題曲《When You Believe》,不過首個發言的評判Mel B卻批評她選曲不當,超出她的能力範圍,言詞都幾狠,搞到Celine個樣好尷尬有啲唔開心,仲眼濕濕添!幸好其他評判Simon Cowell、Heidi Klum與Howie Mandel也替她講好說話,指她雖然技巧未盡完美,但天真可愛,是她的長處!

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實佢把聲的確幾頂引
雖則佢對答有少少老積
但唱歌時佢仍然保留住 treble voices (細路聲)
唱歌把聲比較符合佢既年齡
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

佢假音好唔掂

唱到啲音flat曬都叫adorable 笑死

係咪靠阿爸上位嗰個
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

係咪靠阿爸上位嗰個
JasOh103 發表於 2017-8-24 08:10

已經出左律師信
希望版主bam左你

好做作
利申:唔係鏡粉

Mel B可以搵定工

好似又入左圍wor

佢訪問啲神情重假過好假的肥仔

佢老豆係想個女好不如讀好書先
仲話開紅館

啲父母唔比仔女讀音樂,就話啲父母守舊
啲父母鼓勵仔女唱歌,又話啲父母想靠仔女紅

係咪要見到一個 9歲 嘅細路女
喺父母嘅反對下去唱歌,先值得大家支持?

Celine 世故(又稱老積)到咁嘅表現,教都教唔到
呢個係佢自己嘅夢想,有乜咁出奇?

係咪因為佢嘅夢想,得到父母嘅支持,就不能再係佢自己嘅夢想?
係咪只有同上一代抗爭,先稱得上係夢想?

我一向頂唔順 蕭生同星娛樂,大家都知
我叫得佢老積,亦都唔會撐得佢去邊
我質疑嘅係,將抗爭同夢想 畫上等號嘅思維
要罵 ... 分開來罵

呢個,係一個小朋友嘅夢想,令佢自己變質嘅故事
亦都係一個父親想出名嘅故事
兩代嘅抗爭,唔係必然要存在
小朋友嘅夢想,亦唔係必然會光明
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

啲父母唔比仔女讀音樂,就話啲父母守舊
啲父母鼓勵仔女唱歌,又話啲父母想靠仔女紅

係咪要見到一個 9歲 嘅 ...
Bluejays 發表於 2017-8-24 18:32

焦土呢家野
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

其實d網民比佢daddy仲恐怖

其實佢把聲的確幾頂引
雖則佢對答有少少老積
但唱歌時佢仍然保留住 treble voices (細路聲)
唱歌 ...
matthew1990 發表於 2017-8-24 01:53

Celine 今次唱 How Far I'll Go 真係好左好多
上次唱 When You Believe 佢仲未 adjust 得到

幫佢選歌嘅人終於捉到條路
佢唱 Disney heroines 嘅歌
唔單止係最適合佢嘅 唱歌風格
亦凸顯左你 post 呢個 point 嘅漂亮之處

由 成年成名 嘅女歌手 去唱呢啲 Disney 歌
當然可以幫 Disney 去製造 有無限可能性嘅 singles
但其實用 仍保持有童聲 嘅小朋友 去唱
係更適合劇情同目標聽眾

Broadway/West End Musical 同 Disney Musical 嘅分別
本來就應該喺呢度
我一直好鍾意 BGT 12歲嘅 Beau Dermott 唱 Defying Gravity
Beau 就係 Broadway,Celine 就係 Disney

今季嘅 AGT,一定係另外嗰個 9歲嘅 Angelica Hale 更有天份 唱得更好
但 Angelica 好到已經冇驚喜,反而 Celine 嘅童聲 仲有得去

不過今季 鬥勁 鬥有驚喜 嘅
佢兩個都唔係 12歲 用腹語唱歌 嘅 Darci Lynne 嘅對手
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我有啲驚 呢兩次嘅選歌
係幫 Celine 舖緊 (如果)入左決賽
會唱 Let It Go

Let It Go 係另一回事 ... *過份* exposed 嘅歌
普羅大眾嘅要求會好高
同埋唔係咁容易改變佢地對首歌嘅印象
就算 Celine 唱 Let It Go 會比唱其他 Disney歌 更有把握
都要考慮埋 投票聽眾 嘅心理

我幾相信,去到正面交峰嘅時候
Celine 比 Angelica 著數
因為對美國人嚟講,亞洲人新鮮 vs 黑人/拉丁人 so what
去到最後,兩個 9歲嘅參賽者
對AGT 嚟講,都係 racial exploitation

我有啲驚 呢兩次嘅選歌
係幫 Celine 舖緊 (如果)入左決賽
會唱 Let It Go

Let It Go 係另一回事 ... *過 ...
Bluejays 發表於 2017-9-14 07:32

Out左啦已經

雖然out 咗, 但Celine 唱得好過上次好多. 而且今次對手真的好強勁, Angelica 真的是明日之星, 除了聲線雄厚, 而且有爆炸力, 應該是決賽三甲之選.

Angelica 唱歌有感情係因為佢經歷過 personal and family hardship, Celine 唱歌感情唔夠係因為除了佢父母當佢係搖錢樹外, 佢無乜 personal hardship.

My final 3 pick: Angelica, Darci Lynne & Mandy.

My final 3 pick: Angelica, Darci Lynne & Mandy.
boy4dudes 發表於 2017-9-14 17:25

我個 favorite 係 Darcy Lynne

Finals 嘅演出,我覺得淨係 Angelica 比之前更好
Darcy Lynne 同 Mandy 都唔係最好嘅一次

Darcy Lynne 雖然 轉換兩把聲嚟唱 控制得好好
但可能佢唔慣同時操控 兩個木偶
成個演出(包埋講野嗰part) 個節奏有啲 off
冇之前三次咁 focused 同 confident
2015 AGT 個冠軍 表演過比我地睇,個節奏可以去到有幾順
當然單計唱,Darcy Lynne 真係好勁

Angelica 嘅天份同唱功 係超班嘅
但我淨係鍾意佢唱 Girl on Fire 嗰次,因為只有嗰次
我聽到同睇到 一個熟於孩子 嘅決心同鬥志
今次嘅演出,我只係覺得我睇緊個 22歲嘅 職業歌手唱歌
對我嚟講,咁係冇意義嘅

Darci Lynne was the winner. Interestingly, she was the third ventriloquist, third child and third female to win a season of America's Got Talent.