返回列表 發帖
發覺除咗隨風、和每天同曌
其他歌要一次過聽碟先好聽
就咁單一首聽未必好聽
所以隻碟算唔算成功咗 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-13 21:16

啲歌拎去逐首派台比班低質DJ播好浪費
應該成隻碟咁播
不過睇死903冇人夠膽

咁快派新歌,如果隻碟啲嘥Track有機會比到更多人聽就好
例如:Live

好風如水都幾襟聽

其實藍生填詞都幾有特色,Gin下隻碟唔洗下下搵林若寧啦 ...
Nathan 發表於 2018-1-14 23:06

因為搵riley填親既歌
播唔夠都可以至尊
例如: 失魂記, 七百年後

發覺夜晚熄哂燈聽呢隻碟特別好feel
HOTMAN 發表於 2018-1-15 01:19

咁都好難搵一隻夜晚熄哂燈聽會特別無feel既碟既

發覺朝早公園散步聽呢隻碟特別好feel

仲差11個posts就超越beGin留言數目,加油!

反OT:

新年就快有利事錢,決定用哂佢黎買呢隻碟,有幾多買幾 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-15 17:55

你好有錢,記得留返少少錢買第三版Live in the Momentsss

很堅強明顯係新碟1st plug啦

搞乜, KKBOX 仲未有得聽

昨晚同家姐傾樂壇班女人,我問佢知道g ...
lblemon 發表於 2018-1-15 18:12

我覺得環球其實清楚班target audiences
根本師奶同後生已經唔太聽廣東歌
所以gin lee一直打緊中產fans(會買碟) + 真樂迷
但又好想auidences個餅再大啲再多人聽
偏偏唔用新既marketing plan去谷佢
呢方面真係要學下華納
不過可以見Aga已經work咗所以gin要行另一個plan

睇完VIUTV 個節目
終於知道邊個幫美GIN 揀D 咁劃時代既歌
cch 發表於 2018-1-15 22:29

邊個?

之前又話音樂會出Live CD 又走數
fifty1205 發表於 2018-1-15 23:27

留返第三版

問題 到底gin lee認唔認識農夫
到底gin lee點解無啦啦搵c君rap
HOTMAN 發表於 2018-1-16 12:21

Gin Lee既編曲、監制Fergus Chow(同時亦係今次Live in the Moment live sessions鍵琴手)之前有同農夫合作過
另外Fergus近年都參與幾多方大同既作品,而大同亦成日搵C君填詞/ Featuring
如果有機會Gin x 大同 應該幾有火花

希望下隻碟唔好又Fergus x Alex Fung x Eric Kwok

希望有新班底 或者今次到Fergus拎大旗  ...
HOTMAN 發表於 2018-1-18 21:48

應該短期內都係eric kwok alex fung 㗎啦自己友
不過環球好耐冇搵Christoper Chak, 如果CC x Gin應該爆硬

會唔會很堅強收錄係Live in the moment第三版
John 發表於 2018-1-18 22:32

唔會,因為個theme已經唔係活在當下同一take過
除非環球想自殺

隻碟仲擺緊係唱片舖當眼位
希望帶動到多d人識和每天講再見個night remix啦
John 發表於 2018-1-20 00:44

係咪已經買唔返第一版?
鍾意封面V1 > V2

有得合照,都散唔晒簽名會飛
l00540 發表於 2018-1-20 13:58

好想去聽佢現場唱和每天講再見
可惜唔係香港

突然發現環球都幾落本,明明可以分開兩張EP咁出,咁都一次過出哂8首歌
主題分日與夜,出黑膠就分Side A Side B, 啱啱好

Gin Lee - Live in the Moment EP (Day Version)
1. 隨風而來隨風而去
2. 今朝有酒 feat. C君
3. 曌
4. Live
5. 隨風而來隨風而去 (remix)

Gin Lee - Live in the Moment EP (Night Version)
1. 和每天講再見
2. 空姐
3. 好風如水
4. 緣. 兩半
5. 和每天講再見 (Night Mix)

好風如水=Night

R u sure?
HOTMAN 發表於 2018-1-20 22:28

咁會唔會好d

Gin Lee - Live in the Moment EP (Day Version)
1. 隨風而來隨風而去
2. 曌
3. 好風如水
4. 今朝有酒 feat. C君
5. 隨風而來隨風而去 (remix)
6. 和每天講再見 (summer mix)

Gin Lee - Live in the Moment EP (Night Version)
1. 和每天講再見
2. 空姐
3. 緣. 兩半
4. Live
5. 和每天講再見 (Night Mix)
6. 天變地變情不變 (Lounge Edition)

聽咗接近半年,認真講下
由BMA時期第一張碟Here I Come開始
之後同名大碟Gin Lee, 去到Ginetic 同環球第一碟beGin
所有既共通點都係唱片主題圍繞Gin Lee自己,每次碟名都幾乎食自己個英文名去表達佢既音樂世界
一次又一次強調李幸倪係廣東歌既各種可能性
什至每次上頒獎台
都會介紹一次自己叫Gin Lee李幸倪
Live In The Moment 的難得之處係2017既Gin Lee拋開咗重新審視自己及自身出發既概念
與Alex Fung, Eric Kwok及Fergus Chow嘗試用生活化的角度去呈現一張完整既專輯
巧合地同側田的The Drug Called Music一樣,逐首單曲去聽唔能夠完全present大碟唱片既idea
反而歌與歌之間連成一個flow, 構成一個有趣既起承轉合
Live In The Moment 可能未必係Gin Lee音樂生涯最精彩既一張專輯
但喜見Gin仍然有能力去重新探索除咗自我自身之外
製作專輯達到一個聲音同音樂上更多既可能性

首選:Live、今朝有酒、和每天講再見

好風如水=Night

R u sure?
HOTMAN 發表於 2018-1-20 22:28

6.〈好風如水〉
曲: 馮翰銘  詞: 藍奕邦  編: 馮翰銘  監: 馮翰銘
〈好風如水〉屬於Gin最擅長的中板R&B曲風,她特意加上很多即興ad-lib,令歌曲感覺慵懶得來又帶點性感。填詞人藍奕邦加入了不少五感的元素,而編曲中的bass跟鼓尤其突出,令歌曲昇華到另一層次,在夜闌人靜的時候聽聽最適合不過。

真係慘
最精彩既一隻碟都不過如此
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 22:41

沒有最好,只有更好
出大碟總好過single collection
例如咩夜晚先作歌嗰d女歌手

我覺得Live in the Moment暫時係Gin音樂生涯最精彩既唱片wor

BMA時期既碟某d單曲精彩 但成隻聽時常都唔連貫 亦冇咩主題或者音樂取向可言
HOTMAN 發表於 2018-1-24 22:31

exactly
所以我覺得單曲去計Gin Lee或者Here I Come係好精彩, 同樣係1st, 2nd PLUG, Falling, 潛水比空姐來得驚艷得多
Live In The Moment單曲分開聽無左呢個1+1大過2既效果, 不過concept+音樂性贏少少咁

Live 一貫水準

Btw1, 我見到佢個PowerPoint 寫紅館係 23/06/2018
Btw2, 上圍又豐滿咗 ...
Nathan 發表於 2018-1-27 10:00

Shit 6.23唔係香港+1

好想Gin做我女朋友, 咁就可以日日聽佢唱歌比我聽,就可以Live in the Moment

molamola
全部偽堅粉已經現形
咁搞法可能最後開唔成

大家一定要live in t ...
JasOh103 發表於 2018-1-27 18:45

當年阿叔我支持Gin Lee既時候,李克勤都未攞過男金呀,嘈!

請問呢度有冇環球公司既工作人員?
希望Live In The Moment再搞簽名會同演唱會飛簽售會加大食會
或者買環球出版唱片送2張霏
有意請人做marketing既話可以PM我

反OT 和每天講再見好好聽
希望903 re上榜

多謝Gin Lee用音樂教識我哋活在當下既重要性

因為
當你以為和每天講再見幾好聽,原來隔幾個月出個remix仲好聽
當你未聽厭隻碟,又已經plug緊很堅強,勉勵樂迷積極面對人生,要堅強
當你開始loop新single, 唱片公司又搞返個簽名會+ 合照會

所以Live in the Moment 真係好好聽