返回列表 發帖
感動人心之作
bagfgfcde 發表於 2018-3-5 16:09

高質會員s誠意推薦

呢首都唔錯
ed8671ed 發表於 2018-3-11 00:03

支持Andy bb

呢首都唔錯

支持呢隊ok funny嘅band

好多band仔都系二世祖..=.=
jose 發表於 2018-3-4 20:07

冇錢點玩音樂
以下全部都係二世祖
Alan@Mr.
Tim@DearJane
Serrini@Serrini

Olivier Cong - A Ghost & His Paintings
Produced by 周博賢 Adrian Chow
Music, arrangements and lyrics ...
jose 發表於 2018-3-4 17:38

感動人心之作

Olivier Cong - A Ghost & His Paintings
Music, arrangements and lyrics ...

有聽

江逸天 (Olivier Cong) 應該幾有米, 我估佢會繼續, 繼續, 繼續有歌有專輯出

有著音樂媒體人家庭 ...
boy4dudes 發表於 2018-3-4 20:03

好多band仔都系二世祖..=.=

好耐無見

有聽,CD cover好靚
hehehaha 發表於 2018-3-4 19:08

希望會出碟
想買

江逸天 (Olivier Cong) 應該幾有米, 我估佢會繼續, 繼續, 繼續有歌有專輯出

有著音樂媒體人家庭背景的江逸天景,成年後帶著自幼學就的小提琴和鋼琴技藝,去到英國完成心理學學位。周遭環境的劇烈變遷和在英國遇見的各式各樣的人,讓他決定走上自己喜愛的音樂人相同的道路 (Steven Wilson,Tom Waits, etc) ,用管弦樂器、音符和詩意歌詞,描繪出一個和香港的喧囂熱鬧完全不同的靜謐深邃森林《The Day We Walked Into the Woods, Without a Map》。從第一首創作歌曲《Searching For The Raven》到完整十首曲目的首張專輯,江逸天完成了他作為獨立音樂人的成長,也開啟了自己的音樂道路。回到香港,他建立了自己的工作室 Raven & The Sea ,並和香港全能型音樂製作人周博賢一同重新潤色了他的選曲,如今呈現在我們眼前的處子作《A Ghost and His Paintings》,既刻畫了在留學三年內的起伏跌宕,也書寫出了這個世代所有人的心中所想。

好耐無見

有聽,CD cover好靚

Music, arrangements and lyrics by Olivier Cong
Mixed by Derek Kwan
Mastered by Anthony Yeung

one of my fav albums in 2018 <3
希望各位樹粉多多支持
佢有份幫手做哀樂無名同最新派台作Pink Song的

https://youtu.be/iXnJypnZ7mI

有冇人會覺得呢首係膠歌??

支持香港 支持獨立 支持音樂

請支持雞蛋蒸肉餅最新作品 Why Don't You Kill Us All
bagfgfcde 發表於 2018-2-22 23:19

好聽

支持indie區搬去外語區
希望大家多多分享本地indie

請支持雞蛋蒸肉餅最新作品 Why Don't You Kill Us All

聽到耳朵懷孕了
harryharry 發表於 2018-2-9 03:10

#oldnews

麗琪同Serrini好sweet呀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

young hysan - no feelings
jose 發表於 2018-2-16 12:51

聽左一次
2 4 正
3 6 可以skip

例如邊D page
nicholashin 發表於 2018-2-16 14:19

我逐個逐個band / artist follow..
有時咪睇下「扭耳仔」

FACEBOOK
jose 發表於 2018-2-16 14:01
例如邊D page

其實你係邊搵啲indie歌同碟
bagfgfcde 發表於 2018-2-16 13:19

FACEBOOK
Happy and Blessed.

jose 發表於 2018-2-16 12:51

其實你係邊搵啲indie歌同碟

大家近排有冇乜歌/專輯推薦? = =
主流啲歌悶到爆
bagfgfcde 發表於 2018-2-16 12:27

大家近排有冇乜歌/專輯推薦? = =
主流啲歌悶到爆

聽到耳朵懷孕了

順便支持埋The Boogie Playboys啦
bagfgfcde 發表於 2018-1-29 23:07

Kiri T真係diu打哂所有upbeat/ 快歌天后
我等緊佢出debut album
希望多啲歌手搵佢寫歌
睇好佢

有冇link?
hehehaha 發表於 2018-1-29 23:05

順便支持埋The Boogie Playboys啦

大家聽左Strangers未?
要大力支持霏霏推介/合作過既歌手呀
bagfgfcde 發表於 2018-1-29 23:01

有冇link?

大家聽左Strangers未?
要大力支持霏霏推介/合作過既歌手呀

成兩個星期都無人討論香港Indie音樂

樂壇已死

樂壇天后居然有留意呢隻歌 好 good taste
chanchan0909 發表於 2017-12-30 18:26

佢不嬲都好支持後輩
心地咁好 人又靚 好令人羨慕

**** 本內容被作者隱藏 ****

樂壇天后點名稱讚
bagfgfcde 發表於 2017-12-30 18:22
樂壇天后居然有留意呢隻歌 好 good taste

逆流《六呎之下》唔差喎
nicholashin 發表於 2017-11-27 15:37

[hide][/hide]

樂壇天后點名稱讚
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可以開始討論埋欣宜
佢都係indie
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

第一次聽呢個位轉key既歌

OMG 好正
bagfgfcde 發表於 2017-12-20 18:14

因為呢首歌決定比個三甲佢地(本來打算比17妹)

hehehaha 發表於 2017-12-20 17:57

OMG 好正

逆流《六呎之下》唔差喎
nicholashin 發表於 2017-11-27 15:37

好聽過草原好多倍!

傳聞DIVA先有人翻唱..
e.g. taytay 霏霏 and...

逆流《六呎之下》唔差喎
開心 派埋台

希望Serrini雙主打

認真討論
CM有冇人鍾意 粉紅A ?
當年出咗三隻碟
最近Clockenflap復出
或多或少當年影響咗好多千禧之後既香 ...
hehehaha 發表於 2017-11-23 08:26

呢排成日聽「再見」,video導演仲要係前AMK成員,好正。
我屋企人識佢哋,所以攞到佢哋嘅實體碟,不過近排都上晒itunes.

有廣東post-punk我都會聽,之前有隊在草地上唔知而家做緊乜。

http://www.joox.com/albumDetail?id=3305216
逆流《六呎之下》唔差喎

Kiri T 女金好嗎
nicholashin 發表於 2017-11-19 17:08

上緊若葉之年 如無意外 而家同衛蘭同王嘉儀淨緊最後一個女三甲位 :)
hictons 發表於 2017-11-19 20:08
低位到痛哭

認真討論
CM有冇人鍾意 粉紅A ?
當年出咗三隻碟
最近Clockenflap復出
或多或少當年影響咗好多千禧之後既香港獨立樂隊(甚至成個維港唱片)
例如The Pancakes, My Little Airport, The Marshmallow Kisses, PixelToy, 野仔 etc.

支持FOTAN LAIKI
支持Serrini

雖然佢地唔支持對方

有冇會員會同我一樣俾Serrini女三甲? ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-15 14:39

上緊若葉之年 如無意外 而家同衛蘭同王嘉儀淨緊最後一個女三甲位 :)
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

Kiri T 女金好嗎
nicholashin 發表於 2017-11-19 17:08

支持所有由佢編曲既作品

Kiri T 女金好嗎