返回列表 發帖

[Oct/9/2017] C'mon in~ - 陳奕迅 (CD)

歌手:陳奕迅
唱片名稱:C'mon in~
唱片封面:

推出日期:2017/10/9
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 放
2. 收心操
3. 海膽
4. 誰來剪月光
5. 床上的黑洞
6. 右上角
7. 之外
8. 傅科擺
9. 零下幾分鐘
10. 披風

附加資料:
[C’mon in~]
Eason Chan
陳奕迅
睽違三年期待 全新國語專輯

就這樣…..就醬
怎麼樣?
就這樣…..就醬
唱什麼?
就這樣…..就醬
只有他可以這樣玩弄音符!
只有音樂可以顛倒他行為!
只有他可以“唱”所欲為!

藉著音樂與文字 擺己渡人 擺人渡己
請你自己在這十首曲中 尋找到最深層的自我
你是怎樣的?

就這樣…..就醬
就這樣一個人
就這樣一個經歷
就這樣一個故事
沒有藉口 沒有理由 沒有牽絆 沒有廢話
就這樣…..就醬

Eason這次主要透過兩大著名作詞家易家揚、葛大為將藉由他們的筆觸以及音樂人Jerald監製,
並邀請許多音樂菁英一同參與完成…..而這一次專輯的名稱 [C’mon in~] 開宗明義簡單明瞭,就是希望歡迎請進來我的音樂世界,隨著每首歌曲的不同旋律音符以及文字想像空間,盡情暫時拋開所有的一切,用心細細咀嚼品嚐…..
就醬…..就這樣
就聽歌吧!

預購限量贈品:C’mon in A4文件夾

出處:yesasia
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

3:32 係咩嚟?

個cover好3rd grade...
I talk a lot of BS.

3:32 係咩嚟?
newguy 發表於 2017-9-21 12:41

誰來剪月光 3:32
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

宜家啲唱片係唔需要拍封面噶

床上的黑洞
呢首歌講佢老婆?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

真。大碟

望落個大碟介紹同tracklist就覺得好唔吸引

真。大碟
kwanie 發表於 2017-9-21 13:57

國語碟十隻歌好正常啫
budget都多啲啦
仲要係Eason

又黑洞又海膽

Btw, 香港區是否有預購版?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

又黑洞又海膽

Btw, 香港區是否有預購版?
l00540 發表於 2017-9-21 20:14

繼aiai隻"我自在"之後又一有幻想空間嘅唱片

at first i saw it as 放心操海膽

Jerald監製.
Interesting

而家見到陳奕迅同國語, 就會諗起會唔會成隻碟都係大陸電影主題曲

訂了$128

File有黑色/ 白色兩款(2選一)

繼aiai隻"我自在"之後又一有幻想空間嘅唱片
星夢情真 發表於 2017-9-22 01:39

歌名 0下面的幾分鐘都幾淫下

今次居然有邦邦嘅創作
零下幾分鐘居然好正

聽完一次之後覺得如果哩只碟全部做廣東歌
至尊唱片冇走雞

收心操 曲:Jerald Chan 詞:葛大為
床上的黑洞 曲:RubberBand/Jerald Chan 詞:Tim Lui/6號
右上角 曲:Jerald Chan 詞:葛大為
之外 曲:徐繼宗 詞:易家揚
傅科擺 曲:C.Y.Kong/Jerald Chan 詞:葛大為
零下幾分鐘 曲:藍奕邦 詞:易家揚

今次居然有邦邦嘅創作
零下幾分鐘居然好正

聽完一次之後覺得如果哩只碟全部做廣東歌
至尊唱片冇 ...
metay1320 發表於 2017-10-9 18:13

今年反而比其他男歌手值三甲

今年反而比其他男歌手值三甲
hehehaha 發表於 2017-10-9 18:23

未派台嘅歌比前面幾首派台歌正好多 不過始終國語碟 d詞都係唔多得

CY Kong again

回復 20# metay1320

唔知點解一換番香港班底做國語碟,總覺得D詞同咬字好似差咁啲,都可能係快歌舞曲關係掛。對比起《上五樓的快活》,果隻碟既咬字好好多。

Eason唱廣東歌咬字不嬲都比較鬆, 但係國語唔係佢mother tongue, 一鬆就變左唔知佢唱咩

之外 最好聽

之外 最好聽
winkochueng 發表於 2017-10-10 22:26

係

派呢首好過啦

成隻碟有d似3mm 國語版
【This is MC】澳門見

聽完一次 覺得自己未夠老去聽隻碟 中年味好重
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

有藍奕邦!!!

聽完live之後十首歌都好聽左
傅科擺好震撼

個live 好正

FF《C'mon in and more》
bonus DVD- 收録台灣站/ 香港站花絮

隻碟第一次聽above average
第二次聽好正
個flow一流
本身麻麻嘅披風都好聽左 好似係
Happy and Blessed.

隻碟唔差 而且明確顯示近年嘅Eason唱快歌吸引過慢歌太多
可惜環球淨係識推嗰幾首破壞Flow嘅慢歌
但覺得今次用香港班底 可能會因為「不合台灣人口味」而失落金曲獎歌王

隻碟唔差 而且明確顯示近年嘅Eason唱快歌吸引過慢歌太多
可惜環球淨係識推嗰幾首破壞Flow嘅慢歌
但覺得今次 ...
nicholashin 發表於 2017-10-19 23:06

頭三首好爽 一氣呵成
誰來剪月光佢plug嗰陣我覺得唔算差
擺喺track4做buffer都還可
床上的黑洞 之外全碟最好
零下幾分鐘都係水準之作

零下幾分鐘好有異地feel(可能係pong),唱多啲Jazz庸庸懶懶咁都幾正

傅科擺 LIVE正到癲
EASON唱得好有力

聽完一次 覺得自己未夠老去聽隻碟 中年味好重
HOTMAN 發表於 2017-10-11 15:54
但你又識欣賞LITM喎
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

但你又識欣賞LITM喎
dongbb2332 發表於 2017-10-28 16:21

Sor
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

慢歌其實plug《之外》會唔會比較好?
快歌表現好,特別鐘意《床上的黑洞》,又groovy又funky
《傅科擺》嘅電子搖滾都聽得好過癮,但同成隻碟嘅基調又唔係好夾,可惜可惜

有人覺得隻碟underrated得好緊要
明明正過Rice & Shine, 準備中

hehehaha 發表於 2017-11-5 22:07

喺呢度姐
呢度啲人不嬲唔鍾意陳奕迅

希望呢隻碟可以幫Eason入圍下年金曲獎男歌手
不過唔好得獎

hehehaha 發表於 2017-11-5 22:07

隻碟正到喊, 不過算啦, 出面賣得就OK

隻碟真係好正,903應該推多啲至啱,反而今年唔支持,好奇怪。