返回列表 發帖
簽名被屏蔽

奇怪在kay最值得拎女金/tvb最女的年份都有千嬅份, 千嬅2004年後無一年係狂派歌 ...
Kaybb 發表於 2017-10-14 22:46

祖兒同kay真係  勢不兩立

環球貴為國际4大唱片,連一次女金都爭唔到
宜家祖祖唔玩,環球力捧噶gin lee一樣要輸俾單車 ...
阿mark 發表於 2017-10-14 22:36

無計, gin lee 環球 songs are much worse than BMA 時期

奇怪在kay最值得拎女金/tvb最女的年份都有千嬅份, 千嬅2004年後無一年係狂派歌 ...
Kaybb 發表於 2017-10-14 22:46

2008 TVB 分獎 formula not to offend 蛋記 & 球記

最男 (KKK) + 亞女 (JY) = 蛋記
亞男 (Mobile) + 最歌 (Kay) = 球記
最女 (Fa) = East Asia  

蛋記 : 球記 = 2 : 2

juno ig都po
睇黎係真
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

話時話咁夏森美依加撈咩中年失業危機

2008 TVB 分獎 formula not to offend 蛋記 & 球記

最男 (KKK) + 亞女 (JY) = 蛋記
亞男 (Mobile) + 最歌 ...
boy4dudes 發表於 2017-10-14 23:13

Kay tvb 有機最女 可能係指2009

Kay tvb 有機最女 可能係指2009
阿mark 發表於 2017-10-14 23:26

嗰年kay幫tvb拍冰天動地、謝安琪玩謝安琪、細說名城。可謂落足鞋油,可惜環球同tvb反面

Juno 紅館唔知有無莫文蔚/ 關淑怡/ HOCC
但肯定有Kay
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

希望Juno以後啲歌唔使自己唱,咁辛苦
可唔可以簽埋Shirley

做乜而家東方成日有美淫獨家消息
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

做乜而家東方成日有美淫獨家消息
matthew1990 發表於 2017-10-15 01:51

唔知點解
所以今朝淨係得東網報我都唔係好信住

下年應該好精彩
美kay 復出
美千出廣東大碟
美祖又發力番
Janice gin lee 應該都會keep 住出歌

下年應該好精彩
美kay 復出
美千出廣東大碟
美祖又發力番
Janice gin lee 應該都會keep 住出歌 ...
放空 發表於 2017-10-15 07:12

Gin Lee 下年可以跌出3甲

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實2008年係好公平
kay唔會6個獎
joey又唔會7個獎

千嬅又可以2個獎 ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 11:53

2008tvb5大奬項真係分得好完美
如果2009無4大事件又要俾最女kay唔知會點分

2008tvb5大奬項真係分得好完美
如果2009無4大事件又要俾最女kay唔知會點分 ...
阿mark 發表於 2017-10-15 13:04

可能係:

最男 (KKK) + 最歌 (JY 搜神記) = 蛋記
亞男 (Mobile) + 最女 (Kay) = 球記
亞女 (Fa) = East Asia

蛋記 : 球記 = 2 : 2

JY 搜神記+可歌可泣 十大

簽名被屏蔽

可能係:

亞女 (Fa) = East A ...
boy4dudes 發表於 2017-10-15 13:23

容祖兒拎男歌手咪得囉!!!
一係就劉德華捱義氣再攞多次最男!!!
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

嘩 精彩精彩

簽名被屏蔽

可能係:

亞女 (Fa) = East A ...
boy4dudes 發表於 2017-10-15 13:23

如果有四大,容祖兒邊可能兩首十大

可能係:

最男 (張敬軒) + 最歌 (Mobile 七百年後) = 球記
亞男 (KKK) + 亞女 (Joey) = 蛋記
最女 (Fa)  ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 13:49

丁太可能無大奬

如果有四大,容祖兒邊可能兩首十大
阿mark 發表於 2017-10-15 18:20

有可能, 十一大, 甚至十二大

簽名被屏蔽

回復 79# boy4dudes

當時仲未有余大媽

丁太09年結婚,籌碼勁過英皇霸權,就算有環球最女都唔會係kay ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 20:07

其實英皇09之前,每年都同環球平分秋色,反而唔覺東亞(Amusic)有乜大奬,除了08最女

回復 81# 阿mark
1994年度十大勁歌金曲係有十二首 (由於兩首歌票數所謂一樣,所以十首變成十二首)

其實英皇09之前,每年都同環球平分秋色,反而唔覺東亞(Amusic)有乜大奬,除了08最女 ...
阿mark 發表於 2017-10-15 20:33

當時東亞仍然太新掛 (2004成立)

簽名被屏蔽

回復  阿mark
1994年度十大勁歌金曲係有十二首 (由於兩首歌票數所謂一樣,所以十首變成十二首)  ...
boy4dudes 發表於 2017-10-15 20:56

呢單嘢真係黑曆史,果年唔知發生咩事,完全唔使頒12首,有傳最後兩大係許志安+周華健

呢個係關千嬅同tvb關係事, 唔太關東亞
而且東亞自2008年起年年有一個大獎2010年有2個tim ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 21:04

又講2010,一諗到頒金曲金,就好笑,現場一片寂靜

簽名被屏蔽

好笑得過2011,2012年?
Kaybb 發表於 2017-10-15 21:28

反正果三年金曲金都好笑

呢單嘢真係黑曆史,果年唔知發生咩事,完全唔使頒12首,有傳最後兩大係許志安+周華健  ...
阿mark 發表於 2017-10-15 21:26

果年應該 cut 許志安 & 巫啟賢, 反正兩個有合唱歌曲獎 (Andy with Sammi 非一般愛火 & Eric with Charlie 愛情來的時候).

簽名被屏蔽

果年應該 cut 許志安 & 巫啟賢, 反正兩個有合唱歌曲獎 (Andy with Sammi 非一般愛火 & Eric with Charlie  ...
boy4dudes 發表於 2017-10-15 21:37

巫啟賢果年係全晚大贏家,仲勁過四大天王,佢一共3.5獎(十二大金曲,國語歌銀獎,創作歌手金獎,合唱歌銅獎)
好似OT佐,呢個post好似係講kay

最好笑係2013-2014年cut左亞太獎,搞到kay捧二膠獎返屋企
Kaybb 發表於 2017-10-15 21:39

2013應該唔志在,始終佢得一首歌,仲要同星煥和平分手,但2014就
2014簡直係2009的翻版,全年出席tvb大小活動,仲要有隻高質唱片,反而祖祖全年失蹤之餘,仲有年尾天然呆樂觀

最好笑係2013-2014年cut左亞太獎,搞到kay捧二膠獎返屋企
Kaybb 發表於 2017-10-15 21:39

2014年後kay同tvb反左面,之後山林道冇冠又唔上tvb勁歌勁歌益自己友收視破新低謝安琪失金曲金獎轟無綫不公

經理人夏森美(又係佢)昨在電話暗寸無綫:「我哋對無綫一直支持,優秀選、總選記者會Kay都出席,佢哋打過電話嚟叫我哋幫手,我哋都抽時間支持,心就交咗出嚟,然後佢哋安排係點樣,大家都清楚明白,我哋唔係單單要求幫無綫做咗嘢一定有回報,但以Kay今年專輯同音樂上叫好叫座口碑,最後咁樣結果,我係絕對有保留。如果以後純粹睇邊間公司出得人多就有回報,相信我哋永遠滿足唔到佢要求,我哋只有專心做好音樂,令到樂迷滿意。」問會否影響跟無綫合作?他說:「無綫有好多部門,我哋同好多部門合作開心。」

juno好似同tvb都唔friend希望新公司可以修補關係,點講都好tvb都仲有好大影響力(16年勁歌15點收視,都有逾97萬人收看,叱吒都冇咁多人睇)

2014年後kay同tvb反左面,之後山林道冇冠又唔上tvb勁歌

經理人夏森美(又係佢)昨在電話暗寸無綫 ...
myrichardac 發表於 2017-10-15 23:27

發完夢未?連 羅生門 果年juno同kay都無去tbb總選,好明顯兩個都唔care tbb啦

發完夢未?連 羅生門 果年juno同kay都無去tbb總選,好明顯兩個都唔care tbb啦 ...
kayzzz 發表於 2017-10-15 23:40

可能kay+juno2015出席,就會有金曲金+最女,joey就無第11次最女

簽名被屏蔽

金曲金可能會的,
   kay 2015年最女無可能, 比2014年氣勢弱左, 而且祖兒比2014年氣勢強左
憑0.5首 ...
Kaybb 發表於 2017-10-16 11:29

仲有首 家明

睇嚟祖祖都收到風了
宜家努力錄音下年繼續追住Kay嚟打
jose 發表於 2017-10-14 02:56

全部力要係2019年入行2420週年咇曬出嚟
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

你地唔好咁樣好唔好,成篇文都冇衝蘭同美煎,當今年女金熱門死架。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

簽名被屏蔽

你地唔好咁樣好唔好,成篇文都冇衝蘭同美煎,當今年女金熱門死架。
風見志郎 發表於 2017-10-16 11:50

標題係講kay媽啊