返回列表 發帖
大家近排有冇乜歌/專輯推薦? = =
主流啲歌悶到爆

大家近排有冇乜歌/專輯推薦? = =
主流啲歌悶到爆
bagfgfcde 發表於 2018-2-16 12:27

young hysan - no feelings
Happy and Blessed.

jose 發表於 2018-2-16 12:51

其實你係邊搵啲indie歌同碟

其實你係邊搵啲indie歌同碟
bagfgfcde 發表於 2018-2-16 13:19

FACEBOOK
Happy and Blessed.

FACEBOOK
jose 發表於 2018-2-16 14:01
例如邊D page

例如邊D page
nicholashin 發表於 2018-2-16 14:19

我逐個逐個band / artist follow..
有時咪睇下「扭耳仔」

jose 發表於 2018-2-16 12:51

聽左一次
2 4 正
3 6 可以skip

聽到耳朵懷孕了
harryharry 發表於 2018-2-9 03:10

#oldnews

麗琪同Serrini好sweet呀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請支持雞蛋蒸肉餅最新作品 Why Don't You Kill Us All

請支持雞蛋蒸肉餅最新作品 Why Don't You Kill Us All
bagfgfcde 發表於 2018-2-22 23:19

好聽

支持indie區搬去外語區
希望大家多多分享本地indie

支持香港 支持獨立 支持音樂

https://youtu.be/iXnJypnZ7mI

有冇人會覺得呢首係膠歌??

Olivier Cong - A Ghost & His Paintings
Produced by 周博賢 Adrian Chow
Music, arrangements and lyrics by Olivier Cong
Mixed by Derek Kwan
Mastered by Anthony Yeung

one of my fav albums in 2018 <3
希望各位樹粉多多支持
佢有份幫手做哀樂無名同最新派台作Pink Song的

Olivier Cong - A Ghost & His Paintings
Music, arrangements and lyrics ...
jose 發表於 2018-3-4 17:38

好耐無見

有聽,CD cover好靚

江逸天 (Olivier Cong) 應該幾有米, 我估佢會繼續, 繼續, 繼續有歌有專輯出

有著音樂媒體人家庭背景的江逸天景,成年後帶著自幼學就的小提琴和鋼琴技藝,去到英國完成心理學學位。周遭環境的劇烈變遷和在英國遇見的各式各樣的人,讓他決定走上自己喜愛的音樂人相同的道路 (Steven Wilson,Tom Waits, etc) ,用管弦樂器、音符和詩意歌詞,描繪出一個和香港的喧囂熱鬧完全不同的靜謐深邃森林《The Day We Walked Into the Woods, Without a Map》。從第一首創作歌曲《Searching For The Raven》到完整十首曲目的首張專輯,江逸天完成了他作為獨立音樂人的成長,也開啟了自己的音樂道路。回到香港,他建立了自己的工作室 Raven & The Sea ,並和香港全能型音樂製作人周博賢一同重新潤色了他的選曲,如今呈現在我們眼前的處子作《A Ghost and His Paintings》,既刻畫了在留學三年內的起伏跌宕,也書寫出了這個世代所有人的心中所想。

好耐無見

有聽,CD cover好靚
hehehaha 發表於 2018-3-4 19:08

希望會出碟
想買

江逸天 (Olivier Cong) 應該幾有米, 我估佢會繼續, 繼續, 繼續有歌有專輯出

有著音樂媒體人家庭 ...
boy4dudes 發表於 2018-3-4 20:03

好多band仔都系二世祖..=.=

Music, arrangements and lyrics ...

有聽

感動人心之作

好多band仔都系二世祖..=.=
jose 發表於 2018-3-4 20:07

冇錢點玩音樂
以下全部都係二世祖
Alan@Mr.
Tim@DearJane
Serrini@Serrini

支持呢隊ok funny嘅band

呢首都唔錯

呢首都唔錯
ed8671ed 發表於 2018-3-11 00:03

支持Andy bb

感動人心之作
bagfgfcde 發表於 2018-3-5 16:09

高質會員s誠意推薦

有著音樂媒體人家庭 ...
boy4dudes 發表於 2018-3-4 20:03

周博賢仲幫唔幫kay做歌?

話梅鹿新碟 Chemistry 好正

原來樹rini 係自稱。。。
47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

原來樹rini 係自稱。。。
b01091018 發表於 2018-4-22 23:38

係呀,所以啲主流垃圾歌手學人玩自稱
咩堅Lee。。。

支持呢個無罵戰嘅區

【香港Rapper佛山被拉】火炭麗琪Youngqueenz開Show公安冚檔捉走驗尿

上年《中國有嘻哈》播出後無論香港還是大陸都多了很多人愛上hip hop音樂,可以說是成為了潮流。香港地下Rapper火炭麗琪及Youngqueenz上年推出Trap音樂《火炭麗琪》,立刻引起不少網民討論,當然評價有彈有讚,不過都成功為Wildstyle這個hip hop廠牌提升知名度。

這些地下Rapper通常會四出開Live show賺錢。但有消息指25號晚火炭麗琪與Youngqueenz在佛山開Live show,但唱了一陣子,就有一大班公安衝進掃場。大陸的網民說,不只是表演的火炭麗琪和Youngqueenz被捕,連現場的粉絲也全部被捕。更有消息指現場有大約三十多部警車。目前還未知道Wildstyle的三個Rapper情況如何,網民很擔心他們,不知道他們能否通過尿檢。而其中一個Rapper X羊就在自己Instagram發佈自拍說:「Free柒羊?似乎想叫人放他走。」對於這次掃場有人說是佛山大規模掃毒又有人說是其他場的人報公安,亦有大陸粉絲害怕他們以後不能去大陸表演。

另一邊廂《中國有嘻哈》第二季《中國新說唱》正在熱播,這一邊廂同樣唱hip hop的地下Rapper開show就被捉去驗尿,相當諷刺。

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180728/608958

係咪摺得

Stranded Whale 新碟好聽

Jason Kui 新碟出了!

原來個post成個2019無人討論

原來個post成個2019無人討論
hehehaha 發表於 2020-2-14 15:59

Indie 音樂死咗一年

Indie 音樂死咗一年
bagfgfcde 發表於 2020-2-14 18:31

支持粉紅A

Jason Kui 新碟出了!
bagfgfcde 發表於 2020-2-14 12:46
尋日發現佢出左碟 !!!
天王級水準 !

bagfgfcde 發表於 2020-3-10 15:26
呢首唔知真係以為係一首舊歌

不如一人數10個最愛香港indie單位?

不如一人數10個最愛香港indie單位?
hehehaha 發表於 2020-3-10 21:03

你揀未
我學野

你揀未
我學野
bagfgfcde 發表於 2020-3-10 21:45

我最愛嗰啲你都識

專輯唔知你有冇聽過Primary Shapes
不過後來其中一位成員去咗做大台唱片公司
呢個人叫鄧智偉
另外計埋live, 意色樓好高汁
當然至愛一定係粉紅A同假音人

Serrini, 雞蛋蒸肉餅, Kiri T睇好佢地

Olivier 新碟出了

Olivier 新碟出了
bagfgfcde 發表於 2020-3-13 10:09
新碟叫咩名 ? 點解我搵唔到嘅

新碟叫咩名 ? 點解我搵唔到嘅
chanchan0909 發表於 2020-3-19 16:04

City of Strange

City of Strange
bagfgfcde 發表於 2020-3-19 16:05
好的 ! 等我準備自 plug 先呵呵 !

好的 ! 等我準備自 plug 先呵呵 !
chanchan0909 發表於 2020-3-19 16:07

Support