返回列表 發帖

無神論 - J.Arie

單選投票, 共有 65 人參與投票
73.85% (48)
6.15% (4)
1.54% (1)
3.08% (2)
15.38% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 無神論
主唱: J.Arie

派台日期: 2017-9-19

作曲: 雷深如(J.Arie)
填詞: 黃偉文
編曲/監製: 藝深

若你話 照亮我 便有光
含怒時 讓農地 全大旱
你可叫 水變酒 未喝下 已為你瘋狂

用血肉 去為你 造教堂
你頒布 的聖經 多好看
就算沒有道理 為你亦 甘心 去偽裝

迷過幾多男神
再回頭已經不流行
以為榮獲 主的賜吻
但虔誠夢醒 咀角滿是塵

求愛心急如焚
我才神化一堆凡人
神蹟皆小事扮亢奮
連低級謊話 亦強說動人 不覺俗品~

自發為你奉獻 像祭典
如樂迷在台下 紅著臉
你走過 水~面 便漂亮到令我失眠

若騙局偉大到 耐看點
我今晚怎會想 打呵欠
是我在進步了 或你在退步 被拆穿

迷過幾多男神
再回頭已經不流行
以為榮獲 主的賜吻
但虔誠夢醒 咀角滿是塵

求愛心急如焚
我才神化一堆凡人
神蹟皆小事扮亢奮
連低級謊話 亦強說動人 不覺俗品~

受夠苦 門徒便不想犧牲  Ha~
忘掉崇拜偶像 便重生   
Hey~ Yeah~  

迷過幾多男神
也淪為了空心圖騰
已無暇為此再傷感~
自行來重寫 愛戀的福音

迷信坊間傳聞
那沉迷結果站不穩~
人生皈依後若更暗
何必把雕像 任意塑造成 天國父親~

別再製造神 為搏衪悲~憫

好聽過翻撻屎
五分

佢的歌都好好聽wor
不過人無乜character

投一分果個係咪 ed8671ed

harryharry 發表於 2017-10-5 10:21

好難揀
又想支持丁丁又想支持ed
算啦我唔俾分啦

UMMMMMMMMMMMMMMMM 唔識講 4 分

唔知點解又覺得佢d 好實嘅咬字又出番黎
不過都係好聽嘅
好想知唱live個yeah會點處理
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

harryharry 發表於 2017-10-5 10:21

定係 -Prince- ?

聽到句 Haaaaaaaa 即刻射左。。。

出多D呢類歌應該谷到下人氣,今次難得地入到iTunes Top 10
如果副歌換左呢首個副歌會仲夾,會變年度級

唔明佢d歌點解首首都有一陣老人味...
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

佢呢兩年d K歌堅正
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好聽囉好好聽囉好聽到用唔到其他字黎形容啦唉

好聽喎 自從我錯之後開始留意佢d歌

Jarie咁似帶左個假髮既

Btw 總係覺得佢啲歌有少少講唔出既7味

定係 -Prince- ?

聽到句 Haaaaaaaa 即刻射左。。。
ed8671ed 發表於 2017-10-5 11:47

仲係2票1分
睇黎就係你同 -Prince- 投既

歌詞係亮點 寫得好

Y MAN第一次寫詞比佢?

丁狀呢首幾正喎
好心洗米生谷下佢啦
啲同期過晒佢頭喇

丁狀呢首幾正喎
好心洗米生谷下佢啦
啲同期過晒佢頭喇
hlyung 發表於 2017-10-5 17:56

Lillian Wong??

你死我活 我錯 愛的履歷 加埋呢首
首首都咁正

hehehaha 發表於 5/10/2017 18:41

冇AGA同Lillian Wong

點解J. Ali 曲可以咁高質!!!!!!餓左佢d曲好耐!!!!!

冇AGA同Lillian Wong
XYZZY 發表於 2017-10-5 18:55

那時環球唱片和Sony並沒有讓旗下歌手出席該年的勁歌頒獎典禮。

首歌好好loop
太陽落力d捧下啦
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

睇完依個MV好想去Ikea買野

叫乜呀叫?
份詞都好嘔心
主歌個唱腔好難頂

副歌係首歌唯一亮點
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

硬係諗起hana隻手中沙
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

佢的歌都好好聽wor
不過人無乜character
on07111 發表於 2017-10-5 09:59

佢聽過佢訪問未?

佢聽過佢訪問未?
lblemon 發表於 2017-10-6 11:03

家人反對入娛圈 J.Arie:成日叫我讀書
07月18日(二) 03:45

提到家人曾經反對她加入娛樂圈,J.Arie透露他們表面上仍有反對:「佢哋問我幾時去讀書考番個律師牌,基本上成日都『哦』,但我無論有咩騷同電影,佢哋都會支持,係口硬心軟。」她明白家人想自己有個比較安穩的前途,但會叫他們安心讓自己繼續試:「無論呢個堅持最後去到幾遠都好,希望至少喺我廿幾、三十幾歲嘅時候試過。」

由2013年講到2017年都係呢樣野,真係無興趣再睇佢訪問...

節奏大轉呀。,。
准我喜愛的都可伸手抱抱

家人反對入娛圈 J.Arie:成日叫我讀書
07月18日(二) 03:45

提到家人曾經反對她加入娛樂圈,J.Arie透露 ...
on07111 發表於 2017-10-6 22:49

唔覺佢個人冇character,轉數快、講野爽快,帶點咄咄迫人的感覺。

成間太陽娛樂都霉下霉下仲點捧得起J.Arie

硬係覺得佢咬字有d怪...

正所謂
有求必應就唔係神 係兵
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

Loop唔起
反而佢d電影歌仲好
利申:唔係鏡粉

Loop唔起
反而佢d電影歌仲好
tom 發表於 13/10/2017 11:10

覺得呢首易聽厭

呢首歌最好係副歌, 聽一次已經記得

見到藝深喺youtube留既comment

解構編曲與歌曲概念的連結:
「神」、「超現實甚至迷失的感覺」、「現實中的醒覺」,在編曲過程中我一直在想怎麼能把這些感覺通過音樂表達出來、怎樣能令音樂充滿着歌曲文字部份的主題氣氛。
收到這份神級歌詞後,我把編曲作出了以下安排,希望令曲、詞、唱、編曲達到一致性。

1)我嘗試在Intro 加入church organ (教堂管風琴),目的是想增加那種神殿的氣氛,開宗明義點題就是想帶出與「神」有關的那種神秘主題。
2)verse 1 and verse 2 主要是用電子loop 及虛幻電子synth pad 去營造那種超現實及虛幻的感覺,令聽眾有身處夢境像發夢的感覺及帶出「男神」令女子着迷入夢如痴如醉的感覺。
3)副歌用回正常傳統樂器編排加上與 verse 虛幻的音樂編排作出強烈對比,說出現實和幻想世界的矛盾和對比,帶出歌詞中現實的真相,「男神」並沒存在,只是自己一相情願把喜歡的人虛構優點和美化而已。
4)Music break 我加入了古典chord progression(和弦進程)及 Gospel Choirs (教室式合唱)去營做及強化神殿及虛幻的氣氛。當然Budget 所限唯有由雷小姐一人扮演20人五聲部合唱團,還記雷小姐錄完4小時呢段和聲眼角有滴眼淚加滿頭大汗,有被獅步Felt(講笑),堅有血有汗,辛苦你啦雷小姐!所以各位聽眾請付費下載此歌曲幫補一下小弟小妹艱苦經營....
5)Bridge 用了比較激動的音樂編排和激動的語氣去演繹歌唱部份,表達出認知真實和見到男神真面目的憤怒和不滿。
6)在Bridge最後一句加上歌者的海豚音、表達出對生命及現實愛情的哀號,傷心只是自作自受及一廂情願的把「男神」神化及虛構幻想出來,無奈現實並非如此。

份词唔错

J.Arie handle唔倒

VERSE 工整到

Wyman係咪唔鍾意J.Arie長氣o既為人

Wyman Facebook:
實不相瞞,第一次在叱吒頒獎台上聽她得獎感言時,我覺得我們是性格多麽多麽不同的兩類人,要一起工作的話也許得多花幾倍時間磨合......
幾年後我收到她的demo時,我卻是深被懾服的,不能辜負這旋律。
之前這兒很多朋友問我想要什麼生日禮物,其實你們每年給我「5分鐘時間」就好。今年的5分鐘,請你去聽聽這一首。
無論你以前對她印象如何,請你去聽聽這一首。
我與雷小姐非親非故,純粹站在好音樂的立場講這段話。

VERSE 工整到
kwanie 發表於 2017-10-14 11:29

我覺得仲正過我錯

hehehaha 發表於 2017-10-5 18:41

你拎個無郁過嘅同人比

而家6萬views,呢2-3日views升得好快喎

鋼琴版都幾好聽
KITSTON 發表於 2017-11-13 18:50

hlyung 發表於 14/11/2017 13:45

會唔會plug埋鋼琴版

鼻音太重,長期*盟*聲~