返回列表 發帖
日期 : 02/10/2017
時間 : 0930 - 1000
節目 : bagsic

歌謠 / Beautiful Love(蔡健雅) / 原來的你(宋念宇) / 在你身邊(韋禮安) / 無瑕年代(藍奕邦) / 一直看見天使(My Secret Live)(容祖兒) / 卜卜卜(小塵埃) /

光天化日亦能慢
停下這一剎怎會太衛蘭?
撇下0魂
浮蕩於這一瞬間

支持GL做自己 LITM! ...
dongbb2332 發表於 2017-10-2 17:03

GL是最好的

佢唔洗係最好, 只要好過小宇 蔡健雅 周二珂就夠
dongbb2332 發表於 2017-10-2 17:48

Agger
GIN分別好過入圍今年金音獎創作歌手、最佳電音單曲獎同埋24屆金曲獎最佳男歌手既小宇
三屆金曲獎歌后、專輯製作人獎得主蔡健雅
同埋係YOUTUBE有首歌10M VIEW 既二珂

支持架

日期 : 03/10/2017
時間 : 1830 - 1900

三角題(周二珂) / 忘記有時 / 笛卡兒的長生殿(盧巧音) / 就改天(葛仲珊) / 給我你的壞(宋念宇) / 有淚多好 / 第十行星(Robynn & Kendy) /

堆廣東歌勁高汁 支持
jose 發表於 2017-10-3 21:24

明明堆國語歌都一樣咁高汁

日期 : 05/10/2017
時間 : 1545 - 1615
節目 : 高質會員先會鍾意既歌

無敵(Robynn & Kendy) / 推開世界的門(楊乃文) / 歌謠 / 原來的你(宋念宇) / 坦白(RubberBand) / 懂事(盧凱彤) / 每個眼神都隻身荒野 /

日期 : 08/10/2017
時間 : 2300 - 2330
節目 : 國宇力

新預感 / 現在就讓我走(宇宙人) / 心向夏天(宇宙人) / 未單身 / 光之海(A-Lin) / 不要不要 / 戰神卡爾迪亞(陳珊妮) / 給我你的壞(宋念宇) /

日期 : 09/10/2017
時間 : 0845 - 0915
節目 : 無題

妳聽得到(周杰倫) / 大城小愛(王力宏) / 心向夏天(宇宙人) / 我最親愛的(張惠妹) / 復刻回憶(薛凱琪 & 方大同) / 情歸何處(梅艷芳) / 姊妹(楊千嬅) /

日期 : 09/10/2017
時間 : 2200 - 2300
節目 : 同在

同在 / 慣性取暖 / 原來的你 / 不好過 / 這樣好不好 /
所謂的愛 / 給我你的壞 / 理想時代 / 被愛妄想 / 我呢 / Outro: 我們...能回到原來的樣子嗎? /

隻碟好襟聽 ...
好彩當初冇聽左一次就放棄左

日期 : 11/10/2017
時間 : 1730 - 1830
節目 : 沉溺

三月(張惠妹) / Yellow(Coldplay) / Trouble I'm In(Twinbed) / Say Something(A Great Big World & Christina Aguilera) / Let her go(Passenger) / Castle On The Hill(Ed Sheeran) / 離魂記(周國賢) /
一步成詩 / 青花瓷(周杰倫) / 還未(容祖兒) / 男孩像你(薛凱琪) / Someone Like You(Adele) / 第三人稱(蔡依林) / 溫柔(五月天) /

堆英文歌勁高質!
尤其我每次都聽到喊(世界真巨大個首)
JasOh103 發表於 2017-10-11 18:59

咁第二首廣東歌呢?

胡琳 - 月亮之歌 (戀上你光芒)
恭碩良 - We All Fall Down
林德信 - Scorpio
林德信 - Firelight
Per se -  ...
nicholashin 發表於 2017-10-14 19:11

where is Baby Stop?

日期 : 15/10/2017
時間 : 1215 - 1245

還原成長(Mr.) / 愁滋味 / 一步成詩 / 原來的你(宋念宇) / 說到愛(蔡健雅) / 歌謠 / 楓紅(周二珂) /

日期 : 17/10/2017
時間 : 1900 - 1930

哪裡是你的擁抱(逃跑計劃) / 一萬小時(宇宙人) / 好嗎好嗎(魏如萱) / 外面的世界(莫文蔚) / 一個人(陳珊妮) / 推開世界的門(楊乃文) / 長白山(王嘯坤) /

望左一望 俾自己個playlist嚇親
點解可以高質成咁

給我冷漠 換你更痛快
給我傷口 讓你不再被我傷害
給我寂寞 吞你的悲哀
給我裂縫 要我想到你就遺憾
給我你的 ...
dongbb2332 發表於 2017-10-18 09:19

因為主唱果位係實力派

抵你鍾意玩你睇你嘔到一褲嘔吐物
nicholashin 發表於 2017-10-18 10:56

U mad?

咁 首歌係掂既
dongbb2332 發表於 2017-10-18 11:10

但係某啲人眼中 入圍金音獎最佳創作歌手既佢既作曲能力仲不如周柏豪 ......
可能金音獎評審耳仔有啲問題啦

Who?
唔好某黎某去啦
呢度冇mimi
dongbb2332 發表於 2017-10-18 11:15

全CM最有taste果位

反OT
慣性取暖 / 給我你的壞 / 理想時代 /

日期 : 19/10/2017
時間 : 1100 - 1200

愁滋味 / 有淚多好(piano cover) / 未單身 / 內外(小肥) / SimpleLoveSong(RubberBand) / 忘記有時 / The Best Is Yet To Come(at17) /
夏花秋葉(梁詠琪) / 回眸一笑(陳柏宇) / 可惜你是個人 / 救生圈(Twins) / 還是想念(家家) / 兜圈(林宥嘉) / 說到愛(蔡健雅) /

日期 : 19/10/2017
時間 : 1205 - 1230
節目 : 楓紅

楓紅(周二珂) / 楓紅(周二珂) / 楓紅(周二珂) / 楓紅(周二珂) / 楓紅(周二珂) /

支持 20>10>11>12>19>16>06>X 嗰首
nicholashin 發表於 2017-10-19 12:12

http://www.joox.com/#/single?id=fnyjy_iOIPmRtQh4UmmurA==
好聽 !

A-Lin feat. J.Sheron - 你點的歌救了我
J.Sheron - 街巷 (全碟)
陳奕迅 - 之外

早上PAPAPA係咪拎咗PLAY我 ...
nicholashin 發表於 2017-10-19 22:27

Where is 2 all

直接喺下週榜單出現好唔好?
nicholashin 發表於 2017-10-19 22:47

希望你講得出做得到

日期 : 20/10/2017
時間 : 2030 - 2130
節目 : 帶著音樂去旅行

帶著音樂去旅行 / 櫻花粉的浪漫 / 三角題 / 第二次表白 / I Love Us /
楓紅 / 飄 / 但是我們分手了 / 棉被 / 放心 /

紅=好聽

1700 - 1750

現在就讓我走(宇宙人) / 圓舞曲(徐佳瑩) / 理想時代(XX宇) / We Are Colorful(Suppe ...
ed8671ed 發表於 2017-10-21 17:47

宋念

下次唔識打可以copy and paste我呢個po

日期 : 21/10/2017
時間 : 2245 - 2315
節目 : 下首自plug係?

理想時代(宋念宇) / 給我你的壞(宋念宇) / 戰神卡爾迪亞(陳珊妮) / 楓紅(周二珂) / 第二次表白(周二珂) / 還原成長(Mr.) / gorgeous(Taylor Swift) /

support taylor snake as the first woman to.....blah blah blah
JasOh103 發表於 2017-10-21 23:42

Sorry but you know what
首歌只係用黎攝位 因為唔夠半個鐘

0100-0130
叱咤樂壇 王子熱鬧樂壇

忘記有時 / 人在野 / 給我你的壞 / 當你走了以後II - 觸景傷城 ...
-Prince- 發表於 2017-10-22 01:32

支持自plug Serrini
利申 仲未聽完整版

日期 : 22/10/2017
時間 : 1720 - 1740
節目 : support 2 all

BAG 音樂流行榜 2017 WEEK 11 & 16  No.1 : 告白氣球
BAG 音樂流行榜 2017 WEEK 43  No.10 : 楓紅
NH TOP 20 2017 WEEK 43  No.18 : 第二次表白
全 女 班 音 樂 流 行 榜 Y17 W43  No.9 : 櫻花粉的浪漫
LCASIX's Music Picks W43  No.7 : 三角題

咁多人收咗錢。。。
jasonng 發表於 2017-10-22 18:19

你去聽下第二次表白
我賭你會鍾意!

如果你唔鍾意既話 我聽日就翻學

Last song good taste
HOTMAN 發表於 2017-10-22 02:06

聽左了
首歌高質同感動到喊

聽咗一次 覺得OK喇
jasonng 發表於 2017-10-22 22:11

好聽牙

日期 : 23/10/2017
時間 : 0900 - 0930

Gorgeous(Taylor Swift) / Out Of The Woods(Taylor Swift) / 當你走了以後 II - 觸景傷城 / 美麗新世界 / 負攝石(Robynn & Kendy) / 所謂的愛(宋念宇) / 第二次表白(周二珂) / Don't Text Him(Serrini) /

日期 : 24/10/2017
時間 : 1800 - 1830

Beautiful Trauma(P!nk) / Love So Soft(Kelly Clarkson) / Paris(The Chainsmokers) / Lust For Life(Lana Del Rey) / Million Reasons(Lady Gaga) / Send My Love(To Your New Lover)(Adele) / Out Of The Woods(Taylor Swift) / Thinking Out Loud(Ed Sheeran) /

very very good taste
except the trashsmokers
JasOh103 發表於 2017-10-24 19:43

多謝支持連詩雅

日期: 24/10/2017 (TUE)
時間: 07:30 - 08:30
節目: Jason's Top 10

Grenade(Bruno Mars) / Forget You(Ce ...
JasOh103 發表於 2017-10-24 23:45

全身髮力支持蛇首BTD

日期 : 25/10/2017
時間 : 1915 - 2030
節目 : Don't Text Him
嘉賓 : rini

若葉之年 / 日没前 / Drink 'n Dance / 溝晒啲仔 / 油尖旺金毛玲 /
我可唔可以唔好咁樣 / 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死 / IDGAShyt / 不要那清晨露水 /
青春荒廢 / 菖蒲色歌 / 哀樂無名 /
Pink Song / Don't Text Him /
放棄治療 / 忽 Eat All / Let Us Go Then You and I /

紅=高質

真係好聽到痛哭
RVHOCPC 發表於 2017-10-25 22:41

點解可以高質成咁
我正式宣布2017我最喜愛女歌手係Serrini

已經諗左點樣塞個獎比佢
RVHOCPC 發表於 2017-10-26 10:08

我應該會俾多於2個獎比佢

全力支持所有支持Serrini既榜主
年尾會頒獎俾佢既榜主都值20000分

日期 : 27/10/2017
時間 : 1610 - 1717
節目 : 人生若只如初見 何事秋風悲畫扇

風鈴藏心裡邊 想到你細緻的臉

你問我將來點 你問我都唔知
So baby just drink and dance
溝哂啲仔 溝溝溝哂啲仔
再見不到也許人生少不免 但金毛玲何事秋風悲畫扇

當初很喜歡他 覺得自己很差 但後來發現其實他不見得是天使對嗎
你一手捉住我衝過無紅綠燈既德輔道中四線行車個陣呢 我已經死左架啦
你說了一套 又做另一套
I do appreciate you being so brave, but what 7 you say?

緊張的化作夢囈 光陰不斷被浪費
明晨早起細兩下 想到孤單也不怕
再三糾纏 怎可能自由

太快說放棄 太快說要折衷
我最愛感覺飄渺 如無從著地又太累了

還未懂欣賞天生的個性 像大夢未訓醒
八達通得返一個八 就徐徐去入多一百
困倦裡 放心去吧 你有我在這裡
放心去 我亦會繼續去

日期 : 30/10/2017
時間 : 2140 - 2210

交響夢(蘇打綠) / 楓紅 / 東風破(周杰倫) / 心向夏天(宇宙人) / Let Us Go Then You And I(Serrini) / 克卜勒(孫燕姿) / 一步成詩 / 我們...能回到原來的樣子嗎?(宋念宇) /

同在 (全碟)

再聽多次同在 覺得隻碟真係好強大

入圍電音單曲獎既同在唔洗講
雖然份詞真係好廢 但勝在個編曲有層次
一開始既回音咁大 有果種冇人回應既空間感 好冷冰好空虛
到之後爆發果下 好似即刻同伴侶connect到一樣 有果種好grand好圓滿既感覺
份詞好repetitive 但小宇真係唱得好好 每一段一樣既都可以處理得完全唔一樣
呢首俾7.9分

慣性取暖一開始聽麻麻 好冇主打歌格
但其實小宇既旋律寫得好唔錯 慢慢聽落真係有果種糾纏不清 一刀未到兩斷既感覺
慢熱但係成首歌既唔同component合埋真係做緊同一件事 講緊同一個故事
俾7.2分啦

原來的你講左好多次 唔想再講 只能講唔識欣賞個outro既都好low
9.2分

不好過算係異類 攝係原來的你同這樣好不好中間
不過諗諗下 小宇應該想隻碟唔好太明亮 原來的你接這樣好不好實在太開心
不好過算係令隻碟個情緒控制得更好 保持翻隻碟想營造既feel
到最後用讀白收尾都令到首歌冇咁重覆
6.7分啦

這樣好不好乜樂器都出哂黎。。。首歌係三拍 而且好方大同
佢係入面都唱得有少少似方大同 lol 不過證明到佢掌握到個groove
加入(疑似)拍掌聲同弦樂令到人好似置身婚禮咁 係幾得意
可惜首歌風格本身唔係我杯茶 so 6.8分

所謂的愛keyboard好正... 同埋小宇既歌難度係超越人體極限
去到後面重覆左果半個副歌好多次 好彩vocal既處理都純熟同有變化 令到首歌後面唔會好煩
同埋首歌好搶 8.3分

給我你的壞個旋律同編曲都係好正 個副歌斷開哂一隻一隻字都可以好聽到咁
另外我好鍾意個bass同結他 首歌亦都好有大歌feel 唔大路但好上癮
8.1分

理想時代有果啲好得意 好似機械人聲既「飛飛」「伯伯」
就好似代表係理想時代生活既我地同個機械人冇乜分別
雖然首歌同原來的你有少少相似 但瑕不掩瑜
8.2分

被愛妄想首歌好痴線 所有野都好亂
應該想營造果種因為愛而掙扎同變到傻L左既感覺
不過我麻麻 6分

我呢? 首歌其實有少少欠缺 唔夠有反思空間
ANYWAYS 個女高音係加分位 同最後一track都有呼應
幾catchy不過歌詞同編曲冇乜大亮點 7分

我們...能回到原來的樣子嗎? 係完全冇執過既一段錄音
小宇用自己最原始既聲音哼唱同9叫 呈現原來的你 原來的自己
完美地為專輯埋尾 8.6分

隻碟夾埋值99分 滿分係100分
少一分係唔想佢余春嬌傲

日期 : 01/11/2017
時間 : 1630 - 1700
節目 : Live In The Moment

隨風而來隨風而去 / 空姐 / 今朝有酒 / 曌 / 好風如水 / 緣兩半 / Live /

如果而家俾我再揀
我會話我最愛最後一track

係咪等錢洗
JasOh103 發表於 2017-11-1 18:31

全力支持Gin Lee全新七曲大碟 Live In The Moment

支持Hidden track
jasonng 發表於 2017-11-1 19:57

叫乜名 ><
係咪獨一無二

日期 : 02/11/2017
時間 : 0915 - 1100
節目 : 最好的... 蔡健雅

1. 便利貼
2. True Love
3. 走過的路
4. 空白格
5. 達爾文
6. 說到愛
7. 忘了
8. 失語者
9. 異類的同類
10. Beautiful Love
11. 陌生人
12. 越來越不懂
13. 下次見
14. Letting Go
15. 紅色高跟鞋
16. 呼吸
17. Easy Come Easy Go
18. 優先權
19. 默契
20. 記念
21. 一克拉
22. 思念
23. 晨間新聞
24. Keep Breathing
25. 輪流轉

係我個榜第34週冠軍歌 和每天講再見
JasOh103 發表於 2017-11-2 13:44
係我個榜第33週冠軍歌 和每天講再見
dongbb2332 發表於 2017-11-2 11:48
係我個榜第35週冠軍歌 和每天講再見
jasonng 發表於 2017-11-2 11:46

好啦 一陣mute住黎聽一次

#donttexthim

勁高質:
1. Let Us Go Then You And I
2. 日没前
3. 菖蒲色歌
4. 青春荒廢
5. 放棄治療
6. 若葉之年

好高質:
7. 我可唔可以唔好咁樣
8. 油尖旺金毛玲
9. Pink Song

幾高質:
10. 忽Eat All
11. 不要那清晨露水
12. Drink 'n Dance
13. IDGAshyt

OK la
14. 哀樂無名
15. Don't Text Him
16. 溝哂啲仔
17. 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死

改翻先之你見我唔到

日期 : 02/11/2017
時間 : 0915 - 1100
節目 : 最好的... 蔡健雅

1. 便利貼
2. True Love
3. 走過的路
4.  ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-2 10:52

順便幫佢既國語原創專輯排個靚名先

1. Goodbye & Hello [9.2]
2. 說到愛 [8.4]
3. 失語者 [8.3]
4. 記念 [8.0]
5. 天使與魔鬼的對話 [7.8]
6. 呼吸 [7.7]
7. 陌生人 [7.2]
8. 若你碰到他 [7.0]
9. I Do Believe [6.4]
10. 雙棲動物 [6.3]
11. Live In The Moment [5.0]

開心

Serrini - 若葉之年
Serrini - 日沒前
吳雨霏 - 我本人

《我本人》真係好神  ...
nicholashin 發表於 2017-11-5 17:06

係日没前呀BB

三首歌加埋都無《原來的你》咁好聽
nicholashin 發表於 2017-11-6 12:26

Agger