返回列表 發帖
日期: 27/10/2017
時間: 1700-1830
節目: 我們回去好嗎

長期失戀 / UPSIDEDOWN / 大雄胖虎綜合症(許廷鏗) / 留不低(吳雨霏) / 給自己的情歌(梁詠琪) / 火花不等人(劉浩龍) / Come With Me(吳雨霏) / 剎那的烏托邦(岑寧兒) /

勇氣情歌(關智斌) / 咬唇(楊千嬅) / Falling(Gin Lee) / 隨風而來 隨風而去 / 今朝有酒(Gin Lee) / 神把眼淚都留給了人 / 仲夏夜之夢(楊千嬅) / 你快樂嗎(陳蕾) / 小人物(陳慧敏) /
可惜你是個人 / 懶人包(鄭欣宜) / 曌(Gin Lee) / 無神論 / 親愛的幽靈 / 一念(側田) / 冰點(楊千嬅) / 配角(鄭欣宜) / 黃昏點唱機(容祖兒) / 說明書(劉浩龍) / 活著(蔡卓妍)
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

日期: 2017.10.29
時間: 1130-1200
節目: 洗剪吹

自欺欺人 / 失戀的意義 / 男孩像你 / 你是你本身的傳奇 / 天敵 /
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

日期: 29/10/2017 (SUN)
時間: 15:00 - 16:00
節目: 全女打 Sunday 女主打

長期失戀
(秦馨敏) / 跳舞的梵谷 (孫燕姿) / 隨風而來 隨風而去 (李幸倪) / 遠遠關心 (薛凱琪)  / 忘記有時 (王菀之) / 你可知道 (黃齡) / 閻羅 (閻奕格) / Nights Without You (江海迦) / 面目全非 (藍又時) / 天也不能 (胡琳) / 琢磨 (許靖韻) / 大概大概 (徐加晴) / (吳亦帆) / 神把眼淚都留給了人 (葉巧琳)  / 一步成詩 (王詩安)

日期: 29/10/2017 (Sunday)
時間: 2020 - 2145
節目: 她…不欠你甚麼

不欠我甚麼(國)(衛蘭) / 不欠我甚麼(國)(衛蘭) / 我還是我(國)(衛蘭) / 想像空間(國)(衛蘭) / Lonely

日期: 29 / 10 / 2017 (SUN)
時間: 7-8pm  (WET)
節目: HEHA CHART wk43

01. 千色                                   劉美君 (1wk No.1)  
02. 可惜你是個人                        鄧小巧
03. Come with Me                    吳雨霏 ft. AF
04. 磚頭                                   陳柏宇
05. Girls Girls Girls                   at17
06. 觸景傷城                             小肥
07. Be Water My Friend             鍾舒漫 (Re)
08. 隨風而來隨風而去                  Gin Lee
09. 美麗新世界                          王嘉儀
10. 彌敦道的一晚 good trip         My Little Airport (1wk No.1)

OUT:
08. 神奇之旅                             許廷鏗 (ne)

日期 : 30/10/2017
時間 : 2140 - 2210
節目 : bagsic

交響夢(蘇打綠) / 楓紅 / 東風破(周杰倫) / 心向夏天(宇宙人) / Let Us Go Then You And I(Serrini) / 克卜勒(孫燕姿) / 一步成詩 / 我們...能回到原來的樣子嗎?(宋念宇) /

同在 (全碟)

再聽多次同在 覺得隻碟真係好強大

入圍電音單曲獎既同在唔洗講
雖然份詞真係好廢 但勝在個編曲有層次
一開始既回音咁大 有果種冇人回應既空間感 好冷冰好空虛
到之後爆發果下 好似即刻同伴侶connect到一樣 有果種好grand好圓滿既感覺
份詞好repetitive 但小宇真係唱得好好 每一段一樣既都可以處理得完全唔一樣
呢首俾7.9分

慣性取暖一開始聽麻麻 好冇主打歌格
但其實小宇既旋律寫得好唔錯 慢慢聽落真係有果種糾纏不清 一刀未到兩斷既感覺
慢熱但係成首歌既唔同component合埋真係做緊同一件事 講緊同一個故事
俾7.2分啦

原來的你講左好多次 唔想再講 只能講唔識欣賞個outro既都好low
9.2分

不好過算係異類 攝係原來的你同這樣好不好中間
不過諗諗下 小宇應該想隻碟唔好太明亮 原來的你接這樣好不好實在太開心
不好過算係令隻碟個情緒控制得更好 保持翻隻碟想營造既feel
到最後用讀白收尾都令到首歌冇咁重覆
6.7分啦

這樣好不好乜樂器都出哂黎。。。首歌係三拍 而且好方大同
佢係入面都唱得有少少似方大同 lol 不過證明到佢掌握到個groove
加入(疑似)拍掌聲同弦樂令到人好似置身婚禮咁 係幾得意
可惜首歌風格本身唔係我杯茶 so 6.8分

所謂的愛keyboard好正... 同埋小宇既歌難度係超越人體極限
去到後面重覆左果半個副歌好多次 好彩vocal既處理都純熟同有變化 令到首歌後面唔會好煩
同埋首歌好搶 8.3分

給我你的壞個旋律同編曲都係好正 個副歌斷開哂一隻一隻字都可以好聽到咁
另外我好鍾意個bass同結他 首歌亦都好有大歌feel 唔大路但好上癮
8.1分

理想時代有果啲好得意 好似機械人聲既「飛飛」「伯伯」
就好似代表係理想時代生活既我地同個機械人冇乜分別
雖然首歌同原來的你有少少相似 但瑕不掩瑜
8.2分

被愛妄想首歌好痴線 所有野都好亂
應該想營造果種因為愛而掙扎同變到傻L左既感覺
不過我麻麻 6分

我呢? 首歌其實有少少欠缺 唔夠有反思空間
ANYWAYS 個女高音係加分位 同最後一track都有呼應
幾catchy不過歌詞同編曲冇乜大亮點 7分

我們...能回到原來的樣子嗎? 係完全冇執過既一段錄音
小宇用自己最原始既聲音哼唱同9叫 呈現原來的你 原來的自己
完美地為專輯埋尾 8.6分

隻碟夾埋值99分 滿分係100分
少一分係唔想佢余春嬌傲

同在 (全碟)

再聽多次同在 覺得隻碟真係好強大

入圍電音單曲獎既同在唔洗講
雖然份詞真係好廢 但勝在個 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-1 00:11

原來每首歌10分滿分
11首總共係100分

原來被愛妄想仲衰過梁佑嘉隻碟
Happy and Blessed.

日期: 1/11/2017 (WED)
時間: 11:00 - 12:00
節目: 全女打 Midweek Brunching

假使世界原來不像你預期 (方皓玟) / You Were Meant For Me (Jewel) / 遠遠關心 (薛凱琪) / All This Time (Tiffany) / 琢磨 (許靖韻) / 閻羅王 (閻奕格) / I Know Where It's At (All Saints) / 初初 (陳潔麗) / 可惜你是個人 (鄧小巧) / 家明 (謝安琪) / Everybody (Abi Tucker) / 我@你 (梁詠琪) / Raindrops Will Fall (Tamyra Gray) / 寂寞绑架 (劉思涵) / Better This Way (傅又宣) / 一起搖擺吧 (許哲珮)

日期 : 01/11/2017
時間 : 1630 - 1700
節目 : Live In The Moment

隨風而來隨風而去 / 空姐 / 今朝有酒 / 曌 / 好風如水 / 緣兩半 / Live /

如果而家俾我再揀
我會話我最愛最後一track

日期 : 01/11/2017
時間 : 1630 - 1700
節目 : Live In The Moment

隨風而來隨風而去 / 空姐 / 今朝有酒 / ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-1 16:56

係咪等錢洗
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

係咪等錢洗
JasOh103 發表於 2017-11-1 18:31

全力支持Gin Lee全新七曲大碟 Live In The Moment

全力支持Gin Lee全新七曲大碟 Live In The Moment
bagfgfcde 發表於 2017-11-1 18:39

支持Hidden track

支持Hidden track
jasonng 發表於 2017-11-1 19:57

叫乜名 ><
係咪獨一無二

Maniac - 無形無相
孫燕姿 - 我很愉快
余香凝 - 簡單情歌
劉浩龍 - 不一定
潘朵拉樂團 - 捉緊心跳

師兄首歌竟然幾正

日期 : 02/11/2017
時間 : 0915 - 1100
節目 : 最好的... 蔡健雅

1. 便利貼
2. True Love
3. 走過的路
4. 空白格
5. 達爾文
6. 說到愛
7. 忘了
8. 失語者
9. 異類的同類
10. Beautiful Love
11. 陌生人
12. 越來越不懂
13. 下次見
14. Letting Go
15. 紅色高跟鞋
16. 呼吸
17. Easy Come Easy Go
18. 優先權
19. 默契
20. 記念
21. 一克拉
22. 思念
23. 晨間新聞
24. Keep Breathing
25. 輪流轉

叫乜名 ><
係咪獨一無二
bagfgfcde 發表於 2017-11-2 09:26

係我個榜第35週冠軍歌 和每天講再見

叫乜名 ><
係咪獨一無二

係我個榜第33週冠軍歌 和每天講再見
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

叫乜名 ><
係咪獨一無二

係我個榜第34週冠軍歌 和每天講再見

係我個榜第34週冠軍歌 和每天講再見
JasOh103 發表於 2017-11-2 13:44
係我個榜第33週冠軍歌 和每天講再見
dongbb2332 發表於 2017-11-2 11:48
係我個榜第35週冠軍歌 和每天講再見
jasonng 發表於 2017-11-2 11:46

好啦 一陣mute住黎聽一次

烈女三部曲

只要和你在一起(連詩雅) / 飛女正傳(楊千嬅) / 最後的茱麗葉(My Secret Live)(容祖兒)

#donttexthim

勁高質:
1. Let Us Go Then You And I
2. 日没前
3. 菖蒲色歌
4. 青春荒廢
5. 放棄治療
6. 若葉之年

好高質:
7. 我可唔可以唔好咁樣
8. 油尖旺金毛玲
9. Pink Song

幾高質:
10. 忽Eat All
11. 不要那清晨露水
12. Drink 'n Dance
13. IDGAshyt

OK la
14. 哀樂無名
15. Don't Text Him
16. 溝哂啲仔
17. 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死

改翻先之你見我唔到

日期 : 02/11/2017
時間 : 0915 - 1100
節目 : 最好的... 蔡健雅

1. 便利貼
2. True Love
3. 走過的路
4.  ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-2 10:52

順便幫佢既國語原創專輯排個靚名先

1. Goodbye & Hello [9.2]
2. 說到愛 [8.4]
3. 失語者 [8.3]
4. 記念 [8.0]
5. 天使與魔鬼的對話 [7.8]
6. 呼吸 [7.7]
7. 陌生人 [7.2]
8. 若你碰到他 [7.0]
9. I Do Believe [6.4]
10. 雙棲動物 [6.3]
11. Live In The Moment [5.0]

開心

日期: 05/11/2017 (SUN)
時間: 16:00 - 17:00
節目: J足一小時

你是什麼時候開始不愛我的 / 只知感覺失了蹤(Dear Jane) / 愛與罪 / 愛與誠(古巨基) / 觸景傷城 / 十面埋伏(陳奕迅) /
忘記不起(鄭秀文) / 忘記有時 / 可惜你是個人 / 我敢愛(吳雨霏) / 蜉蝣(容祖兒) / 隨風而來 隨風而去

Confirmed

日期: 5/11/2017 (SUN)
時間: 16:00 - 17:00
節目: 全女打 Sunday 女主打

溫暖的房間 (劉瑞琦) / Nights Without You (江海迦) / Lonely (衛蘭) / Baby Stop (顏卓靈) / Better This Way (傅又宣) / 咖桃呼 (朱俐靜) / 無神論 (雷深如) / 帶我回家 (紀家盈) / 匪夷所愛 (林聞恩) / 你曾說 (郁可唯) / Love Sick (朱婧汐) / 可惜你是個人 (鄧小巧) / 我想我挺好的 (艾怡良) / 心頭大石 (鄭融) / 妒忌心 (王灝兒)

Serrini - 若葉之年
Serrini - 日沒前
吳雨霏 - 我本人

《我本人》真係好神  ...
nicholashin 發表於 2017-11-5 17:06

係日没前呀BB

日期: 5 / 11 / 2017 (SUN)
時間: 5-6pm  (WET)
節目: HEHA CHART wk44

01. 可惜你是個人                        鄧小巧 (1wk No.1)
02. 千色                                   劉美君 (1wk No.1)  
03. 神奇之旅                             許廷鏗 (re)
04. 觸景傷城                             小肥
05. 美麗新世界                          王嘉儀
06. Girls Girls Girls                   at17 (1wk No.1)
07. Nights Without You             AGA (ne)
08. 隨風而來隨風而去                  Gin Lee
09. 你帶著我的青春離去               JW (ne)
10. Be Water My Friend             鍾舒漫

OUT:
03. Come with Me                    吳雨霏 ft. AF
04. 磚頭                                   陳柏宇
10. 彌敦道的一晚 good trip         My Little Airport (1wk No.1)

三首歌加埋都無《原來的你》咁好聽
nicholashin 發表於 2017-11-6 12:26

Agger

日期: 8/11/2017 (WED)
節目: 全女打 Midweek 隨意門對對碰

等得太久 (彭羚) / 多得你 (陳詩慧) / 被滿足的愛 (衛詩) / 充滿你 (陳慧琳) / 天國的微笑 (薛凱琪) / 談笑風生 (車婉婉) / 紅色. 藍色 (周沂) / 紫色 (楊千嬅) / 紅屋頂 (何韻詩) / 黃色大門 (容祖兒) / 從不信自己 (鍾舒漫) / 相信自己 (鄭秀文) / 玫瑰的故事 (李幸倪) / 水百合 (王菀之)

日期:8/11/2017
時間:1430-1530
節目:GYM GYM GYM

假使世界原來不像你預期 / 我只不過是我(江若琳) / 強迫症進行曲(許廷鏗) / 不一定 / 意識形態監獄(陳柏宇) / 好不容易遇見愛(楊千嬅) / 心的距離(陳奕迅) /
起跑(連詩雅) / Mr.(楊千嬅) / 可惜你是個人 / 隨風而來 隨風而去 / Girls Girls Girls / 人間煙火(田馥甄)
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

日期 : 08/11/2017
時間 : 2230 - 2300
節目 : 過去我對與不對

老人與海 / 一個靈魂的獨白(陳奕迅) / 銀髮白(林二汶 & 岑寧兒) / 流浪者之歌(陳綺貞) / 轉眼(五月天) / 走過的路(蔡健雅) / 似是故人來(梅艷芳) /

日期: 9/11/2017 (THUR)
節目: 全女打 Thursday 女主打

跳舞的梵谷 (孫燕姿) / 長期失戀 (秦馨敏) / 閻羅王 (閻奕格) / 隨風而來 隨風而去 (李幸倪) / 獨處 (陳珊妮) / 忘記有時 (王菀之) / 小堡壘 (譚嘉儀) / 夜晚 (Acoustic Version) (吳卓源) / (李佩玲) / 讓我好好看看你 (許茹芸) / 一起不一起 (黃山怡) / 匪夷所愛 (林聞恩) / Better This Way (傅又宣) / 一天也不能少 (胡琳) / 能不能看到我 (江美琪)

活著
雨過天陰
寬限期
衣帽間
替你高興
載我走
載我走
載我走
藝妓回憶錄
最後晚餐
身體髮膚
賴床
賴床
賴床

日期 : 10/11/2017
時間 : 0700 - 0730
節目 : 問我初衷 鏗鏘的答

/ 我(蔡依林) / 小故事 / 山林道(謝安琪) / Let Us Go Then You And I(Serrini) / I Wanna Fly(陳柏宇) / 原來的你 /

2017年新專輯評分:
[10]
[9]
[8] Don't Text Him - Serrini (8.0) / 同在 - 宋念宇 (8.0) /
[7]
[6] C'mon in~ - 陳奕迅 (6.2) / We R Mr. Vol.1 & 2 - Mr. (6.6) / A-Lin - A-Lin (6.3) /
[5] Live in the Moment - Gin Lee (5.1) / Songs of Love - 林奕匡 (5.8) / Sophrology - 王嘉儀 (5.6) / 18安士 - 許志安 (5.0) / 自白 - 鐵樹蘭 (5.5) / 戰神卡爾迪亞 - 陳珊妮 (5.9) / 忽然有一天,我離開了台北 - 鄭興 (5.6) / 帶著音樂去旅行 - 周二珂 (5.X) /
[4] 月光寶盒 - Nowhere Boys (4.5) / Love And Other Things - 衛蘭 (4.6) / My Tale - JW (4.6) /
[3] My Spiritual Life - 方皓玟 (3.6) / The Drug Called Music - 側田 (3.9) /
[2] 神奇之旅 - 許廷鏗 (2.1) / 此刻無價 C AllCollection - C AllStar (2.0) / Short Stories - 泳兒 (2.7) /
[1]

傷心 好多得3-5首歌既碟

bagfgfcde 發表於 2017-11-10 18:17
側田個分數係咪打漏負號……

bagfgfcde 發表於 2017-11-10 18:17

7首歌既LITM會唔會係8.1分

7首歌既LITM會唔會係8.1分
JasOh103 發表於 2017-11-10 19:08

下 唔係得7首歌喳咩 = =
側田個分數係咪打漏負號……
nicholashin 發表於 2017-11-10 18:37

Gin Lee個分先係

日期 : 11/11/2017
時間 : 0000 - 0030
節目 : 深夜食堂

Call It What You Want(Taylor Swift) / 極美(孫燕姿) / 愁滋味 / 哀樂無名(Serrini) / 呼吸(蔡健雅) / 回眸一笑(陳柏宇) / 讓風箏飛(陳僖儀) /

日期: 10 / 11 / 2017 (FRI)
時間: 4-5pm  (WET)
節目: HEHA CHART wk45

01. 美麗新世界                          王嘉儀
02. 可惜你是個人                       鄧小巧 (1wk No.1)
03. 千色                                   劉美君 (1wk No.1)  
04. 隨風而來隨風而去                  Gin Lee
05. 彌敦道的一晚 good trip          My Little Airport (RE)
06. Girls Girls Girls                   at17 (1wk No.1)
07. 觸景傷城                             小肥
08. 人在野                                布志綸 (ne)
09. Nights Without You             AGA
10. 你帶著我的青春離去               JW

OUT:
03. 神奇之旅                             許廷鏗
10. Be Water My Friend             鍾舒漫

0830-0900AM
賴床歌

極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿)
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

0830-0900AM
賴床歌

極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿) / 極美(孫燕姿) / 極美(孫燕 ...
風見志郎 發表於 2017-11-12 09:03

抄我

抄我
bagfgfcde 發表於 2017-11-12 09:09

睇完發佈會佢講解首歌,我驚會超越《我很愉快》
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

睇完發佈會佢講解首歌,我驚會超越《我很愉快》
風見志郎 發表於 2017-11-12 09:18

我暫時最愛係極美
我很愉快排第二/三

連詩雅 - 大了一歲
盧凱彤 - 廿九歲的遺書
林奕匡 - 是日休息絕不工作
nicholashin 發表於 2017-11-12 12:43

你今天生日嗎 變朱古力好嗎
Happy and Blessed.

你今天生日嗎 變朱古力好嗎
jose 發表於 2017-11-12 14:15
你邊間教會

1000-1030AM
忙命之途
真實(張惠妹) / 分手快樂(梁靜茹) / 極美(孫燕姿) / 風衣(孫燕姿) / 雨愛(楊丞琳)

日期 : 13/11/2017
時間 : 11:00 - 12:00
節目 : Play With Jolin

檸檬草的味道 / 爆米花的味道 / 愛情36計 / Love Love Love / 野蠻遊戲 / 睜一隻眼 閉一隻眼 / 唇唇欲動 /
舞孃 / 黑髮尤物 / Dr.Jolin / 大藝術家 / I'm Not Yours / 非賣品 /

你邊間教會
nicholashin 發表於 2017-11-12 14:26

生一...
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

日期 : 13/11/2017
時間 : 11:00 - 12:00
節目 : Play With Jolin

檸檬草的味道 / 爆米花的味道 / 愛情36 ...
jasonng 發表於 2017-11-13 11:58

冇 PLAY我呸 bam