返回列表 發帖
日期: 13 / 1 / 2017 (SAT)
時間: 9-10AM (WET)
節目: HEHA CHART 2018 wk2

01. Remember Me             ...
hehehaha 發表於 2018-1-13 18:14

第九位good taste

日期 : 14/01/2018
時間 : 1215 - 1245
節目 : bagsic

今天終於一人回家(Gin Lee) / 油尖旺金毛玲(Serrini) / 京都民宿夜(My Little Airport) / 思念是一種病(張震嶽 & 蔡健雅) / 當你走了以後(小肥) / 銀髮白(林二汶 & 岑寧兒) / 卜卜卜(小塵埃) /

日期 : 15/01/2018
時間 : 1745 - 1815

貪圖 / 你說了算 / 奉愛之名 / Breathe(Taylor Swift) / 交叉神經 / 灰色 / 我呢(宋念宇) /

全部都係diva
係多左舊豬頭骨
jose 發表於 2018-1-15 18:16

_ _ 宇好慘 (唔是小宇)

聽咗Taylor新碟,幾鍾意 (聽咗少少1989覺得一般)
Breathe係邊隻碟?
hehehaha 發表於 2018-1-15 18:22

Fearless 當年既GRAMMY AOTY

成隻咁聽一次1989啦
我覺得 1989 > Reputation
ANYWAYS 都係高質

不過你鍾意電子音樂既話 Reputation係應該啱你多啲既

重溫各CM會員如何評價 BAG榜 2017 十二大

1. 無敵
「本年度最澄明的一首歌,也許我還是喜歡他們小清新的那面。」-- H0TMAN
「這首歌代表不是一個結果 而是一種心境」-- JasOh103
「係唔悶既......eric kwok啊~」-- hehehaha
「仲有歌曲既題材同氛圍都比以前更深入」-- cymusic
「感人肺腑,完美傑作!」-- 不知名人士

2. 推開世界的門
「句『更多更詳盡歌詞』有後現代既feel」-- H0TMAN
「越聽越正啊救命」-- JayantL
「咁好聽既歌竟然兩個留言都冇」-- dongbb2332
「好歌要出力推」-- CM男神 -Prince-
「其實呢首好過Rice&Shine堆歌」-- nicholashin

3. 3AM
「既然睡不了,還是抽一點時間想一想你吧。」-- 表妹保莉
「衝入黎比五分」-- stopzi
「十大唔該」-- lca6
「好神奇 真係會有豬柳蛋包味」-- H0TMAN
「AGA的R&B一直都是信心保證」-- CunninG

4. 淒美地
「好好聽呀 但又形容唔到點解覺得正」-- nicholashin
「隻碟好好聽」-- chanchan0909
「編曲真係好出色!」-- kel_kelvin
「但跌跌撞撞後 你開始知道那裡才是你一直追尋的應許之地」-- -Prince-

5. Come With Me
「落雨天聽呢首歌幾有feel 今日大家出門口有冇擔遮^___^」-- jose
「好過就有就有逆轉呢啲Studio Version都好災難級」-- Frankiekiekie
「依家一日唔聽日一次cum with me 個日就cum唔出」-- Lewis
「其實份詞寫得幾精確 幾句就交代到吳雨霏嘅淫婦本色」 -- nicholashin
「而霏妹嘅演繹恰到好處」-- chanchan0909

6. 山河故人
「呢首要推介」-- newguy
「十大質素 真係開心呢首歌plug到」-- moxy
「跟住派台嘅《山河故人》要講嘅係一段已經斷絕關係嘅友誼。」-- seeseetv
「今年如果903要還返啲十大比RB, 呢首都係不二之選」-- hehehaha

7. 一步成詩
「把聲好好聽 同埋個package真係好方大同」-- CM男神 ed8671ed
「一直很欣賞既一位女歌手」 -- -Prince-
「原來大同簽左佢」-- chanchan0909

9. 放棄治療
「放棄治療聽聽吓幾好聽」-- stopzi
「文案同首歌都好正 999999fun 推下先」-- H0TMAN
「成隻碟最平庸係點題作 其他全部都10/10」-- jose
「幾好,不過最鍾意油尖旺金毛鈴」-- 波lu
「咁放棄治療比呢4首歌更值得支持嘅」-- nicholashin

10. 就改天
「而家先派? Hictons MPOP Chart & 我本人個 chart 冠左隻歌 n months ago」-- boy4dudes
「講返正題。佢唱得好似好淡然好豁達 但係D洋蔥係喺聽既眾既眼眶度...... 不禁感慨。」-- Evan@LaRossa
「如果今個星期就改天同凄美地一齊上就perfect池」-- CunninG
「不過其中嘅呢首《就改天》真係越煲越有味」-- chanchan0909

11. 愁滋味
「好中意佢把聲,希望今年有新歌!」-- 华凛
「投jor愁滋味」-- lca6
「情感像是紅酒 經過時間的沉澱 也多了一層解讀」-- -Prince-
「完美演繹什麼是less is more」 -- JasOh103

12. 光之海
「宜首歌第一次聽麻麻..越聽越正」-- frankie621
「This song is good  Always support A-Lin」-- AnnieYuen
「好野 光之海 有冠」-- chanchan0909
「支持全周狂聽」-- ed8671ed

好多人支持我既十二大!!!!!!!
開心

「大陸歌手葛仲珊」-- 我等我在
呢句咁重要嘅評價居然漏左
chanchan0909 發表於 2018-1-17 20:19

唔準有負面評價 bye

冇我
睇嚟今年可以反呢個榜喇
jasonng 發表於 2018-1-17 22:44

你都冇留言。。。
專心準備你個頒獎典禮好過啦bye

支持無列出嗰首!
nicholashin 發表於 2018-1-17 23:12

叫乜名...

咁好聽都不了  
咁和每天講再見呢
jasonng 發表於 2018-1-21 10:19

冇聽過。。。

灰色 / 調色盤 /

AGA 歌曲排名

神曲
1. 若
2. 哈囉

正正子 loop過一排
3. 3AM
4. Superman
5. 孤雛
6. 一
7. ODAAT

OK
8. 能說不的秘密
9. 吃定我
10. 一釐米

普通
11. 圓
12. Nights Without You

悶 bye
13. 問好
14. 無期
15. 獨一無二
16. 認

支持AGA

Gin Lee 歌曲排名

Loop過一排
1. 今天終於一人回家
2. Falling
3. 潛水

OK
4. 1st Date
5. Live
6. 仙境夢遊愛麗絲
7. 玫瑰的故事
8. 十年如當日
9. 如果牆會說話
10. 隨風而來隨風而去

還好
11. 芝麻開門
12. 光環
13. 我說
14. 今朝有酒
15. 緣兩半
16. 認真先輸了

普通
17. 曌
18. 月球下的人
19. GT
20. 含蓄
21. 未來
22. 一想到你

悶 bye
23. 獨一無二
24. 雙雙
25. 好風如水
26. 偏偏喜歡你
27. 下一位
28. 好堅守

難聽到嘔
29. 空姐
30. 天變地變情不變
31. 我不是你的觀賞魚
32. 廢話少說

1分

KARY 歌曲排名

神曲
1. ALL

難聽到嘔
2. 404 NOT FOUND

日期 : 23/01/2018
時間 : 2145 - 2315
節目 : 2017, thank you for coming into my life

一步成詩(王詩安) / 告白氣球(周二珂) / 原來的你(宋念宇) / 被你遺忘的森林(原子邦妮) / 終於結束的起點(五月天) / 達爾文(蔡健雅) / 推開世界的門(楊乃文) /
淒美地(郭頂) / 未單身(A-Lin) / 就改天(葛仲珊) / 晴天(周杰倫) / Call It What You Want(Taylor Swift) / Style(Taylor Swift) / Getaway Car(Taylor Swift) /
弗雷德之夢(狄易達) / 無敵(Robynn & Kendy) / Let Us Go Then You And I(Serrini) / 男朋友與歌(容祖兒) / 讓我搭一班會爆炸的飛機(My Little Airport) / I Wanna Fly(陳柏宇) / Come With Me(吳雨霏) /

自傳 - 五月天

如果我們不曾相遇 > 終於結束的起點 > 轉眼 > 最好的一天 > 任意門 > 後來的我們 > 頑固 > 人生有限公司 > 派對動物 > 好好 > 成名在望 > 兄弟 > 少年他的奇幻漂流 > 你說那C和弦就是... >>>>>>>>>> What's Your Story >>>>>>>>>>>>> 和每天講再見

佢太早出碟, 如果佢係2018年出, 相信其他會員會唔放過佢
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 20:30

好可惜
想俾0分

omg 原來live in the moment呢四隻字都有好聽的時候
jose 發表於 2018-1-27 18:50

當然啦
就好似6月23開show既唔一定係廢歌手咁
eg 蔡健雅

日期 : 29/01/2018
時間 : 2000 - 2030

飛砂 / 羽毛鱗刺(Dear Jane) / 年少的憂愁 / 當下的力量 / 一直走(A-Lin) / 兄弟 / 灰色 /

謝謝你曾經讓我悲傷 - 原子邦妮

年少的憂愁 > 蒸發的世界剩下我 > 也許你不懂 > #imissyousobad > 霓虹 > 現在你好嗎 > 不想就這樣結束 > 謝謝你曾經讓我悲傷 > 青玉案 > 三千公尺的勇氣

好聽!
請大家大力支持!

Parallel Horizons - Dissonant Echoes

一隊香港Band上年年尾推出嘅11 track大碟  ...
nicholashin 發表於 2018-2-2 18:20

有時間又唔聽原子邦妮 bye

日期 : 03/02/2018
時間 : 2200 - 2300

飛砂 / 我們的航海時代 / 也許你不懂(原子邦妮) / 吊兒郎當(The Boogie Playboys) / 生於憂患(KOLOR) / 黑羊 / 日没前(Serrini) /
唔撚鐘意(FOTAN LAIKI & 柒羊) / Cinnamon Toast Crunch(CupcakKe) / Utopia(Bjork) / 一晚長大(YukiLovey) / SuperHeroes(Site Access) / 年少的憂愁 / 搜神記(容祖兒) /

呢個playlist 好indie支持
-Prince- 發表於 2018-2-3 22:57

chob wanna cry

節外生枝 /
jasonng 發表於 2018-2-6 22:24

多謝支持我個榜

日期 : 08/02/2018
時間 : 2300 - 2330
節目 : I'm waiting for it that green light I want it

Green Light(Lorde) / 還是想念(家家) / 你的溫度(蔡健雅) / 終於結束的起點(五月天) / 下一個天亮(郭靜) / 如果再見(韋禮安) / 極美(孫燕姿) /

日期 : 10/02/2018
時間 : 2100 - 2200

Love(Lana Del Rey) / Wildest Dreams(Taylor Swift) / Bad Liar(Selena Gomez) / Come With Me(吳雨霏) / Pink Song / 不呼不吸幾多秒(薛凱琪) / 關於愛的定義(方大同) /
年少的憂愁 / 和好 / Hey Hey Baby / 回去哪要時光機器(周國賢) / 小小宇宙(YukiLovey) / 永遠很近(黎曉陽) / 說到愛(蔡健雅) /

2000-2200
叱咤樂壇 王子熱鬧樂壇

幾分之幾 (盧廣仲) / 終於結束的起點 (五月天) / 言不由衷 (徐 ...
-Prince- 發表於 2018-2-10 21:55

有五月天有灰色有蔡健雅冇某首垃圾
支持

日期: 12/02/2018 (MON)
時間: 10:20 - 11:00
節目: Nothing But Respect For MY Album Of The Year

隨風 ...
JasOh103 發表於 2018-2-12 11:03

你以為CM共和亂頒專輯真係亂頒架咩

日期 : 12/02/2018
時間 : 1815 - 1915
節目 : 睡前服

差一點 / 當你走了以後 / 過伶仃洋 / 冒雨 / R.E.M. /
無定向喪心病狂 / 風塵三俠 / 當你走了以後 II - 觸景傷城 / 內外 / 睡前服 /

[Feb/16/2018] Don't Text Him(新春慶功版) - Serrini (CD+hidden DVD)

歌手:Serrini
唱片名稱:Don't Te ...
hehehaha 發表於 2018-2-12 20:05

Well
有個附加資料...

日期 : 13/02/2018
時間 : 1845 - 1915

血腥愛情故事(張惠妹) / 飛砂 / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI) / DNA.(Kendrick Lamar) / 不要死在崇拜裡 / 青春荒廢(Serrini) / 菲林(蔡健雅) /

1530-1600
情人節特約:我愛她愛樹rrini

若葉之年 / 日没前 / 油尖旺金毛玲 / 菖蒲色歌 / 哀樂無 ...
-Prince- 發表於 2018-2-14 15:37

放棄治療同青春荒廢呢

日期 : 14/02/2018
時間 : 1610 - 1630
節目 : 我戀愛了之醉愛小宇

同在 / 原來的你 / 所謂的愛 / 給我你的壞 / 理想時代 /

**** 本內容被作者隱藏 ****
-Prince- 發表於 2018-2-14 16:53

/z 20

CM metacritic 特約: kevinlai1621點評
又黎啦, 唔好意思我d進度好慢 今日帶黎呢兩隻碟都係唔洗點聽 ...
kevinlai1621 發表於 2018-2-15 13:42

小霏果隻好明顯新歌不足

日期 : 15/02/2018
時間 : 1430 - 1530

1. 綠野仙蹤
2. 搖搖搖
3. 無電才是災難
4. 跟珍芳達做健身操
5. 金銀島
6. 我好得閒
7. 心花怒放
8. 閃光彈
9. 蜉蝣
10. 暖光
11. 美麗在望
12. 空港
13. 再見我的初戀
14. 最好時光 (原版)

100分!
好碟!

次次聽同在呢隻碟某幾首歌都會想喊
會突然諗返起上年五月六月既時光

點評蔡健雅國語專輯 (滿分: 5分)

1. 呼吸
非K歌多到呢
我要聽即食歌呀
1分

2. 記念
冇入圍金曲獎
證明到呢隻碟有幾廢
1分

3. I Do Believe
好心啦
其他碟做得咁好 搞到呢隻好似好廢咁
1分

4. 陌生人
呢隻碟真係衰 成日搞到人喊
你的腦袋是不是有問題
1分

5. 雙棲動物
蔡健雅真係好串
整K歌碟都可以整到啲K歌首首都勁好聽
叫香港果幾位XX兒情何以堪
1分

6. Goodbye & Hello
今次仲衰
出隻冇人超越到既神碟
俾啲機會其他女歌手拎歌后得唔得
1分

7. 若你碰到他
悶到死 江郎才盡了 樂壇已死
1分

8. 說到愛
成隻碟好似聽條女係度瘋狂訴苦咁
主打又係咁重覆同一句 悶到死
1分

9. 天使與魔鬼的對話
轉型了 好唔慣
唱翻之前啲歌得唔得?
1分

10. 失語者
好嘈呀
1分

11. 割愛
好大浸麵包味
1分

點評李幸兒神碟

1. 隨風而來 隨風而去
好多魔音
我信信格天註定
1分

2. 和每天講再見
編曲不倫不類
即食 ...
JasOh103 發表於 2018-2-19 15:06

求其執隻碟 >>>>> Best Comedy Album - Live In The Moment

反OT
Reputation - Taylor Swift

想整小柏宇 top 10 songs
搵日重溫佢所有歌先

日期 : 23/02/2018
時間 : 2100 - 2130
節目 : 衝呀衝

風塵三俠 / Fearless(Taylor Swift) / Goodbye & Hello(蔡健雅) / Let Us Go Then You And I(Serrini) / 世界對我們 / 羽毛鱗刺(Dear Jane) / 一樣不一樣(Supper Moment) /

日期 : 23/02/2018
時間 : 2130 - 2200

不要死在崇拜裡 / Why Don't You Kill Us All(雞蛋蒸肉餅) / 飛砂 / 年少的憂愁 / 灰色 / 風衣 / 好好的聊個天 /

日期: 24/2/2018 (SAT)
時間: 12:00 - 13:00
節目: 全女打の魔力溫嵐

多愛我一點 / 胡同裡有隻貓 / 魔力Hi ...
boy4dudes 發表於 2018-2-24 13:06

點解你唔聽男人歌?

日期: 25/02/2018 (SUN)
時間: 13:30 - 14:30
節目: J足一小時

無期 / 后會無期(featuring 梁詠琪)(C AllS ...
JasOh103 發表於 2018-2-25 14:36

第三首係pink song先啱

專業點評Serrini Don't Text Him (5分滿分)

1. 若葉之年
抄Gin Lee去日本行下行下咁就當拍完MV
以為好有feel呀?
1分

2. 日没前
聽呢首歌果陣想像到有個癲婆係條街度自言自語
香港人真係好大壓力
1分

3. Drink 'n Dance
隔住個mon都聞到浸b!tch味
1分

4. 溝哂啲仔
唔好意思 我恐同架 完全代入唔到個畫面
Serrini有冇照顧過部分聽眾既感受?
1分

5. 油尖旺金毛玲
又係果啲人人都有自己既故事既論點 夠啦
MV仲要拍人吸煙 意圖污染我呢啲良好青年
1分

6. 我可唔可以唔好咁樣
可以呀 你唔好出歌啦
1分

7. 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死
最憎呢啲亂過馬路又唔識say no既人
人地捉住你隻手去跳樓你又跳埋一份?
1分

8. IDGAShyt
9. 不要那清晨露水
以為用英文講粗口就好順耳呀?
爆粗唔緊要 最重要係爆得好 爆得啱
而家我好似聽緊MK妹講野咁 開口埋口都係粗口
真係失禮死人
1分

10. 青春荒廢
好心咪搞咁多回音啦 嘈到死
1分

11. 菖蒲色歌
個名令人好不安
色歌色歌 好似好色情咁
首歌整得再好聽都冇用
1分 等收律師信啦

12. 哀樂無名
我聽左啲乜?
1分

13. Pink Song
長到死 想點
冇人想用五分鐘聽你發姣呀

14. Don't Text Him
改過個名啦冇黎新意
同碟名撞咁不如我剩係聽呢首唔聽成隻碟啦
1分

15. 放棄治療
乜青山放走左個病人咩
1分

16. 忽Eat All
好心咪咁大食 分啲俾有需要既人
咁自私食哂啲野 唔洗理人地架啦?
1分

17. Let Us Go Then You And I
懶正面 假到死
1分

歡迎大家一齊批鬥(支持)Serrini

日期 : 28/02/2018
時間 : 2320 - 2350
節目 : 隔離po已被污染

飛砂 / 去玩去癲 / 風衣 / 幾分之幾 / 風塵三俠 / 灰色 / 年少的憂愁 / 愁滋味(王嘉儀) /

2325 - 0005
三月必聽專輯

都對也都錯 / 這樣你還要愛我嗎 / 三月 / 自虐 / 偏執面 / 跳進來 / 狗 / Booty ...
ed8671ed 發表於 2018-3-1 00:04

1 2 3 4 6 留低
其他byebye

呢首好神!

10 都算ok啦。。。
ed8671ed 發表於 2018-3-1 00:07

1真係好好聽 尤其係個旋律
到底係邊個作架呢

日期 : 02/03/2018
時間 : 1530 - 1600

呼吸 / 餘興節目 / 達爾文 / 當你離開的時候 / 思念 / 一分鐘追悔 / Easy Come Easy Go /

100分
jose 發表於 2018-3-2 20:16

試用七首蔡健雅主唱的歌曲砌成一個0分playlist。(8分)

3首得唔得
紫 停格 如果你愛我
jose 發表於 2018-3-2 23:46

原來Gin Lee近兩年出產既廢歌仲多過小雅咁多年黎既廢歌成倍...

呢隻碟我一首都唔鍾意 lol
鍾意下面呢堆:
Make You Feel My Love / Rolling In The Deep / Someone Like  ...
616.1314 發表於 2018-3-4 00:02

推薦你聽 1989