返回列表 發帖

Baby Stop - 顏卓靈

單選投票, 共有 55 人參與投票
49.09% (27)
7.27% (4)
3.64% (2)
7.27% (4)
32.73% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: Baby Stop
主唱: 顏卓靈

派台日期: 2017-10-5

http://www.joox.com/#/single?id=V5bieb8x_7X1ZEwwFJ1UDg==

作詞: 林寶
作曲: PAN
編曲: Edward Chan/鄺梓喬@emp
監製: Edward Chan

愛在某異國邦 腳步紊亂過麼
聽筒中有歌 順過草坡上落
寂寥在陪著我 夕陽路前游晃
車輛響了銨 Baby Stop

踢著罐是你麼 快樂也未見多
風聲可送爽 但送不走盼望
未來路程煩瑣 夏蟬共鳴在講
想不得太多 Baby Stop

一刻呼叫 四十下的心跳
欠了介紹 卻像似不重要
不多不少 你是我所需所要 那紛擾
一點苦笑 夾雜了些失笑
季節轉掉 卻讓片刻停了
不須分曉 那默契多不經意足夠了

一刻呼叫 四十下的心跳
欠了介紹 卻像似不重要
不多不少 你是我所需所要 那紛擾
一點苦笑 夾雜了些失笑
季節轉掉 卻讓片刻停了
不須分曉 那默契多不經意足夠了

一天轉過 百萬個的寫照
與你再遇 卻沒半張合照
不多不少 邂逅也許罕有在 沒法料
一刻心照 也未算相識了
尷尬欠奉 卻又陌生不了
這種紛擾 看著你揮手淺笑 可夠了

只知只知 心會跳
會為你略變調 多少
也屬世上最妙 未了

我留定名等睇戲
利申我俾左1分

訓醒聽左一次 好似都唔係衰到貼地
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

惡女好好多囉

我覺得ok喎
好過閃光先,把聲啱呢啲曲風
不過如樓上所講,惡女最好

開頭嗰段結他我以為聽緊慢版處處吻

佢三plug我都覺得ok
係咪我品味太獨特

開頭嗰段結他我以為聽緊慢版處處吻

佢三plug我都覺得ok
係咪我品味太獨特 ...
JayantL 發表於 2017-10-15 18:20

我都覺得佢啲歌ok wor

佢啲歌ok但唔係佢唱得ok都係覺得好唱k feel
同埋啲rumor講到佢係個臭貨聽佢扮純情好嘔心

惡女>>>Baby stop>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>閃光

惡女題材好係呢條女...加埋簡易演繹得唔差
閃光就本身首歌高質但條女唱得唔得

我覺得呢首係3首最好聽喎
有D feel
FIGHT for 陳柏宇

評分人數

KITSTON 發表於 2017-10-20 13:37

好多Budjet
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

KITSTON 發表於 2017-10-20 13:37

巧令仔牙
Happy and Blessed.

MV質素 同歌手質素 成左反比

今年佢三隻歌都幾好(剩曲計),三首之中呢隻最啱佢唱,但我會排惡女>閃光>baby stop,惡女同閃光隻歌今年應該都穩入我既三甲

首歌似王菀之啲詩情 真心話果類歌
唱就似馮h妤
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

唱就似馮h妤
dongbb2332 發表於 2017-10-23 08:04

唔係掛 馮hi妤高質咁多

佢把聲係有少少似皇后
但演繹得真係好差
聽到好un耳個心好唔舒服
可以不要再出歌嗎

等左咁耐都未有文睇
好失望

唱就似馮h妤
dongbb2332 發表於 2017-10-23 08:04

詩情同真心話好聽好多喎

不過呢首都唔差
好啱顏小姐唱
聽得幾舒服

成個MV都好靚
如果唔係顏小姐就最好
佢個樣真係有陣八婆味
如果係換做初初出道嘅Fiona
成個MV馬上變神台級

唔係好了解顏卓靈,其實佢之前做過啲乜嘢乞人憎嘅事?
因為發現CM人都幾憎佢

淨係聽聲既話係幾好聽,
但係睇埋就多左D.....
FIGHT for 陳柏宇

其實首歌幾好聽,唔知點解呢度咁多人憎佢

其實首歌幾好聽,唔知點解呢度咁多人憎佢
doughnut 發表於 2017-11-13 18:59

暫時見唔到有觀眾/聽眾緣

btw上面TVB個Live好似好過之前
但真係唔可以睇畫面

有D驚豔
想話似邊個邊個但唔係幾up得出 當住似樂瞳先 (
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

有D驚豔
想話似邊個邊個但唔係幾up得出 當住似樂瞳先
b01091018 發表於 2017-11-22 19:28

似十年前嘅譚小環

我都想知點解顏卓靈觀眾緣同CM風評差?

我都想知點解顏卓靈觀眾緣同CM風評差?
數彩虹 發表於 2017-11-22 20:07

我諗係閃光之後就被訂死罪利申:覺得顏卓靈其實唔錯,開頭以為佢係玩票性質但係點知一首比一首好

我諗係閃光之後就被訂死罪利申:覺得顏卓靈其實唔錯,開頭以為佢係玩票性質但係點知一首比一首好 ...
sunnyay1231 發表於 2017-11-23 13:17

後知後覺。我係戰場上的最後探戈就覺得佢掂

芙蓮少女造星計劃第三波
楊千嬅->薛凱琪->顏卓靈

佢既死症係作狀 淨聽聲可能會好D
我情願睇秦韾敏/徐加晴

佢勝在有好好好既A&R 同班底
但個vocal真係不了,難為了白只要晚晚聽住瞓

佢勝在有好好好既A&R 同班底
但個vocal真係不了,難為了白只要晚晚聽住瞓 ...
hehehaha 發表於 2017-11-25 19:59
可能白只晚晚要聽 Baby Don't Stop

簽名被屏蔽

其實唔錯,但係其實後面個音樂可以青春啲
走開開心心路線 不呼不吸咁樣咪唔錯
明明走少女風 點解要將佢啲Vocal既弱點放到咁清楚

男主角加分

等左四個月都未有NH既文睇
失望