返回列表 發帖
1212 歌單

今生不回家
消化不良
大躍進
退化論
好世代!!!
張氏情歌
地下街
陽光燦爛的日子
每一個晚上 x 第一次
永遠太遠

漢城沉沒了
告一段落
最終幕
回去哪要時光機器
Children Song
理智與感情
失散時光
不敵
天馬行空
登陸日
我們都不是無辜的
愛比死更冷
14天

有時
重逢
星塵

安可:
在天之靈

買左企位既話其實企walkway最尾先係最佳位置
周爸係果度唱六、七首歌有得做近距離接觸,同埋企後啲有時三部曲啲布幕效果先睇得哂

今日啲限量商品有無賣哂?
hin0526 發表於 2017-12-12 21:49

無留意,但唔覺貼左賣哂字眼

竟然唔唱目黑

1212 歌單

今生不回家
消化不良
大躍進
退化論
好世代!!!
張氏情歌
地下街
陽光燦爛的日子
每一個晚上 x  ...

阻住 發表於 2017-12-12 23:33

竟然冇目黑
仲有live a life好多想聽嘅歌都冇唱

冇時空.....:(

3部曲個performance冇得輸 效果好好 除左唱得唔好

係咪冇機會出dvd?

3部曲個performance冇得輸 效果好好 除左唱得唔好

係咪冇機會出dvd? ...
721AXA 發表於 2017-12-13 01:12

比起come back 果3次音樂會
呢次已經唱得好左架喇

有D歌既高音無聲TIM

買左企位既話其實企walkway最尾先係最佳位置
周爸係果度唱六、七首歌有得做近距離接觸,同埋企後啲有時三部 ...
阻住 發表於 2017-12-13 00:21

慶幸誤打誤撞企左喺walkway最尾,堅一流,超近+握到手(後來發現個walkway形狀應該係模仿土星環所以係彎嘅,燈光打落去會見到環狀)
成個show嘅visual好靚好靚好靚......因為自己都係半個天文迷所以睇得好開心...

頭場D人已經狂嗌encore開晒大燈都唔走又係咁滾搞坐panel嘅何監製XDD
磨足三個字先死死地氣走 (小弟都有份嗌)
咁搞法,話唔定今晚同後晚真係可以嗌到腎仔出黎2nd encore XD

係咪冇機會出dvd? ...
721AXA 發表於 2017-12-13 01:12

「簷蓬滴雨聲」嗰下走音我忍唔住「嘩hai...」左一下不過今次整個騷的live表現好左好多
應該唔出DVD,雖然今次非常值得出...齋睇visual已值回票價

竟然唔唱目黑
kio0909 發表於 2017-12-13 00:23

意料之外+意料之內咁啦,話晒唱左咁多次都厭,同埋諗唔到可以擺邊個位(唯一諗到係encore第一首會比較適合)

反而個人意見如果將登陸日換做極樂應該現場會更high

「簷蓬滴雨聲」嗰下走音我忍唔住「嘩hai...」左一下不過今次整個騷的live表現好左好多
應該唔出DV ...
Riverfish 發表於 2017-12-13 09:44

台 燈 visual 衫 idea都好完美下
好想佢出碟

好好睇
睇到我好激動
估唔到可以咁靚
【This is MC】澳門見

好好睇
睇到我好激動
估唔到可以咁靚
lemontea1069 發表於 2017-12-13 23:56

係喎!我無諗過麥花臣可以做得好過紅館製作。

Rundown同昨晚一樣,睇完有時三部曲,好想哭,好震撼

完全估唔到麥花臣可以有咁既製作

今晚有錄影

今晚有錄影
kio0909 發表於 2017-12-14 22:09

錄左 仲要搞版權個啲 都未必一定出到

721AXA 發表於 2017-12-14 23:06

o佢D歌都係自己寫, 同華納又FD
要拎唔難丫

今晚encore:
在天之靈
極樂
我是個地球人
勞斯。萊斯 (何韻詩合唱)
目黑

三粒半鐘 抵企

周國賢 星塵 銀河鐵道之夜
https://www.youtube.com/watch?v=8J8GUmYxStE
真係好鬼震撼 好interstellar 睇到打冷震

回復 69# kio0909

encore有呢幾隻好正

周國賢 星塵 銀河鐵道之夜

真係好鬼震撼 好interstellar 睇到打冷震
721AXA 發表於 2017-12-15 00:29

靚係靚,不過佢唱得好唔掂喎

今晚encore:
在天之靈
極樂
我是個地球人
勞斯。萊斯 (何韻詩合唱)
目黑 ...
kio0909 發表於 2017-12-15 00:02

好正  有無錄影 (catwalk台好難拍攝)?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

靚係靚,不過佢唱得好唔掂喎
kanxd 發表於 2017-12-15 02:04

冇話佢唱得掂 睇得佢 都唔會expect有唱功
所以有人話唱得比之前好 我覺得差唔多

721AXA 發表於 2017-12-14 23:06

可能要好似上次個個925SHOW咁 要等一年先出到

所以有人話唱得比之前好 我覺得差唔多 ...
721AXA 發表於 2017-12-15 09:51

你岩
   其實我真係好鐘意佢同佢d歌,不過真係接受唔佢d live,所以忍痛唔睇

你岩
   其實我真係好鐘意佢同佢d歌,不過真係接受唔佢d live,所以忍痛唔睇 ...
kanxd 發表於 2017-12-15 10:40

我用眼睛聽歌
當見到佢個樣,已經覺得佢既live無問題

所以有人話唱得比之前好 我覺得差唔多 ...
721AXA 發表於 2017-12-15 09:51

聽今生不回家時
個心離左幾離

好彩之後好番啲⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

聽今生不回家時
個心離左幾離

好彩之後好番啲⋯
l00540 發表於 2017-12-15 12:18

今生不回家 我睇嗰晚都係咁,所有高音位無聲。
    我朋友同我睇 佢問我 乜佢平時把聲係咁架咩?

今生不回家 我睇嗰晚都係咁,所有高音位無聲。
    我朋友同我睇 佢問我 乜佢平時把聲係咁架咩? ...
hin0526 發表於 2017-12-15 12:28

其實聽開佢既人都知佢咩料佢始終都係岩ROCK歌

佢D LIVE真係...

Art Direction 同d Visual

星期六去睇~好驚自己企唔到咁耐XD

聽日就係啦! 好大期望
唔知會唔會轉下rundown呢

想聽離魂記/密封罩/時空
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

今生不回家
消化不良
大躍進
退化論
好世代
張氏情歌
地下街
陽光燦爛的日子
每一個晚上 x 第一次
永遠太遠

漢城沉沒了
告一段落
最終幕
回去哪要時光機器
Children Song
理智與感情
失散時光
不敵
天馬行空
登陸日
我們都不是無辜的
愛比死更冷
14天

有時
重逢
星塵

ENCORE:
在天之靈
黃金入球
離魂記
極樂
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

黃金入球
離魂記

聽日就係啦! 好大期望
唔知會唔會轉下rundown呢

想聽離魂記/密封罩/時空 ...
hehe 發表於 2018-1-19 20:51

竟然中到一首
02 著地 - 鄧麗欣

睇片好似前面有成兩三行空櫈既

721AXA 發表於 2018-1-21 02:59

謝安琪走左囉
02 著地 - 鄧麗欣

竟然中到一首
hinz 發表於 2018-1-21 00:02

離魂記

721AXA 發表於 2018-1-21 02:59

琴晚全爆啊 encore時就開始有人走
btw.....睇完個show感想:
成個production好正,麥花臣都做到咁,好掂! 尤其是有時三部曲個projection....好震撼
歌單同arrangement唔掂,一開頭d冷門rock歌根本帶唔起個場,跟住d經典歌(地下街,漢城沉沒了,不敵)改編到勁慢
成個show成3個鐘...但好多位都拖得好悶 有d想訓
第一次聽Endy d live.....果然名不虛傳.....好似唱K咁.......
成晚最正系有時個段同埋Encore
估唔到會唱黃金入球同離魂記,聽到佢話唱離魂記真系大叫左出黎

琴晚全爆啊 encore時就開始有人走
btw.....睇完個show感想:
成個production好正,麥花臣都做到咁,好掂!  ...
loowee 發表於 2018-1-21 10:35

我只想覆你一個字
下?

冷門rock歌?定你根本無乜點聽歌炸
結他自己彈 無可能做到CD VERSION咁快
Live其實比我想像中好 當然都係差
悶?janice個d就悶
02 著地 - 鄧麗欣

我只想覆你一個字
下?

冷門rock歌?定你根本無乜點聽歌炸
結他自己彈 無可能做到CD VERSION咁快
Live其 ...
hinz 發表於 2018-1-21 12:32

下? 04年開始每隻Endy歌都有追開你話我冇聽歌?
消化不良 大躍進 哥d 對於大眾黎講唔系冷門系咩?
琴晚開頭幾首就算玩到幾hardcore,全部人連standing都dead air 系事實
反而hit歌d BPM 就拖到咁慢,Endy吉他技巧根本唔會handle唔到,你當佢謝霆鋒咩

下? 04年開始每隻Endy歌都有追開你話我冇聽歌?
消化不良 大躍進 哥d 對於大眾黎講唔系冷門系咩?
琴晚開 ...
loowee 發表於 2018-1-21 13:11

我都係第一次睇佢演唱會
但以show黎講
氣氛反應一定唔會差囉

我真係唔明d人
演唱會一定要唱hit歌?
然後唱hit歌又話唔唱side
WTF
02 著地 - 鄧麗欣

尾場有Zarahn encore

我都係第一次睇佢演唱會
但以show黎講
氣氛反應一定唔會差囉

我真係唔明d人
演唱會一定要唱hit歌?
然後 ...
hinz 發表於 2018-1-21 13:40

我又冇話成個show好悶 唔應該唱side track....
但開頭個section我覺得可做得更好
香港觀眾係好慢熱,一開頭係有需要用經典歌炒下個場,一開頭消化不良哥幾首係rock 到爆,但全場standing都係靜止狀態,成件事好odd
我只係覺得依個show歌單排位同編曲可以做得更好,節奏拿捏可以好d
去到後期其實好掂啊,黃金入球哥到全場high爆