返回列表 發帖

5.0慶賀

新一天 / Come with me / 隨風而來 隨風而去 / 年度之歌 /
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

日期: 2017.10.29
時間: 1130-1200
節目: 洗剪吹

自欺欺人 / 失戀的意義 / 男孩像你 / 你是你本身的傳奇 / 天敵 /

0011 - 0015

言不由衷(徐佳瑩) /

chimagun 聽到想痛哭
ed8671ed 發表於 2017-12-9 00:15

真心正, 已排期等上榜

深宵m記

零下幾分鐘 / 愛與罪 / Nights Without You / 奉愛之名 / 世界對我們 / 偷故事的人 /

CM metacritic 特約: kevinlai1621點評
係呀, 因為非共點評好似會好亂同好長, 所以我係申請係呢到做

今日首先黎呢兩隻碟

Fever - 泳兒 (出碟日期: 2018.01.12)

無可否認, hifi碟確係有佢市場,但對普羅大眾黎講,無咁好嘅設備時,好多時都係從選歌、人聲甚或係改編功力黎做準則先從人聲黎講,然泳兒都係實力派,但今次好明顯人聲係落後,(參見《天若有情》《新不了情》《完全因你》《今生不再》《薰衣草》《今生今世》)其餘歌曲亦未見特別.

情感表達方面亦顯露其不足, 尤見《新不了情》

改編方面, 個人覺得最吸引都係《天若有情》,未見大改動之餘又不失風格。《晚風》改編都可以,可惜把聲carry唔起。《薰衣草》中國風都係好嘅嘗試,但係總係覺得唔夾(可能我覺得薰衣草唔係中國掛)。最奇怪首選《外面的世界》,未知其團隊想法如何(因為想帶俾人新嘅世界觀?但我feel唔到囉)

成隻碟其實顯露其不少缺點,感情未能完全配合,改編亦未有為歌曲昇華,甚或選曲上已經係錯誤,歌曲太過經典,未能超越之時又會好容易失手.個人覺得最出眾已經係《忘了忘不了》(未知泳兒係咪對張柏芝情有獨鍾)感情上同埋改編功力上都有不同風格之餘又能令人眼前一亮

分數 : 2.5 (hifi碟最高得7分,因為要支持原創,演繹改編質素參差,雖偶有佳作,但未見出眾)

Luna - AGA (出碟時間: 2018.01.22)

AGA呢隻碟實際得5首歌, 另加幾首demo or remix. 同樣地, 雖然而家呢個世代唔鍾意出碟, 但作為一張歌曲合輯, 點都要扣d分. 好彩專輯名都叫點題, 而5首歌都恰如其分地講述夜晚時份嘅感覺, 3AM同Nights without you就唔駛講啦, 無期係demo版都幾明顯, 而家用上大量弦樂其實都幾催眠, 吃定我嘅半黑暗曲風同孤雛嘅坎坷都係夜晚時分可見嘅情緒.

AGA嘅作曲能力相信都係無庸置疑, 當中幾首歌都深得樂迷同榜單歡迎, 成績非常好. 收錄demo version都係不錯選擇, 不過都希望AGA係一隻碟中有更多新歌聽, 唔好下下都用demo黎充數

分數: 5.5 (合輯最多得7分, 歌曲質素中上, 部份remix同歌曲未合心意所以略為扣分)

會唔會評Phil Lam - My Taste of Life?
hehehaha 發表於 2018-1-24 20:29

佢太早出碟, 如果佢係2018年出, 相信其他會員會唔放過佢

好偑服你可以成張Fever聽哂
聽咗兩首我已經嘔返哂上年個聖誕大餐出黎
hehehaha 發表於 2018-1-24 22:22

其實都係一路聽一路下出聲

日期: 2018.01.25
時間: 0900-0930
節目: 洗剪吹 之 K場大熱

天窗 (容祖兒) / 離家出走 (衛蘭) / 新貴 (容祖兒) / 電燈膽 (鄧麗欣) / 我本人 (吳雨霏) /

Confirmed

日期:25/1/2018
時間:-- --
節目:一仔心聲 A Guy's Inner Voice

變硬啲 Get Hard(The Boogie Play ...
hehehaha 發表於 2018-1-25 17:09

竟然將很堅強咁樣分類

CM metacritic 特約: kevinlai1621點評
又黎啦, 唔好意思我d進度好慢 今日帶黎呢兩隻碟都係唔洗點聽

Inner Voice – 鄧小巧

InnerVoice 由第一首歌開始已經目標明確, 全碟主題與溝通有關. 概念清晰再配上主題顏色, 整張專輯production上確實加分. 論歌曲, 小巧歌路上一直都以小眾音樂為主, 有別於流行主導. 今次個人認為音樂團隊取得一個平衡, 有小眾歌亦有大路歌, 《可惜你是個人》《和好》就是最好例子, 簡單, 易上口, 但又不失主題. 演繹上相信都不用多說, 仍有進步好間. 有時明白編曲嘅考慮令首歌更為出眾, 但演繹上確實carry唔起首歌
i.e. 《兩溝》《心靈作家》

7.5分 (主題明確, 歌曲質素上乘, 演繹上有進步空間)

Best of Kary – 吳雨霏

作為環球嘅精選專輯, 收錄歌曲可以話炒埋一碟, 無咩編排然後又盡錄環球歌, 個人而言, 確實不太喜歡. 不過新曲部分完全滿足樂迷. 4首新收錄歌曲, 各有特色之餘歌曲質素非常上乘.《Come with me》《奉愛之名》可以算是kary樂壇顛峰之作, 《愛徹底》亦是典型霏式情歌. 其實如果環球考慮純以ep推出, 亦不失主題連貫, 好過而家精選碟其實唔吸引

7分 (呢7分係俾個4首新歌)

小霏果隻好明顯新歌不足
bagfgfcde 發表於 2018-2-15 14:13

4隻新歌+2個new version 再唔係加多個奉愛之名demo版都幾好
論精選的話, sorry 我唔會買lol

i miss her but she's never coming back
ed8671ed 發表於 2018-3-3 23:14

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

起佢flop之前比過一首十大比佢 也就無憾了
Wonders 發表於 2018-3-3 23:54

比左3首係咪大確幸
水星逆行 / 為何要我愛上你 / 舊街角 /

好遺憾水星逆行年尾先派 谷唔到佢十大
帥小寶` 發表於 2018-3-4 00:14

14年我仲係年尾自己揀
所以d還記得, 水星逆行都仲俾得

還記得又係谷唔到
Wonders 發表於 2018-3-4 00:17

都是華納的錯

14真係佢高峰 但睇黎以後都去唔番
帥小寶` 發表於 2018-3-4 00:24

好去唔去過左去星夢

第2首聽個名就知好聽
jose 發表於 2018-3-9 15:00

好明顯個重點係無左堅強姐

好聽過幸兒啲老餅歌
stopzi 發表於 2018-3-12 09:32

點解可以忍受老餅腔但係忍受唔到老餅歌

偏見
stopzi 發表於 2018-3-12 10:52

你講你

我講我
stopzi 發表於 2018-3-12 11:03

咁有偏見唔要得

是日playlist ^^

玫瑰的故事
今天終於一人回家
隨風而來 隨風而去
如果牆會說話
很堅強
1st Date
下一位 ...
jose 發表於 2018-3-12 19:53

Gin Lee特輯
  無左新個首三字經仲正

點解要歧視呢首喎  
明明幾好聽

雖然我都已經聽厭咗
616.1314 發表於 2018-3-12 19:57

咩叫歧視, 由day1已經反呢隻 為做而做嘅大歌變成悶歌

日期: 17  / 3 / 2017 (SAT)
時間:
節目: HEHA CHART 2018 wk11

HEHA CHART 2018冠軍歌
wk1-11 離遊記 /  ...
hehehaha 發表於 2018-3-17 19:46

想創

連詩雅冠軍歌
說一句 / 只要和你在一起 / 水星逆行 / 浪漫前夕 / 為何要我愛上你 / 舊街角 / 血一般紅 /

一年兩隻冠軍歌都唔差

仲要有3首十大一個女銅一個進步獎

15年女銅撻Q poor雅
帥小寶` 發表於 2018-3-18 15:43

我好似係16年銅俾完就flop

15美千贏哂 一首最好的債贏到開巷
帥小寶` 發表於 2018-3-18 15:59

嬅粉
  最好的債我其實都唔係好俾十(二)大

大聯盟喺16年已經瓦解
ed8671ed 發表於 2018-3-18 17:19

個個走左去愛第2個ga

一開場個天花會跌d榴連落黎
hehehaha 發表於 2018-3-18 23:20

吉死人。。。

stopzi 的歌
Victoria / 單行的軌道 / 瞬間 / 查克靠近
616.1314 發表於 2018-3-18 23:48

做咩幫stopzi做歌

千呼萬喚, 兩首大家都好期待嘅碟

睡前服 – 小肥
小肥呢張專輯大部分歌曲都已經派台, 初派台時個人都唔係全部喜歡, 不過入碟後, 一來flow非常有鋪排, 歌曲一層一層地推進, 再加上聽多幾次, 慢慢地都有些少改觀, 證明呢張專輯的作品上乘, 經得起時間的洗禮.
專輯主題睡前服, 並非照字面意思有催眠效果, 專輯裡面仍有不同音樂元素, 即使是慢歌, 小肥的演繹都有錐心的效果, 個人最愛《觸景傷城》, 歌曲易上口之餘, 感情滿分. 最新派台《睡前服》tempo雖然慢, 但同樣地好易代入當中畫面. 曾經係機緣巧合下聽過小肥嘅live, 其實之前都無咩好感, 但佢嘅歌聲好易就令人投入當中, 呢個係佢嘅特色, 亦是佢聲音嘅魅力.
先天演繹嘅才能, 再加上專輯嘅完整性及歌者嘅投入, 確是不錯嘅專輯.
9分 (概念完整, 編排良好, 歌曲上乘)

Prologue– Gin Lee
環球精選碟又一次出事. 今次除左選曲問題外, 編排都好有問題, cd同dvd收唔同嘅歌, 想怎樣呢? 兩隻碟有d歌一面有一面無,
咁既然係咁不如你出隻2CD精選算, 好過而家不倫不類. 雖然話用cd聽歌同睇mv聽歌係兩類人, 但係無人話精選碟一定要有mv遮.
講番新曲部份, 今次只收錄環球早期嘅翻唱《天變地變情不變》, 作為翻唱呢首的確有新鮮感, 歌者演繹當然都係超班. 將翻唱放入精選碟其實都係唔錯嘅選擇, 咁一定唔會影響專輯嘅完整性.
5分 (有讚有彈, 呢5分都係俾新歌, 不過不失)

評分人數

5分係咪滿分
睇黎不倫不類就係Gin Lee個人特色
小肥好高分喎!! ...
JasOh103 發表於 2018-3-20 21:37

cm黎講 (cool hot hits) 就係

小肥好高分!!!!兩隻碟一齊出就係同Gin Lee。。

5/1000000000000
stopzi 發表於 2018-3-20 21:39

仲未有時間聽太子女

得5分咁低????
帥小寶` 發表於 2018-3-20 21:52

咁你評高d la
  其實只係低AGA一個分位

aga成隻碟新歌都係得6分??????/
帥小寶` 發表於 2018-3-20 21:54

5.5

Gin Lee 唱片點評
全碟都好聽:
Here I Come
Ginetic
BeGin
Live In The Moment

得派台歌好聽:
Gin Lee  ...
616.1314 發表於 2018-3-30 18:52

最後個隻可能係佢黑歷史

日期: 1/4/2018
時間: 1800-1900
節目: HOME GYM

退化論(周國賢) / 荒唐(鄧小巧) / 離魂記(周國賢) / 我沒 ...
帥小寶` 發表於 2018-4-1 19:05

屋企都做咁勤力

無野做嘛
帥小寶` 發表於 2018-4-1 19:23

繼續你日夜打4圈

既然已經有人第一時間po supper, 咁就唔差在我都po la

黑白彩虹– 陳明憙
出道後第二隻碟, 聽得出其實佢d歌唔差, 同時人脈好好所以其實論音樂性真係一d都唔差, 但係佢d咬字有時真係太過火, 呢個係太陽入面嘅通病, 但係過份用力真係會影響聽嘅感覺.
由《彩虹》開始純音樂嘅雜繪, 好有畫面亦為跟住落黎嘅歌曲作一個好好intro. 個人就非常鍾意. 接住黑白灰三部曲, 同樣地曲風吸引, 不過略嫌白同灰好似好一樣, 唔係好分到兩隻音樂帶出嘅顏色差別. 咬字係輕快曲風下就有些少改善, 但係d尾音就真係好重.
其實我一開始我都唔明點解佢會出國語碟先, 佢d國語又唔係特別好, 係咬字過實下d國語就lur埋一舊, 成首《天空說》都聽唔到佢唱mud, 除左因為廣告個句. 《花錯》中國風甚至係越級挑戰, 佢把聲太實太沉時做唔出個種淒美, 浪費成首歌.
英文歌方面, 似乎先係佢最拿手個面.《Sora》不論唱定成首歌嘅編排都幾正. 可能英文歌可以將d字斬件掛, 同埋呢種曲風先夾佢把聲.
黑白彩虹其實直接D講都係以顏色黎串連嘅雜錦主題, 除左頭4track真係聽唔出佢點同顏色方面掛鈎.

3分 (公道d講, 其實又唔係聽唔過, 不過仍有好多改善空間)

[dalsegno] – Supper moment
呢張以現場感為主題嘅新專輯確係為大家帶來無限驚喜. 除左guitar fing 得勁, 炒熱氣氛用, 全場大合唱, 又或者唱出你心內感受, 仲有聽左佢彈嘅outro, 呢一切一切都拍得住個主題, 仲令人好陶醉.
第一track 就同你開宗明義係公路上奔馳, 再接《一樣不一樣》真係聽得好過癮. 《靈感床》作為個人嘅十大就更加唔駛講. 呢3首最upbeat嘅歌放係開頭真係好好. 同一同不要死在崇拜裡雖然後者個人麻麻, 但係氣氛搭救. 大丈夫就再減慢tempo配上弱化版靈感床橙海, CD鋪排真心唔錯
全世界暫停說再見了吧兩首齋聽intro都值回票價歌放最慢更加係令人意猶未盡.

8.5分 (其實可以高D不過有D歌我唔多Like所以減左D分)

評分人數

日期: 4/7/2018
時間: 1830-1930
節目: 收工GYM

我是...(鄧麗欣) / 我的宣言(周柏豪) / 處處吻(楊千嬅) /  ...
帥小寶` 發表於 2018-7-4 20:08

好勤力, 放工都做運動

夏天嘛
帥小寶` 發表於 2018-7-4 21:35

你要show body 咩

冬天好懶
帥小寶` 發表於 2018-7-4 22:11

明明你都好勤力, 冬天都有做尖playlist

日期: 22/7/2018
時間: 1815-1900
節目: 跟我流汗

放生(關心妍) / 未來的回憶(張敬軒) / M.A.M.A.(RubberB ...
帥小寶` 發表於 2018-7-22 20:12

空心人咁悶嘅歌都(做運動)聽

隨機嘛
帥小寶` 發表於 2018-7-22 22:07

悶到連我呢d真粉都唔like, 好難想像你會keep

我覺得呢首還好
帥小寶` 發表於 2018-7-22 22:21

AGA d歌真係唔係個個都啱

轉左髮型屋差唔多兩年, 第一次聽到播男歌手嘅歌

明明就 (周杰倫) / 可惜沒如果 (林俊傑) / 化蝶 (胡鴻鈞) / 1874 (陳奕迅) / 陀飛輪 (陳奕迅) /

日期:01/03/2021
時間:11am - 12nn
節目:三月之歌

衍生你的兒科專家 (李紫昕) / 煞科 (容祖兒) / 鴛鴦 ...
616.1314 發表於 2021-3-1 11:53

好好嘅回顧

RIP

披星戴月 (張敬軒) / 在雨中不能說雨 (謝安琪) / 四不像 (泳兒) / 心淡 (容祖兒) / 幸福門 (Gin Lee) / 佩鎗的茱麗葉 (麥家瑜) /任我行 (陳奕迅) /

好多好歌
stephybest 發表於 2021-3-2 21:04

好sad, 好多歌都係平時loop開ge

四不像/幸福門/美男子與香煙
呢三首真係聽左好多次
stephybest 發表於 2021-3-2 21:55

仲有d 歌我都無打, 上面個playlist都係一人一首only

希望找數 新歌 + 演唱會
616.1314 發表於 2021-3-3 18:33

gil仲有得出番黎咩