返回列表 發帖
星之碎片勁好聽,不過無咩機會live吧
joshua 發表於 2017-9-17 22:54

除非有人做嘉賓唱梁朝偉嗰part

(點解打完 d 野唔見左... = =)
勁快 @@

erhhh 其實我鐘意聽狼來了所以就算佢每次唱我都會好樂意地聽
正如總有一班人好恨聽水瓶座對佢地好有意義
所以 少女的祈禱 小城大事 水瓶座會無限 loop
正如唔夠快歌既佢 烈女 處處吻 都會無限 loop
(其實都幾慶幸佢叫做有兩隻快歌 hit 左
起碼演唱會有兩隻快歌頂下檔)

我真心唔鐘意林生的 "創意"
通常都無無謂謂當有聊

btw 上次個台真係好靚好靚
唔知今次個台會邊個設計呢
不過應該係我心中難以超越 LB 個台
mix_nzi 發表於 2017-9-17 22:57

我其實好鍾意水瓶座,但係佢宜家已經唱唔返以前個種感覺了,同樣既例子仲有小城大事

不過呢d個真係唱佐太多太多次,同埋有大把機會聽live,如果有得揀,好想聽多d佢未唱過live或者好少唱既歌,正如佢自己話齋,每首歌都係一條命黎

我都唔識欣賞佢d創意,好似送禮個演唱會名咁,又係聽到R曬頭

聽講今次既舞台設計係fran9,touch mi個台佢真係整得好靚

不過又係個句,最靚既三面台都係比唔上最靚既四面台

LB個台我覺得未算好靚,但就好有意思,燈光就真係一流

其實最擔心係千嬅把聲,我覺得佢今年d live聲線薄左好多,聲帶好緊咁。

-_-佢把聲最靚係AAL, 把聲有力,可以真音唱上去。

大路歌唔係問題呀,但可唔可以唔好成日唱個堆?
下面呢堆都係大路情歌都曾經hit過架
咬唇,煉金術,閃靈, ...
Jacz 發表於 2017-9-17 22:11

我想聽 我的醉愛! 佢堆電影歌都好正

其實最擔心係千嬅把聲,我覺得佢今年d live聲線薄左好多,聲帶好緊咁。

-_-佢把聲最靚係AAL, 把聲有力,可 ...
Nathan 發表於 2017-9-17 23:44

同意最正係AAL,無論歌單同演出都係震撼!最衰冇出碟,其實寰亞可唔可以出返?當搵錢出隻CD都好吖。

同意最正係AAL,無論歌單同演出都係震撼!最衰冇出碟,其實寰亞可唔可以出返?當搵錢出隻CD都好吖。 ...
Serendipity 發表於 2017-9-18 00:13

燭光夜、八步半超驚喜,而且唱得好好

燭光夜、八步半超驚喜,而且唱得好好
joshua 發表於 2017-9-18 01:41

仲有 新世紀福音戰士 個opening真係好震撼

-_-佢把聲最靚係AAL, 把聲有力,可 ...
Nathan 發表於 2017-9-17 23:44

我都覺得佢把聲愈黎愈薄
其實人唔係年紀愈大聲線聲底愈厚架咩?

唔想聽大路野
side track pls

已經picture到倒數加熱血青年個畫面

其實上次rundown唔錯,
雖然有大路野,但起碼每晚唔同

今次唱下閃靈果d啦
同埋唔好唱人地既歌啦

不過我估嘉賓一定有余文樂

已經picture到倒數加熱血青年個畫面
mychart- 發表於 2017-9-18 03:48

或者"最後的歌"都好耐無擺落正式rundown

由結他到豎琴~~
唔知今次佢又玩咩樂器呢~~

由結他到豎琴~~
唔知今次佢又玩咩樂器呢~~
kenny1102 發表於 2017-9-18 12:55

應該係鋼琴 - 吉他 - 豎琴

或者"最後的歌"都好耐無擺落正式rundown
gooloo 發表於 2017-9-18 12:20

姊妹其實都唔算成日唱架, L&G係嘉賓唱,LB就好似第一場先唱到?

姊妹其實都唔算成日唱架, L&G係嘉賓唱,LB就好似第一場先唱到?
Jacz 發表於 2017-9-18 13:06

姊妹得第一 五 六場有唱,呢首其實十幾年無落過DVD
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

大路rundown唔緊要, 始終12月show都預左
唱d少唱d就ok la

閃靈
咬唇
Mr.
鍊金術
大傻正常版 / 我的生存之道
手信
小星星
放煙花
我不要你愛我
明日再會
有過去的女人
愛在旁若無人的太空
余春嬌 / 當我想起你 / 動地驚天愛x過

呢堆都未唱過 / 少唱
如果加1-3首side track, 足夠提供新鮮感/ 驚喜又唔會太悶親班街客
【This is MC】澳門見

上面講完搞到我好想佢請梁朝偉黎

一齊唱星之碎片

想問下佢有無唱過美味情緣/快樂與哀愁 LIVE?
呢兩首都好正

等緊你呀

金翅仲睇唔睇rundown呀?
Jacz 發表於 2017-9-17 01:42

唔睇

大路rundown唔緊要, 始終12月show都預左
唱d少唱d就ok la

閃靈
咬唇
Mr.
鍊金術
大傻正常版 / 我的生存之 ...
lemontea1069 發表於 2017-9-18 14:40

唱多次新世紀, 一個人的童話, 稀客, 民間傳奇我OK 啦

姊妹得第一 五 六場有唱,呢首其實十幾年無落過DVD
fifty1205 發表於 2017-9-18 14:33

好似可人兒都好耐都冇唱過?

想問下佢有無唱過美味情緣/快樂與哀愁 LIVE?
呢兩首都好正
放空 發表於 2017-9-18 15:28

唱多次新世紀, 一個人的童話, 稀客, 民間傳奇我OK 啦
wchild 發表於 2017-9-18 15:54

我直頭唔介意佢用多次新世紀黎做opening
學我frd話齋,私奔 會變 喜喜2.0

Jacz 發表於 2017-9-18 16:33

sad but true...新世紀型到,死都唔唱
...

Jacz 發表於 2017-9-18 16:33

私奔 喺LETS BEGIN 都OK既

siongguan 發表於 2017-9-18 16:42

係超型

私奔 喺LETS BEGIN 都OK既
wchild 發表於 2017-9-18 16:53

直覺佢黎緊幾次紅館都會繼續唱

siongguan 發表於 2017-9-18 16:42

對上一次唱已經係華星三寶拉闊了

直覺佢黎緊幾次紅館都會繼續唱
Jacz 發表於 2017-9-18 16:54

你秒回WOR
感覺人瑞人氣無以前咁勁, 加上比人感覺離地

你秒回WOR
感覺人瑞人氣無以前咁勁, 加上比人感覺離地
wchild 發表於 2017-9-18 17:00

咁岩refresh見到

梗係喇,做佐咁多離地既野,如果唔係死忠,一早離棄佐佢喇  

咁岩refresh見到

梗係喇,做佐咁多離地既野,如果唔係死忠,一早離棄佐佢喇   ...
Jacz 發表於 2017-9-18 17:05

唔知點解我覺得佢同林夕UNFRIEND 左 定係我多心?

wchild 發表於 2017-9-18 17:11

唔會掛? 點解咁覺得

唔會掛? 點解咁覺得
Jacz 發表於 2017-9-18 17:17

純粹覺得, 可能係我多心

純粹覺得, 可能係我多心
wchild 發表於 2017-9-18 17:19

睇下黎緊隻碟有冇夕爺填既詞同埋去唔去睇佢既演唱會就知

睇下黎緊隻碟有冇夕爺填既詞同埋去唔去睇佢既演唱會就知
Jacz 發表於 2017-9-18 17:21

我都係咁諗

依家諗返起,係大陸百度貼吧6月個陣有個post,話美瑞年尾會開十場紅館演唱會,係三面台

唔知條友係純碎9up定真係知道咩內幕
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

wchild 發表於 2017-9-18 17:11

林夕先冇阿Y咁無聊

依家諗返起,係大陸百度貼吧6月個陣有個post,話美瑞年尾會開十場紅館演唱會,係三面台

唔知條友係純碎9 ...
Jacz 發表於 2017-9-18 17:31

一見到REAL就知9吹啦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

唔知條友係純碎9 ...
Jacz 發表於 2017-9-18 17:31

佢肯唱肯開的話3面台10場真係冇乜難度

應該係鋼琴 - 吉他 - 豎琴
Jacz 發表於 2017-9-18 13:04

如果千嬅自彈自唱都幾正,佢都學過鋼琴啊

千嬅破自己記錄,開8場就夠,23-26,28-31

一見到REAL就知9吹啦
fifty1205 發表於 2017-9-18 18:31

REAL就照抄wiki既,個陣講開演唱會,冇人信

不過都似係9up多

佢肯唱肯開的話3面台10場真係冇乜難度
gooloo 發表於 2017-9-18 18:46

十場三面台其實同7唱四面台既位差唔多,係唔知佢體力同把聲得唔得

如果千嬅自彈自唱都幾正,佢都學過鋼琴啊
Nathan 發表於 2017-9-18 18:47

其實我想佢彈接他唱soft d既歌呀
上次彈豎琴真係估佢唔到

千嬅破自己記錄,開8場就夠,23-26,28-31
Nathan 發表於 2017-9-18 18:54

23-26, 28-31, 9場喇喎
我覺得佢今次應該都係開10場架喇,冇理由開得31唔開1號架

23-26, 28-31, 9場喇喎
我覺得佢今次應該都係開10場架喇,冇理由開得31唔開1號架 ...
Jacz 發表於 2017-9-18 19:03

你計多次啦,8場啊啊:P

我諗緊睇邊場,節日正日應該同屋企/朋友/另一半過

你計多次啦,8場啊啊:P

我諗緊睇邊場,節日正日應該同屋企/朋友/另一半過 ...
Nathan 發表於 2017-9-18 19:09

係喎,睇錯佐係23-27添

想睇倒數同尾場囉,始終佢未試過倒數

你有無上美千個fb 睇!坤哥只不過係留左一個言
勁多人叫佢唔好黎做嘉賓XDD 笑鬼死

我只係覺得今次 ...
放空 發表於 2017-9-17 15:43

阿唔知邊個都痴L線三唔識柒喺美瑞Facebook留名
重要前後兩個post都有留

講時講 我覺得坤哥有機會做嘉賓(如果固定每晚一位嘉賓)....雖然唔多想見到佢...不如solo十晚好啦 唔好要 ...
黃家正 發表於 2017-9-17 17:40

老老竇竇我都feel到會有同時我好驚而家會買中佢嗰場