返回列表 發帖

點評蔡健雅國語專輯 (滿分: 5分)

1. 呼吸
非K歌多到呢
我要聽即食歌呀
1分

2. 記念
冇入圍金曲獎
證明到呢隻碟有幾廢
1分

3. I Do Believe
好心啦
其他碟做得咁好 搞到呢隻好似好廢咁
1分

4. 陌生人
呢隻碟真係衰 成日搞到人喊
你的腦袋是不是有問題
1分

5. 雙棲動物
蔡健雅真係好串
整K歌碟都可以整到啲K歌首首都勁好聽
叫香港果幾位XX兒情何以堪
1分

6. Goodbye & Hello
今次仲衰
出隻冇人超越到既神碟
俾啲機會其他女歌手拎歌后得唔得
1分

7. 若你碰到他
悶到死 江郎才盡了 樂壇已死
1分

8. 說到愛
成隻碟好似聽條女係度瘋狂訴苦咁
主打又係咁重覆同一句 悶到死
1分

9. 天使與魔鬼的對話
轉型了 好唔慣
唱翻之前啲歌得唔得?
1分

10. 失語者
好嘈呀
1分

11. 割愛
好大浸麵包味
1分

點評吳雨霏專輯 (滿分: 5分)

1. With A Boy Like You
啲歌好幼稚
mk妹先聽
1分

2. In Control
豬扒學咩人control
仲要搶埋天后祖個大碟獎
1分

3. Lady K: TRANSFORMATION
正宗醜人多八怪
無呢樣搞個樣
啲歌又唔k
1分

4. Keep Breathing
悶到死 成隻碟送去手術室麻醉病人一流
1分

5. Carry On
一啲方向都冇 海鮮炒飯嘅格局
1分

6. 我本人
風頭太搶 搞到琪琪敗走環球
主打歌又洗腦 影響好多DSE考生
1分

7. My January
個封面咩事 扮醜人魚呀?
原來條女嘅一月就係一直無病呻吟 低質
1分

8. State of Mind
又係度扮型 扮識作歌
明明就叫人作晒之後加自己個名
1分

9. Across
好鬼嘔心 我懷疑而家女權運動盛行係因為呢隻碟
扮晒獨立自主 咪又係要呻無花收
1分

10. 豔羨
成隻碟靠林憶蓮
不如俾佢自己唱返啦
1分

點評吳雨霏專輯 (滿分: 5分)
10. 豔羨
成隻碟靠林憶蓮
不如俾佢自己唱返啦
1分
jose 發表於 2018-2-19 12:43

應該係0分,出完隻碟之後霏霉就失寵,俾堅姐扒頭力壓,敗走樂壇

連女銀都無掂過就要懂下台的美藝

點評李幸兒神碟

1. 隨風而來 隨風而去
好多魔音
我信信格天註定
1分

2. 和每天講再見
編曲不倫不類
即食過那口即食麵
1分

3. 空姐
抄mag首歌
Hotman x jasoh翻唱好聽啲
1分

4. 今朝有酒
鼓勵人飲酒變alcoholic
懶唱歌搵人用rap頂
1分

5. 曌
搶左霏霏自信快歌quota
想搶祖祖樂壇女皇個位
1分

6. 好風如水
份詞太淫
最filler既一首
1分

7. 緣 兩半
睇唔明份詞仲想話人唔識填
悶到訓著
1分

8. Live
串其他女歌手
借故讚自己live出色
1分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Unto The Dawn - Apocalyptic Reflection
最少好聽過樓上隻碟
nicholashin 發表於 2018-2-19 19:59

hello 識貨之人

日期 : 15/02/2018
時間 : 1430 - 1530
節目 : bagsic

1. 綠野仙蹤
2. 搖搖搖
3. 無電才是災難
4. 跟珍芳 ...
bagfgfcde 發表於 2018-2-15 15:26

呢個 List 好高質
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

點評李幸兒神碟

1. 隨風而來 隨風而去
好多魔音
我信信格天註定
1分

2. 和每天講再見
編曲不倫不類
即食 ...
JasOh103 發表於 2018-2-19 15:06

求其執隻碟 >>>>> Best Comedy Album - Live In The Moment

反OT
Reputation - Taylor Swift

求其執隻碟 >>>>> Best Comedy Album - Live In The Moment

反OT
Reputation - Taylor Swift ...
bagfgfcde 發表於 2018-2-19 21:19

多謝支持真神碟 beGin

呢個 List 好高質
616.1314 發表於 2018-2-19 20:40

請問祖兒有咩係唔高質?

日期: 20/2/2018 (TUE)
時間: 06:00 - 07:00
節目: 全女打 Pre-Mardi Gras Special #2 - Friends of Dorothy

溝哂啲仔 (Serrini) / 小峽谷之1234 (薛凱琪) / 你瘦夠了嗎?(鄭欣宜) / 麗池舞會 (吳雨霏) / 能說不的秘密 (江海迦) / 很想要吧 (李幸倪) / 離遊記 (王菀之) / 鏡子說 (容祖兒) / (林欣彤) / Fantasy (雷深如) / 最後也分開 (譚嘉儀) / 沒結果之後 (林憶蓮) / 彩虹 (張惠妹)

日期: 21/02/2018 (WED)
時間: 08:00 - 09:00
節目: 每日一J

微笑殺人事件(薛凱琪) / 能說不的秘密(AGA) / 八九十(衛蘭) / 你瘦夠了嗎?(鄭欣宜) / 閃光彈(容祖兒) / 叮叮噹(鄭秀文) /
靈魂相認(張敬軒) / 落花流水(陳奕迅) / 借你耳朵說愛你(許志安) / 原諒我怕黑(陳柏宇) / 差一點(小肥) / 有人共鳴(林奕匡)

Confirmed

All About Love 2018.02.21

無力挽回(周柏豪) / 若(AGA) / Better Me(薛凱琪) / 思念是一種病(張震嶽feat.蔡健雅) / 說到愛(蔡健雅) /

感性音樂節目:
如果大家都擁有海,那麼世界上到底有多少片海
如果大家都落淚了,是否能填滿所有的海
(The Old Man & The Sea)

最好的債
罐頭湯
照相本子

感性音樂節目:
如果大家都擁有海,那麼世界上到底有多少片海
如果大家都落淚了,是否能填滿所有的海
(The  ...
hehehaha 發表於 2018-2-21 17:49

水浸了

水浸了
harryharry 發表於 2018-2-21 18:03

聽聞千嬅成日喊
所以改個咁既碟名

日期: 21/2/2018 (WED)
時間: 21:00 - 22:00
節目: 全女打 Pre-Mardi Gras Special #3 - sheshehehe stories

無名份的浪漫 (黎明) / Sexy Body (Boyz) / 某一種男人 (蔡一傑) / 被禁的緣份 (Face To Face) / 錯蕩 Beach Boys (黃耀明) / 男孩像你 (薛凱琪) / 汽水樽裡的咖啡 (何韻詩) / 藍血人 (許廷鏗) / 特别嗜好 (李蕙敏) / 像個女孩一樣 (林二汶) / 忘記他是她 (關淑怡) / 一夜成名 (傅珮嘉) / 夏娃夏娃 (梅艷芳+陳慧琳) / 愛怪物的你 (容祖兒)

日期: 22/2/2018 (THU)
時間:
節目: 蘇打綠神碟

遊樂         花茶  
四季狂想
左邊
無與倫比的美麗

========

白日出沒的月球
這天
簡單生活
城市        相信

傻女 2018.02.22

忍(林欣彤) / 很堅強(李幸倪) / 為何要我愛上你(連詩雅) / 愛你變成恨你(吳雨霏) / 再見不是朋友(鄧麗欣) / 爭氣(容祖兒)

想整小柏宇 top 10 songs
搵日重溫佢所有歌先

傻女 2018.02.22

忍(林欣彤) / 很堅強(李幸倪) / 為何要我愛上你(連詩雅) / 愛你變成恨你(吳雨霏) / 再見 ...
CunninG 發表於 2018-2-22 23:22

支持最後一首

日期 : 23/02/2018
時間 : 2100 - 2130
節目 : 衝呀衝

風塵三俠 / Fearless(Taylor Swift) / Goodbye & Hello(蔡健雅) / Let Us Go Then You And I(Serrini) / 世界對我們 / 羽毛鱗刺(Dear Jane) / 一樣不一樣(Supper Moment) /

日期 : 23/02/2018
時間 : 2130 - 2200

不要死在崇拜裡 / Why Don't You Kill Us All(雞蛋蒸肉餅) / 飛砂 / 年少的憂愁 / 灰色 / 風衣 / 好好的聊個天 /

日期: 24/2/2018 (SAT)
時間: 12:00 - 13:00
節目: 全女打の魔力溫嵐

多愛我一點 / 胡同裡有隻貓 / 魔力High Q / 忍不住原諒 / 傻瓜 / 人來瘋 / 地獄天使 / 我全都相信 / 北斗星 / 底線 / 愛回溫 / 藍色雨 / 夏天の風 / 逆流的淚

日期: 24/2/2018 (SAT)
節目: 全女打の魔力溫嵐

多愛我一點 / 胡同裡有隻貓 / 魔力Hi ...
boy4dudes 發表於 2018-2-24 13:06

點解你唔聽男人歌?

點解你唔聽男人歌?
bagfgfcde 發表於 2018-2-24 13:16
其實有, 不過真係比較少, 上一隻男人歌真正感動到本人已經係三年前周爸爸 - 我們都不是無辜的.

男歌手我 picky D, 2014年1月1日後不再聽黑面手機, 近幾年我幾霖D唱作實力派 (Justin & Khalil), 唱作偶像派 (Endy, Jay & Phil), 齋唱實力派 (C AllStar), 同明哥一派 (Alfred, Hins & Pong Pong)

Apart from 黑面手機, 以前有聽 Jacky, Leon, Leo, Edmond, Shine & ILUB.

日期: 24 / 2 / 2017 (SAT)
時間:
節目: HEHA CHART 2018 wk8

HEHA CHART 2018冠軍歌
wk1-8 離遊記 / Remember Me / 很堅強 / 奉愛之名 / 溝晒啲仔 / 風塵三俠 / 親親你面頰 / 和好

01. 和好                                   鄧小巧     
02. Pink Song                          Serrini
03. 親親你面頰                          The Boogie Playboys
04. 想創                                   陳柏宇
05. 當下的力量                          周國賢
06. 很堅強                                Gin Lee
07. 去玩去癲                             The Boogie Playboys
08. Don't Text Him                   Serrini
09. 娛樂人生                             陳蕾 (ne)
10. Fire                        MastaMic (ne)    

OUT:
03. 風塵三俠                             小肥 Ft. 6號 / 側田     
05. 奉愛之名                             吳雨霏 (re)

其實有, 不過真係比較少, 上一隻男人歌真正感動到本人已經係三年前周爸爸 - 我們都不是無辜的.

男歌手我 picky D, 2014年1月1日後不再聽黑面手機, 近幾年我幾霖D唱作實力派 (Justin & Khalil), 唱作偶像派 (Endy, Jay & Phil), 齋唱實力派 (C AllStar), 同明哥一派 (Alfred, Hins & Pong Pong)

boy4dudes 發表於 2018-2-24 15:38

明哥4月開show
應該就快有新歌

日期: 25/2/2018 (SUN)
節目: 全女打の小小另類

瘋癲世界 (Gloria+Jay@胖胖樂團) / 眾心 (關淑怡) / Earth (Fabel) / Waterfall (艾怡良) / 我想我挺好的 (艾怡良) / 住在巴黎的John (周華欣) / 屬於 (范曉萱) / 毀滅戰士的黑暗心聲 (艾妃) / 腦殘遊記 (The Pancakes) / 叮叮叮叮叮 (Tramway) (Serrini) / 溝哂啲仔 (Serrini) / 榴槤乜乜乜 (GDJYB) / 逃亡吧,少年呀! (GDJYB) / 我們一起離開吧 (My Little Airport) / 無慘繪 (何超儀) / War Is You (何超儀)

日期: 25/02/2018 (SUN)
時間: 13:30 - 14:30
節目: J足一小時

無期 / 后會無期(featuring 梁詠琪)(C AllStar) / 很堅強 / 你是我堅強的唯一理由(容祖兒) / 我們的航海時代 / 我們的主題曲(鄭秀文) /
Shall We Talk(陳奕迅) / 好好的聊個天 / 年少無知(林保怡,陳豪,黃德斌) / 風塵三俠 / 給自己的信(鍾舒漫) / 和好

Confirmed

日期: 25/02/2018 (SUN)
時間: 13:30 - 14:30

無期 / 后會無期(featuring 梁詠琪)(C AllS ...
JasOh103 發表於 2018-2-25 14:36

第三首係pink song先啱

1545 - 1615

Hold Up(Beyonce) / Paris is a Bad Boy(勞嘉怡) / I Just Wanna Stay with You(王灝兒) / 幾分之幾(盧廣仲) / 志明與春嬌(五月天) / Fire(MastaMic) / 44 More(Logic) /

日期 : 25/02/2018
時間 : 2000 - 2100
節目 : 陸王

人生馬拉松(陳奕迅) / 八公里(鄭秀文) / 安多芬與我(林海峰) / Go With The Flow(周國賢) / 為執著乾杯(藍奕邦) / 初心(古巨基) / 頑固(五月天) / 無盡(Supper Moment) / 同行(周柏豪) / Jupiter(Little Glee Monster) /
我們的總和

日期: 26/02/2018 (MON)
時間: 21:30 - 22:30

鏡子說 / 月亮說(王菀之) / / 生命之花(張繼聰) / 第一天(謝安琪) / 寶貝兒 /
薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉(鄭秀文) / 所多瑪城 / 時代廣場(許志安) / 維多利亞 / 我寫了很多字,卻得不到一個人(楊智遠) / 尾站天國

Confirmed

日期:27/2/2018
時間:1030-1130
節目:晨早一尖

親愛的幽靈(per se) / 始終一天(at17) / 私奔(楊千嬅) / 失散時光(周國賢) / 死不了的 / 夢中人(古巨基) /
金光燦爛(鄧麗欣) / Show Up!(容祖兒) / 穿花蝴蝶(衛蘭) / 偏執面(張惠妹) / 我就是主角(J'Arie) / 躺一躺(洪卓立)
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

日期 : 27/02/2018
時間 :
節目 : 陽光燦爛的日子

半成年 / 街口有落 / 老花前必做十件事 / 第二春 / 祖與占 / 熊貓 / 一一 /
天又藍 / 曼谷瑪利亞 / 燕尾蝶 / 不怕 / 俗 /

專業點評Serrini Don't Text Him (5分滿分)

1. 若葉之年
抄Gin Lee去日本行下行下咁就當拍完MV
以為好有feel呀?
1分

2. 日没前
聽呢首歌果陣想像到有個癲婆係條街度自言自語
香港人真係好大壓力
1分

3. Drink 'n Dance
隔住個mon都聞到浸b!tch味
1分

4. 溝哂啲仔
唔好意思 我恐同架 完全代入唔到個畫面
Serrini有冇照顧過部分聽眾既感受?
1分

5. 油尖旺金毛玲
又係果啲人人都有自己既故事既論點 夠啦
MV仲要拍人吸煙 意圖污染我呢啲良好青年
1分

6. 我可唔可以唔好咁樣
可以呀 你唔好出歌啦
1分

7. 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死
最憎呢啲亂過馬路又唔識say no既人
人地捉住你隻手去跳樓你又跳埋一份?
1分

8. IDGAShyt
9. 不要那清晨露水
以為用英文講粗口就好順耳呀?
爆粗唔緊要 最重要係爆得好 爆得啱
而家我好似聽緊MK妹講野咁 開口埋口都係粗口
真係失禮死人
1分

10. 青春荒廢
好心咪搞咁多回音啦 嘈到死
1分

11. 菖蒲色歌
個名令人好不安
色歌色歌 好似好色情咁
首歌整得再好聽都冇用
1分 等收律師信啦

12. 哀樂無名
我聽左啲乜?
1分

13. Pink Song
長到死 想點
冇人想用五分鐘聽你發姣呀

14. Don't Text Him
改過個名啦冇黎新意
同碟名撞咁不如我剩係聽呢首唔聽成隻碟啦
1分

15. 放棄治療
乜青山放走左個病人咩
1分

16. 忽Eat All
好心咪咁大食 分啲俾有需要既人
咁自私食哂啲野 唔洗理人地架啦?
1分

17. Let Us Go Then You And I
懶正面 假到死
1分

歡迎大家一齊批鬥(支持)Serrini

專業點評Serrini Don't Text Him (5分滿分)

1. 若葉之年
以為好有fe ...
bagfgfcde 發表於 2018-2-27 23:10

佢唱歌真係好難聽,好心學下d容祖兒
唱到哮喘咁,一句歌詞可以flat 3次
成日話人唔支持廣東歌
根本依家d歌手唔識唱歌!

1. 若葉之年
以為好有fe ...

隻碟真係好難聽 都唔知點解903可以上到4個禮拜咁耐

1. 若葉之年
以為好有fe ...

聽到我精神分裂

日期 : 28/02/2018
時間 : 2320 - 2350
節目 : 隔離po已被污染

飛砂 / 去玩去癲 / 風衣 / 幾分之幾 / 風塵三俠 / 灰色 / 年少的憂愁 / 愁滋味(王嘉儀) /

2325 - 0005
三月必聽專輯

都對也都錯 / 這樣你還要愛我嗎 / 三月 / 自虐 / 偏執面 / 跳進來 / 狗 / Booty Call / 飛高高 / 前進烏托邦 /

2325 - 0005
三月必聽專輯

都對也都錯 / 這樣你還要愛我嗎 / 三月 / 自虐 / 偏執面 / 跳進來 / 狗 / Booty ...
ed8671ed 發表於 2018-3-1 00:04

好後悔四年前冇上這樣你還要愛我嗎 要懺悔
我們的總和

2325 - 0005
三月必聽專輯

都對也都錯 / 這樣你還要愛我嗎 / 三月 / 自虐 / 偏執面 / 跳進來 / 狗 / Booty ...
ed8671ed 發表於 2018-3-1 00:04

1 2 3 4 6 留低
其他byebye

好後悔四年前冇上這樣你還要愛我嗎  要懺悔
Wonders 發表於 2018-3-1 00:05

呢首好神!
1 2 3 4 6 留低
其他byebye
bagfgfcde 發表於 2018-3-1 00:06

10 都算ok啦。。。

呢首好神!

10 都算ok啦。。。
ed8671ed 發表於 2018-3-1 00:07

1真係好好聽 尤其係個旋律
到底係邊個作架呢

到底係邊個作架呢
bagfgfcde 發表於 2018-3-1 00:08

i don't know him

到底係邊個作架呢
bagfgfcde 發表於 2018-3-1 00:08

Aga

呢排成日聽舊歌 lol

孤單的心痛 / 最愛 / 難得有情人 / 一切也願意 / 千千闕歌 / 飄雪 / 跳舞街
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢排成日聽舊歌 lol

孤單的心痛 / 最愛 / 難得有情人 / 一切也願意 / 千千闕歌 / 飄雪 / 跳舞街 ...
616.1314 發表於 2018-3-1 22:52

Shirley

我覺得無雙差唔多係楊千嬅最難聽嘅歌
我連啦啦誇啦啦都可以loop嘅人都聽唔落無雙

日期 : 02/03/2018
時間 : 1530 - 1600

呼吸 / 餘興節目 / 達爾文 / 當你離開的時候 / 思念 / 一分鐘追悔 / Easy Come Easy Go /