返回列表 發帖
因為祖兒死守女金(其實08,14年仲有千嬅死守住),fans唯有ff kay係報紙中的天后 ...
Kaybb 發表於 2017-10-14 21:51

環球貴為國际4大唱片,連一次女金都爭唔到
宜家祖祖唔玩,環球力捧噶gin lee一樣要輸俾單車

奇怪在kay最值得拎女金/tvb最女的年份都有千嬅份, 千嬅2004年後無一年係狂派歌 ...
Kaybb 發表於 2017-10-14 22:46

祖兒同kay真係  勢不兩立

2008 TVB 分獎 formula not to offend 蛋記 & 球記

最男 (KKK) + 亞女 (JY) = 蛋記
亞男 (Mobile) + 最歌 ...
boy4dudes 發表於 2017-10-14 23:13

Kay tvb 有機最女 可能係指2009

下年應該好精彩
美kay 復出
美千出廣東大碟
美祖又發力番
Janice gin lee 應該都會keep 住出歌 ...
放空 發表於 2017-10-15 07:12

Gin Lee 下年可以跌出3甲

其實2008年係好公平
kay唔會6個獎
joey又唔會7個獎

千嬅又可以2個獎 ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 11:53

2008tvb5大奬項真係分得好完美
如果2009無4大事件又要俾最女kay唔知會點分

可能係:

最男 (KKK) + 最歌 (JY 搜神記) = 蛋記
亞男 (Mobile) + 最女 (Kay) = 球記
亞女 (Fa) = East A ...
boy4dudes 發表於 2017-10-15 13:23

如果有四大,容祖兒邊可能兩首十大

可能係:

最男 (張敬軒) + 最歌 (Mobile 七百年後) = 球記
亞男 (KKK) + 亞女 (Joey) = 蛋記
最女 (Fa)  ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 13:49

丁太可能無大奬

回復 79# boy4dudes

當時仲未有余大媽

丁太09年結婚,籌碼勁過英皇霸權,就算有環球最女都唔會係kay ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 20:07

其實英皇09之前,每年都同環球平分秋色,反而唔覺東亞(Amusic)有乜大奬,除了08最女

回復  阿mark
1994年度十大勁歌金曲係有十二首 (由於兩首歌票數所謂一樣,所以十首變成十二首)  ...
boy4dudes 發表於 2017-10-15 20:56

呢單嘢真係黑曆史,果年唔知發生咩事,完全唔使頒12首,有傳最後兩大係許志安+周華健

呢個係關千嬅同tvb關係事, 唔太關東亞
而且東亞自2008年起年年有一個大獎2010年有2個tim ...
Kaybb 發表於 2017-10-15 21:04

又講2010,一諗到頒金曲金,就好笑,現場一片寂靜

好笑得過2011,2012年?
Kaybb 發表於 2017-10-15 21:28

反正果三年金曲金都好笑

果年應該 cut 許志安 & 巫啟賢, 反正兩個有合唱歌曲獎 (Andy with Sammi 非一般愛火 & Eric with Charlie  ...
boy4dudes 發表於 2017-10-15 21:37

巫啟賢果年係全晚大贏家,仲勁過四大天王,佢一共3.5獎(十二大金曲,國語歌銀獎,創作歌手金獎,合唱歌銅獎)
好似OT佐,呢個post好似係講kay

最好笑係2013-2014年cut左亞太獎,搞到kay捧二膠獎返屋企
Kaybb 發表於 2017-10-15 21:39

2013應該唔志在,始終佢得一首歌,仲要同星煥和平分手,但2014就
2014簡直係2009的翻版,全年出席tvb大小活動,仲要有隻高質唱片,反而祖祖全年失蹤之餘,仲有年尾天然呆樂觀

發完夢未?連 羅生門 果年juno同kay都無去tbb總選,好明顯兩個都唔care tbb啦 ...
kayzzz 發表於 2017-10-15 23:40

可能kay+juno2015出席,就會有金曲金+最女,joey就無第11次最女

金曲金可能會的,
   kay 2015年最女無可能, 比2014年氣勢弱左, 而且祖兒比2014年氣勢強左
憑0.5首 ...
Kaybb 發表於 2017-10-16 11:29

仲有首 家明

你地唔好咁樣好唔好,成篇文都冇衝蘭同美煎,當今年女金熱門死架。
風見志郎 發表於 2017-10-16 11:50

標題係講kay媽啊

宜家兩年出到一隻大碟都偷笑