返回列表 發帖
重溫各CM會員如何評價 BAG榜 2017 十二大

1. 無敵
「本年度最澄明的一首歌,也許我還是喜歡他們小清新的那 ...
bagfgfcde 發表於 2018-1-17 20:06

神帖要用力推
愁滋味個句最正

日期 : 19 / 1 / 2018
時間 :
節目 : Love Diva

離遊記 / 夢中人(王菲) / 想入非非(吳雨霏) / 我要看齣戲(陳慧琳) / 赤裸的秘密(Re:workz)(林憶蓮) /
很堅強 / 鍾無艷(謝安琪) / 街燈晚餐(衛蘭) / 勇(楊千嬅) / 尋找獨角獸(薛凱琪) /

日期: 20 / 1 / 2017 (SAT)
時間: 13-1400 (WET)
節目: HEHA CHART 2018 wk3

HEHA CHART 2018冠軍歌
wk1-3 離遊記 / Remember Me / 很堅強

01. 很堅強                                Gin Lee
02. 奉愛之名                             吳雨霏
03. 咖啡因萬歳                          側田
04. 離遊記                                王菀之
05. Remember Me                    許志安
06. 今朝有酒                             Gin Lee ft. C君 (Ne)
07. 親親你面頰                          The Boogie Playboys
08. 草原                                   林奕匡
09. 你帶著我的青春離去               JW
10. 老花前必做十件事                  Shine (Ne)

OUT:
09. 菖蒲色歌                             Serrini
10. 當下的力量                          周國賢

時間: 13-14AM (WET)

01. 很堅強                 ...
hehehaha 發表於 2018-1-20 21:51

Gin fan confirmed
@HOTMAN
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

Gin fan confirmed
@HOTMAN
JasOh103 發表於 2018-1-20 21:52

real gin fans
我都打算冠

玫瑰的故事 / 如果牆會說話 / 我說 / 和每天講再見 / 今朝有酒 / 緣兩半 / 月球下的人 / 一想到你 / 空姐 / 下一位 / Falling / 今天終於一人回家 / 曌 / 雙雙 / 好風如水 / 隨風而來隨風而去 / 光環 / 芝麻開門 / 仙境夢遊愛麗絲 / Live / 十年如當日 / 我不是你的觀賞魚 / 很堅強
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

玫瑰的故事 / 如果牆會說話 / 我說 / 和每天講再見 / 今朝有酒 / 緣兩半 / 月球下的人 / 一想到你 / 空姐 / ...
616.1314 發表於 2018-1-21 02:40

竟然無 含蓄
呢首都好好聽

時間: 13-1400 (WET)

HEHA CHART 2018冠軍歌
wk1-3 ...
hehehaha 發表於 2018-1-20 21:51

自 Plug 今朝有酒!高質
二〇二三年度全女班投票

竟然無 含蓄
呢首都好好聽
hehehaha 發表於 2018-1-21 03:04

前面我覺得幾好聽嘅
但一去到 chorus「有你在 多美好」我就覺得好老土
二〇二三年度全女班投票

前面我覺得幾好聽嘅
但一去到 chorus「有你在 多美好」我就覺得好老土  ...
616.1314 發表於 2018-1-21 03:20

唔覺,因為同佢背景有關,所以比較理解句普通話
同埋詞佢有份填㗎

前面果首滿分
後面果首就不了
bagfgfcde 發表於 2018-1-20 23:41

咁好聽都不了
咁和每天講再見呢

咁好聽都不了  
咁和每天講再見呢
jasonng 發表於 2018-1-21 10:19

冇聽過。。。

灰色 / 調色盤 /

AGA 歌曲排名

神曲
1. 若
2. 哈囉

正正子 loop過一排
3. 3AM
4. Superman
5. 孤雛
6. 一
7. ODAAT

OK
8. 能說不的秘密
9. 吃定我
10. 一釐米

普通
11. 圓
12. Nights Without You

悶 bye
13. 問好
14. 無期
15. 獨一無二
16. 認

支持AGA

AGA 歌曲排名

神曲
1. 若
2. 哈囉

正正子 loop過一排
3. 3AM
4. Superman
5. 孤雛
6. 一
7. ODAAT

OK
8. ...
bagfgfcde 發表於 2018-1-21 13:43

反GA可恥
對我黎講每一首都係神曲lo

Gin Lee 歌曲排名

神曲
1. 和每天講再見
2. 雙雙
3. 潛水
4. 一想到你

半神曲 loop過一排
5. 隨風而來 隨風而去
6. 緣.兩半
7. 十年如當日
8. 空姐
9. 芝麻開門
10. 月球下的人
11. GT
12. 1st date
13. 好風如水
14. 曌
15. 下一位

微神曲
16. 天變地變情不變
17. Live
18. 很堅強
19. 廢話少說
20. 我說
21. 今天終於一人回家
22. Falling

好聽
23. 光環
24. 玫瑰的故事
25. 我不是你的觀賞魚
26. 未來
27. 含蓄

當冇聽過
28. 偏偏喜歡你
29. 一加一
30. 獨一無二

支持Gun Lee

Loop過一排
1. 今天終於一人回家
2. Falling
3. 潛水

OK
4. 1st Date
5. Live
6. 仙境夢遊愛麗絲
7. 玫瑰的故事
8. 十年如當日
9. 如果牆會說話
10. 隨風而來隨風而去

還好
11. 芝麻開門
12. 光環
13. 我說
14. 今朝有酒
15. 緣兩半
16. 認真先輸了

普通
17. 曌
18. 月球下的人
19. GT
20. 含蓄
21. 未來
22. 一想到你

悶 bye
23. 獨一無二
24. 雙雙
25. 好風如水
26. 偏偏喜歡你
27. 下一位
28. 好堅守

難聽到嘔
29. 空姐
30. 天變地變情不變
31. 我不是你的觀賞魚
32. 廢話少說

1分

今朝起身聽左四次很堅強

很堅強 / 很堅強 / 很堅強 / 很堅強

真係好K
好愛個bridge 腦海不停loop「鋼鐵流眼淚」「變成煎堆」

十年前後
2008第三周叱咤冠軍歌(1月20日) 及 2018第三周叱咤冠軍歌:

鍾無艷(謝安琪) / Remember Me

今朝起身聽左四次很堅強

很堅強 / 很堅強 / 很堅強 / 很堅強

真係好K
好愛個bridge 腦海 ...
JasOh103 發表於 2018-1-21 14:35

理論上你係聽咗48次「很堅強」
因為每聽一次首歌,Gin Lee唱咗12次「很堅強」係入面

Loop過一排
1. 今天終於一人回家
2. Falling
3. 潛水

OK
4. 1st Date
5. Live
6. 仙境 ...
bagfgfcde 發表於 2018-1-21 14:34

和每天 和每天 和每天呢
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

和每天 和每天 和每天呢
帥小寶` 發表於 2018-1-21 19:12

排名第0位 超越左神曲境界

淫婦K 歌曲排名

神曲
1. 姿色份子
2. 鍾無艷
3. 載我走
4. 你們的幸福
5. 賴床

半神曲 loop過一排
5. 第一天
6. 亡命之途
7. 開卷快樂
8. 節外生枝
9. 脆弱
10. 獨家村
11. 囍帖街
12. 羅生門
13. 3/8
14. 神奇女俠的退休生活
15. 沒有發生的愛情
16. 年度之歌
17. 十二月二十
18. 我歌…故我在
19. C餐
20. 家明
21. 我愛茶餐廳
22. 喪婆

微神曲
23. 山林道
24. 頭盔
25. 香女人
26. 後窗知己
27. 一人之夏
28. 藝妓回憶錄
29. 十二月二十二
30. 眼淚的名字
31. 大愛感動
32. 勢不兩立
33. 17度
34. 愁人節
35. 菲情歌

好聽
36. 拾回
37. 兩雙

當冇聽過
暫時未有

2018 支持淫Kay

淫婦K 歌曲排名

神曲
1. 鍾無艷

難聽到嘔

2. The rest

淫婦K 歌曲排名

神曲
1. 姿色份子
2. 鍾無艷
3. 載我走
4. 你們的幸福
5. 賴床

半神曲 loop過一排
5. 第 ...
hehehaha 發表於 2018-1-21 21:46

支持獨家村

KARY 歌曲排名

神曲
1. ALL

難聽到嘔
2. 404 NOT FOUND

日期: 23/1/2017 (TUE)
時間: 1900-2030
節目: 好回家

一二三, 三二一 (live) (楊千嬅) / / 等你下課 (周杰倫) / 有個人 (張學友) / 他不准我哭 (鄧麗欣) / 十分‧愛 (鄧麗欣) /

日期: 23/1/2018
時間: 2000-2100
節目: 夜跑一個

I Just Wanna Stay With You / 前菜(薛凱琪) / Be Water, My Friend(鍾舒漫) / 行屍走肉(陳柏宇) / 總有一個人(鄭秀文) / 我敢愛(吳雨霏) /
第一百個我(容祖兒) / 玩家(容祖兒) / 遊園地(Blaster) / 請勿打擾(馮允謙) / 今天終於一人回家(Gin Lee) / 我的生存之道(楊千嬅) / 城市人(陳慧敏) /
忘憂草(容祖兒) / Show Up!(容祖兒)

日期 : 23/01/2018
時間 : 2145 - 2315
節目 : 2017, thank you for coming into my life

一步成詩(王詩安) / 告白氣球(周二珂) / 原來的你(宋念宇) / 被你遺忘的森林(原子邦妮) / 終於結束的起點(五月天) / 達爾文(蔡健雅) / 推開世界的門(楊乃文) /
淒美地(郭頂) / 未單身(A-Lin) / 就改天(葛仲珊) / 晴天(周杰倫) / Call It What You Want(Taylor Swift) / Style(Taylor Swift) / Getaway Car(Taylor Swift) /
弗雷德之夢(狄易達) / 無敵(Robynn & Kendy) / Let Us Go Then You And I(Serrini) / 男朋友與歌(容祖兒) / 讓我搭一班會爆炸的飛機(My Little Airport) / I Wanna Fly(陳柏宇) / Come With Me(吳雨霏) /

日期: 23/1/2018
時間: 2000-2100
節目: 夜跑一個

I Just Wanna Stay With You / 前菜(薛凱琪) / Be Water, My Friend(鍾舒漫) / 行恥走肉(陳柏宇) / 總有一個人(鄭秀文) / 我敢愛(吳雨霏) /
第一百個我(容祖兒) / 玩家(容祖兒) / 遊園地(Blaster) / 請勿打擾(馮允謙) / 今天終於一人回家(Gin Lee) / 我的生存之道(楊千嬅) / 城市人(陳慧敏) /
忘憂草(容祖兒) / Show Up!(容祖兒)
帥小寶` 發表於 2018-1-23 21:13

聽呢4首真係跑唔郁

自傳 - 五月天

如果我們不曾相遇 > 終於結束的起點 > 轉眼 > 最好的一天 > 任意門 > 後來的我們 > 頑固 > 人生有限公司 > 派對動物 > 好好 > 成名在望 > 兄弟 > 少年他的奇幻漂流 > 你說那C和弦就是... >>>>>>>>>> What's Your Story >>>>>>>>>>>>> 和每天講再見

日期: 24/1/2017 (WED)
時間: 0900-1030
節目: 好番工

一二三, 三二一 (live) (楊千嬅) / 十分‧愛 (鄧麗欣) / 電燈膽 (鄧麗欣) / 傳說 (Raidas) / 大傻 (楊千嬅) / 大慈善家 (楊千嬅) / 女人三十 (楊千嬅) / 好不容易遇見愛 (楊千嬅) / 如果東京不快樂 (楊千嬅) /

日期: 24/1/2018
時間: -- --
節目: 嘻哈樂壇

*想創 / 奉愛之名 / 老花前必做10件事  / 風塵三俠 /
嘻哈樂壇新碟發佈 【Luna In The Moment】
新一年想...(Robynn ft. Kendy) / 拜我的年(Robynn ft. Kendy) / 和舊年講再見(H0TMAN) / 等到Sunday就霏你(Robynn ft. Kendy) /

*想創 - 陳柏宇 首播自PLUG派台

Confirmd.

CM metacritic 特約: kevinlai1621點評
係呀, 因為非共點評好似會好亂同好長, 所以我係申請係呢到做

今日首先黎呢兩隻碟

Fever - 泳兒 (出碟日期: 2018.01.12)

無可否認, hifi碟確係有佢市場,但對普羅大眾黎講,無咁好嘅設備時,好多時都係從選歌、人聲甚或係改編功力黎做準則先從人聲黎講,然泳兒都係實力派,但今次好明顯人聲係落後,(參見《天若有情》《新不了情》《完全因你》《今生不再》《薰衣草》《今生今世》)其餘歌曲亦未見特別.

情感表達方面亦顯露其不足, 尤見《新不了情》

改編方面, 個人覺得最吸引都係《天若有情》,未見大改動之餘又不失風格。《晚風》改編都可以,可惜把聲carry唔起。《薰衣草》中國風都係好嘅嘗試,但係總係覺得唔夾(可能我覺得薰衣草唔係中國掛)。最奇怪首選《外面的世界》,未知其團隊想法如何(因為想帶俾人新嘅世界觀?但我feel唔到囉)

成隻碟其實顯露其不少缺點,感情未能完全配合,改編亦未有為歌曲昇華,甚或選曲上已經係錯誤,歌曲太過經典,未能超越之時又會好容易失手.個人覺得最出眾已經係《忘了忘不了》(未知泳兒係咪對張柏芝情有獨鍾)感情上同埋改編功力上都有不同風格之餘又能令人眼前一亮

分數 : 2.5 (hifi碟最高得7分,因為要支持原創,演繹改編質素參差,雖偶有佳作,但未見出眾)

Luna - AGA (出碟時間: 2018.01.22)

AGA呢隻碟實際得5首歌, 另加幾首demo or remix. 同樣地, 雖然而家呢個世代唔鍾意出碟, 但作為一張歌曲合輯, 點都要扣d分. 好彩專輯名都叫點題, 而5首歌都恰如其分地講述夜晚時份嘅感覺, 3AM同Nights without you就唔駛講啦, 無期係demo版都幾明顯, 而家用上大量弦樂其實都幾催眠, 吃定我嘅半黑暗曲風同孤雛嘅坎坷都係夜晚時分可見嘅情緒.

AGA嘅作曲能力相信都係無庸置疑, 當中幾首歌都深得樂迷同榜單歡迎, 成績非常好. 收錄demo version都係不錯選擇, 不過都希望AGA係一隻碟中有更多新歌聽, 唔好下下都用demo黎充數

分數: 5.5 (合輯最多得7分, 歌曲質素中上, 部份remix同歌曲未合心意所以略為扣分)

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

CM metacritic 特約: kevinlai1621點評
係呀, 因為非共點評好似會好亂同好長, 所以我係申請係呢到做 ...
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 20:26

會唔會評Phil Lam - My Taste of Life?

風衣 / 風塵三俠 / 交叉神經 / 很堅強/ Don't Let It Go / 幸福路上 / 等你下課 / 連名帶姓 / 無人知道雙子座 / 飄紅 / 樂觀 / 樂觀 / 天然呆

會唔會評Phil Lam - My Taste of Life?
hehehaha 發表於 2018-1-24 20:29

佢太早出碟, 如果佢係2018年出, 相信其他會員會唔放過佢

風衣 / 風塵三俠 / 交叉神經 / 很堅強 / 很堅強 /  ...
放空 發表於 2018-1-24 20:30

行開啦個8婆

統計方法 :
a. 歌曲播放時間長於1分鐘才計一次, 未夠1分鐘之歌曲則必須用括號[ ]括起, 以資識別
b. 同一節目內, 無論一首歌播放多次, 也只會當作一次計
c. 廣播劇計播放率, 將會由板主作最後決定
d. 以下節目/內容不計算播放率 
  - 《一切從音樂開始》
  - 現場演繹 / 音樂會錄播
  - 買時段播的歌

行開啦個8婆

統計方法 :
a. 歌曲播放時間長於1分鐘才計一次, 未夠1分鐘之歌曲則必須用括號[ ]括 ...
hehehaha 發表於 2018-1-24 20:32

好啦唯有減一次
上面美千要減勁多次

好啦唯有減一次
上面美千要減勁多次
放空 發表於 2018-1-24 20:33

但去到年尾如果播唔夠
你鍾意可以調個女金比個gin

日期:24/1/2018
時間:2100-2200
節目:獨個坐東鐵線

一千零一個(楊千嬅) / 一眨眼(鄧麗欣) / 再見不是朋友(鄧麗欣) / 小龍女(鄭融) / 遠走高飛(Mr.) / 余春嬌(余春嬌) / 各行各路(吳雨霏) / Life Goes On(陳奕迅) /
掛念好友(JW) / 神奇之旅(許廷鏗) / 很忘(容祖兒) / / 無中生有(Super Girls) / 新聞女郎(梁漢文) / 請勿打擾(馮允謙) / 愁人節(謝安琪) / 想聽(陳奕迅)

佢太早出碟, 如果佢係2018年出, 相信其他會員會唔放過佢
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 20:30

好偑服你可以成張Fever聽哂
聽咗兩首我已經嘔返哂上年個聖誕大餐出黎

kevinlai1621 發表於 2018-1-24 20:30

好可惜
想俾0分

好偑服你可以成張Fever聽哂
聽咗兩首我已經嘔返哂上年個聖誕大餐出黎
hehehaha 發表於 2018-1-24 22:22

其實都係一路聽一路下出聲

日期: 24/01/2018 (WED)
時間: 22:00 - 22:30
節目: 好好聽的bridge

孤雛(AGA) / 自首(衛蘭) / 留不低(吳雨霏) / 安全感(JW) / 很堅強(Gin Lee)

Confirmed

*想創 / 奉愛之名 / 老花前必做10件事  / 風塵三俠 /
嘻 ...
hehehaha 發表於 2018-1-24 20:11

呢個radio good taste

呢個radio good taste
HOTMAN 發表於 2018-1-24 22:47

聽聞我個榜播一次都上到榜
同903一樣

嘻 ...
hehehaha 發表於 2018-1-24 20:11

omg想創so high juice

日期: 2018.01.25
時間: 0900-0930
節目: 洗剪吹 之 K場大熱

天窗 (容祖兒) / 離家出走 (衛蘭) / 新貴 (容祖兒) / 電燈膽 (鄧麗欣) / 我本人 (吳雨霏) /

Confirmed

日期: 25/1/2017 (THU)
時間: 0900-1000
節目: 好番工

一二三, 三二一/風塵三俠 / 等你下課 /

日期:25/1/2018
時間:1400-1500
節目:Day Off Do Gym

離遊記 / 很堅強 / 老花前必做十件事 / 是日救星(徐佳瑩) / 十年後的我(薛凱琪) / 一萬個不回頭的方法(魏如萱) / 祖與占(Shine) /

想創 / 一二三三二一(live) / 刺青(衛詩) / 海膽(陳奕迅) / 睜開眼(RubberBand) / 初心 / 離心力(楊乃文) / 身邊人(陳柏宇)