返回列表 發帖
我寧願唱我埃你.........or埃埃埃

明報講左咩呀....冇時間睇...有冇講加4場??

ot.....其實千千依 ...
愛嬅亦愛笑 發表於 2017-10-13 23:49

冇講加場,但live有講一下內容:

1 話今次演唱會係想講倒數既願意擺係個演唱會度,唔係淨止31號,想做一個反傳統倒數既演唱會
2 解釋點解今次開三面台
3 回顧以往演唱會經典造型
4 今次演唱會冇特別嘉賓
5 預錄4個神秘嘉賓同千嬅講既野:姚子羚 / Ali / 王浩信 / 黎諾懿 /
6 問fans可唔可以唱side cut

因為所以唔知點解好快厭 呢幾首最值得保留好似係數你
myungwon 發表於 2017-10-13 23:45

想用「直覺」換三寶,佢好耐冇唱過喇

我覺得係首歌既意義情懷大過一切
作曲果個人十年前係CAFE有留言同FANS交流, 佢本身都係千嬅DIE HARD黎 ...
Kyle_ 發表於 2017-10-14 00:08

其實佢除佐作過呢首歌,仲有冇其他作品?

熱血青年雖然次次唱,但難得唔算厭同街客實識,可以帶到氣氛
joshua 發表於 2017-10-14 00:51

應該走唔甩架喇,話唔定倒數完就即刻唱呢首

開三面台希望visual 同個台可以做得靚d ,
以rundown計上次lets begin已經好正,希望今次可以保持番水準
真心怕佢為左要倒數,揀一堆唔岩唱既歌翻唱跳舞咁(LG開埸真心驚)

如果可以搵冬天的故事 music box 小星星寒舍做一part聖誕冬日氣氛就好啦
﹏傻嘉。 發表於 2017-10-13 23:58

LB個rundown除佐正,最犀利係可以係每隻碟度都揀到歌黎唱

希望佢真係唔好諗唔開,走去唱人地既歌
自己既歌都多到唱唔晒喇

可能成個show都好冬天feel都唔定

我一直都對華星嗰幾隻必唱歌麻麻
狼來了都仲ok好聽 其他嗰啲《數你》《愛人》真係zzZZZZ
尤其我呢啲喺佢差 ...
JayantL 發表於 2017-10-14 02:40

唔係呀,好聽架,歌詞又靚,連王菲都妒忌林夕寫首咁靚既詞 (愛人)俾千嬅
係個堆歌唱太多,唱到有d悶,想俾其他歌一個機會姐

有無好心人可以quote翻千嬅話會唱邊幾隻歌 我搵唔翻 只記得有風采依然  thanks ...
royloyloy 發表於 2017-10-14 01:44

印象中有提過 Single / 電光歡迎 / 冬天的故事 / 超齡 / 嬅麗緣 / Wonder Woman / 芬梨道上

唔知點解我次次聽呢幾隻都想瞓
華星時期我最鍾意都係轉會之前最後一隻碟 ...
JayantL 發表於 2017-10-14 02:52

愛人係我第一首識佢既歌,所以我覺得好正好有回憶
Kiss Me Soft Play It Loud?

我鍾意冬天的故事

直覺應該無乜唱過live
joshua 發表於 2017-10-14 14:13

6次紅館,得 花樣千嬅 唱過

吓?仲以為你係資深嬅粉,第一隻買係unlimited?
我第一隻買嘅係私日記,好鍾意嗰陣時佢的文青形象 ...
Serendipity 發表於 2017-10-14 16:57

咁呢d冇關係架喎
我都鍾意佐佢20年喇就黎
第一隻買既都係冬天的故事而已

我諗無人第一隻會買a music時期卦
我估千嬅開到12場卦
Kaybb 發表於 2017-10-14 18:15

真係有,真係有化開始先做佢既fans既人

但06年先開始買都好難買返以前啲碟,對我嚟講作為忠粉當然首要係要買碟。

反OT: 希望加場加前面,23-26買唔到又唔想到時要保持驚喜唔敢check post
Serendipity 發表於 2017-10-14 19:01

有d係好後生,細個個陣冇錢買碟嘛
應該好多人都冇儲齊佢d碟呀

想佢加2號呀~

除左d冇新歌既精選同偷生個隻,應該齊晒
kenny1102 發表於 2017-10-14 20:11

有冇黑膠放煙花? 呢隻依家炒到好貴

千嬅話錄single果段時期係好唔開心架, 唔知而家佢咁開心,唱唔唱得番呢 ...
happychicken 發表於 2017-10-14 20:15

上次唱花與愛麗絲好正喎

反而可惜我是水瓶座,小城大事 呢d就真係唱唔返

我有紫膠碟呀!買咗10幾年早兩年先有部機攞嚟播。
Serendipity 發表於 2017-10-14 20:23

其實係點架開黎聽? 同cd有冇唔同?
同埋有冇歌詞簿個d架?

好掛住佢 d 小鳳姐造型, aal 之後唔見晒
mychart- 發表於 2017-10-14 21:24

小鳳姐造型都係 萬紫千紅 同 開大有咋,花樣千嬅 反而冇
件76個bra組成既「絕世好bra」真係好印象深刻

有無d相睇下
joshua 發表於 2017-10-14 22:05

依家真係好少小鳳姐造型,上次最接近個件都係生菜裙了
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

3000蚊~
好想要隻膠
艾石仔 發表於 2017-10-14 21:04

好想掛佢黑膠張相係房門闢邪

我都數咗下 鐘意咗18年lu
electric 發表於 2017-10-14 21:16

但係你本身都好細個 ,我記得你好似講過6歲鍾意佢
今次真係唔返黎睇?

AAL造型最高質~~

之前個D大舊娃娃LOOK更加唔識欣賞~~

BTW~佢話過今次演唱會會做返晒之前既經典造型~
唔 ...
kenny1102 發表於 2017-10-14 23:38

呢個造型係咪唱適量運動同班猛男跳飛腳舞個個?  

對腳...好似紮緊個d東坡肉

經典造型包唔包第一次演唱會個d先?

我有佢本TOUCH 寫真集~~
kenny1102 發表於 2017-10-14 23:50

好似仲有一本叫 千嬅天使2001?

咁用埋呢張啦~
kenny1102 發表於 2017-10-15 00:33

瑞瑞話幾鍾意呢個造型

真心唔識欣賞AAL d造型,髮型同服裝都一大陣娘味
fifty1205 發表於 2017-10-15 00:17

以前會覺得個髮型有d老氣,依家又ok喎配合成個show既衫

我反而唔鍾意L&G既衫,顯到佢好肥

發覺vic kwan 好鍾意梳個個all back俾佢
反而jimmy整既髮型冇乜邊次會失手

其實加唔加都唔關我事
John 發表於 2017-10-16 06:35

慘到第一次睇瑞瑞要幫襯黃牛

環保d 咁就可以加到1月中
Jw 開完一場繼續開lol
aRh3i 發表於 2017-10-16 11:48

再俾Janice用,反正佢地三個都係系出同門

其實加場最遲要幾時講,,,,定諗緊加1定2場。
愛嬅亦愛笑 發表於 2017-10-16 14:01

美祖,城城都試過開第一場之後先加尾場,好似係

最後千嬅尾場係1月23
之後就三二一Go!返番去Lets Begin part 2 1月24頭場 ...
aRh3i 發表於 2017-10-16 12:11

再開到二月三日

千嬅個景由千嬅,jw,janice用哂,夠環保,黎明實支持反正a music一個景拍哂咁多個mv ...
Kaybb 發表於 2017-10-16 11:56

其實用上手既台,係唔係下手出錢拆台架? 定係傾掂數一人俾一半?

大陸節目會幫佢tune番準d音, 應該ok, 但sammi都去,就比下去

但無論點都好,我都唔太想佢加場:( ...
Nathan 發表於 2017-10-16 13:02

依家既sammi,不了

話是話,邊度有報導話佢要參加我是歌手而演唱會唔加場?

應該唔會比用上手台, 交場要還原場地
就算大家都係3面台, 個個人機關, 燈光設計都唔同, 連座位數同正 ...
aRh3i 發表於 2017-10-16 14:35

有架,好似唔記得邊次,咪咪姐就係用美瑞個台

Do you mean鄭中基?
matthewyky 發表於 2017-10-16 14:39

唔記得佐,反正係咪咪姐用人地個台,唔記得係美瑞定邊個

大家唔好再ot la,一陣又lock post
講咩都好,最後講返一句關演唱會既野

其實fansclub2/1果封email都好似 ...
joshua 發表於 2017-10-16 16:18

有得揀實架
寫明時間:29/12 - 31/12, 1/1 - 2/1

有d想佢將 快樂與哀愁 mix 美味情緣
效果應該會幾特別,不過機會應該係零

《我是歌手》新一季暫定明年一季度登陸周五22點檔,正在和某華語天后細談,也向鄭秀文、華晨宇 、陳楚生 、張韶涵 、楊千嬅 、逃跑計劃、南征北戰、林俊傑等大家期待的歌手發出了邀約,而且動用了Sandy姐說服鄭秀文

我是歌手6,林俊杰,郭顶,杨千桦,提前预定3个歌手,估计2018年1月6录制

唔貼LINK LA  除左以上二個網 wiki都有講 唔知真唔真
btw 1月6 錄 加埋1月2唔知有無影響
power2r2004 發表於 2017-10-17 12:35

唔係好信瘦人同瑞瑞同台
其實幾乎每一季都有傳佢參加,但最後都係流料,希望今次都係

同埋1月6就錄影
佢唔驚開演唱會爛聲,最後參加唔到架咩?

佢幾時先閉關?下個月拉闊,演唱會又剩返二個月,仲出席咁多活動
我估呢個post命不久矣,如果Timmy哥又lock ...
joshua 發表於 2017-10-17 17:26

上次LB又係勁多event出遲遲都唔閉關,我諗今次都係佢好似昨日先出席完citi既event

佢好似只係準備performance 既野,其他production佢交曬比人

好想知佢個台點整法,佢話一定要三面台先 ...
Nathan 發表於 2017-10-17 18:50

我諗又係背後一塊巨型plasma,跟住有d visual 同埋激光射燈咁
如果可以砌到美吹上次個台咁靚就好嚕,不過應該冇咁多budget

大家唔準再OT啦

不如大家諗下咩歌岩倒數呢個主題?
1. 數你
Nathan 發表於 2017-10-17 18:37

還未夠快

0123 Go....
高我
零號
一千零一個
再見二丁目
三分鐘戀愛熱度
hehehaha 發表於 2017-10-17 19:06

E-714342
8步半
扭到十

我發覺呢首歌大部分既live都唱得好好。今次放入個rundown都唔錯
Nathan 發表於 2017-10-17 19:07

呢首真係點樣聽都唔會厭,希望今次都有

KKBOX個預習歌單有好多電影歌,e.g. 初見 咬唇 每當變幻時
仲有來生舞 傻仔 向左走向右走 可人兒 ...
fifty1205 發表於 2017-10-17 23:49

個list冇快歌既

Duo medley:
Duo medley:
1. 再見二丁目/原來過得很快樂
2. 小星星/ 星星同學
3. 自由行/ 我在橋上看風景
4. 勇/ 咬唇
5. 最佳損友(cover)/ 最好的債
6. 當女飛俠愛上萬能俠/ Wonder Woman
l00540 發表於 2017-10-18 13:00

7. 狼來了 / 郎來了
8. 愛人 / 稀客
9. 可人兒 / 野孩子 / 最好的債
10. 姊妹 / 好不容易遇見愛
11. 吹牛娃娃 / 娃娃夫人
12. 楊千嬅 / 我係我

呢隻好聽,但佢應該唔記得
joshua 發表於 2017-10-18 07:24

差唔多係佢最好聽既快歌,希望佢真係會一次

3, 2, 1, HAPPY NEW YEAR 放煙花

就唱放煙花
wchild 發表於 2017-10-18 10:14

可能今次dance medley 有放煙花呢

開大有唱姊妹呀,係春夏秋冬medley入面!
我希望今次佢用姊妹replace野孩子!鍾意姊妹多好多

PS: 我早兩日睇番萬紫千紅,其實千嬅音色不錯,冇點走音,係喊個幾首啫,大部分唱得好好,呢個演唱會啲衫都靚,係衰在個頭only
膠膠 發表於 2017-10-19 01:43

唔知點解,我覺得 開大medley既 「木偶奇遇記/姊妹」 好聽到痴線,
特別係木偶奇遇記,雖然病,但個把中低音真係好有feel,令人著迷

同意用姊妹replace野孩子,野孩子真係聽到好厭

萬紫千紅唱姊妹個條吹起裙超靚呀,好懷念呢個時候既佢

LB Live CD有
Btw 近排見到好多千嬅金曲Post都有可人兒,希望今次會唱
仲有勇 究竟係major clas ...
fifty1205 發表於 2017-10-19 01:54

「勇 」就好似美祖既 「16號愛人」,明明係minor黎,但就hit到個個都識
我諗依家冇人會當呢首歌係minor

「可人兒」係AAL之後幾乎絕跡咁滯,都想佢唱,但希望唔好改到鬼五馬六,原版已經係最好聽

話時話
老千 D LIVE正經左之後好似無一次完整唱過姊妹又出過碟?
AAL 無出碟
L&G 叫嘉賓唱
LB 唔見左隻歌

今次係咪會出番黎~
就算開大都無唱過~對上一次就係勁走音既萬紫千紅
艾石仔 發表於 2017-10-19 00:49

開大真係好難唱,個range闊得黎,D歌詞又密,抖氣位又短
好易唱到甩晒同埋扯蝦

佢上台幾好笑呀
John 發表於 2017-10-19 12:48

chok樣,不了

當年好似話打風住8號風球開show?>