返回列表 發帖

《使徒行者2》討論區

簽名被屏蔽

宣萱最多book個五強,視后就冇可能啦

幾時開播?
learn from the past

簽名被屏蔽

主题曲係邊個唱? 周柏豪?
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

呢位新監製踩過TVB唔少次 唔知佢會點表現

簽名被屏蔽

競猜連詩雅有幾多集戲份?
舞來舞去 不日內開始錄音。

宣萱最多book個五強,視后就冇可能啦
數彩虹 發表於 2017-8-27 12:58

我覺得佢有機喎
今年tvb 女主邊個夠mall 姐搶

我覺得佢有機喎
今年tvb 女主邊個夠mall 姐搶
victor1991415 發表於 2017-8-27 19:33

今年50週年咁多台慶劇,我估會係噶D劇中產生;加上宣萱唔似親近當道嘅噶幾位高層,冇著數..

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

mall 姐角色最有noise暫時
Kaybb 發表於 2017-8-27 20:34

同意,我都撐mall姐就算冇視后都應該有最喜愛女角色

今年50週年咁多台慶劇,我估會係噶D劇中產生;加上宣萱唔似親近當道嘅噶幾位高層,冇著數.. ...
數彩虹 發表於 2017-8-27 19:54

7部台慶劇
天命 - 男人戲 + 三個女主(李施嬅、唐詩詠、姚子羚)年資唔夠 = bye
使徒行者2 - 女主咪宣萱囉
老表,畢業喇 - 女主係蔡少芬,合約最後一部劇,完左就離開無線 = 唔會俾獎佢 bye
溏心風暴3 - 女主sss 全部都好老 / 拎過,個獎係用黎留人,無必要俾佢地 = bye
宮心計2:深宮計 - 播唔切,入圍出年啦 = bye
誇世代 - kind of 男人戲,女主係田蕊妮 = 得呢套有機同宣萱鬥
大帥哥 - 男人戲 + 女主係蔡思貝 = bye

論排面,今年雖然50年吹到好大,但最多女人既深宮計走左,其他都不足以威脅到 Mall 姐
至於高層,宣萱都算同杜之克 close

所以 Mall 姐依然好有機
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

7部台慶劇
天命 - 男人戲 + 三個女主(李施嬅、唐詩詠、姚子羚)年資唔夠 = bye
使徒行者2 - 女主咪宣萱囉 ...
616.1314 發表於 2017-8-28 00:33

仲有同盟鮑姐+胡視后 佢地點都應該塞到五強

仲有同盟鮑姐+胡視后 佢地點都應該塞到五強
721AXA 發表於 2017-8-28 00:45

胡視后
今年應該陪跑喇
無必要俾三連佢

鮑姐
我估會係秋生 2.0(?)
如果出席就一定會俾
如果唔出席依然係 Mall 姐睇高一線

畢竟同盟唔算好評
TBH 其實算劣評
二〇二三年度全女班投票

7部台慶劇

我比較有興趣會唔會播完呢7部先頒獎禮?
去到9月先上第一套咁咪去到明年先頒?
又或者1030 1130時段都播劇

50週年都要播埋啲乜乜射雕
8月尾走去播應該係賀歲檔期播既劇
真係唔敢想像最後呢幾套台慶劇命運會點 頒獎禮又會係點搞
如果keep住12月頒 最後幾個檔期真係等睇班高層鬥餐死

另外同意今年mall姐係大熱
胡田唔會再比 鮑姐雷聲大雨點小 天命+黃x如未夠班 宮心計兩個未至於花瓶不過唔係視后級
溏心3+ada就睇迴響 三位阿姐當中可能有一位分分鐘爆出黎 ada就可能係子華2.0
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

去到9月先上第一套咁咪去到明年先頒?  
又或者103 ...
JasOh103 發表於 2017-8-28 01:23

支持 mall 姐攞!
二〇二三年度全女班投票

7部台慶劇

好慘
老又唔爭, 年資淺既又唔得

好慘
老又唔爭, 年資淺既又唔得
艾石仔 發表於 2017-8-28 08:39

TVB 係甘架喇
二〇二三年度全女班投票

去到9月先上第一套另外同意今年mall姐係大熱
胡田唔會再比 鮑姐雷聲大雨點小 天命+黃x如未夠班 宮心計兩個未至於花瓶不過唔係視后級
溏心3+ada就睇迴響 三位阿姐當中可能有一位分分鐘爆出黎 ada就可能係子華2.0
JasOh103 發表於 2017-8-28 01:23

點解田蕊妮無機? 胡定欣都可以拎兩次,田絕對可以再拎,加上 迷 真係做得好,係太早播輸蝕

Mall 姐女喜大機會啲,同埋宣萱啲戲同佢以前啲女強人角色根本無分別,後半段Mall姐直情無得發揮,被Saving+Cherry個pair搶晒

查WIKI 見到主題曲又係張家誠手筆 (笑)

查WIKI 見到主題曲又係張家誠手筆 (笑)
kwanie 發表於 2017-9-5 22:59

嘉姐係節目中轉述肥佬何話歌係佢搵, production 班底照係randy, 唔知可以有幾唔同
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

如果豪豪如變主線 (而似係)
我希望套劇會flop

想睇多啲宣萱!!!

首主題曲廣告洗唔洗播咁多次

Shiga過唔過到第一集
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Shiga過唔過到第一集
HOTMAN 發表於 2017-9-18 22:02

死左

簽名被屏蔽

第一集好好睇喎 夠刺激
片頭同拍攝都好高質
不過一有感情線就應該跌watt

利申冇睇使徒1

呢位新監製踩過TVB唔少次 唔知佢會點表現
721AXA 發表於 2017-8-27 15:46

蘇萬聰 喺 隔離台 點樣罵 TVB 都好
佢離開 TVB 嘅時候
可以話係 TVB 拍 警匪劇 嘅 頭牌 編導
潛行狙擊 頭五集 嘅拍攝水準,以當時嚟講係頂級

佢做監製 喺控制劇本方面 得唔得要睇過先知
但 落場 監督拍攝 就一定夠料

我其實擔心 編審 冇左由 學警狙擊 連落嚟嘅 梁恩東 多啲
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

痴L線
兩集死左成30個人都有
點解煒哥要咁早死

好睇

不過我要宣萱!!!

真係好緊湊喎 lol
擔心之後會好拖

鏡頭幾好

頂 我好憎黃x如啲戲
第六集個集飲醉戲屎到呢 好勉強好唔自然 啲表情唔知想點
好心學下點演先出鏡啦 仲要次次女主

頂 我好憎黃x如啲戲
第六集個集飲醉戲屎到呢 好勉強好唔自然 啲表情唔知想點
好心學下點演先出鏡啦 仲要次 ...
JasOh103 發表於 2017-9-27 21:07

為咗柏豪哥哥我都睇咗兩集
但係對於黃翠如咁抄方麗娟
真係忍無可忍啊
d戲仲要咁屎

唔好再播安守本飯得唔得 次次播親都破壞氣氛
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

剛睇左兩集

有啲野真係唔到你唔信
就算編、導、監、演都係香港人
個 visual look 甚至個拍懾
就係可以有陣 大陸味

真係連 TVB劇
呢個唔覺唔覺
比好多野 都堅守得更耐 嘅防線
.... 都淪陷了

我仲研究緊係美術、搵景、燈光、臨記 定係邊瓣嘅問題
我已經調節左自己,係 4K 全實景 咁去睇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

睇到 第二十集
唔計陣合拍味
一路落都拍得唔錯
但劇情 每況越下 得幾緊要
除左頭五集 黃德斌條線 好睇之外
後面淨係得 袁偉豪條線 ok

睇到 第二十集
唔計陣合拍味
一路落都拍得唔錯
但劇情 每況越下 得幾緊要
除左頭五集 黃德斌條線 好睇之外
...
Bluejays 發表於 2017-10-3 03:05

呢兩集都幾悶 (10同11) 柏豪同翠如真係好悶, 對佢地條感情線完全無興趣

暫時無一條感情線ok

劇情愈嚟愈悶 一集開成3 4次會 有冇見咁多丫

同埋

請停止9播安守本飯!好難聽 完全唔夾劇情

HOTMAN 發表於 2017-10-4 10:27

卓Sir 就一集開四次會
黎Sir 就用 圖書館借書証 加密傳訊
反差好大 :P

暫時無一條感情線ok

同埋

請停止9播安守本飯!好難 ...
HOTMAN 發表於 2017-10-4 10:27

d 咬字聽死人 寧願佢播越難越愛

其實 騰訊 咁樣快 TVB 十集 真係冇秘密可言
我剛睇完 25集,上 wikipedia 一睇
wikipedia 已經即晚 update 哂啲人嘅身份同下場
上兩週冇乜大野可以穿,但今週真係乜都比佢穿哂

陳豪同宣萱呢pair係寫得好既,精英包裝下有江湖味,唔易寫。
但翠魚個三角戀真係仲嘔心過韓劇,失驚無神鍾意周柏豪,鋪都唔鋪下,咪搞到而家應該sad應該緊張既位毫無感覺,唔好賴哂翠魚同柏豪演技,劇本都有問題。袁偉豪同翠魚個邊都還好,但其實唔洗集集都reject佢兩三次,好重複好煩。
另外麥明詩個角色設計得太太太平面,好人到離哂譜,雖然話佢咁好既性格係鋪後面劇情,但咁就變左好悶好悶。

警匪匪角力係寫得ok,係個監制既拿手野,但bug位真係太多數唔到。
我明開會係令d師奶follow到劇情,但真係too much,唔知以為而家target緊幼稚園學童

最後,安守本份除左個intro係無野夾個劇情,我真係寧願佢播純音樂/忘記我自己,貪d大陸網民聽到鄉音廣東話有親切感呀?

陳豪同宣萱呢pair係寫得好既,精英包裝下有江湖味,唔易寫。
但翠魚個三角戀真係仲嘔心過韓劇,失驚無神鍾 ...
HOTMAN 發表於 2017-10-11 18:21

支持影評!
睇到第6停左 睇黎係正確既做法
大結局先追返 講真只係對班老薑有興趣 黃麥真係好想好想飛住睇(而我係好反對/唔鍾意skip)

我對袁偉豪冇期望,冇諗過佢會好睇,所以幾 surprised
佢個角色唔易演,但佢都 handle 得好好
我而家淨係靠睇佢支撐落去,如果唔係真係會放棄

我同自己玩緊 競猜大結局格言 會出邊句金句
我暫時估 有機會玩首尾呼應,所以估緊有可能係
A Tale of Two Cities 個 ending:
“It is a far, far better thing that I do, than I have ever done;
it is a far, far better rest that I go to than I have ever known.”

簽名被屏蔽

真係有播越難越愛架
Kaybb 發表於 2017-10-11 21:07

越難越愛match過安守本分n倍