返回列表 發帖

恨鐵不成鋼 – 許廷鏗 My Playlist live 2017

我不是巨聲粉絲,亦不是一出道就喜歡歌者。第一首打中我心的是《誤解》,亦因為此曲,我深信他有自己想說的故事,而非唱劇集歌歌手。來到2017年已經出道第八個年頭,巨聲當中他算最有運,唱片出過五張,既有劇歌亦有自己主理單曲,電台亦對他寵愛有加。由《青春頌》那年開始就叫他出走星夢,說到口臭,來到2017年終於出走星夢,跟華納一哥對調位置。一下子由鳥籠飛出大世界當然很多東西想做很有衝勁。終於得到了夢想的班底做歌,無論曲風唱腔都一洗大台娘味,之後就有了這個音樂會。以「My playlist live」為名,唱盡過去跟他一起成長的歌曲,是期待的。

演唱會之前推出了《神奇之旅》,大家都開始對歌者自己主理的歌曲感到悶,我明白的。金牛男是納悶又固執,要出走又要回頭看看,每步比人行得耐是常識吧。來到演唱會我會很期望有新的感覺而非大台的味道,怎料離場第一下說了一句「恨鐵不成鋼」。演唱會開場是三首大台劇加歌三首電影歌曲,我明白選擇劇集歌是要令人覺得當年的劇集歌才是皇道,但作為新公司第一個演唱會,為何要這樣「鬥氣」。唱劇歌可以有新版本唱,而非用回原本編曲改改key就了事,你記住,出走星夢得到的自由不單是做歌,還有現場演出的backing。背後樂隊經歷了周柏豪音樂洗禮,能玩的音樂有很多風格,但你偏要他們彈那些跟十年前一樣的「劇集歌」,會否浪費了他們的才華。再者,選唱劇集電影歌,既然出走了大台何必要唱回那邊的歌曲?可以唱但不是在開場這個方法呈現,選其他對自己經歷更深感受的歌曲是更好的,否則我會以為正在觀看「流行經典五十年」。

音樂會去到「我們的紀念冊 (Twins cover) x 18相送 (Shine cover)」我才覺得有新鮮感,同樣是那些年的歌曲,換上了新衣就成了歌者獨有的版本,而新版亦來得動聽。《壞孩子的天空》是驚喜,《自欺欺人》更是整晚水準較高的一曲。之後情緒爆發得到了《電燈膽(Remix)》,同樣是回憶但這部份來得有感情及音樂性強,儘管《電燈膽(Remix)》唱得危危乎。當我滿心歡喜以為《電燈膽(Remix)》,會接《藍血人》,原來是偽完場曲《重新長大》《我的志願》。

Encore部份終於選唱了自己歌,兩首舊作三首新作,明顯聽得出新作的離經叛道。舊作無論在音域亦歌者的能力都沒有問題,三首新作就問題盡出。《根》的高音位完全上不了,《藍血人》亦瘋狂出事,《神奇之旅》失去了韻味,總之就是歌者穿上了一件衣不稱身的歌衫。

要踩的說話講得再多都厭,我亦不是想踩歌者的。因為愛之深責之切,別人說新作不濟我不信,因為我明白歌者想法或是他想行的路。但在現場演出連基本的聲音質地都保留不了就怪不得他人,明知聲音有問題就改改編曲,改改聲調,用最自在的方法完成那首歌,何必要格硬固執地硬要唱那粒音。記得歌者說過他正在放下那些唱歌的盔甲,想自在一些想自我一些。但你要明白你先要有內在的天份才能放下那些歌唱技巧,輕鬆地唱自己的歌。如果你是Swing的Jerald就不是問題,但你沒有內在的軟件,除下了盔甲就甚麼都沒有,既唱不了那首歌更不能吸引觀眾。

或者歌者應該參考同們的鄧小巧,她的歌難唱,但無論大台細台都能除時放下或穿上那些盔甲再用自己的方法演出。或者許廷鏗先要到不同小舞台,經歷了跟樂隊的合拍或自己音樂演出的歷練,再回到大舞台,否則你會死得很慘。轉公司已經數月有多,既交不了一首動聽有自我個性的歌,亦在表演上未有太大改善,在這階段新公司一定對你放一萬個心。但半年過後很難想像如何要公司重整你這個爛攤子,如果許廷鏗音樂路要走得更遠是要放下重前的包袱 (不是放下音樂包袱技巧),真真正正出走安全地帶,感受不同音樂不同舞為的力量。而不是走兩步又回頭望一望,因為時間已經不多。

Rundown
Alfred Hui My Playlist Live Rundown
准我留下(羅嘉良)
不想獨自快樂(蘇永康)
歲月如歌(陳奕迅)
終身美麗(鄭秀文)
司機(余文樂)
甘心替代你(鄭伊健)
我們的紀念冊(Twins)/18相送(Shine)
開學禮(李克勤)
壞孩子的天空(陳冠希)
假如讓我說下去(楊千嬅)
自欺欺人(趙學而)
電燈膽(鄧麗欣)
重新長大
我的志願
Encore
面具
藍血人

神奇之旅
青春頌
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• Tonlo

見到個rundown好開心
講回憶 但一首容祖兒都冇
加好多分
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

佢平時病嘅時候,會係 高音同低音 個 range 都收窄
今日高音收窄到 落到去中音咁滯
但好彩啲低音喺翻度,等我仲有啲低音共鳴聽下

總之用 面具 嚟 check 佢嗰日嘅 range 係最易
當 面具 都出現左一粒假音嘅嗰日,即係佢上面冇哂

我的志願 佢有經驗,知道點樣去拖過啲假音位
唱 根 未病過,完全冇策略去應付,結果半首歌冇聲出到嚟
藍血人 低音算靚,但假音位堅持唱翻假音就好唔著數
有機會夾硬嗌上去反而會仲出到

至於 啲尾音 成日 flat flat 地
斷估應該同耳機有關,多過同病有關
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

點解呢個壇從來冇人咁細致去分析楊千嬅,薛凱琪,謝安琪,吳雨霏,aga,周柏豪嘅live呢。好似呢度對alfred一路都好苛刻。

點解呢個壇從來冇人咁細致去分析楊千嬅,薛凱琪,謝安琪,吳雨霏,aga,周柏豪嘅live呢。好似呢度對alfred ...
teennum1 發表於 2017-9-6 03:41

So true. Honestly you don't need to know how to sing to critique but then those criticisms are only an opinion and not a fact. What gives us the right to critique how a singer should sing when we as listeners can't even sing or carry a "note"?? For me its the emotions that counts and not the technique because i personally don't know anything about it thats why I'm not a singer but a music lover/listener. Sometimes reading these reviews about a live concert makes me cringe because its get so harsh and unreasonable. I'm not a fan of Alfred but if I were its pretty frustrating. Cant stop these reviews but please be more reasonable with your comments.

So true. Honestly you don't need to know how to sing to critique but then those criticisms are onl ...
leongl 發表於 2017-9-6 06:57

我喺 CM 讚佢嘅 live
由 TVB 每一個show 到 飢饉 Star Hall 拉闊 新城
由低音到和音,讚足咁多年,又算唔算苛刻?
佢啲 live 我一向都係咁樣 comment 法
睇開我以前啲 comments 都知,或者讚就冇咁礙眼

本來我個 comment 嘅原意
係幫佢解釋翻 佢病嘅時候嘅特性,唔係佢正常嘅水準
我仲驚比人話我幫佢搵藉口
但原來冇睇我以前 comments 嘅,係可以照字面就咁去理解

個 comment 嘅 前文後理 同 邏輯 係咁樣:
回應緊 樓主 第四段:
因為尋晚佢帶病演出
要知道佢病得有幾嚴重,可以靠聽佢個音域失左幾多
音域失左咁多,即係個病好影響佢
佢未試過帶病唱 根,唔可能好似 我的志願 咁樣識走位
至於 尾音 flat 左 就關音響事
我自己 就真係驚 比人話我幫佢搵藉口喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

So true. Honestly you don't need to know how to sing to critique but then those criticisms are only an opinion and not a fact. What gives us the right to critique how a singer should sing when we as listeners can't even sing or carry a "note"?? For me its the emotions that counts and not the technique because i personally don't know anything about it thats why I'm not a singer but a music lover/listener. Sometimes reading these reviews about a live concert makes me cringe because its get so harsh and unreasonable. I'm not a fan of Alfred but if I were its pretty frustrating. Cant stop these reviews but please be more reasonable with your comments.
leongl 發表於 2017-9-6 06:57

Alfred 首首歌個唱法都系一樣,7年黎冇乜變過,談什麼emotions?

我到今日都仲要解釋我係 Alfred粉
係咪今日嘅 星勤 都要證明佢係 CAS粉?
Kayzz 又係咪會繼續 比人唔知 佢係 Kay粉 呢?

恨鐵不成鋼,係咪只有粉先會明?

我就嚟要搵 星勤 心理輔導

點解呢個壇從來冇人咁細致去分析楊千嬅,薛凱琪,謝安琪,吳雨霏,aga,周柏豪嘅live呢。好似呢度對alfred ...

係因為呢度的人對Alfred唱live有expectation. 每人都有自己opinion, 但有唔識音樂的非粉朋友話佢Joox live唱得好,話佢唔舒服都有咁好表現好難得。 可能因為現場隊live band表現太出色。

覺得樓主真係好愛鏗, 同佢推下post先.

你講呢六個歌手既水準,大家都知係咩料,所以唔需要討論太多

許廷鏗歌唱比賽出身,本身唱歌唔係差,但係出到黎既水準比人感覺係好飄忽
特別係今年轉左公司,所以大家都好奇佢新歌live既表現係點,所以係多啲人討論

其實我又唔覺樓主太HARSH,對佢唱LIVE有期望先會有要求,再者牙醫本身唱LIVE 係合格的。

佢隻藍血人質素唔錯,演繹亦合格,只係混音麻麻,令佢把聲同編曲有D 痴地。

佢個TRACKLIST 不錯丫, D歌本身几好聽先。我覺得佢TASTE 几好架,只係唱方面佢通常CARRY 唔到D 品味野姐。

我見到我個名

但我都要人輔導,同成間公司反哂面都仲講緊我係 fans,哈哈
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我對佢live能力點真係唔係太care,我比較關注既係佢轉公司後想表達既題材同音樂性。呢份roundown,如果我係佢我會將壞孩子的天空做開篇曲。

又推下post先。睇現場除有有幾首歌部份高音因為病上唔到外,大部份歌唱live都ok啦。同埋現場燈光,音樂,氣氛都做得幾好。隊出色的live band的確幫佢唔少。

我見到我個名

但我都要人輔導,同成間公司反哂面都仲講緊我係 fans,哈哈 ...
星勤 發表於 2017-9-6 14:03

我就係 因為知道你單野 先用你做例
恨鐵不成鋼,你最有資格講

我對佢live能力點真係唔係太care,我比較關注既係佢轉公司後想表達既題材同音樂性。呢份roundown,如果我係 ...
Gary 發表於 2017-9-6 17:38

我同你關注個點一樣,我覺得佢轉會之後其實作品係冇以前咁罐頭,但係以前至少有hit歌,宜家...

見到個rundown好開心
講回憶 但一首容祖兒都冇
加好多分
John 發表於 2017-9-6 01:11

仲要有一首千千,
淨係呢到都要加一百分

係因為呢度的人對Alfred唱live有expectation. 每人都有自己opinion, 但有唔識音樂的非粉朋友話佢Joox liv ...
Ching2015 發表於 2017-9-6 10:32

又唔係真係愛,
因為我可能明佢諗緊乜又知道佢係點既人
所以先咁諗佢
BTW 所有都係FF

大碟會唔會送live dvd
舞來舞去 不日內開始錄音。

我同你關注個點一樣,我覺得佢轉會之後其實作品係冇以前咁罐頭,但係以前至少有hit歌,宜家... ...
cqc02 發表於 2017-9-6 20:16
造歌唔理market點會hit? 入左華納想有hit歌(除劇歌外)真係一的都唔難。以前的Fiona, PH, Shiga, 到而家的Dear Jane, Janice都大把hit歌,華納的造歌同網絡宣傳策略出色,佢地幾時有靠過TVB?

又係果句,點解唔放手比華納造歌造碟? 重有A&R?  唔係自己強項點解重要堅持自己做? 等於我唔識工程,有resources做咩重要自己做維修? 我唔識牙科,不如去佢診所帮手洗牙同佢趕客得唔得?

大碟會唔會送live dvd
黃家正 發表於 2017-9-7 04:26

不會吧!翻唱歌好似得《終身美麗》屬於華納
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

Alfred 首首歌個唱法都系一樣,7年黎冇乜變過,談什麼emotions?
loowee 發表於 2017-9-6 08:42

意思即係如果7年前被感動既人仍然被感動但係吸納唔到新聽眾因爲仲係用同一感情?

重有Joox live show 果晚著校服表演,如果係開show之前keep下fit,著校服一定有說服力好多。佢可能呢排太忙靠食嘢減壓吧!

如果真係開紅館show真係要減肥操肌啦!

以前d歌好聽ddd

https://youtu.be/2K4guhgps0U
今次live肯用番少少歌唱技巧,唱得比錄音版好。
兩首新歌唔錯
人曲,有大歌feel, 應該一早派台
感覺良好, 似阿樂,輕快歌。

仲要有一首千千,
淨係呢到都要加一百分

又唔係真係愛,
因為我可能明佢諗緊乜又知道佢係點 ...
艾石仔 發表於 2017-9-7 00:18

佢電台live用番少少歌唱技巧都幾ok, 兩首新歌都高質,但可惜太遲派台。

隻碟既歌不差,只是未有一首有想要既驚喜

最近突然好中意《誤解》。。。