返回列表 發帖
可以喺度分享playlist?
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

第一次share,請多多指教!

日期:2018.8.1(二)
時間:14:31-15:06
節目:是日Shuffle

落花流水 (陳奕迅) / 戀愛預告 (陳百強) / 半杯入魂 / 山河故人 (RubberBand) / 飛蛾撲火 / 說再見了吧 (Supper Moment) / 心之科學 / 只知感覺失了蹤 (Dear Jane) /

日期:2018.8.4(六)
時間:14:23-16:00

鄰家的你 / 不趕時間Late God Edition (陳詠謙) / 我的回憶不是我的 (泳兒/海鳴威) / 找對的人 (張敬軒) / 查無此字 (林奕匡) / 阿花的故事 (小塵埃) / 隨風 (新青年理髮廳) / 未開始的故事 / So What? / 青春頌 (許廷鏗) / 人妻的偽術 / Nights Without You / Make A Beat / 到此為止 (Dear Jane) / 永遠很近 (黎曉陽) / 習慣愛你 (泳兒) / 有淚多好 (林奕匡) / 長相廝守 / 獨一無二 (江海迦/李幸倪) / 告白氣球 (周杰倫) / 好好過 (連詩雅) / 余春嬌 (余春嬌) / e / 黃色大門 (張敬軒) /

日期:2018.8.9(四)
時間:14:40-15:10
節目:是日Shuffle之load快尐好嗎

荒原 / 口氹 / 年輕的我們 / 失戀的意義 (衛蘭) / 重光紀念日 /

日期:2018.8.23(四)
時間:10:18-10:50

Dear…親愛的 / 小太陽 (小塵埃) / 鄭家詠 / 近在千里 (周柏豪) / 一個人 (韓紅) / 表情符號 / 你好 / 如果一打 (小塵埃) /

日期:2018.8.24(五)
時間:10:48-12:34

哪兒 / 精裝追女仔 / 月亮不代表我的心 / Have It All / 陪我長大 (容祖兒) / 其實我牽掛 / 毛球 / 極夜後 / 半天空檔 / 偷聽情歌 /

日期:2018.8.24(五)
時間:17:35-18:35

圓 (江海迦) / 百年不合 (周柏豪) / 無神論 (雷深如) / 與你常在 / 耿耿於懷 (麥浚龍) / 你好 / 世上只有 (容祖兒) / 飛蛾撲火 / Goodnight City (Supper Moment) / Be With You / 階磚三 / 和每天講再見 / 差半步 (衛蘭) /

日期:2018.8.30(四)
時間:11:22-11:44

一二三,三二一 / 不屈 (Mr.) / 翻牆 (盧凱彤) / 男人背後 / 殘渣 /

日期:2018.9.1(六)
時間:22:20-23:02

勇悍·17 / 終點的擁抱 (Dear Jane) / 橙海 / 無神論 (雷深如) / 人在野 (布志綸) / 十里春風 / 未開始的故事 / 寂寞塗鴉 / Let Us Go Then You And I /

日期:2018.9.2(日)
時間:15:40-18:20
節目:是日Shuffle之點解暑假咁快完

天陰,間中有陽光 / 單身旅遊日誌 / 傷心到變形 / 最愛 (古巨基) / 獻醜 / 烏托邦 / 時間靜止器 (野佬) / 離遊記 / 我的時代曲 / 2+2=4 / 夜幕天星 (C AllStar) / 草原 / 鄭家詠 / 時間之光 (鄭秀文/陳健安) / 最後晚餐 (Supper Moment) / 阿樂 (許廷鏗) / 靈魂獨舞 (符致逸) / 驗傷 (衛蘭) / 終止戀愛 (E-Kids) / 3AM (江海迦) / Don’t Let It Go (薛凱琪) / 258km/h (Supper Moment) / 演員的自我修養 / 高山低谷 (林奕匡) / 親愛的幽靈 (per se) / 寶貝兒 / 羅生門 (麥浚龍/謝安琪) / 愛 (吳若希) / 背後女人 / 精裝追女仔 / 大懶堂 (LMF) / Live It Up / 我的宣言 (周柏豪) / Nights Without You / Da Di Da / 今天終於一人回家 (李幸倪) /

日期:2018.9.9(日)
時間:16:08-19:28

Let Us Go Then You And I / 橡筋 / 認真如初 / 七歲 (菊梓喬) / 回到以前 / 停半分鐘聽一闋歌 / 關於寂寞 / 一起不一起 / 青春常駐(張敬軒) / 痛醒 (許廷鏗) / 愛得太遲 (古巨基) / 眼淚的秘密 (吳若希) / 半杯入魂 / 差一點我們會飛 (黃淑蔓 feat. 英仁合唱團) / 天機泄露 / T.O.N.I.C.K. (ToNick) / 你在我心間 / 生於斯 (C AllStar) / 愛人們 (黃劍文) / 根 (許廷鏗 feat. 2868) / 思覺失調 (劉浩龍) / 愛情是一種法國甜品 / 新貴 (容祖兒) / 陪我長大 (容祖兒) / 鋼鐵是怎樣煉成的 (何韻詩) / 如何從夏天活過來 / 排名不分先後左右忠奸 (達明一派) / 黃金花 / 芭樂 / 全也活過來 / 好好過 (連詩雅) / 絕望元年 / 女神 (鄭欣宜) / Tokyo Lights / 天下無敵 / R.E.M. (小肥) / 叮噹可否不要老 (張敬軒) / Lovesick (Dear John) / 若 (江海迦) / 和每天講再見 (李幸倪) / 後兩步 / 少女的祈禱 (楊千嬅) / 雙雙 (李幸倪/郭偉亮) / 與你常在 / 隨風而來 隨風而去 / 暫時未能接通 (未能接通) /

日期:2018.9.11(二)
時間:19:00-19:56

你好 / 青春、戀愛和意外 / 搖滾抗體 / 哪怕最終一個人 / 朝幸福前行 / Captain Nancy / Let Us Go Then You And I / 終生女友 / / 天陰,間中有陽光 / 寧願當初不相見 / 一個女人和浴室 / 漸漸 /

日期:2018.9.13(四)
時間:22:36-23:17

你好 / 閃光 (顏卓靈) / 不得了小姐 / 星光 / 主宰 / 只想與你再一起 / 逝水如斯 (per se) / 背後女人 / 大叔情歌 / 潛水 /

日期:2018.9.25(二)
時間:22:34-22:56

小伙子 (Supper Moment) / 橡筋 / 心之科學 / 飢餓遊戲 / 長相廝守 / 我怎會如此 (伍富橋) /

日期:2018.10.2(二)
時間:16:15-16:57
節目:三公里城市長征

神不守舍 / 橙海 / 城市人 (陳慧敏) / 城市當代配樂團 / Jungle (MastaMic feat. 顏聯武) / 油尖旺金毛玲 (Serrini) / 彳亍 (麥浚龍) / 出走 / 侘寂 / On the Road /

日期:2018.10.14(日)
時間:12:00-13:15

撼動 / 安全感 (王灝兒) / 女神 (鄭欣宜) / 神不守舍 / 教我這麼愛下去 / 初心 / / 此刻無價 (C AllStar) / 勇悍·17 / On the Road / 停半分鐘聽一闋歌 / 寧願當初不相見Acoustic / Creo en Mi / 四眼仔 / 表情符號 / 可一可再 / 一個女人和浴室 /

日期:2018.10.17(三)
時間:22:22-23:13

跑步機上 (容祖兒) / One / 閃亮的青春 / 天陰,間中有陽光 / 絕望元年 / 千年如一日 / 寧願當初不相見 / 背後女人 / 勇悍·17 / 體操 / 主宰 / 精裝追女仔 /

日期:2018.10.28(日)
時間:16:04-18:08

教我這麼愛下去 / D.A.N.C.E. / 裸泳 / #DLGH(跌落個海) / 死不了的 (鄭融) / 無期 / 打上花火 (DAOKO/米津玄師) / 假使世界不像你預期 / 家變 (per se) / 交叉神經 / 神把眼淚都留給了人 (葉巧琳) / 閃亮的青春 / 表情符號 / 寧願當初不相見 / 天陰,間中有陽光 / 停半分鐘聽一闋歌 / 勇悍‧17 / 千年如一日 / 四眼仔 / 可一可再 / 芭樂 / / 體操 / 背後女人 / 漸漸 / 人妻的偽術 / 主宰 / 絕望元年 / 半天空檔 / 月亮不代表我的心 / 心之科學 /

日期:2018.11.8(四)
時間:20:48-21:28
節目:新歌試聽

一個男人、一個女人和浴室 - 謝安琪、古天樂
呢首歌對我嚟講係個頗大嘅問號。唔知係咪錯過咗啲乜,不過好肯定呢首歌係《一個女人和浴室》嘅合唱版。講就恁講,但係副歌之前都唔太聽得出兩首歌嘅關係,而且有少少混亂。另外,到底呢首歌中古天樂係用乜身份唱嘅呢?浦銘心嘅新歡?浦銘心嘅靈魂?浦銘心嘅知己?要睇下之後點解畫喇。

白紙 - 許廷鏗
聽呢首歌,好明顯聽到「白紙」嘅感覺:平淡、清新。但係正正因為恁,個人就認為呢首歌唔太深刻,聽落似係慢熱作。

- 側田
繼 per se 嘅《。》之後,好快又有歌手用標點符號作歌名喇,所個人就係側田。呢首歌聽落有啲外國feel,係一首十分舒服嘅小品,可惜三分鐘時間太快過!

在月台上等你 - 衛蘭
一如既往嘅衛蘭風格⋯⋯正嘢。聽落好有K歌feel,但係今年佢又好似唔太發力,難道想趁年尾發力扳回一城?

My Love - 劉德華
嘩,劉天王派歌!原來係演唱會主題曲。早排先俾人鬧完一大餐,而家出歌,時間似乎有少少尷尬噃。不過睇歌唔睇人,呢首歌係唔錯嘅,用呢種方法教人愛人要及時,首歌氣氛都幾好嘅。

廢青 - 譚詠麟
譚校長早排就派咗《天塌下來也能睡》,十分貼合佢,但係呢首我一睇⋯⋯譚詠麟居然會同「廢青」扯上關係?哦,原來勵志歌嚟,叫人要活得精彩啲啫。首歌感覺上幾有動力,幾襯歌詞,而呢首歌真係可以喺意志消沈嘅時候聽下,或者work呢。

良善之地 - 鄭世豪 feat. CanBand
鄭世豪,見佢喺《愛.回家》演細龍生就見得多喇,不過歌就真係幾少產吓。不過,佢終於出歌,重搵嚟CanBand一齊造首歌,而且效果都唔錯。

To Whom - Supper Moment、Survive Said The Prophet
Supper Moment 演唱會前就出咗呢首歌,好多人以為係想放棄《撼動》呢首演唱會主題曲,好在唔係。Survive Said the Prohpet 就係日本樂隊一個,但係吉他手咁啱係香港人,仲要曾幾何時同Supper哋同台演出過。呢首歌令兩隊咁熱血嘅樂隊擦出火花,聽起上嚟除咗好多人講嘅「外國feel」,仲係十分熱血嘅一首歌,只不過佢熱血嘅情度有《撼動》咁厲害,反而不斷吊樂迷癮,效果似乎重好啲喎。

揮揮手 - 王灝兒
繼續有佢嘅拿手愛情K歌,繼續大顯佢嘅情感。雖然呢首歌係正嘅,不過個人認為都係《主宰》比較突出,呢首歌似係想拿尾衝刺多啲。而於呢首歌嘅間奏真係十分引人入勝,吸引人聽埋落去。

評分人數

日期:2018.11.29(四)
時間:21:12-21:52
節目:心靈雞湯

殘缺的彩虹 / 尋回一碗湯 (Supper Moment) / 你好 / 龍舌蘭 / 我錯 (雷琛瑜) / 回眸一笑 (陳柏宇) / 動地驚天愛戀過 (余春嬌) / 沒有人是孤島 / 濃霧 (陳明憙) / 知魚 (勞嘉怡) /

日期:2018.12.24(一)
時間:16:40-17:03
節目:又到聖誕

Last Christmas (ToNick) / 聖誕煎堆bell / 伯利恆的主角 / Love is Nearby / 零度聖誕 (RubberBand) /

日期:2019.1.10(四)
時間:18:10-18:49

神不守舍 (吳業坤) / 殘缺的彩虹 (陳綺貞) / 勇悍·17 (麥浚龍) / 飛向理想的世界 (新青年理髮廳) / 小伙子 (Supper Moment) / 大丈夫 (Supper Moment) / 未來見 (RubberBand) / 舊街角 (連詩雅) / 沐春風 (謝安琪) /

日期:2019.4.7(日)
時間:11:08-11:52
節目:Fast & High

You / 餓狼傳說 (張學友) / 舞士精神 (郭富城) / 真的愛妳 (Beyond) / 演唱會 (陳奕迅) / Despacito (Luis Fonsi & Daddy Yankee) / 老佛爺 (野佬) / 喪標的最後一夜 (I Love You Boyz) / 精裝追女仔 (吳業坤) / 成魔之路 (麥浚龍) / D.A.N.C.E. (劉敬雯) / Pretty Crazy /

日期:2019.8.18(日)
時間:00:00–00:45
節目:光復香港.時代革命

/ Sing Hallelujah to the Lord / 義海豪情 (古巨基) / 早班火車 (Beyond) / 亂世情侶 / 激光中 (羅文) / 我們都是這樣長大的 / We Are The World / / 努力.奮鬥.加油 /

香港加油!

日期:2021.8.15(日)
時間:??:??–24:46
節目:樓上唔該唔好半夜三更唱K, thx.

矛盾一生 (王灝兒) / 我不如 / 蝸牛(江熚生) / 突如其來的心跳感覺 / 女神 (鄭欣宜) / 奇洛李維斯回信 (薛凱琪) / Dear my friend, /